Рішення
від 21.09.2018 по справі 188/426/18
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/426/18

Провадження № 2/188/286/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2018 року Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області в складі головуючого судді Бурди П. О.,

при секретарі Власенко А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Петропавлівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, ОСОБА_2, про встановлення факту вступу в управління та володіння спадковим майном та визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

28.02.2018 року ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулася до суду з позовом до Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області (далі - відповідач), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області (далі - третя особа 1), ОСОБА_2 (далі - третя особа 2), про встановлення факту вступу в управління та володіння спадковим майном та визнання права власності на спадкове майно.

В обґрунтування позову позивач зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_2 р. помер батько позивачки ОСОБА_3, після смерті якого відкрилася спадщина у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 4,17 умовних кадастрових гектарів, яка належала спадкодавцеві на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 від 21.05.2002 року у складі земель КСП "Колос" на території Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області.

За життя батько позивачки заповіту не складав. На день смерті спадкодавець був зареєстрований та проживав один.

Позивач була зареєстрована в м. Дніпро з 13.11.1992 року, але починаючи з 2000 року та по дату смерті батька ОСОБА_3 вона проживала разом з ним у будинку за вказаною адресою, без реєстрації місця проживання. Після смерті ОСОБА_3 вона поховала його за власний рахунок та після цього через деякий час проживала і господарювала у будинку покійного батька. Позивач зазначає, що вона фактично прийняла спадщину, вступила в управління та володіння майном її батька ОСОБА_3

06.02.2018 року позивач особисто звернулася до Петропавлівської державної нотаріальної контори з питання оформлення своїх спадкових прав. Однак нотаріус своєю постановою від 06.02.2018 р. відмовила позивачці у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3, вказавши, що строк для прийняття спадщини нею пропущено й у зв'язку з цим позивачці необхідно звернутися до суду для оформлення спадкових прав.

Інший спадкоємець ОСОБА_3 його син ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 року подав нотаріусу заяву про відмову від спадщини.

Позивач просить суд визнати за нею в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності

колективного сільськогосподарського підприємства Колос розміром 4,17 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієїчастки в натурі (на місцевості), що знаходиться на території Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області, і належала спадкодавцю ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_3 від 21.05.2002 року.

Позивач подала до суду письмову заяву про розгляд справи за її відсутності, в якій позов підтримала і просила задовольнити.

Відповідач подав до суду письмову заяву про розгляд справи за відсутності його представника.

Представник третьої особи 1 в судове засідання не з'явився, подав заяву про розгляд справи без його участі.

Третя особа 2 в судове засідання не з'явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Вивчивши надані позивачем докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Правовідносини між сторонами регулюються нормами ЦК України.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 р. помер батько позивача ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4, виданим 17.12.2001 року Осадченською сільською радою Петропавлівського району (а.с. 8).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 4,17 умовних кадастрових гектарів у складі земель КСП Колос на території Осадченської сільської ради, яка належала спадкодавцеві на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_3, виданого 21.05.2002 року Петропавлівською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області (а.с. 7).

Оскільки правовідносини щодо спадщини померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_3 виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, застосуванню до цих правовідносин підлягають норми Цивільного кодексу (далі - ЦК) Української РСР.

Згідно з ст. 524 ЦК Української РСР спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом (ч. 1). Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом (ч. 2).

Родинний зв'язок позивача зі спадкодавцем підтверджується повторним свідоцтвом про народження позивача серії НОМЕР_5, виданим ІНФОРМАЦІЯ_1 року Петропавлівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, у якому вказано, що ОСОБА_3 є батьком ОСОБА_4 та паспортом громадянина України позивача серії НОМЕР_6, виданим Кіровським РВ ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області, в якому встановлена відмітка у розділі сімейний стан, про те, що позивач 23.10.1999 року уклала шлюб з ОСОБА_5. Даний шлюб зареєстрований відділом ЗАГС Жовтневого району м. Дніпропетровськ (а.с. 3). Після укладення шлюбу позивач має прізвище чоловіка ОСОБА_1.

Статтею 529 ЦК Української РСР визначалось, що при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті (ч.1).

Відповідно до ст.549 ЦК Української РСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину:

1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном;

2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

За життя батько позивача заповіту не складав, що підтверджується довідкою Осадченської сільської ради Петропавлівського району від 10.11.2017 р. №523 (а.с. 5).

Згідно з довідкою Осадченської сільської ради Петропавлівського району від 10.11.2017 р. № 524 на день смерті спадкодавець був зареєстрований та проживав один (а.с. 6).

Актом, складеним депутатом Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області від 03.04.2018 року підтверджується, що позивач була зареєстрована в м. Дніпро з 13.11.1992 року, але, починаючи з 2000 року та по дату смерті батька ОСОБА_3 вона постійно проживала разом з ним у садибі за вказаною адресою, без реєстрації місця проживання. Після смерті ОСОБА_3 позивач поховала його за власний рахунок та після цього деякий час проживала та господарювала у будинку покійного батька (а.с. 12).

06.02.2018 року позивач особисто звернулася до Петропавлівської державної нотаріальної контори з питання оформлення своїх спадкових прав. Однак нотаріус своєю постановою від 06.02.2018 року відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3, вказавши, що строк для прийняття спадщини нею пропущено й у зв'язку з цим позивачу необхідно звернутися до суду для оформлення спадкових прав (а.с. 11).

Інший спадкоємець ОСОБА_3 його син ОСОБА_2, який є третьою особою у справі, ІНФОРМАЦІЯ_1 року подав нотаріусу заяву про відмову від спадщини (а.с. 9).

Отже, позивач ОСОБА_6 є єдиним спадкоємцем після смерті свого батька ОСОБА_3

Відповідно до ч. 2 п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України

№ 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку встановленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають.

У разі відмови нотаріуса в оформлені права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

У позивача відсутні умови для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай) розміром 4,17 умовних кадастрових гектарів, яка належала спадкодавцеві на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 від 21.05.2002 року, у складі земель КСП Колос на території Осадченської сільської ради Петропавлівського району.

Таким чином, повно та всебічно з'ясувавши обставини справи, дослідивши та оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно з листом відділу Держгеокадастру у Петропавлівському районі середня нормативно грошова оцінка земельної частки (паю) з земель колишнього КСП Колос на території Осадченської сільської ради станом на 01.07.1995 року складала 15410 грн. і індексована вартість земельної ділянки (паю) по Осадченській сільській раді Петропавлівського району Дніпропетровської області станом на 01.01.2018 р. складає 73912,52 грн. (а.с.10).

Виходячи з цієї ціни позову та вимог пп.1 п.1 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір , позивачем був сплачений судовий збір, про що до позову додана квитанція банку від 23.04.2018 року (а.с.20).

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог, тому суд вважає за можливе клопотання позивача задовольнити та залишити судові витрати на ній (а.с. 2).

На підставі викладеного, ст. 549, 550 ЦК Української РСР, керуючись статтями 4, 13, 76-81, 141, 263-265, 280-284, 288, 289, 352, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1, РНОКПП НОМЕР_1, місце проживання: поштовий індекс 52800, АДРЕСА_1, до Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 04525136, місце знаходження: поштовий індекс 52711, вулиця Чкалова, 23, с. Осадче Петропавлівського району Дніпропетровської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, код ЄДРПОУ 39835428, місце знаходження: поштовий індекс 49000, проспект Олександра Поля, 2 м. Дніпро, ОСОБА_2, місце проживання АДРЕСА_2, про встановлення факту вступу в управління та володіння спадковим майном та визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у

колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства

Колос розміром 4,17 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що знаходиться на території Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області, і належала спадкодавцю ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_3 від 21.05.2002 року.

Судові витрати залишити на позивачці ОСОБА_1.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Петропавлівський районний суд.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя П. О. Бурда

СудПетропавлівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення21.09.2018
Оприлюднено25.09.2018
Номер документу76624515
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —188/426/18

Рішення від 21.09.2018

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

Ухвала від 24.05.2018

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

Ухвала від 26.04.2018

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

Ухвала від 11.04.2018

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні