Ухвала
від 20.09.2018 по справі 910/11305/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

20.09.2018Справа № 910/11305/18

Суддя Господарського суду міста Києва Ващенко Т.М., розглянувши матеріали позовної заяви Радомишльської районної спілки споживчих товариств (12200, м. Радомишль, Житомирська обл., вул. 9-го Січня, 12; ідентифікаційний код 01749361 до Державного підприємства Сетам (01001, м. Київ, вул. Стрілецька, 4/6; ідентифікаційний код 39958500), Солом'янського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ головного територіального управління юстиції у м. Києві (03151, м. Київ, проспект Повітрофлотський, 76-а; ідентифікаційний код 35008087) про визнання недійсними електронних торгів,

ВСТАНОВИВ:

Радомишльська районна спілка споживчих товариств звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом до Державного підприємства Сетам , Солом'янського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ головного територіального управління юстиції у м. Києві про визнання недійсними електронних торгів, скасування свідоцтва переможця електронних торгів, скасування запису про державну реєстрацію виникнення права власності.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 30.08.18. вказану позовну заяву залишено без руху.

14.09.18. від позивача надійшла заява про усунення недоліків.

Оскільки позивачем в установлений судом строк усунуто недоліки позовної заяви, які зумовили залишення її без руху, суд встановив, що позовна заява відповідає вимогам, викладеним у статтях 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, та підлягає одноособовому розгляду за правилами загального позовного провадження.

Разом із заявою про усунення недоліків позивачем подано заяву про зміну предмету позову, відповідно до якої позивач просить суд визнати недійсними електронні торги, проведені 08.08.18. Державним підприємством "Сетам" щодо продажу приміщення Універмагу загальною площею 6128,7 кв.м, що знаходиться за адресою: м. Радомишль, вул. Велика Житомирська, 1/2, та оформлені протоколом електронних торгів.

Позовні вимоги обґрунтовано ти, що електронні торги відбулись всупереч наявних відомостей про заборону відчуження Універмагу загальною площею 6128,7 кв.м, що знаходиться за адресою: м. Радомишль, вул. Велика Житомирська, 1/2.

До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви (ч. 3 ст. 46 ГПК України).

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення, відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача

Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

З огляду на вказане судом встановлено, що позивачем подано заяву про зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідачів, тобто із заявою про зміну предмету позову. Вказану заяву в дотримання вимог ч. 3 ст. 46 ГПК України подано до закінчення підготовчого провадження та з дотриманням вимог ч. 5 ст. 46 ГПК України щодо направлення такої заяви відповідачам.

Враховуючи викладене суд приймає заяву позивача про зміну предмету позову до розгляду.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору (ч. ч. 1, 2 ст. 50 ГПК України).

За вказаних підстав суд частково задовольняє клопотання позивача, викладене в позовній заяві, про залучення третіх осіб, та залучає до участі в даній справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів:

- фізичну особу ОСОБА_1, як боржника за виконавчим провадженням, на підставі якого проведено оспорювані електронні торги;

- Товариство з обмеженою відповідальністю "ТЦ Фрай", як переможця оспорюваних електронних торгів.

Суд відмовляє в задоволенні клопотання позивача про залучення до участі в даній справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Приватного нотаріуса Радомишльського районного нотаріального округу Мельниченко Н.М., оскільки предметом спору в даній справі не є вимога про скасування рішення про реєстрацію права власності на оспорюване майно.

Крім вказаного, до заяви про усунення недоліків позивачем додано клопотання про витребування доказів.

За приписами ч. ч. 1, 2, 3 ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків (ст. 73 ГПК України).

Належність доказів - спроможність фактичних даних містити інформацію щодо обставин, що входять до предмета доказування, слугувати аргументами (посилками) у процесі встановлення об'єктивної істини. Це міра, що визначає залучення до процесу в конкретній справі тільки потрібних і достатніх доказів. Під належністю доказу розуміється наявність об'єктивного зв'язку між змістом судових доказів (відомості, що містяться в засобах доказування) і самими фактами, що є об'єктом судового пізнання.

Виходячи зі змісту ст. 73 ГПК України, належними слід визнавати докази, які містять відомості про факти, що входять у предмет доказування у справі, та інші факти, що мають значення для правильного вирішення спору.

У зв'язку із викладеним суд дійшов висновку про необхідність витребування від:

- Солом'янського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ головного територіального управління юстиції у м. Києві матеріалів виконавчого провадження відкритого щодо боржника - фізичної особи ОСОБА_1 за заявою стягувача ОСОБА_3;

- Державного підприємства "Сетам" матеріалів електронних торгів щодо реалізації приміщення Універмагу загальною площею 6128,7 кв.м, що знаходиться за адресою: м. Радомишль, вул. Велика Житомирська, 1/2 (номер лоту 291114).

Отже, клопотання позивача підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 46, 50, 81, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Призначити підготовче засідання у справі на 16.10.18 о 10:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 22.

3. Прийняти заяву позивача про зміну предмету позову.

4. Залучити до участі в даній справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів:

- фізичну особу ОСОБА_1 АДРЕСА_1

- Товариство з обмеженою відповідальністю "ТЦ Фрай" (ідентифікацій код 42297216, 03110, м. Київ, вул. Пироговського, б. 19, корпус 6).

5. В порядку ст. 81 ГПК України зобов'язати Солом'янський районний відділ державної виконавчої служби міста Київ головного територіального управління юстиції у м. Києві у строк до 03.10.18. включно надати суду матеріали виконавчого провадження відкритого щодо боржника - фізичної особи ОСОБА_1 за заявою стягувача ОСОБА_3

Попередити відповідача, що при ухиленні від виконання вимог суду до них можуть бути застосовані заходи процесуального примусу у вигляді штрафу, передбаченого ст. 135 Господарського процесуального кодексу України.

6. В порядку ст. 81 ГПК України зобов'язати Державне підприємство "Сетам" у строк до 03.10.18. включно надати суду матеріали електронних торгів щодо реалізації приміщення Універмагу загальною площею 6128,7 кв.м, що знаходиться за адресою: м. Радомишль, вул. Велика Житомирська, 1/2 (номер лоту 291114).

Попередити відповідача, що при ухиленні від виконання вимог суду до них можуть бути застосовані заходи процесуального примусу у вигляді штрафу, передбаченого ст. 135 Господарського процесуального кодексу України.

7. Зобов'язати позивача надати суду оригінали всіх документів по суті спору, доданих до позовної заяви (для огляду).

8. Відповідачам у п'ятнадцятиденний строк з дня отримання даної ухвали надати суду обґрунтований письмовий відзив на позовну заяву у порядку, передбаченому статтею 178 Господарського процесуального кодексу України, з нормативно обґрунтованими поясненнями по суті заявлених вимог та доданням оригіналів для огляду та належним чином завірених копій підтверджуючих документів, на які міститься посилання у відзиві. Звернути увагу відповідача, що відзив повинен містити мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на законодавство. Звернути увагу відповідача на вимоги ст. 165 ГПК України щодо відзиву. Докази направлення відзиву з доданими до нього документами на адресу позивача.

9. Запропонувати позивачу у п'ятиденний строк з дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив із врахуванням вимог ст. 166 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням положень ч. 3-6 ст. 165 ГПК. Надати суду докази направлення відповіді на відзив з доданими до нього документами на адресу відповідача.

10. Третім особам у строк до 05.10.18. включно надати суду письмові пояснення в порядку ст. 168 ГПК України, з наданням відповідних доказів.

11. Попередити відповідачів , що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

12. Повідомити сторін , що додаткові письмові докази, клопотання, заяви, пояснення, необхідно подати у строк до 11.10.18. включно з дотриманням вимог до форми та змісту заяв з процесуальних питань, встановлених статтею 170 Господарського процесуального кодексу України.

13. Заяви, клопотання та заперечення (з процесуальних питань) подавати тільки в письмовій формі (ч. 2 ст. 169 ГПК України).

14. Учасникам справи направити в судове засідання своїх представників, повноваження яких оформити відповідно до вимог, викладених у статті 60 Господарського процесуального кодексу України, та надати суду документи, що підтверджують повноваження представників. Явку учасників судового процесу визнати обов'язковою.

15. Повідомити , що сторони відповідно до ст. 192 Господарського процесуального кодексу України, можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

11. Довести до відома учасників судового процесу , що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд має право стягувати в дохід Державного бюджету України з винної особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за невиконання процесуальних обов'язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

12. Повідомити учасників справи , що інформація по справі, що розглядається, доступна на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/

13. Ухвала набрала законної сили 20.09.18. та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду (в порядку ч. 3 ст. 255 Господарського процесуального кодексу України).

Суддя Т.М. Ващенко

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді. Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Дата ухвалення рішення20.09.2018
Оприлюднено20.09.2018
Номер документу76569269
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/11305/18

Ухвала від 19.10.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 28.09.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 14.08.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 15.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 16.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 09.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 03.06.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 31.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 14.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 22.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні