Ухвала
від 06.09.2018 по справі 554/2111/18
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 06.09.2018 Справа № 554/2111/18

Провадження № 1кс-554/8440/2018

У Х В А Л А

іменем України

про тимчасовий доступ до документів

06 вересня 2018 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання, подане прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42018170000000016 від 18.01.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України., про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю,-

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до документів, посилаючись на те, що прокуратурою Полтавської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за № 42018170000000016 від 18.01.2018 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, досудове розслідування у якому здійснюється слідчими СУ ГУНП в Полтавській області.

Клопотання прокурора мотивоване тим, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке перейшло на облік в ІНФОРМАЦІЯ_2 з 01.01.2017 року з ІНФОРМАЦІЯ_3 та зареєстровано платником ПДВ у липні - серпні 2017 року, зареєстровано на реалізацію податкових накладних на загальну суму 964241973,62 грн. (без ПДВ), в т.ч. за липень на 895911542,9 грн., за серпень на 68330431 грн., при цьому відповідно даних ЄРПН до липня 2017 року підприємством не здійснювалась діяльність з реалізації та придбання товарів. Згідно схеми, постачання товарів здійснювалося контрагентам, які перебувають на податковому обліку в Дніпропетровській та Донецькій областях.

Прокурор зазначає, що вказаним підприємством за липень 2017 року реалізовано товарів на суму 895911542,9 грн., (без ПДВ ), при цьому у термін до 20.08.2017 року не подано Декларацію з податку на додану вартість за липень, чим порушено вимоги п.49.2 статті 49 Податкового кодексу України.

За серпень 2017 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » знову здійснено реалізацію товарів на суму 68 330 431 грн. (без ПДВ) та у термін до 20.09.2017 не подано Декларацію з податку на додану вартість за липень, чим порушено вимоги п. 49.2 підпункту 49.18.1 пункту 49.18 статті 49, глави 2, розділу II, пункту 203.1 статті 203 розділу V Податкового кодексу України.

Окрім того, встановлено, що реалізація товарів та послуг ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » проведена по товарах та послугах, які згідно ст. 185,188,193 Податкового кодексу України повинні оподатковуватися за основною ставкою (20%), при цьому в податкових накладних суму ПДВ підприємством не вказано.

Згідно даних ЄРПН джерело придбання товарів, послуг не встановлено, оскільки не зареєстровано жодної отриманої підприємством податкової накладної. Реєстрація податкових накладних в ЄРПН по ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » розпочалась 24.07.2017.

Вище вказані факти свідчать, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » створене не для здійснення господарської діяльності, а як учасник схеми мінімізації податку на додану вартість, оскільки зареєстровані по вищезазначеним СГД податкові накладні по ймовірно фіктивних операціях з поставки без суми ПДВ є механізмом для покупців наступної ланки при реєстрації в ЄРПН податкових накладних на реалізацію товарів (послуг) з ПДВ, які в подальшому використовуються покупцями другого та далі ланцюга з метою формування безпідставного податкового кредиту, оскільки покупці ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » формують в системі електронного адміністрування ПДВ ліміт для реєстрації податкових накладних по операціях з придбання зовсім інших товарів (послуг), подальша реалізація яких не проводиться та здійснюється підміна номенклатури покупцями в отриманих та виданих податкових накладних з ПДВ.

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що фактичні власники (афілійовані особи) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в своїй протиправній діяльності додатково використовують підприємства Полтавської області, а саме: Благодійна організація « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та Акціонерне товариство « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), які в порушення вимог норм пункту 181.1 статті 181 розділу V Податкового кодексу України «якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп`ютерної мереж, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування податку на додану вартість)» та наказу Міністерства фінансів України від 14.11.2014 року №1130 (зі змінами та доповненнями, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.11.2014 року за №1456/26233, яким затверджено Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість «Реєстраційна заява платника ПДВ має бути подана контролюючому органу: особами, які підлягають обов`язковій реєстрації згідно з пунктом 181.1 статті 181 розділу V Кодексу (пункту 3.3 цього розділу) не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, у якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у статті 181 розділу V Кодексу» досягли граничної суми сукупного доходу за результатами фінансово-господарської діяльності та при цьому не зареєструвались платниками ПДВ.

Детальним аналізом встановлено, що БО « ІНФОРМАЦІЯ_6 » відповідно до звіту про використання доходів неприбуткової організації за 2017 рік, отримано дохід у сумі 795230000 гривень, що надійшли у вигляді безповоротної фінансової допомоги та які використано для надання благодійної допомоги у розмірі 792336100 гривень.

Проведено аналіз податкової декларації з податку на прибуток підприємства АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » за 2017 рік, за результатами якого встановлено, що підприємством отримано дохід у сумі 48961295 грн.

Вищевказані факти можуть свідчити про використання реквізитів БО « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » для мінімізації податкових зобов`язань платниками податків реального сектору економіки, шляхом перерахування грошових коштів на розрахункові рахунки вказаних підприємств з подальшим їх переведенням у готівковій формі в банківських установах під виглядом використання для благодійності та їх легалізацією.

На теперішній час, з метою підтвердження або спростування факту реального обсягу проведених операцій виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні оригіналів документів, що становлять банківську таємницю та містять інформацію про рух коштів за період з 01.01.2017 року по 05.09.2018 року по БО « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з відкритими банківськими рахунками: № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_4 (Євро), № НОМЕР_4 (долар США), які становлять банківську таємницю та перебувають у володінні АБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (МФО НОМЕР_5 , код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , адреса: АДРЕСА_1 .

Вказані документи необхідні для проведення економічної, почеркознавчої, технічної та інших судових експертиз з метою встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема, документального підтвердження відповідності одержаних доходів від збуту товарів бухгалтерській та податковій звітності; належності підписів службовими особам указаного підприємства.

Оригінали вказаних документів містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, можуть бути речовими доказами.

У інший спосіб, окрім вилучення оригіналів вказаних документів, довести факт вчиненого кримінального правопорушення у слідства не має можливості, а їх вилучення можливе лише на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі викладеного, враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що оригінали документів, які містять інформацію про рух коштів по банківським рахункам платника, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, є джерелом доказів та в подальшому потрібні для проведення судово-економічної та судово-почеркознавчої експертиз, а тому прокурор просить задовольнити клопотання.

Також на підставі ч.2 ст.163 КПК України з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, прокурор просив розглядати дане клопотання без участі представників АБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », у володінні якого знаходиться інформація.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, надав пояснення аналогічні викладеним у клопотанні, просив його задовольнити.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали клопотання та кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до висновку про наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх даних, що дають підстави вважати, що вищевказані документи, питання про надання тимчасового доступу до яких ставиться в клопотанні прокурора, містять дані, що мають значення для встановлення істини, а також з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, слідчий суддя вважає клопотання прокурора таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стор оні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.6 статті 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч.7 статті 163 Кримінального процесуального кодексу України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Клопотання прокурора відповідає вимогам статті 160 КПК України.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.162 КПК України зазначені прокурором у клопотанні відомості, які містяться в речах і документах, віднесені до охоронюваної законом таємниці.

Прокурором зазначені достатньо повні та конкретні відомості про документи та інформацію, тимчасовий доступ до яких планується отримати. Також прокурором доведено наявність підстав вважати, що ці документи можуть перебувати у володінні вищевказаної юридичної особи.

У судовому засіданні встановлено, що 18.01.2018 року до ЄРДР внесені відомості за №42018170000000016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України та згідно витягу зазначені дані про те, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », БО « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », зловживаючи службовим становищем, з метою отримання неправомірної вигоди, завдали шкоду державним інтересам та спричинено тяжкі наслідки.

До клопотання слідчим долучено копію рапорту від 15.08.2018 року про виявлення ознак кримінального правопорушення у діях службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », БО « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » щодо протиправної мінімізації податкових зобов`язань платниками податків реального сектору економіки шляхом перерахування грошових коштів на розрахункові рахунки підприємств з подальшим їх зняттям у готівковій формі в банківських установах під виглядом використання для благодійності та їх легалізацією; копії детальної інформації про юридичні особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », БО « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та наявності відкритих банківських рахунків вказаних підприємств, а також декларування податку на прибуток підприємств.

Проаналізувавши наведенідокази тадоводи прокурора,слідчий суддявважає,що існуютьобґрунтовані даніпро те,що могломати місцевчинення кримінальногоправопорушення, передбаченого ч.2ст.364КК України за правовою кваліфікацією якого здійснюється досудове розслідування у даному кримінальному провадженні.

Таким чином, з огляду на наявні матеріали кримінального провадження у їх сукупності, а також надані в судовому засіданні пояснення судом встановлені достатні дані щодо можливого використання під час вчинення кримінального правопорушення банківських рахунків, зазначених прокурором у клопотанні.

Тому, на підставі викладеного, беручи до уваги, що матеріали кримінального провадження дають достатні підстави вважати, що вищевказана інформація по рахункам, яка перебуває у володінні АБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та інші відомості і документи, що зазначені прокурором, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до зазначених документів, а також здійснення їх виїмки, при цьому без наявності зазначених документів іншим способом довести всі обставини скоєних кримінальних правопорушень та встановити повний перелік осіб, причетних до їх скоєння, неможливо, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до п.6 ч.1 статті 164 КПК України в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і документи, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом.

Водночас, слідчий суддя не знаходить підстав для його задоволення в частині вилучення «інших документів», зважаючи на ту обставину, що не конкретизовано, які саме це можуть бути документи та інформація. Отже, невизначене формулювання обсягу процесуальної дії може призвести до вилучення, крім документів, які стосуються справи тих, що не стосуються даного кримінального провадження. Таким чином, оскільки у цій частині не було зазначено відомості про конкретні документи, які планується вилучити, то слідчий суддя вважає за необхідне в цій частині клопотання відмовити.

Крім того, проаналізувавши зміст клопотання та доданих до нього матеріалів, зокрема витягу кримінального провадження №42018170000000016 вбачається, що слідчим ставиться питання про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів також «старшим оперуповноваженим з ОВС відділу внутрішньої безпеки територіальних органів ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , або іншій особі, яка буде діяти за дорученням або на виконання постанови про проведення процесуальних дій на іншій території», але не надано відповідних доказів на підтвердження повноважень відповідних посадових осіб у кримінальному провадженні. Тому слідчий суддя вважає за необхідне відмовити у задоволенні вимог прокурора у цій частині щодо інших осіб, які не вказані у витязі з кримінального провадження та повноваження яких не підтверджені належним чином.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 107, 110, 131, 132, 159-164, 370, 376 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора задовольнити частково.

Надати прокурорам відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_3 , ОСОБА_20 , начальнику відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування слідчими органами прокуратури області ОСОБА_21 , заступнику начальника відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення ОСОБА_22 , слідчим СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_23 , ОСОБА_24 та ОСОБА_25 дозвіл на тимчасовий доступ до документів про організаційно-правову структуру юридичної особи (юридичну справу) БО « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), у тому числі про відкриття вказаного рахунку, карток із зразками підписів та відбитку печатки, свідоцтв, договорів, щодо користування вказаним рахунком та використання електронної системи «Клієнт-Банк», довіреностей та доручень, на підставі яких особи отримували та перераховували кошти, наказів, заяв, листів та документів, що містять підписи службових осіб, опису документів про організаційно-правову структуру юридичної особи (юридичну справу) вказаного клієнта банку;

- касових документів, платіжних доручень, грошових чеків (прибуткових та видаткових касових ордерів, квитанцій) на отримання готівкових грошових коштів з рахунків БО « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) по рахунках № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_4 (Євро), № НОМЕР_4 (долар США) за період з 01.01.2017 року по 06.09.2018 року.

- інформації (регістрів аналітичного обліку у вигляді особових рахунків та виписок з них) про рух коштів по рахунках «Благодійний фонд « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) по рахунках № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_4 (Євро), № НОМЕР_4 (долар США) у роздрукованому вигляді на паперових носіях та в електронному вигляді, в якій зазначити: з якого або на який рахунок проводилось перерахування (зазначити назву, організаційну форму, код ЄДРПОУ та ідентифікуючі ознаки відповідних підприємств), підставу перерахування (вказати відповідний платіжний документ, а також дату та номер відповідного договору, угоди), призначення платежу (за що проводилось дане перерахування грошових коштів), дату та час перерахування, залишок грошових коштів на рахунку на момент вчинення кожної операції; відомості про ідентифікацію та верифікацію клієнтів (персональні дані), інформацію (офіційні документи), необхідну (необхідні) для аналізу відповідності фінансової операції змісту його діяльності та фінансовому стану (контрактів (договорів) та додатків до них, додаткових угод, специфікацій, угод про залік, актів, платіжних документів), передбачені ст. 9 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 14.10.2014 № 1702-VII, ст. 9 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 17.12.2000 № 2121-III, а також дані, які необхідні для повного отримання інформації по руху коштів на рахунку, за період з ) за період з 01.01.2017 року по 06.09.2018 року;

- інформації щодо ІР-адрес, з яких відбувалось керування рахунками БО « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) по рахунках № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_4 (Євро), № НОМЕР_4 (долар США) за допомогою системи «Клієнт-Банк» за період з 01.01.2017 року по 06.09.2018 року, які знаходяться у володінні АБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » МФО НОМЕР_5 , код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю вилучення належним чином завірених копій зазначених документів в електронному та роздрукованому вигляді.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали становить 1 (один) місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.09.2018
Оприлюднено24.02.2023

Судовий реєстр по справі —554/2111/18

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 07.08.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 20.04.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 20.04.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 30.03.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні