Ухвала
від 11.09.2018 по справі 646/6178/18
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/6178/18

№ провадження 1-кс/646/5198/2018

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.09.18року м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 за участюсекретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого другого слідчого відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_4 про проведення обшуку в межах кримінального провадження № 42018220000001026 від 04.09.2018 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 364 КК України

ВСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого другого слідчого відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_4 про проведення обшуку в межах кримінального провадження № 42018220000001026 від 04.09.2018 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 364 КК України в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку у нежитловій будівлі, столярному цех літ. «А-1», загальною площею 1032,10 кв.м, де фактично розташоване ТОВ «Древо-Харків» (38880485), яке розташоване за адресою: м. Харків, смт. Кулінічі, вул. Тваринників буд. 3, яка направі власностіналежить ОСОБА_5 .

Клопотання обгрунтоване тим, що другим слідчим відділом слідчого управління прокуратури області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018220000001026 від 04.09.2018 за фактом зловживання службовим становищем службовими особами правоохоронних органів Харківської області за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи державних лісогосподарських підприємств, а саме директор ДП «Вовчанське лісове господарство» ОСОБА_6 разом з директором ДП «Зміївське лісове господарство» ОСОБА_7 та директором ДП «Куп`янське лісове господарство» ОСОБА_8 , зловживаючи своїм службовим становищем, з метою незаконного збагачення розробили злочинну схему з розкрадання державного майна.

Так, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 з метою незаконного збагачення, вступили в злочинну змову з директором Торгівельно-виробничого приватного підприємства «Ресурс» ОСОБА_9 на незаконну вирубку лісу з метою подальшої переробки та реалізації незаконно добутої лісо продукції за кордон через афілійовані підприємства.

При цьому, незаконні вказівки щодо місць, обсягу порубки, виду деревини надають особисто ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та інші особи за їх дорученням та під їхнім особистим контролем.

Разом з цим, встановлено, що за вказівками ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 лісопродукцію високої якості маркують як деревину іншого виду, розміру, низького сорту, що не відповідає дійсності та, відповідно, завдає шкоду державі.

В свою чергу, директор ТВПП «Ресурс» ОСОБА_9 , зловживаючи своїм службовим становищем, з метою наживи, використовуючи бригади лісорубів, які є робітниками даного підприємства та оснащені спеціальною технікою, транспортними засобами, обладнанням та устаткуванням, на системній основі надає своїм підлеглим вказівки переважно у нічний час здійснювати незаконну вирубку лісу (шляхом збільшення об`єму запланованих рубок) та заготівлю лісо продукції.

В подальшому вказана незаконно видобута лісо продукція на підставі договорів, укладених між ДП «Зміївське лісове господарство», ДП «Вовчанське лісове господарство», ДП «Куп`янське лісове господарство», та лісопереробними підприємствами ТОВ «Древо-Харків», ТОВ «Трай» та ТВПП «Ресурс» відпускається для переробки на зазначені лісопереробні підприємства із заниженням її вартості шляхом заниження сорту, об`єму та виду деревини.

Особи, які безпосередньо здійснюють незаконну порубку та перевезення деревини, отримують грошову винагороду від директора ТВПП «Ресурс» ОСОБА_9 а також від інших осіб за його дорученням або за дорученням ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , та ОСОБА_8 .

Перероблена деревина ТОВ «Трай» та ТВПП «Ресурс» перепродається на підставі договорів купівлі-продажу або договорів постачання афілійованим підприємствам ФОП ОСОБА_10 та ФОП ОСОБА_11 , які в подальшому експортують деревину за кордон.

Крім того, експорт лісопродукції за кордон після переробки здійснюється також директором ТОВ «Древо Харків» ОСОБА_12 .

Крім того, службовими особами ДП «Зміївське лісове господарство», ДП «Вовчанське лісове господарство» та ДП «Куп`янське лісове господарство» не вносяться дані щодо здійснення порубки та передачі деревини іншим особам у кишенькові персональні комп`ютери, відповідно, інформація щодо порубки не передається до Державного агентства лісових ресурсів, яким має здійснюватись контроль законності походження та руху деревини від заготівлі до споживача, сплату за її придбання, що також спричиняє шкоду інтересам держави.

Проведеним досудовим розслідуванням ідентифіковано службових та інших осіб, ймовірно причетних до протиправної діяльності, а саме: ДП «Зміївське лісове господарство» ОСОБА_7 , директор ДП «Вовчанське лісове господарство» ОСОБА_6 та директор ДП «Куп`янське лісове господарство» ОСОБА_8 , які є організаторами схеми незаконної порубки деревини та її реалізації на території України і за кордон, службові особи ТВПП «Ресурс» ОСОБА_9 , директор ТОВ «Древо Харків» ОСОБА_12 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_11 та інші.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення планується відшукати речі і документи, пов`язані з незаконною порубкою та реалізацією деревини, облікові документи щодо порубки та продажу деревини державних, приватних підприємств, установ, організацій, чорнові записи, бирки, інші маркувальні документи, фінансово-господарську документацію, пов`язану з здійсненням порубки, продажу деревини, переробки, іншими операціями, правочинами, вчиненими ДП «Вовчанське лісове господарство», ДП «Куп`янське лісове господарство» та ДП «Зміївське лісове господарство», ТОВ «Древо-Харків», ТВПП «Ресурс», ТОВ «Трай», ТОП ОСОБА_13 , ФОП ОСОБА_11 , кишенькових персональних комп`ютерів, мобільних принтерів, дані з електронного документообігу лісгоспу, з інших електронних інформаційних систем або їх частин, картки пам`яті, інші накопичувачі інформації, мобільні телефони, ноутбуки, комп`ютери та інші речі і документи, які можуть бути використані як докази здійснення незаконної порубки деревини, її реалізації, отримання з цього прибутку, а також невжиття заходів з боку державних, правоохоронних та контролюючих органів.

Разом з цим, планується відшукати знаряддя вчинення злочину, а саме: транспортні засоби та спецтехніку, за допомогою яких здійснюється завантаження, перевезення та відвантаження, зберігання деревини, бензопили, інші прилади, за допомогою яких здійснюється пиляння деревини, інші знаряддя вчинення незаконної порубки.

Крім того, планується відшукати майно, здобуте у результаті вчинення злочину, а саме зрублену деревину та грошові кошти, отримані зазначеними вище службовими особами, громадянами та приватними підприємствами внаслідок реалізації незаконно зрубленої деревини.

Під час досудового розслідування встановлено достатні підстави вважати, що зазначені речі та документи, грошові кошти підшукані, виготовлені, пристосовані та використані як засоби та знаряддя вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди.

Необхідність вилучення зазначених речей і документів, обумовлено також необхідністю проведення низки експертиз у кримінальному провадженні, для проведення яких необхідно надати оригінали вищевказаних документів.

Зважаючи, що органом досудового слідства здобуто достатньо доказів, які підтверджують обставини зловживання службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди, на теперішній час цілі досудового розслідування обґрунтовують необхідність такого ступеня втручання в особисте життя громадян, ймовірно причетних до протиправної діяльності, як проведення обшуку за їх місцем мешкання, робочих місцях та у транспортних засобах, оскільки у вказаних місцях можуть бути вишукані речові докази, знаряддя кримінального правопорушення та майно, здобуте у результаті його вчинення, які мають значення для кримінального провадження.

Згідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно № 137051283 від 09.09.2018 нежитлова будівля, столярний цех літ. А-1, загальною площею 1032,10 кв.м належить на праві власності ОСОБА_5 .

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування відповідно до ч.2 ст. 234 КПК України.

Відповідно доч.3ст.234КПК України клопотання про надання обшуку повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Відповідно до ч.5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Таким чином, законодавець першою умовою проведення слідчої дії висуває доведеність факту наявності кримінального правопорушення і визначає межи розслідування.

Клопотання слідчогоне відповідає вимогамч.3ст.234КПК України.

Як вбачається з витягу з кримінального провадження 42018220000001026 від 04.09.2018 року з правовою кваліфікацію за ч. 2 ст. 364 КК України за фактом зловживання службовим становищем службовими особами правоохоронного орану Харківського області, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

Слідчим не доведено, що відшукувані речі, документи знаходяться у нежитловій будівлі, столярному цех літ. «А-1», загальною площею 1032,10 кв.м, де фактично розташоване ТОВ «Древо-Харків» (38880485), яке розташоване за адресою: м. Харків, смт. Кулінічі, вул. Тваринників буд. 3.

Враховуючи вищезазначене слідчий суддя приходить до висновку про відмову у задоволенні клопотання відповідно до п.4 ч.5 ст. 234 КПК України .

Керуючи ст. ст. 223, 234 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчого другого слідчого відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_4 про проведення обшуку в межах кримінального провадження № 42018220000001026 від 04.09.2018 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 364 КК України у нежитловій будівлі, столярному цех літ. «А-1», загальною площею 1032,10 кв.м,, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 . - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення11.09.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу76498524
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —646/6178/18

Ухвала від 05.11.2018

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Яковлева В. С.

Ухвала від 05.11.2018

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Яковлева В. С.

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 14.09.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 14.09.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 04.10.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 24.09.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 14.09.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 11.09.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 11.09.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні