Ухвала
від 05.09.2018 по справі 130/2006/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 130/2006/17

Провадження № 22-ц/772/1826/2018

Категорія: 19

Головуючий у суді 1-ї інстанції Заярний А. М.

Доповідач:Медяний В. М.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2018 рокуСправа № 130/2006/17м. Вінниця

Апеляційний суд Вінницької області у складі колегії суддів:

головуючого Медяного В.М.,

суддів: Денишенко Т.О., Берегового О.Ю.,

з участю секретаря судового засідання Безрученко Н.Р.

учасники справи:

позивач - ПАТ Універсал Банк ,

відповідач - приватний нотаріус Жмеринського районного нотаріального округу Вінницької області Богутенко О.В.,

треті особи: ОСОБА_4, Жмеринський міськрайонний відділ ДВС ГТУЮ у Вінницькій області,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 4 апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства Універсал Банк на рішення Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області від 25 квітня 2018 року, ухвалене у приміщенні Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області об 11:50 (головуючий суддя Заярний А.М.), повне судове рішення складено 03 травня 2018 року,

у цивільній справі за позовом публічного акціонерного товариства Універсал Банк до приватного нотаріуса Жмеринського районного нотаріального округу Вінницької області Богутенко Оксани Василівни, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_4, Жмеринський міськрайонний відділ Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області, про скасування постанови нотаріуса та зобов'язання вчинити дії,

встановив:

У серпні 2017 року публічне акціонерне товариство Універсал Банк звернулося в суд з позовом до приватного нотаріуса Жмеринського районного нотаріального округу Вінницької області Богутенко Оксани Василівни, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_4, Жмеринський міськрайонний відділ Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області, про скасування постанови нотаріуса та зобов'язання вчинити дії.

Рішенням Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області від 25 квітня 2018 року позов задоволено частково.

Скасовано постанову приватного нотаріуса Жмеринського районного нотаріального округу Вінницької області Богутенко Оксани Василівни від 02.12.2016 року №148/02-31 про відмову у вчиненні нотаріальних дій - видачі Публічному акціонерному товариству Універсал Банк свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів.

Зобов'язано приватного нотаріуса Жмеринського районного нотаріального округу Вінницької області Богутенко Оксану Василівну розглянути заяву Публічного акціонерного товариства Універсал Банк щодо видачі свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів.

В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Стягнуто з відповідача приватного нотаріуса Жмеринського районного нотаріального округу Вінницької області Богутенко Оксани Василівни на корить позивача Публічному акціонерному товариству Універсал Банк (рахунок №32004160302 в ГУ НБУ по м. Києву та Київській області, код ЄДРПОУ: 2113352) судові витрати в розмірі 1600 (одна тисяча шістсот) грн. сплаченого судового збору.

Постановою Апеляційного суду Вінницької області від 26 червня 2018 року апеляційну скаргу приватного нотаріуса Жмеринського районного нотаріального округу Вінницької області Богутенко О.В. задоволено.

Рішення Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області від 25 квітня 2018 року скасовано.

У задоволенні позову Публічного акціонерного товариства Універсал Банк до приватного нотаріуса Жмеринського районного нотаріального округу Вінницької області Богутенко Оксани Василівни, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, ОСОБА_4, Жмеринського міськрайонного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області, про скасування постанови нотаріуса та зобов'язання вчинити дії, відмовити.

Стягнуто з Публічного акціонерного товариства Універсал Банк (код ЄДРПОУ 21133352, 04114, м. Київ, вул. Автозаводська, будинок 54/19) на користь приватного нотаріуса Жмеринського районного нотаріального округу Вінницької області Богутенко Оксани Василівни (реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків НОМЕР_1) сплачений за подачу цієї апеляційної скарги судовий збір у розмірі 2400 (дві тисячі чотириста) гривень.

Після закінчення апеляційного розгляду справи до суду 27 липня 2017 року надійшла апеляційна скарга представника позивача ПАТ Універсал Банк - адвоката Івачковського В.В. на рішення Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області від 25 квітня 2018 року, з посиланням на ст. 370, 374 ч. 1 п. 8 ЦПК України, оскільки особа, яка подала скаргу, не була присутня під час апеляційного розгляду справи, тому суд розглядає відповідну скаргу за правилами цієї глави.

Ухвалою Апеляційного суду Вінницької області від 15 серпня 2018 року задоволена заява представника ПАТ Універсал Банк - адвоката Івачковського В.В.

Поновлено ПАТ Універсал Банк строк на апеляційне оскарження рішення Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області від 25 квітня 2018 року.

Відкрито апеляційне провадження у даній цивільній справі.

Ухвалою Апеляційного суду Вінницької області від 22 серпня 2018 року призначено справу до розгляду.

В судовому засіданні представник ПАТ Універсал Банк - адвокат Івачковський В.В. звернувся до суду із заявою в якій просить розглянути питання відкликання апеляційної скарги ПАТ Універсал Банк на рішення судів першої та апеляційної інстанції у даній справі. У випадку неможливості відкликання апеляційної скарги прийняти відмову позивача-апелянта від апеляційної скарги із можливістю повторного звернення із апеляційною скаргою після закінчення розгляду справи у суді касаційної інстанції по суті прийнятих рішень.

В обґрунтування своєї заяви посилається на те, що31.08.2018 року ознайомившись з ухвалою Верховного Суду від 17.08.2018 року у даній справі про відкриття касаційного провадження та витребування справи від суду першої інстанції, апелянт, вбачаючи колізію у розгляді та оскарженні одних і тих самих рішення суду першої інстанції від 25.04.2018 року та постанови суду апеляційної інстанції від 26.06.2018 року у даній справі судами апеляційної та касаційної інстанції має право скористуватись положеннями ч. 3 ст. 364 ЦПК України про відкликання апеляційної скарги для недопущення порушення процесуальних норм права та усунення обставин колізій у цивільному процесуальному законодавстві при розгляді даної справи.

Однак, в силу незалежних від апелянта обставин, апеляційне провадження у даній справі було відкрито 15.08.2018 року, раніше від відкриття касаційного провадження. Відтак у апелянта немає процесуальних підстав скористуватись положеннями ч. 3 ст. 364 ЦПК України та відкликати апеляційну скаргу до закінчення розгляду справи у суді касаційної інстанції по суті, та належного процесуального реагування по суті прийнятих судом касаційної інстанції рішень.

Крім цього відсутні підстави зупинити провадження у справі, оскільки процесуальні умови та обставини не підпадають під чинність п.п. 15.10), 15.12) Перехідних положень ЦПК України.

Таким чином, для усунення суперечностей колізії застосування процесуального законодавства апелянт змушений скористуватись лише ч. 4 ст. 364 ЦПК України та відмовитись від апеляційної скарги.

Однак залишає за собою право повторно звернутись із апеляційною скаргою на рішення суду першої інстанції від 25.04.2018 року та постанови суду апеляційної інстанції, оскільки апелянту були поновлені строки на апеляційний перегляд рішення та така можливість у апелянта не втрачена, з огляду процесуальних обставин, що склались у даній справі в силу вимог ст. 370 ЦПК України.

Апеляційний суд, заслухавши пояснення представника ПАТ Універсал Банк - адвоката Івачковського В.В., вважає, що дана заява підлягає до задоволення, оскільки викладені у заяві доводи відповідають дійсним обставинам справи та заслуговують на увагу суду.

Відповідно до частини 3 статті 364 ЦПК України особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відкликати її до постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження.

Апеляційне провадження у даній справі відкрито ухвалою Апеляційного суду Вінницької області від 15 серпня 2018 року.

Таким чином можливість апелянта для відкликання даної апеляційної скарги вже втрачена.

Разом з тим, відповідно до частин 4-6 статті 364 ЦПК України особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відмовитися від неї, а інша сторона має право визнати апеляційну скаргу обґрунтованою в повному обсязі чи в певній частині до закінчення апеляційного провадження. За відмови від апеляційної скарги суд, за відсутності заперечень інших осіб, які приєдналися до апеляційної скарги, постановляє ухвалу про закриття апеляційного провадження.

Визнання апеляційної скарги іншою стороною враховується судом апеляційної інстанції у частині наявності або відсутності фактів, які мають значення для вирішення справи.

У разі закриття апеляційного провадження у зв'язку з відмовою від апеляційної скарги на судове рішення повторне оскарження цього рішення особою, що відмовилася від скарги, не допускається.

Суд апеляційної інстанції має право не приймати відмову від скарги або її відкликання з підстав, визначених у частині п'ятій статті 206 цього Кодексу.

Враховуючи викладені у заяві представника ПАТ Універсал Банк - адвоката Івачковського В.В. підстави для відмови від апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції вважає, що дана відмова може бути прийнята, оскільки судом встановлено, що його дії не суперечать інтересам особи, яку він представляє і не виходить за межі наданих йому повноважень згідно довіреності на його ім'я від 23.01.2018 року та договору № 1 від 05 лютого 2018 року договору про надання правової допомоги (т. 2 а.с. 15,16).

Керуючись ст. ст. 5, 206, 367, 372, 373, 381-384, 390 ЦПК України, апеляційний суд

ухвалив:

Заяву публічного акціонерного товариства Універсал Банк про відмову від апеляційної скарги задовольнити.

Прийняти відмову публічного акціонерного товариства Універсал Банк від апеляційної скарги на рішення Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області від 25 квітня 2018 року у цивільній справі за позовом публічного акціонерного товариства Універсал Банк до приватного нотаріуса Жмеринського районного нотаріального округу Вінницької області Богутенко Оксани Василівни, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_4, Жмеринський міськрайонний відділ Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області, про скасування постанови нотаріуса та зобов'язання вчинити дії.

Апеляційне провадження у даній справі закрити.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її постановлення та може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий : /підпис/ В.М. Медяний

Судді : /підпис/ Т.О. Денишенко

/підпис/ О.Ю. Береговий

Згідно з оригіналом:

Дата ухвалення рішення05.09.2018
Оприлюднено11.09.2018
Номер документу76267784
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування постанови нотаріуса та зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —130/2006/17

Постанова від 07.10.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Ухвала від 21.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Ухвала від 05.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Медяний В. М.

Ухвала від 05.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Медяний В. М.

Ухвала від 22.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Медяний В. М.

Ухвала від 17.08.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 16.08.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 15.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Медяний В. М.

Ухвала від 07.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Медяний В. М.

Постанова від 26.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Ковальчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні