Рішення
від 21.09.2018 по справі 567/411/18
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/411/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 вересня 2018 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі:

головуючий суддя - Венгерчук А.О.

секретар - Стаднікова А.Г.

з участю прокурора Самолюка Я.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Острог цивільну справу за заявою заступника керівника Здолбунівської місцевої прокуратури Рівненської області в інтересах держави в особі Бухарівської сільської ради Острозького району Рівненської області заінтересована особа: приватний нотаріус Острозького районного нотаріального округу Рівненської області про визнання спадщини відумерлою,

в с т а н о в и в :

заступник керівника Здолбунівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Бухарівської сільської ради Острозького району Рівненської області звернувся з заявою в суд, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року в м. Дубно Рівненської області помер ОСОБА_1, який на час смерті перебував у Дубенському будинку-інтернаті Рівненської області, якому за життя належала земельна ділянка (пай) площею 2,67 га, кадастровий номер номер НОМЕР_1, площею 2,51 га (рілля), та земельна ділянка кадастровий номер НОМЕР_2, площею 0,16 га (пасовища), яка розташована в межах Бухарівської сільської ради Острозького району Рівненської області.

Спадкоємці померлого ОСОБА_1 щодо оформлення спадкового майна не звертались. Термін на прийняття спадщини минув та становить понад 10 років. На день подачі заяви про визнання спадщини відумерлою, відомостей про наявність в померлого ОСОБА_1 спадкоємців не виявлено, термін на прийняття спадщини понад 1 рік минув.

Перевіркою встановлено, що ОСОБА_1 проживав один, ні близьких, ні далеких родичів, які могли бути спадкоємцями за законом, заповіт від імені ОСОБА_1 Бухарівською сільською радою Острозького району Рівненської області не посвідчувалось, а тому після його смерті спадщина ніким не прийнята. Таким чином, до цього часу ніхто не звертався за отриманням спадщини і не вчинив дій, які свідчили б про прийняття спадщини внаслідок смерті ОСОБА_1

Вказав, що після смерті ОСОБА_1, 11.12.2007 року, відкрилась спадщина, до складу якої входить земельна ділянка (пай) площею 2,67 га вартістю 96659 гривень, яка станом на 28.02.2018, тобто понад 10 років з часу відкриття спадщини, не прийнята спадкоємцями за заповітом чи за законом.

Встановлено, що часом відкриття спадщини є 11.12.2007 року, місцем відкриття спадщини - м. Дубно Рівненської області.

Зазначив, оскільки сільська рада бездіє та не звертається до суду з заявою про визнання майна відумерлою спадщиною, внаслідок чого до місцевого бюджету не надходять кошти на розвиток регіону, та тривалий час орган місцевого самоврядування не має права розпоряджатися вказаною землею, заступник керівника Здолбунівської місцевої прокуратури звернувся до суду з вказаною заявою як заходом прокурорського реагування для захисту інтересів держави в особі Бухарівської сільської ради та просить визнати спадщину, що залишилась після смерті ОСОБА_1, яка складається з земельної ділянки площею 2,67 га яка розташована на території Бухарівської сільської ради Острозького району Рівненської області, відумерлою та передати земельну ділянку площею вартістю 96659 гривень, як відумерлу спадщину у власність територіальної громади в особі Бухарівської сільської ради Острозького району Рівненської області .

Ухвалою суду від 03 квітня 2018 року було відкрите провадження у справі.

В судовому засіданні прокурор заяву підтримав з наведених у її змісті підстав та просив її задоволити.

Представник Бухарівської сільської ради Острозького району Рівненської області подав до суду заяву в якій просить провести судове засідання за відсутності представника сільської ради, не заперечує щодо задоволення позову.

Заінтересована особа: приватний нотаріус Острозького районного нотаріального округу в судове засідання не з'явилася, подала до суду заяву про розгляд справи без її участі, вказала, що рішення суду не буде впливати на права та обов'язки нотаріуса.

Розглянувши подані заявником документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, суд прийшов до висновку, що надані докази та повідомлені обставини, є достатніми для прийняття рішення у справі.

Суд, заслухавши пояснення прокурора та дослідивши надані письмові докази, прийшов до такого висновку.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року у віці 55 років помер ОСОБА_1, що вбачається з повного витягу Державного реєстру актів цивільного стану про смерть №00019510386 від 03.02.2018 року (а.с. 7).

За життя ОСОБА_1 належала земельна ділянка ділянка (пай) площею 2,67 га згідно державного акта на право власності на земельну ділянку НОМЕР_3, що знаходиться на території Бухарівської сільської ради Острозького району Рівненської області, та складається з земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, площею 2,51 га (рілля), та земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_2, площею 0,16 га (пасовища). (а.с.12,14).

Згідно інформації Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області від 27.02.2018, вартість земельної ділянки (паю), належної ОСОБА_1 за державним актом НОМЕР_3 становить 96659 гривень ( а.с.13).

Згідно з інформаційних довідок зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 27.02.2018 № 51079639, від 12.09.2018 №53279148 щодо померлого ОСОБА_1, відповідно до якоих за прийняттям та оформленням спадщини до нотаріальної контори чи нотаріуса ніхто не звертався, спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину щодо ОСОБА_1, (11.03.1952р.н., дата смерті -11.12.2007), відсутні ( а.с.9,46).

Згідно Інформаційних довідок зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) від 27.02.2018 № 51079881, від 12.09.2018 № 53279145 щодо померлого ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, заповіти чи спадкові договори відсутні.

(а.с. 8,47).

Відповідно до виписки з погосподарської книги № 1 за 2006-2010 роки Бухарівської сільської ради Острозького району Рівненської області № 413/02-22 від 19.06.2018 року, ОСОБА_1 рахувався головою домогосподарства, особовий рахунок НОМЕР_4, адреса домогосподарства с. Михалківці Острозького району Рівненської області. Внесений запис, що з 04.09.2006 року ОСОБА_1 вибув в м. Дубно ( а.с.41-43).

Відповідно до ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Частиною 1 ст. 1221 ЦК України передбачено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до ст. 1277 ЦК України , у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Оскільки майно померлого ОСОБА_1 у встановлений законодавством термін ніхто не прийняв, спадкова справа за заявою спадкоємців у нотаріальній конторі не заводилась, заповітів ОСОБА_1 не залишав, а час, що сплив з моменту смерті, перевищує один рік, то є всі підстави для визнання спадщини ОСОБА_1 відумерлою, в порядку ст. 1277 Цивільного кодексу України .

Згідно із ст. 338 ЦПК України , суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді за місцем відкриття спадщини.

Право власності на таку спадщину виникає у територіальної громади за місцем знаходження нерухомого майна, як це передбачено ч. З ст. 277 ЦК України.

Відповідно до п. в ч.5 ст. 83 ЗК України , територіальні громади набувають землю у комунальну власність у разі прийняття спадщини.

Пунктом б ст. 140 ЗК України визначено, що однією з підстав припинення права власності на земельну ділянку є смерть власника земельної ділянки за відсутності спадкоємця.

Право власності на таку спадщину виникає у територіальної громади за місцем знаходження нерухомого майна, як це передбачено ч. З ст. 277 ЦК України.

Виходячи з викладеного та враховуючи те, що спадщина після померлого ОСОБА_1 ніким не прийнята, з часу відкриття спадщини пройшло більше одного року, тому суд приходить до висновку, про наявність підстав для визнання даної спадщини відумерлою та передачі земельних ділянок територіальній громаді Бухарівської сільської ради у звязку з чим заява прокурора підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 1220, 1221, 1277 ЦК України , статтями ст. ст.12,13,18, 28,76, 263-265, 293, 294, 334-338 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

вирішив :

заяву заступника керівника Здолбунівської місцевої прокуратури Рівненської області в інтересах держави в особі Бухарівської сільської ради Острозького району Рівненської області (с.Бухарів вул. 1 Травня 1 Б, Острозького району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04386930) заінтересована особа: приватний нотаріус Острозького районного нотаріального округу Рівненської області ( м.Острог проспект Незалежності 49-А Рівненської області) про визнання спадщини відумерлою задовольнити.

Визнати спадщину, що залишилась після смерті ОСОБА_1, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року та яка складається з земельної ділянки площею 2,67 га, згідно державного акта на право власності на земельну ділянку НОМЕР_3, яка розташована на території Бухарівської сільської ради Острозького району Рівненської області, відумерлою.

Передати земельну ділянку площею 2,67 га, вартістю 96659 гривень, розташовану на території Бухарівської сільської ради Острозького району Рівненської області, яка належала ОСОБА_1 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку НОМЕР_3, як відумерлу спадщину у власність територіальної громади в особі Бухарівської сільської ради Острозького району Рівненської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Рівненської області через Острозький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 21 вересня 2018 року .

Суддя Острозького районного судуВенгерчук А.О.

СудОстрозький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення21.09.2018
Оприлюднено25.09.2018
Номер документу76636865
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —567/411/18

Рішення від 21.09.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Рішення від 14.09.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 14.05.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 03.04.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні