Рішення
від 19.01.2010 по справі 1/381-о-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.01.2010 Справа № 1/381-О-08

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Клепай З.В. при секрета рі Муравльовій Г.М., розглянув ши у відкритому судовому зас іданні справу

за позовом Приватного підприємця ОСОБА_1, м.Херс он

до Херсонської міської ради, м.Херсон

за участю третьої особи, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору: Товари ство з обмеженою відповідаль ністю "Квіти Херсона", м.Херсон

про скасування п.3.7. ріше ння 25 сесії Херсонської міськ ої ради 4 скликання №908 від 19.08.2005р .

за участю представників

позивача: на засідання с уду не прибув,

відповідача: на засідан ня суду не прибув,

третьої особи: Макаро в В.В., представник, дов. від 12. 06.09 р.

ПП ОСОБА_1 звернув ся до суду з позовом про скасу вання п. 3.7 рішення 25 сесії Херс онської міської ради 4 склика ння №908 від 19.08.05р., яким йому відмо влено в поновленні договору оренди земельної ділянки пло щею 0,0020га по АДРЕСА_1 для роз ташування торгівельного кіо ску.

Свої вимоги позивач м отивує тим, що відповідно до с т. 33 Закону "Про оренду землі" пі сля закінчення строку, на яки й був укладений договір орен ди землі, орендар, який належн о виконував обов'язки, відпов ідно до умов договору, має за і нших рівних умов переважне п раво на поновлення договору. Посилається він також на ст.77 7 Цивільного кодексу України . Ним пояснено, що оскільки в п еріод користування земельно ю ділянкою ним не було допуще но будь-яких порушень умов до говору, рада не мала права від мовити йому в поновленні стр оку дії договору, тому, на його думку, це рішення є недійсним і підлягає скасуванню.

Представник позивача , повідомлений належним чино м про час та місце судового за сідання, в засідання втретє н е з'явився, причини неявки не п овідомив, клопотання про від кладення розгляду справи не заявив.

Відповідач проти поз ову заперечує. Ним пояснено, щ о на момент прийняття спірно го рішення закінчився строк, на який був укладений догові р оренди земельної ділянки з позивачем по справі і підста вою продовження дії договору оренди землі може бути тільк и рішення міської ради. Прийм аючи спірне рішення про відм ову в поновленні строку дії д оговору, рада діяла в межах по вноважень, наданих їй Законо м України "Про місцеве самовр ядування в Україні".

Представник відповід ача, повідомлений належним ч ином про час та місце судовог о засідання, в судове засідан ня не з'явився, причини неявки не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи не заявив.

Представник третьої особи проти позову заперечує , оскільки у нього на спірну з емельну ділянку укладений до говір оренди і він є належним землекористувачем.

Зважаючи на те, що в ма теріалах справи є всі необхі дні для її розгляду докази, сп рава на підставі ст.75 ГПК Укра їни розглядається за відсутн ості представників позивача та відповідача.

Розглянувши матеріал и справи та заслухавши предс тавника третьої сторони, су д -

в с т а н о в и в:

ПП ОСОБА_1 зверну вся з позовом до господарськ ого суду про скасування п. 3.7 рі шення Херсонської міської ра ди № 908 від 19.08.05р.

Із матеріалів справи вбачається, що 29.10.03р. Херс онською міською радою, на під ставі рішення сесії міської ради № 344 від 25.07.03р., укладено з ПП ОСОБА_1 договір оренди зе мельної ділянки площею 20 кв.м. в АДРЕСА_1 в районі універ саму "Дніпровський" під торго вельний кіоск. Договір уклад ено строком до 01.08.05р.

Пунктом 2.2. договору ст орони встановили, що по закін ченню строку договору оренда р має переважне право на поно влення договору на новий стр ок. В цьому разі зацікавлена с торона повинна повідомити пи сьмово другу сторону про баж ання пролонгації договору на новий строк не пізніше, ніж за 3 місяці закінчення строку до говору.

В порушення цього пун кту договору ПП ОСОБА_1 зв ернувся до міського голови з заявою про поновлення догов ору оренди земельної ділянки строком на 5 років листом від 11.07.05р., тобто менше, чим за місяц ь до закінчення строку дії до говору.

Рішенням 25 сесії 4 скли кання Херсонської міської ра ди № 908 від 19.08.05р. "Про відмову в на данні дозволу на розробку пр оектів землеустрою та техніч ної документації, поновлення договорів оренди земельних ділянок та продаж земельних ділянок несільськогосподар ського призначення" ПП ОСОБ А_1 відмовлено у поновлення договору оренди земельної д ілянки площею 0,0020 га під торгів ельний павільйон по вул.Кулі ка, 114-ж у зв'язку з закінченням договору оренди (пункт 3.7 ріше ння).

Із положень ст.764 ЦК Укр аїни та 17 Закону "Про оренду де ржавного та комунального май на", ч.4 ст.291 ГК України випливає , що після закінчення строку д ії договору оренди він може б ути продовжений на той самий строк, на який даний договір у кладався, за умови відсутнос ті заперечення орендодавця. При цьому заперечення треба робити протягом одного місяц я після закінчення строку ді ї договору оренди.

Таким чином, якщо на да ту строку дії договору оренд и мали місце заперечення оре ндодавця відносно поновленн я договору на новий строк, то т акий договір припиняється.

Відповідно до ч.2 ст.19 Ко нституції України, органи де ржавної влади та органи місц евого самоврядування, їх пос адові особи зобов'язані діят и лише на підставі в межах та у спосіб, що передбачений Конс титуцією та законами України .

Згідно п.3 4 ч.1 ст.26 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні", виключно на пленар них засіданнях сільської, се лищної міської ради вирішуют ься відповідно до закону пит ання регулювання земельних в ідносин.

Статтею 12 Земельного к одексу України встановлено, що до повноважень міських ра д в галузі земельних відноси н на території міст належить розпорядження землями терит оріальних громад.

Таким чином, прийманн я рішень щодо розгляду питан ь поновлення договору оренди земельної ділянки є компете нцією міської ради.

Згідно ст.13 Конституці ї України, земля є об'єктом пра ва власності Українського на роду. Від Українського народ у права власника здійснюють органи державної влади та ор гани місцевого самоврядуван ня.

Відповідно до ст.4 Зако ну України "Про власність" вла сник на свій розсуд володіє, к ористується і розпоряджаєть ся належним йому майном.

Тому вирішення питан ня про поновлення договору о ренди є правом, а не обов'язком міської ради як власника зем ельної ділянки.

Частиною 6 ст.93 Земельн ого кодексу України передбач ено, що відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються з аконом.

Частиною 1 ст.19 закону "П ро оренду землі" встановлено , що строк дії договору оренди землі визначається за згодо ю сторін, але не може перевищу вати 50 років. Відповідно до ч.1 с т.31 цього закону договір оренд и припиняється, зокрема, в раз і закінчення строку, на який й ого було укладено.

Стаття 33 передбачає, що піс ля закінчення строку, на який було укладено договір оренд и землі, орендар, який належно виконував обов' язки відпов ідно до умов договору, має за і нших рівних умов переважне п раво на поновлення договору. У разі поновлення договору о ренди землі на новий строк, йо го умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі, якщо орендар продовжує користува тися земельною ділянкою післ я закінчення строку дії дого вору оренди, то за відсутніст ю письмових заперечень оренд одавця протягом одного місяц я після закінчення строку до говору, він підлягає поновле нню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передб ачені договором. Письмове за перечення здійснюється лист ом повідомленням.

Тобто слід вважати, щ о цією статтею не передбачен ий порядок автоматичного по новлення договору оренди зем лі у разі відсутності запере чень з боку орендодавця, а лиш е визначено, що у цьому випадк у договір підлягає поновленн ю. А це означає, що оскільки до говір оренди, зокрема земель ної ділянки, необхідно продо вжувати відповідно до чинног о законодавства, а саме Земел ьного кодексу України та Зак ону “Про місцеве самоврядува ння в Україні”, обов' язкови м є прийняття компетентним о рганом рішення про продовжен ня строку дії договору оренд и. Тому підставою продовженн я договору оренди земельної ділянки є саме рішення відпо відного органу, уповноважено го розпоряджатися такою земе льною ділянкою. А у даному вип адку - рішення відповідача п о справі - Херсонської міськр ади.

Для скасування рішен ня суб'єкта владних повноваж ень суду необхідно дійти вис новку, що воно є протиправним , тобто не відповідає вимогам діючого законодавства або в изначено законом компетенці єю органу, який видав цей акт.

Як встановлено матер іалами справи оспорюване ріш ення міської ради прийнято в межах повноважень та відпов ідає чинному законодавству.

Посилання позивача н а те, що він продовжував корис туватись земельною ділянкою до моменту звернення з повто рним позовом до суду, судом до уваги не приймаються. Як зазн ачено вище, постановою Запор ізького апеляційного господ арського суду від 18.04.06р. скасов ано постанову господарськог о суду Херсонської області, я кою позовні вимоги ПП ОСОБА _1 були задоволені і підприє мцю відмовлено в задоволенні позову.

До того ж, відповідач с воїм рішенням №275 від 02.02.07р. нада в позивачу в оренду спірну зе мельну ділянку на строк до 07.07.0 7р., та визнано таким, що втрати ло чинність рішення від 25.07.03р.№ 344. Таким чином, у період, в який позивач заявив позов, він кор истувався земельною ділянко ю на законних підставах.

В п.2.8 рішення №275 від 02.02.07р . вказано, що земельна ділянка позивачу надана без права по довження строку договору оре нди на новий строк та без прав а капітальної забудови. Отже , на час звернення з позовом у позивача не було підстав для оскарження оспорюваного ріш ення, оскільки питання корис тування ним спірною земельно ю ділянкою вже було вирішено .

Що до того, що потрібно встановити час укладення до говору з третьою особою, то це й договір укладений на підст аві рішення.

З врахуванням вищеви кладених обставин, суд вважа є, що позовні ПП ОСОБА_1 не п ідлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.82, 83, 84, 85 Господарського процесуаль ного кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1.В задоволенні поз ову відмовити.

2.Копії рішення направ ити сторонам по справі.

Суддя З.В. Клепай

Дата підписання рішення 21.01.2010р.

відповідно до вимог ст. 84 ГПК України

Дата ухвалення рішення19.01.2010
Оприлюднено19.04.2010
Номер документу7648011
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування п.3.7. ріше ння 25 сесії Херсонської міськ ої ради 4 скликання №908 від 19.08.2005р

Судовий реєстр по справі —1/381-о-08

Рішення від 19.01.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Постанова від 06.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька Н.О.

Ухвала від 21.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька Н.О.

Ухвала від 19.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька Н.О.

Рішення від 30.10.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Губіна І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні