Рішення
від 17.09.2018 по справі 495/6483/18
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/6483/18

рішення

ІМЕНЕМ УКрАЇНи

17 вересня 2018 року м. Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області в складі судді Заверюха В.О.,

при секретарі - Скотикайло Т.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Білгород-Дністровському в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області про визнання правовстановлюючого документу втраченим та визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В:

19.07.2018 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області про визнання правовстановлюючого документу втраченим та визнання права власності на спадкове майно.

В обґрунтування позову позивач зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2, після смерті якої відкрилась спадщина у вигляді ? частини квартири АДРЕСА_2 Одеської області. Позивач звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, однак нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на частину квартиру у зв'язку з тим, що відсутній оригінал правовстановлюючого документу, а також у зв'язку з пропуском позивачем строку, визначеного чинним законодавством для подання заяви про прийняття спадщини. У зв'язку з чим позивач просить задовольнити позов.

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 20.07.2018 року позовна заява ОСОБА_1 до Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області про визнання права власності на спадкове майно залишена без руху.

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 31.08.2018 року відкрито провадження по справі в порядку загального позовного провадження.

В судове засідання представник позивача не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. 17.09.2018 року від представника позивача надійшла заява, згідно якої просить справу розглядати за його відсутності, позов підтримав у повному обсязі та просив його задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. 17.09.2018 року до Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області надійшла заява, згідно якої просить справу розглянути без участі представника сільської ради, заперечень до позову не має, справу розглянути згідно діючого законодавства.

Перевіривши матеріали справи, докази, суд приходить до наступного.

У відповідності до ч.ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

04 червня 2004 року померла ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.5).

Позивач ОСОБА_1 є сином спадкодавця, що також підтверджується відповідними копіями документів, наявними у матеріалах справи. (а.с.6).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина у вигляді ? частини квартири АДРЕСА_2 Одеської області.

Вказана частина квартири належала ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право власності на житло, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 видане органом приватизації державного житлового фонду племптицесовхоз Старокозацький , на підставі розпорядження від 24.02.1995 року №817 (а.с.7).

Позивач фактично прийняв спадщину після померлої матері, користується спадковим майно, здійснює всі необхідні платежі, але в вчиненні нотаріальних дій щодо видачі свідоцтва на право на спадщину позивачу було відмовлено, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на спадкове майно та пропуском визначеного законодавством строку для прийняття спадщини, що підтверджується листом від 16.07.2018 року №262/01-16 (а.с.9).

Позивачем до місцевої газети Торнадо (випуск № 37 від 13.09.2018 року) було подано відповідне оголошення: Втрачене свідоцтво про право власності на житло видане на підставі розпорядження від 24.02.1995 року №817, органом приватизації державного житлового фонду племптицесовхоз Старокозацький , вважати недійсним .

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1217 ЦК України , спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позивачем цілком обґрунтовано заявлені вимоги про визнання за ним права власності в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2, оскільки позивач є спадкоємцем за законом першої черги, у зв'язку з чим позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.1216-1218, 1261 ЦК України, ст. ст. ст.ст.12, 13, 81, 200, 206, 263, 265, 268, 293, 294, 354 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області про визнання правовстановлюючого документу втраченим та визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати втраченим, свідоцтво про право власності на житло, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 видане органом приватизації державного житлового фонду племптицесовхоз Старокозацький , на підставі розпорядження від 24.02.1995 року №817, яке посвідчує право власності за ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_1.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на ? частину квартири АДРЕСА_2 Одеської області.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Одеської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи,якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.09.2018
Оприлюднено25.09.2018
Номер документу76640685
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —495/6483/18

Рішення від 17.09.2018

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 31.07.2018

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 20.07.2018

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні