Рішення
від 17.09.2018 по справі 364/957/18
ВОЛОДАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 364/957/18

Провадження № 2/364/324/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.09.2018 р. Володарський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Макаренко Л.А.,

при секретарі судового засідання Кулинич Г.І.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін в приміщенні Володарського районного суду Київської області в смт Володарка Київської області цивільну справу

за позовом ОСОБА_1

до Комунального некомерційного підприємства Володарської районної ради Київської області Володарський центр первинної медико- санітарної допомоги ,

про стягнення заборгованості по витратах на службове відрядження,

ВСТАНОВИВ:

До Володарського районного суду Київської області 08.08.2018 р. надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Володарської районної ради Київської області Володарський центр первинної медико-санітарної допомоги про стягнення заборгованості по витратах на службове відрядження, в якій Позивач просить суд стягнути з Відповідача на її користь заборгованість по витратах на її відрядження в розмірі 4 595,00 грн.

На обґрунтування заявлених позовних вимог ОСОБА_1 у своїй позовній заяві зазначила, що вона, працюючи лікарем загальної практики - сімейним лікарем, перебувала у службовому відрядженні у м. Києві згідно з наказом Відповідача від 01.06.2018 р. № 40 у період з 04.06.2018 р. до 04.07.2018 р.; після повернення з відрядження нею було подано до бухгалтерії Відповідача звіт про використання коштів, а також відповідні фінансові документи на підтвердження витрачання коштів під час відрядження, а саме: на проїзд - 2 735,00 грн.; добові - 1 860,00 грн.; загалом сума витрат складає 4 595,00 грн. Проте, незважаючи на її неодноразові звернення до головного лікаря названого закладу охорони здоров'я (Відповідача), гроші за відрядження їй не виплатили, повідомивши про відсутність коштів. Позивач вважає, що такі дії Відповідача є неправомірними, тому вирішила звернутися до суду.

Ухвалою суду від 13.08.2018 р. відкрито провадження в справі, задоволено клопотання Позивача та вирішено здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін і проведення судового засідання; також встановлено Відповідачеві 15-денний строк з дня отримання цієї ухвали суду для подання відзиву з викладенням заперечення проти позову, роз'яснено право подати у зазначений строк клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

За статтею 275 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Як вбачається з наявного в матеріалах справи поштового повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 35), Відповідач - Комунальне некомерційне підприємство Володарської районної ради Київської області Володарський центр первинної медико-санітарної допомоги згадану копію ухвали суду про відкриття провадження від 13.08.2018 р. та копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів отримав 15.08.2018 р., проте протягом встановленого судом 15-денного строку відзиву на позовну заяву, а так само клопотання про розгляд справи у судовому засіданні до суду не подав.

З огляду на це суд вирішує справу за наявними матеріалами (частина восьма статті 178 ЦПК України).

Відповідно до частини другої статті 247 ЦПК України в разі якщо за положеннями цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутністю учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши матеріали справи і оцінивши наявні в справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні, вирішуючи справу, виходить з такого.

Судом встановлено, що Позивач (ОСОБА_1) працює лікарем загальної практики - сімейним лікарем на Комунальному некомерційному підприємстві Володарської районної ради Київської області Володарський центр первинної медико-санітарної допомоги та у період з 04.06.2018 р. до 04.07.2018 р. перебувала у службовому відрядженні терміном 31 календарний день на курсах ПАЦ з фаху Загальна практика - сімейна медицина у м. Київ НМАПО ім. Шупика, що підтверджується копією витягу з наказу Комунального некомерційного підприємства Володарської районної ради Київської області Володарський центр первинної медико-санітарної допомоги від 01.06.2018 р. № 40 (а.с. 9) та копією відповідного посвідчення про відрядження (а.с. 8).

Загальна сума витрат на зазначене відрядження склала 4 595 грн. 00 коп., що включають у себе: витрати на проїзд - 2 735,00 грн., добові - 1 860,00 грн., які підтверджено довідкою-розрахунком витрат на відрядження працівника від 07.08.2018 р. № 782, виданою самим Відповідачем (а.с. 7), та копіями проїзних квитків на автобус (а.с. 11-26).

На звернення Позивача головний лікар Комунального некомерційного підприємства Володарської районної ради Володарський центр первинної медико-санітарної допомоги ОСОБА_2 листом від 07.08.2018 р. № 783 повідомив про неможливість відшкодування витрачених коштів на відрядження, оскільки бюджетом не виділено кошти на відрядження на червень місяць і на друге півріччя 2018 року (а.с. 6).

За визначенням пункту 1 розділу I Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженій наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 р. № 59 та зареєстрованій в Міністерстві юстиції України 31.03.1998 р. за № 218/2658 (з подальшими змінами), далі - Інструкція № 59, службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника органу державної влади, підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримується (фінансується) за рахунок бюджетних коштів, на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв'язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства).

Відповідно до частин першої, другої, четвертої статті 121 Кодексу законів про працю України працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку з службовими відрядженням; працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлюваних законодавством; працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Згідно з пунктом 7 постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. № 98 Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів державним службовцям, а також іншим особам, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок коштів бюджетів, за наявності підтвердних документів відшкодовуються, зокрема, витрати на проїзд (у тому числі на перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) до місця відрядження і назад, а також за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті); на оплату вартості проживання у готелях (мотелях), інших житлових приміщеннях; на побутові послуги, що включені до рахунків на оплату вартості проживання у місцях проживання (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), але не більш як 10 відсотків сум добових витрат для держави, до якої відряджається працівник, визначених у додатку 1 до названої постанови, за всі дні проживання; на бронювання місць у готелях (мотелях) у розмірах не більш як 50 відсотків вартості місця за добу; на користування постільними речами в поїздах.

Аналогічні гарантії оплати праці закріплені й у пункті 13 розділу I, пункту 6 розділу II Інструкції № 59, а також роз'ясненнях, викладених у листі Міністерства соціальної політики України від 05.03.2012 р. № 204/13/184-12.

З огляду на викладене суд вважає, що перебування Позивача у відрядженні та її витрати підтверджені нею належними і допустимими доказами, вимоги Позивача є обґрунтованими і відповідають закону, а тому позов підлягає задоволенню.

Крім того, за імперативними вимогами частини шостої статті 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, у тому числі судового збору (частина перша статті 133 ЦПК України), з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли.

Керуючись статтями 121, 221, 233 Кодексу законів про працю України, статтями 2-4, 12, 13, 76, 81, 89, 141, 247, 258, 259, 263-265, 268, 272, 273, 279, 351, 352, 354, 355, підпунктами 8, 15.5 пункту 1 розділу XIII Перехідні положення ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Володарської районної ради Київської області Володарський центр первинної медико-санітарної допомоги про стягнення заборгованості по витратах на службове відрядження - задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства Володарської районної ради Володарський центр первинної медико-санітарної допомоги (код ЄДРПОУ: 38416475,місцезнаходження: вул. Коцюбинського, 25, смт Володарка, Київська обл., 09300) на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 (зареєстрована та фактично проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП НОМЕР_1), заборгованість по витратах на відрядження в розмірі 4 595 (чотири тисячі п'ятсот дев'яносто п'ять) гривень 00 копійок.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства Володарської районної ради Володарський центр первинної медико-санітарної допомоги (код ЄДРПОУ: 38416475,місцезнаходження: вул. Коцюбинського, 25, смт Володарка, Київська обл., 09300) на користь держави судовий збір у розмірі 704 грн. (сімсот чотири) гривні 80 (вісімдесят) копійок.

Копії рішення суду направити сторонам.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду Київської області через Володарський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, обчислюючи цей строк з дня складення повного судового рішення (частина перша статті 354, підпункти 8, 15.5 пункту 1 розділу XIII Перехідні положення ЦПК України).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення зазначеного строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано; в разі подання такої скарги - рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Л.А. Макаренко

Дата ухвалення рішення17.09.2018
Оприлюднено18.09.2018
Номер документу76489551
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по витратах на службове відрядження

Судовий реєстр по справі —364/957/18

Рішення від 17.09.2018

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Макаренко Л. А.

Ухвала від 13.08.2018

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Макаренко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні