Ухвала
від 26.09.2018 по справі 2/122-64а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10 E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

"26" вересня 2018 р. справа № 2/122-64А

Суддя господарського суду Волинської області Войціховський В.А., розглянувши заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області

про заміну сторони стягувача її правонаступником

по справі №2/122-64А

за позовом Прокурора Камінь-Каширського району Волинської області в інтересах держави в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Камінь-Каширському районі, м. Камінь-Каширський

до Відкритого акціонерного товариства "Камінь-Каширська ремонтно-механічна майстерня", м. Камінь-Каширський

про стягнення 1024,62 грн.

в с т а н о в и в:

24.09.2018р. на адресу господарського суду Волинської області надійшла заява Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області від 17.09.2018р. №07-2/1575 про заміну сторони стягувача її правонаступником, в якій заявник просить замінити стягувача відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Камінь-Каширському районі, щодо виконання постанови господарського суду Волинської області від 05.11.2008р. у справі №2/122-64А, його правонаступником Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області.

В обґрунтування даної заяви боржник, посилаючись на ст.ст. 52, 334 ГПК України, зазначає, що відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Камінь-Каширському районі реорганізовано, його правонаступником виступає Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області згідно наказу Фонду соціального страхування України №242-ос від 16.11.2017р.

Господарський суд Волинської області розглядає справи за встановленою предметною юрисдикцією та територіальною підсудністю, визначеною Господарським процесуальним кодексом України.

Відповідно до п. 2 інформаційного листа Вищого господарського суду від 29.09.2009 року № 01-08/530 “Про деякі питання, порушені у доповідних записках господарських судів України у першому півріччі 2009 року щодо застосування Господарського процесуального кодексу України” після початку діяльності окружних адміністративних судів повноваження місцевих господарських судів щодо розгляду справ адміністративної юрисдикції припинено. Тому заяви (клопотання) про роз'яснення судового рішення, відстрочку виконання рішення, перегляд його за нововиявленими обставинами тощо, а також пов'язані з такими рішеннями скарги на дії, бездіяльність органів Державної виконавчої служби в разі їх надходження до господарських судів мають передаватися ними (разом з матеріалами відповідних справ) на розгляд адміністративних судів за встановленими підвідомчістю та підсудністю.

Відповідно до п. 1 ч.1 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п'яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п'яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвалою суду від 29.10.2012р. (суддя Черняк Л.О.) справу №2/122-64А та заяву відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Камінь-Каширському районі про видачу дубліката виконавчого листа по справі №2/122-64А було передано до Волинського окружного адміністративного суду (43025, м. Луцьк, вул. Словацького,3).

Супровідним листом господарського суду Волинської області від 29.10.2012р. №2/122/1953/12 заяву відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Камінь-Каширському районі про видачу дубліката виконавчого листа по справі №2/122-64А, разом з матеріалами справи №2/122-64А, згідно абз. 3 п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, було направлено на адресу Волинського окружного адміністративного суду.

Частиною 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Аналіз зазначеної норми міжнародного права свідчить, що обов`язково суд повинен бути встановлений законом, тобто кожен має право на розгляд справи компетентним судом, компетентність якого встановлюється тільки законом.

Європейський суд з прав людини у рішенні від 12 жовтня 1978 року у справі «Zand v. Austria» вказав, що словосполучення «встановлений законом» поширюється не лише на правову основу самого існування «суду», але й на дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність. Поняття «суд, встановлений законом» у частині першій статті 6 Конвенції передбачає «усю організаційну структуру судів, включно з <…> питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів <…>». З огляду на це не вважається «судом, встановленим законом» орган, котрий, не маючи юрисдикції, судить осіб на підставі практики, яка не передбачена законом.

Згідно з пункту 14 частини 1 статті 92 Конституції України виключно законами України визначаються: судоустрій, судочинство, статус суддів, засади судової експертизи, організація і діяльність прокуратури, органів дізнання і слідства, нотаріату, органів і установ виконання покарань; основи організації та діяльності адвокатури.

Відповідно до частини 3 статті 3 КАС України провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема спорах фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження (ст. 19 КАС України).

Враховуючи викладене, у господарського суду Волинської області відсутні повноваження щодо розгляду вищевказаної заяви (по підвідомчості) за правилами Кодексу адміністративного судочинства України, оскільки 25.11.2008 року розпочав свою діяльність Волинський окружний адміністративний суд, господарський суд вважає за необхідне направити заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області від 17.09.2018р. №07-2/1575 про заміну сторони стягувача її правонаступником до Волинського окружного адміністративного суду.

Керуючись ст.ст. 31, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

у х в а л и в:

Заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області від 17.09.2018р. №07-2/1575 про заміну сторони стягувача її правонаступником з додатками документів на 10 аркушах та матеріали справи за заявою Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області про видачу дубліката виконавчого листа №2/122-1 від 17.11.2008р. на 15 аркушах направити за підсудністю до Волинського окружного адміністративного суду.

Згідно з ч. 2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Дана ухвала може бути оскаржена у порядку, встановленому статтею 256 Господарського процесуального кодексу України, до апеляційного господарського суду, у межах апеляційного округу якого знаходиться місцевий господарський суд.

Ухвала підписана 26.09.2018р.

Суддя                                                                                 В. А. Войціховський

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення26.09.2018
Оприлюднено28.09.2018
Номер документу76687647
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/122-64а

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 26.11.2018

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 20.11.2018

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 26.09.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 20.08.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем`як Валентина Миколаївна

Ухвала від 17.11.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем`як Валентина Миколаївна

Ухвала від 13.08.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем`як Валентина Миколаївна

Ухвала від 29.10.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Черняк Любов Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні