Постанова
від 10.09.2018 по справі 636/304/18
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 вересня 2018 року

м. Харків

Справа № 636/304/18

Провадження № 22-ц/790/3547/18

Апеляційний суд Харківської області в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

головуючого - Овсяннікової А.І.

суддів - Коваленко І.П., Сащенко І.С.,

розглянув в місті Харкові в порядку спрощеного провадження без повідомлення учасників справи цивільну справу № 636/304/18 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Іванівський лан про визнання договору оренди землі припиненим та зобов'язання вчинити певні дії , за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Іванівський лан на рішення Чугуївського міського суду Харківської області від 26 квітня 2018 року, постановлене суддею Оболєнською С.А., -

ВСТАНОВИВ:

У січні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Іванівський лан про визнання договору оренди землі припиненим та зобов'язання вчинити певні дії.

В обґрунтування позову зазначає, що він є власником земельної ділянки площею 6,22 га, кадастровий № НОМЕР_1, розташованої на території Іванівської сільської ради Чугуївського району Харківської області призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належить йому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2. 20 січня 2008 року між ним та ТОВ Агрофірма Іванівський лан укладено договір оренди №59 земельної ділянки строком на 10 років, зареєстрованим у Чугуївському районному відділі ДП ЦДЗК 08 травня 2009 року. Після підписання договору оренди до моменту його державної реєстрації він передав відповідачу земельну ділянку на підставі Акту приймання-передачі. 17 серпня 2017 року він звернувся до ТОВ Агрофірма Іванівський лан із вимогою про повернення земельної ділянки у термін закінчення дії договору оренди, з 20 січня по 22 січня 2018 року. Однак, йому була надана відповідь, що відповідач поверне земельну ділянку лише після спливу терміну на який він укладений, рахуючи термін дії договору з моменту його реєстрації. Оскільки договір оренди укладено 20 січня 2008 року, то строк його дії припинився 20 січня 2018 року. Проведення його державної реєстрації 08 травня 2009 року стало причиною незаконного користування земельною ділянкою понад строк дії договору.

Просить визнати припиненим з 20 січня 2018 року договір оренди землі №59, укладений 20 січня 2008 року між ним та ТОВ Агрофірма Іванівський лан , який зареєстрований у Чугуївському райвідділі ХТФ ДП ЦДЗК, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 08 травня 2009 року; зобов'язати відповідача повернути спірну земельну ділянку; стягнути на його користь судові витрати.

Представник відповідача ТОВ Агрофірма Іванівський лан в судове засідання не з'явився, подав до суду заяву в якій зазначав, що проти позову заперечує та просить відмовити в його задоволенні.

Рішенням Чугуївського міського суду Харківської області від 26 квітня 2018 року позов ОСОБА_1 - задоволено.

Визнати припиненим з 20 січня 2018 року договір оренди землі №59, укладений 20.01.2008 року між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю Агрофірма Іванівський лан , який зареєстрований у Чугуївському райвідділі ХТФ ДП ЦДЗК, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 08 травня 2009 року.

Зобов'язано ТОВ Агрофірма Іванівський лан повернути ОСОБА_1 земельну ділянку площею 6,22га в межах згідно з планом, кадастровий номер НОМЕР_1, розташовану на території Іванівської сільської ради Чугуївського району Харківської області, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належить йому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3 та стягнуто на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 704 грн.

Рішення мотивовано тим, що договір оренди земельної ділянки укладено 20 січня 2008 року і факт його реєстрації у 2009 році не свідчить про те, що він є дійсним до 2019 року; будь-якого посилання в договорі, що строк дії договору (10 років) рахується з часу його реєстрації немає.

Оскільки відповідач володіє земельною ділянкою без належної правової підстави, остання підлягає поверненню позивачу.

В апеляційній скарзі ТОВ Агрофірма Іванівський лан просить рішення скасувати та ухвалити нове, яким в задоволенні позову ОСОБА_1 відмовити.

Апеляційна скарга мотивована тим, що договором оренди передбачено, що передача земельної ділянки орендарю здійснюється у 5 днів після державної реєстрації цього договору за актом-приймання передачі. Договір зареєстровано 08 травня 2009 року; земельна ділянка передана 20 травня 2009 року, що підтверджується актом приймання-передачі. Таким чином, договір є чинним з моменту державної реєстрації. Оскільки строк дії договору не сплив, підстави для задоволення позову відсутні.

Ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 21 червня 2018 року відповідно до вимог ч.1 ст.369 ЦПК України розгляд справи призначено в порядку спрощенного провадження без повідомлення учасників справи.

Колегія суддів, вислухав суддю - доповідача, дослідив матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги вважає, що скарга підлягає задоволенню.

Судовим розглядом встановлено, підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, що згідно державного акту на право власності на землю серії НОМЕР_3 від 27 грудня 2002 року ОСОБА_1 на праві власності належить земельна ділянка площею 6,22га в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий НОМЕР_1, розташована на території Іванівської сільської ради Чугуївського району Харківської області.

20 січня 2008 року між ОСОБА_1 та ТОВ Агрофірма Іванівський лан укладено договір оренди земельної ділянки строком на десять років, який зареєстровано в Чугуївському відділі ХРФ ДП Центр державного земельного кадастру , про що у державному реєстрі земель вчинено запис від 08 травня 2009 року за №040968200242.

Згідно із частиною першою статті 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів цього виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї зі сторін має бути досягнуто згоди.

Правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації (ч.1 ст.210 ЦК України).

Відповідно до ч.2 ст.792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Спеціальним законом, яким регулюються відносини, пов'язані з орендою землі, є Закон України Про оренду землі (надалі - Закон).

За змістом статей 18, 20 Закону (у редакції, яка була чинною на момент виникнення спірних правовідносин) договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації. Укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація договорів оренди землі проводиться у порядку, встановленому законом.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 25 Закону (у редакції, яка була чинною на момент виникнення спірних правовідносин) орендар земельної ділянки зобов'язаний приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку.

Отже, строк дії договору оренди землі, умовами якого передбачено, що відлік строку оренди настає з моменту державної реєстрації цього договору, починається після набрання ним чинності, а не з моменту його укладення.

Набрання договором чинності є моментом у часі, коли виникають права та обов'язки за договором, тобто коли на підставі договору (як підстава виникнення правовідносин та письмова форма, в якій зафіксовані умови договору) виникають правовідносини, на виникнення яких було спрямоване волевиявлення сторін.

Такий правовий висновок викладено у постановах Верховного Суду України від 18 січня 2017 року у справі № 6-2777цс16 та від 07 червня 2017 року у справі № 6-872цс17.

Cуд першої інстанцій встановив, що відповідно до пункту 8 договір є укладеним на 10 років та строк його дії закінчився 20 січня 2018 року.

Між тим, згідно з п.43 договору він набирає чинності після підписання та його державної реєстрації, яка відбулася 08 травня 2009 року.

Таким чином, відповідно до зазначених норм матеріального права строк дії спірного договору спливає саме 08 травня 2019 року, а не 20 січня 2018 року.

Отже, суд першої інстанції дійшов неправильного висновку, що строк дії договору оренди закінчився, внаслідок чого неправомірно визнав договір оренди землі припиненим, обчислюючи строк його дії з дати підписання та, відповідно, дійшов помилкового висновку про наявність підстав для зобов'язання відповідача повернути позивачу спірну земельну ділянку.

Посилання позивача на те, що спірна земельна ділянка була передана відповідачу у день підписання договору оренди землі не впливає на момент набрання ним чинності, оскільки у пункті 20 вказаного договору сторони погодили передачу земельної ділянки у 5-денний строк після державної реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі та не узгоджували можливість та наслідки її передачі у будь-який інший термін, а тому розпорядження землею її власником до вказаного строку не стосується зобов'язань за спірним договором, оскільки власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд (ч.1 ст.319 ЦК України).

Крім того, як вбачається з акту приймання-передачі земельна ділянка була передана орендарю 20 травня 2009 року.

Згідно п.п.1, 4 ч.1 ст.376 ЦПК України підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи, та порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

З урахуванням вищевикладеного рішення суду підлягає скасуванню з ухваленням нового про відмову ОСОБА_1 в позові.

Згідно ч1, п.2 ч.2, 3 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються у разі відмови в позові - на позивача. Якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

Як вбачається з матеріалів справи за подання апеляційної скарги ТОВ Агрофірма Іванівський лан сплатило 2114,40грн.

Таким чином, з ОСОБА_1 на користь ТОВ Агрофірма Іванівський лан підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору в розмірі 2114,40 грн.

Керуючись ст.ст. 367, 368, 374 ч. 1 п. 2, 376, 381, 382, 383, 384 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Іванівський лан - задовольнити.

Рішення Чугуївського міського суду Харківської області від 26 квітня 2018 року - скасувати.

Ухвалити нове рішення.

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Іванівський лан про визнання договору оренди землі припиненим та зобов'язання вчинити певні дії- відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1, ідентифікаційний НОМЕР_4) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Іванівський лан (юридична адреса: вул. Леніна, буд.12, сел. Іванівка, Чугуївський район, Харківська область, код ЄДРПОУ 30614060) судовий збір в розмірі 2114,40 грн. (дві тисячі сто чотирнадцять гривень 40коп.)

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 10 вересня 2018 року.

Головуючий Овсяннікова А.І.

Судді Коваленко І.П.

Сащенко І.С.

СудАпеляційний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення10.09.2018
Оприлюднено11.09.2018
Номер документу76343951
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —636/304/18

Постанова від 27.11.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Овсяннікова А. І.

Ухвала від 21.10.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Овсяннікова А. І.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Овсяннікова А. І.

Ухвала від 21.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Овсяннікова А. І.

Постанова від 10.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Овсяннікова А. І.

Ухвала від 21.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Овсяннікова А. І.

Ухвала від 07.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Овсяннікова А. І.

Ухвала від 25.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Овсяннікова А. І.

Рішення від 07.05.2018

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Оболєнська С. А.

Рішення від 26.04.2018

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Оболєнська С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні