Рішення
від 17.09.2018 по справі 925/666/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 вересня 2018 року м. Черкаси справа № 925/666/18

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Брус Л.П., за участю прокурора Коломієць І.П., представників сторін:

від Відділу освіти Звенигородської районної державної адміністрації (позивача) - ОСОБА_1 - за довіреністю,

від відповідача - ОСОБА_2, ОСОБА_3 за довіреностями,

від третьої особи - представник не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Черкаської області у місті Черкаси справу:

за позовом заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області в інтересах держави в особі:

Відділу освіти Звенигородської районної державної адміністрації, м. Звенигородка,

Звенигородської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів №5 Звенигородської районної ради Черкаської області,

Звенигородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Звенигородської районної ради Черкаської області,

Звенигородської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів імені ОСОБА_4 Звенигородської районної ради Черкаської області,

Звенигородської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 Звенигородської районної ради Черкаської області,

Відділу культури і туризму Звенигородської районної державної адміністрації,

Звенигородської дитячої школи мистецтв Звенигородської районної ради Черкаської області

до Звенигородської міської ради Черкаської області,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача, Звенигородська районна рада Черкаської області,

про визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування,

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області в інтересах держави в особі Відділу освіти Звенигородської районної державної адміністрації, Звенигородської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів №5 Звенигородської районної ради Черкаської області, Звенигородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Звенигородської районної ради Черкаської області, Звенигородської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів імені ОСОБА_4 Звенигородської районної ради Черкаської області, Звенигородської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 Звенигородської районної ради Черкаської області, Відділу культури і туризму Звенигородської районної державної адміністрації, Звенигородської дитячої школи мистецтв Звенигородської районної ради Черкаської області звернувся до господарського суду Черкаської області з позовом до Звенигородської міської ради Черкаської області про визнання незаконним та скасування пунктів 1, 3 рішення Звенигородської міської ради №25-14/VII від 02.02.2018 в частині припинення права постійного користування:

- земельною ділянкою Звенигородської загальноосвітньої школи І - II ступенів №5, площею 0.6788 га, кадастровий номер 7121210100:01:004:0634 та передачі її в постійне користування Звенигородській районній раді;

- земельною ділянкою Звенигородської спеціалізованої школи І - III ступенів №1, площею 0.0854 га, кадастровий номер 7121210100:01:002:0494 та передачі її в постійне користування Звенигородській районній раді;

- земельною ділянкою Звенигородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2, площею 0.4624 га, кадастровий номер 7121210100:01:001:1024 та передачі її в постійне користування Звенигородській районній раді;

- земельною ділянкою Звенигородської спеціалізованої інколи І-III ступенів імені ОСОБА_4, площею 3.1937 га, кадастровий номер 7121210100:01:002:0518 та передачі її в постійне користування Звенигородській районній раді;

- земельною ділянкою Звенигородської дитячої школи мистецтв, площею 0.5297 га, кадастровий номер 7121210100:01:002:0438 та передачі її в постійне користування Звенигородській районній раді.

Звенигородська місцева прокуратура, як представник позивачів в порядку ст. 53 Господарського процесуального кодексу України, позовні вимоги вмотивовує наступним.

Пункти 1, 3 рішення Звенигородської міської ради №25-14/V від 02.02.2018 в частині припинення права постійного користування земельними ділянками закладами освіти та передачі їх в постійне користування Звенигородській районній раді є незаконним, оскільки дане рішення не містить конкретно визначеної правової підстави припинення права постійного користування, а лише посилання на ст. ст. 140-141 Земельного кодексу України. Підставою для прийняття вказаного рішення Звенигородською міською радою став лист Звенигородської районної ради від 23.01.2018 за №11/01-11, згідно якого остання просила припинити право постійного користування земельними ділянками під будівлями шкіл у зв'язку з набуттям права власності на нерухоме майно Звенигородською районною радою. Переходу права власності до Звенигородської районної ради на приміщення навчальних закладів, розміщених на спірних земельних ділянках після надання їх в постійне користування не було, а тому відсутня підстава припинення права постійного землекористування передбачена пунктом е ч. І ст. 141 ЗК України.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 25 червня 2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження.

23 липня 2018 року відповідач подав відзив на позов, в якому проти позову заперечив повністю, заперечення вмотивовано тим, що оспорюване рішення Звенигородської міської ради прийняте у межах повноважень на приведення у відповідність до вимог законодавства права користування земельною ділянкою.

Відповідач зазначає, що на його думку фактичним користувачем спірних земельних ділянки є власник будівель - Звенигородська районна рада, а тому в силу статті 377 Цивільного кодексу України та в статті 120 Земельного кодексу України (далі - ЗК України) до вказаного органу місцевого самоврядування перейшло право постійного користування на земельні ділянку, на яких розташовані будівлі шкіл.

В обґрунтування своєї позиції відповідач вказує на те, що фактично 10.12.2009, з набранням чинності Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку набуття прав на землю № 1702-17 від 05.11.2009 , у шкіл на підставі закону, а саме пункту є частини першої статті 141 Земельного кодексу України, припинилось право користування земельною ділянкою, але це не мало наслідком прийняття Звенигородською міською радою рішень щодо приведення земельних відносин, пов'язаних з правом постійного користування земельними ділянками, у відповідність до законодавства та юридичного припинення права постійного користування земельною ділянкою. Наслідком цього стало те, що фактичний користувач земельної ділянки не має можливості отримати в постійне користування земельну ділянку, тому що перешкодою цьому є юридичний документ - ОСОБА_1 на право постійного користування земельною ділянкою, який фактично втратив юридичну силу в силу пункту е частини першої статті 141 Земельного кодексу України. Для виправлення цієї колізії, за доводами відповідача, Звенигородською міською радою було прийнято рішення №25-14/VII від 02.02.2018.

13.08.2018 Звенигородська місцева прокуратура, як представник позивачів, в порядку ст. 53 Господарського процесуального кодексу України надіслала до суду відповідь на відзив, в якому не погоджується з наведеними Відповідачем запереченнями та надає наступні пояснення та аргументи для їх відхилення.

Так, пункт 9 Закону України №1702-17 від 05.11.2009 (щодо доповнення пунктом е частини першої статті 141 ЗК України) набрав законної сили лише 01.01.2010, а не 10.12.2009, як вказано Відповідачем.

На момент прийняття Звенигородською міською радою рішень про надання в постійне користування земельних ділянок під навчальними закладами останнім, приміщення навчальних закладів вже перебували у власності Звенигородської районної ради на підставі свідоцтв про право власності. Враховуючи викладене, переходу права власності до Звенигородської районної ради на приміщення навчальних закладів, розміщених на спірних земельних ділянок після надання їх в постійне користування не було, а тому відсутня підстава припинення права постійного землекористування, передбачена пунктом е частини першої статті 141 ЗК України.

Крім того, згідно з положеннями статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Тому відзив Відповідача на позовну заяву місцевої прокуратури є необґрунтованим та спирається на норми закону, які взагалі не могли бути застосовані до спірних правовідносин.

05 вересня 2018 року відповідач направив до суду заперечення на відповідь прокурора подану на відзив відповідача. В даному запереченні відповідач знову наголошує на своїй позиції, яку вже було викладено у відзиві №411/02-18 від 19.07.2018 на позов пояснюючи, що прийняте Звенигородською міською радою рішення №25-14/VII від 02.02.2018 необхідно було для виправлення колізії, яка вже вище описувалась. Також відповідач висловлює свою критичну думку щодо процесуального права Прокуратури захищати право закладів комунальної власності в інтересах держави, та захищати інтереси юридичних осіб державної власності на майно комунальної власності.

Позивачі та третя особа належним чином повідомлені про дату, час і місце проведення судового засідання, однак у засідання не з'явились, про причини неявки суд не повідомили. Начальник відділу культури і туризму Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області направив до суду листа про розгляд справи без участі їх представника, також в листі зазначено, що підтримує позовні вимоги в повному обсязі.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 202 ГПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови його належного повідомлення про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відмови позивачем від позову не подано, клопотання про відкладення розгляду справи від сторін суд не отримав, докази врегулювання спору відсутні, а тому суд вважає, що розгляд справи слід провести за відсутності представників позивачів та третьої особи за наявними документами у справі.

Відповідно до ст. 240 ГПК України у судовому засіданні 17.09.2018 проголошена вступна та резолютивна частини рішення суду.

Заслухавши доводи та пояснення прокурора, представників сторін, дослідивши наявні в справі матеріали, суд встановив наступні обставини справи.

Рішенням Звенигородської міської ради Черкаської області №54-8/V від 18.08.2010 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надано Звенигородській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів імені ОСОБА_4 Звенигородської районної ради в постійне користування земельну ділянку загальною площею 3,1937 га земель житлової та громадської забудови із земель громадського призначення Звенигородської міської ради, що знаходиться за адресою: м. Звенигородка, проспект Шевченка, 121-А.

На підставі вказаного рішення Звенигородської міської ради відділом земельних ресурсів у Звенигородському районі 24.02.2012 Звенигородській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів імені ОСОБА_4 Звенигородської районної ради видано державний акт на право постійного користування серії ЯЯ №340818 на земельну ділянку загальною площею 3,1937 га за адресою: м. Звенигородка, проспект Шевченка, 121-А, з кадастровим номером 7121210100:01:002:0518, про що внесено запис до Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №712121013000019 від 24.02.2012 (а.с. 47).

Згідно з витягом із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки м. Звенигородка №537 від 13.03.2018 нормативна грошова оцінка земельної ділянки з кадастровим номером: 7121210100:01:002:0518 на дату видачі витягу становить 9 463 548 грн. 78 коп.

Рішенням Звенигородської міської ради Черкаської області №37-15/V від 24.12.2008 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надано Звенигородській дитячій школі мистецтв Звенигородської районної ради в постійне користування земельну ділянку загальною площею 0,5297 га земель житлової та громадської забудови із земель громадського призначення Звенигородської міської ради, що знаходиться за адресою м. Звенигородка, проспект Шевченка, 77 (а.с. 44).

На підставі вказаного рішення Звенигородської міської ради відділом земельних ресурсів у Звенигородському районі 05.02.2010 Звенигородській дитячій школі мистецтв Звенигородської районної ради видано державний акт на право постійного користування серії ЯЯ №340273 на земельну ділянку загальною площею 0,5297 га за адресою: м. Звенигородка, проспект Шевченка, 77 з кадастровим номером 7121210100:01:002:0438, про що внесено запис до Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 031078300002 від 05.02.2010 (а.с. 48).

Згідно з витягом із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки м. Звенигородка № 538 від 13.03.2018 нормативна грошова оцінка земельної ділянки з кадастровим номером: 7121210100:01:002:0438 на дату видачі витягу становить 1 775 766 грн. 28 коп.

Рішенням Звенигородської міської ради Черкаської області №47-13/ V від 25.11.2009 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надано Звенигородській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №1 Звенигородської районної ради Черкаської області в постійне користування земельну ділянку загальною площею 0,4624 земель житлової та громадської забудови із земель громадського призначеним Звенигородської міської ради, що знаходиться за адресою: м. Звенигородка, провулок Островського, 11 (а.с. 46).

На підставі вказаного рішення Звенигородської міської ради відділом земельних ресурсів у Звенигородському районі 22.09.2010 Звенигородській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №1 Звенигородської районної ради Черкаської області видано державний акт на право постійного користування серії ЯЯ №340334 на земельну ділянку загальною площею 0,5297 га за адресою: м. Звенигородка, пров. Островського, 11, з кадастровим номером 7121210100:01:001:1024, про що внесено запис до Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №031078300008 від 22.09.2010 (а.с. 49).

Згідно витягу із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки м. Звенигородка №536 від 13.03.2018 нормативна грошова оцінка земельної ділянки з кадастровим номером: 7121210100:01:001:1024 на дату видачі витягу становить 1 643 184 грн. 64 коп.

Рішенням Звенигородської міської ради Черкаської області №50-36/V від 24.02.2010 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надано Звенигородській спеціалізованій школі І-ІІ ступенів №5 Звенигородської районної ради Черкаської області в постійне користування земельну ділянку загальною площею 0,6788 га земель житлової та громадської забудови із земель громадського призначення Звенигородської міської ради, що знаходиться за адресою: м. Звенигородка, вул. Енгельса, 51 (а.с. 45).

На підставі вказаного рішення Звенигородської міської ради відділом земельних ресурсів у Звенигородському районі 15.06.2012 Звенигородській спеціалізованій школі І-ІІ ступенів №5 Звенигородської районної ради Черкаської області видано державний акт на право постійного користування серії ЯЯ №340453 на земельну ділянку загальною площею 0,6788 га за адресою: м. Звенигородка, вул. Енгельса, 51 з кадастровим номером 7121210100:01:004:0634, про що внесено запис до Книги записів реєстрації державних актів на право власності па землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №031078300005 від 15.06.2012 (а.с. 50).

Згідно з витягом із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки м. Звенигородка №533 від 13.03.2018 нормативна грошова оцінка земельної ділянки з кадастровим номером: 7121210100:01:004:0634 на дату видачі витягу становить 1 890 458 грн.

Рішенням Звенигородської міської ради Черкаської області №47-14/V від 25.11.2009 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надано Звенигородській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №2 Звенигородської районної ради Черкаської області в постійне користування земельну ділянку загальною площею 0,4765 га земель житлової та громадської забудови із земель громадського призначення Звенигородської міської ради, що знаходиться за адресою: м. Звенигородка. вул. Шевченка, 49 та м. Звенигородка, вул. Шевченка, 32-А.

На підставі вказаного рішення Звенигородської міської ради відділом земельних ресурсів у Звенигородському районі 15.06.2010 Звенигородській загальноосвітній школі І- ІІІ ступенів №2 Звенигородської районної ради Черкаської області видано державний акт на право постійного користування серії ЯЯ № 340375 на земельну ділянку загальною площею 0,0854 га за адресою: м. Звенигородка, вул. Шевченка, 32-А, з кадастровим номером 7121210100:01:002:0494, про що внесено запис до Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №031078300004 від 15.06.2010 (а.с. 51).

А також, на підставі вказаного рішення Звенигородської міської ради відділом земельних ресурсів у Звенигородському районі 15.06.2010 Звенигородській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №2 Звенигородської районної ради Черкаської області видано державний акт на право постійного користування серії ЯЯ №340429 на земельну ділянку загальною площею 0,3911 га за адресою: м. Звенигородка, вул. Шевченка, 32-А з кадастровим номером 7121210100:01:002:0493, про що внесено запис до Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №031078300003 від 15.06.2010 (а.с.52).

Згідно з витягом із технічної документації про нормативну грошову оцінкуземельної ділянки м. Звенигородка № 535 від 05.05.2018 нормативна грошова оцінка земельної ділянки з кадастровим номером: 7121210100:01:002:0493 на дату видачі витягу становить 1 099 734 грн. 09 коп.

Згідно з витягом із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки м. Звенигородка № 592 від 05.05.2018 нормативна грошова оцінка земельної ділянки з кадастровим номером: 7121210100:01:002:0494 на дату видачі витягу становить 240 136 грн. 26 коп.

Рішенням Звенигородської районної ради Черкаської області №15-22/V від 16.07.2008 надано дозвіл загальноосвітнім, спеціалізованим школам та навчально-виховним комплексам Звенигородського району на оформлення права власності на будівлі та споруди згідно з додатками (а.с.68).

Пунктом 2 вказаного рішення районної ради доручено Звенигородській дільниці Черкаського бюро технічної інвентаризації заповнити бланк свідоцтва на право власності на будівлі та споруди на Звенигородську районну раду.

Відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії САС №272061 від 05.01.2009 комплекс будівель школи за адресою: м. Звенигородка, вул. Енгельса, 51 належить до комунальної власності Звенигородської районної ради (а.с.69).

Відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії САС №272039 від 16.12.2008 комплекс будівель школи за адресою: м. Звенигородка, пров. Островського, 11 належить до комунальної власності Звенигородської районної ради (а.с.73).

Відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії САС № 272155 від 13.05.2009 комплекс будівель школи за адресою: м. Звенигородка, проспект Шевченка, 121-А належить до комунальної власності Звенигородської районної ради (а.с. 75).

Відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії СЛС №272094 від 17.02.2009 комплекс будівель школи за адресою: м. Звенигородка, вул. Шевченка. 49 належить до комунальної власності Звенигородської районної ради.

17.10.2008 рішенням Звенигородської районної ради Черкаської області №16-13/V надано дозвіл Звенигородській дитячій школі мистецтв на оформлення права власності на будівлі та споруди за адресою: м. Звенигородка, проспект Шевченка, 77.

Пунктом 2 вказаного рішення районної ради доручено Звенигородській дільниці Черкаського бюро технічної інвентаризації заповнити бланк свідоцтва на право власності на будівлі та споруди на Звенигородську районну раду.

Згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії САС №272044 віл 22.12.2008 комплекс будівель школи за адресою: м. Звенигородка. проспект ОСОБА_4. 77 належить до комунальної власності Звенигородської районної ради (а.с. 77).

02.02.2018 рішенням Звенигородської міської ради від №25-14/VII (а.с. 65-67) за результатами розгляду листа Звенигородської районної ради припинено право постійного користування земельними ділянками закладів освіти, зокрема:

- земельною ділянкою загальною площею 0.6788 га (кадастровий номер 7121210100:01:004:0634) - цільове призначення - землі громадського призначення, місце розташування земельної ділянки: м. Звенигородка. вул. ОСОБА_5 (Енгельса), 51, наданою Звенигородській загальноосвітній школі І - II ступенів №5 Звенигородської районної ради;

- земельною ділянкою загальною площею 0.0854 га (кадастровий номер 7121210100:01:002:0494) - цільове призначення - землі громадського призначення, місце розташування земельної ділянки: м. Звенигородка, вул. Шевченка, 49, наданою Звенигородській загальноосвітній школі І - ІІІ ступенів №2 Звенигородської районної ради;

- земельною ділянкою загальною площею 0.4624 га (кадастровий номер 7121210100:01:001:1024) - цільове призначення - землі громадського призначення, місце розташування земельної ділянки: м. Звенигородка, пров. В. Погорілого (Островський), 11, наданою Звенигородській спеціалізованій школі І - III ступенів №1 Звенигородської районної ради;

- земельною ділянкою загальною площею 3.1937 га (кадастровий номер 7121210100:01:002:0518) - цільове призначення для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти, місце розташування земельної ділянки: м. Звенигородка, проспект Шевченка, 121-А, наданою Звенигородській спеціалізованій школі І - III ступенів імені ОСОБА_4 Звенигородської районної ради:

- земельною ділянкою загальною площею 0.5297 га (кадастровий номер 7121210100:01:002:0438) - цільове призначення - землі громадського призначення, місце розташування земельної ділянки: м. Звенигородка, проспект Шевченка, 77, наданою Дитячій школі мистецтв м. Звенигородка.

Пунктом 3 вказаного рішення Звенигородської міської ради передано в постійне користування Звенигородській районній раді земельні ділянки:

- площею 0.6788 га (кадастровий номер 7121210100:01:004:0634) для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти (код КВЦПЗ 11.02), місце розташування земельної ділянки: м. Звенигородка, вул. М. Грушевського, 51;

- площею 0.0854 га (кадастровий номер 7121210100:01:002:0494) - для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти (код КВЦПЗ 11.02), місце розташування земельної ділянки: м. Звенигородка, вул. Шевченка, 49;

- площею 0.4624 га (кадастровий номер 7121210100:01:001:1024) - для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти (код КВЦПЗ 11.02), місце розташування земельної ділянки: м. Звенигородка. пров. ОСОБА_6 (Островський), 11;

- площею 3.1937 га (кадастровий номер 7121210100:01:002:0518) - для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти (код КВЦПЗ 11.02), місце розташування земельної ділянки: м. Звенигородка, проспект Шевченка. 121-А;

- площею 0.5297 га (кадастровий номер 7121210100:01:002:0438) - для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти (код КВЦПЗ 11.02), місце розташування земельної ділянки: м. Звенигородка, проспект Шевченка, 77.

Статтею 92 Земельного кодексу України передбачено, що право постійного користування земельною ділянкою це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

Пунктом ґ ч. 2 ст. 92 Земельного кодексу України передбачено, що права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають заклади освіти незалежно від форми власності.

Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Статтею 95 Земельного кодексу України передбачено, що землекористувачі, якщо інше не передбачено законом або договором, мають право: а) самостійно господарювати на землі; б) власності на посіви і насадження сільськогосподарських та інших культур, на вироблену продукцію; в) використовувати у встановленому порядку для власних потреб наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини, торф. ліси, водні об'єкти, а також інші корисні властивості землі; г) на відшкодування збитків у випадках, передбачених законом; ґ) споруджувати жилі будинки, виробничі та інші будівлі і споруди.

Порушені права землекористувачів підлягають відновленню в порядку, встановленому законом.

Підставами припинення права користування земельною ділянкою, згідно з вимогами ст. 141 ЗК України, є:

а) добровільна відмова від права користування земельною ділянкою;

б) вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом;

в) припинення діяльності релігійних організацій, державних чи комунальних підприємств, установ та організацій;

г) використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам;

ґ) використання земельної ділянки не за цільовим призначенням;

д) систематична несплата земельного податку або орендної плати:

е) набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці;

є) використання земельної ділянки у спосіб, що суперечить вимогам охорони культурної спадщини.

Статтею 142 Земельного кодексу України передбачено, що припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки.

Власник земельної ділянки на підставі заяви землекористувача приймає рішення про припинення права користування земельною ділянкою, про що повідомляє органи державної реєстрації.

Згідно з п. 2.8. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 6 від 17.05.2011 Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин :

Право постійного землекористування є безстроковим, на відміну від права оренди, і може бути припинене лише з підстав, передбачених статтею 141 ЗК України, перелік яких є вичерпним.

Дії органів державної влади та місцевого самоврядування, спрямовані на позбавлення суб'єкта права користування земельною ділянкою після державної реєстрації такого права поза межами підстав, визначених у етапі 141 ЗК України, є такими, що порушують право користування земельною ділянкою.

Відповідно до 152 Земельного кодексу України передбачено, що власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав та визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Згідно з ст. 155 Земельного кодексу України у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Статтею 80 Закону України Про освіту встановлено, що основні фонди, оборотні кошти та інше майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають вилученню, крім випадків, встановлених законом. Об'єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням.

Статтею 44 Закону України Про загальну середню освіту встановлено, що матеріально-технічна база закладів загальної середньої освіти включає будівлі, споруди, землю, комунікації, обладнання, транспортні засоби, службове житло та інші цінності. Майно закладів загальної середньої освіти належить їм на правах, визначених законодавством України.

Статтею 19 Конституції України визначено, що органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Статтею 13 Конституції України визначено, що органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією, здійснюють від імені Українського народу права власника щодо об'єктів права власності Українського народу, в тому числі щодо землі, яка знаходиться в межах території України.

Відповідно до статей 140, 143 та 144 Конституції України місцеве самоврядування є правом територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України, що здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, гак і через органи місцевого самоврядування; територіальні громади безпосередньо або через утворені ними органи управляють майном, що є в територіальній власності, вирішують інші питання, віднесені законом до їх компетенції; вирішуючи питання місцевого значення, органи місцевого самоврядування в межах визначених законом повноважень приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Відповідно до статті 10 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

За приписами ч. І п. 34 ст. 26 Закону Про місцеве самоврядування в Україні до повноважень селищної ради належить, зокрема, вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин, які розглядаються виключно на пленарних засіданнях.

Згідно з ст. 12 Земельного кодексу України до повноважень міських, селищних, сільських рад, як органів місцевого самоврядування у галузі земельних відносин на їх території, належать, зокрема, розпорядження землями територіальних громад, передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу; вилучення земельних ділянок із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу; вирішення земельних спорів; вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

З огляду на викладені вище обставини та норми чинного законодавства Господарський суд Черкаської області дійшов до таких висновків.

Оспорюване рішення Звенигородської міської ради №25-14/VІІ від 02.02.2018 не містить конкретно визначеної правової підстави припинення права постійного користування, а лише посилання на ст. ст. 140-141 Земельного кодексу України.

Підставою для прийняття вказаного рішення Звенигородською міською радою став лист Звенигородської районної ради від 23.01.2018 за №11/01-11, згідно з яким остання просила припинити право постійного користування земельними ділянками під будівлями шкіл у зв'язку з набуттям права власності на нерухоме майно Звенигородською районною радою.

На момент прийняття Звенигородською міською радою рішень про надання в постійне користування земельних ділянок під навчальними закладами останнім, приміщення навчальних закладів вже перебували у власності Звенигородської районної ради на підставі свідоцтв про право власності.

Враховуючи викладене, а також те, що переходу права власності до Звенигородської районної ради на приміщення навчальних закладів, розміщених на спірних земельних ділянок після надання їх в постійне користування не було, тому відсутня підстава припинення права постійного землекористування передбачена пунктом е ч. І ст. 141 Земельного кодексу України.

Відтак, з аналізу наведених правових норм вбачається, що реалізуючи надані Конституцією та законодавством України повноваження у галузі земельних відносин, Звенигородська міська рада зобов'язана діяти виключно в межах наданих їй повноважень та в інтересах її територіальної громади, дотримуючись приписів законодавства України у своїй діяльності.

Прийняття Звенигородською міською радою рішень про припинення права постійного користування земельними ділянками, на яких розмішені будівлі навчальних закладів міста Звенигородка, порушує право останніх на користування землю та зменшує матеріально-технічну базу вказаних закладів освіти.

Таким чином, земельна ділянка площею 0,6788 га з кадастровим номером 7121210100:01:004:0634 за адресою: м. Звенигородка, вул. М. Грушевського (територія Звенигородської загальноосвітній школі І - II ступенів №5 Звенигородської районної ради); земельна ділянка площею 0,0854 з кадастровим номером 7121210100:01:002:0494 за адресою: м. Звенигородка, вул. Шевченка, 32-а, (територія спортивного майданчика Звенигородської загальноосвітньої школи І - III ступенів №2 Звенигородської районної ради); земельна ділянка площею 0,3911 з кадастровим номером 7121210100:01:002:0493 за адресою: м. Звенигородка, вул. Шевченка, 49, (територія Звенигородської загальноосвітньої школи І - III ступенів №2 Звенигородської районної ради); земельна ділянка площею 0,4624 з кадастровим номером 7121210100:01:001:1024 за адресою: м. Звенигородка, пров. В. Погорілого (Островський), 11, (територія Звенигородської спеціалізованої школи І - III ступенів №1 Звенигородської районної ради); земельна ділянка площею 3,1937 з кадастровим номером 7121210100:01:002:0518 за адресою: м. Звенигородка. проспект ОСОБА_4. 121-А, (територія Звенигородської спеціалізованої школи І - III ступенів імені ОСОБА_4 Звенигородської районної ради); земельна ділянка площею 0,5297 з кадастровим номером 7121210100:01:002:0438 за адресою: м. Звенигородка, проспект Шевченка, 77, (територія Звенигородської дитячої школи мистецтв Звенигородської районної ради) будучи переданими в постійне користування вказаним навчальним закладам є об'єктами освіти та мають використовуватись виключно в освітніх цілях, а також не можуть бути вилучені для інших цілей та передані в постійне користування Звенигородської районної ради в силу вимог п. ґ ч. 2 ст. 92 Земельного кодексу України.

Окрім того, оспорюваним рішенням №25-14/VІІ від 02.02.2018 припинено право постійного користування Звенигородської загальноосвітньої школи І - III ступенів №2 Звенигородської районної ради земельною ділянкою з кадастровим номером 7121210100:01:002:0494 площею 0,0854 га, за адресою: м. Звенигородка, вул. Шевченка, 49.

Враховуючи те, що підставою прийняття оспорюваного рішення про припинення права постійного землекористування є лист районної ради від 23.01.2018 за №11/01-11, згідно з яким, за твердженням відповідача, перейшло право власності на нерухоме майно під будівлями шкіл до Звенигородської районної ради, однак за поясненнями прокурора, вказана земельна ділянка з цим кадастровим номером та відповідною площею є територією спортивного майданчика Звенигородської загальноосвітньої школи І - III ступенів №2 Звенигородської районної ради, розміщена за іншою адресою ніж вказано в рішенні (а саме: м. Звенигородка, вул. Шевченка, 32-а) та жодних об'єктів нерухомості на ній не розміщено.

Отже, приймаючи пункти 1, 3 рішення №25-14/VІІ від 02.02.2018 в частині припинення права постійного користування Звенигородській загальноосвітній школі І- II ступенів №5 земельною ділянкою з кадастровим номером 7121210100:01:004:0634, Звенигородській загальноосвітній школі І-III ступенів №2 земельною ділянкою з кадастровим номером 7121210100:01:002:0494, Звенигородській спеціалізованій школі І-III ступенів №1 земельною ділянкою з кадастровим номером 7121210100:01:001:1024, Звенигородській спеціалізованій школі І-III ступенів імені ОСОБА_4 земельною ділянкою з кадастровим номером 7121210100:01:002:0518 та Звенигородській дитячій школі мистецтв земельною ділянкою з кадастровим номером 7121210100:01:002:0438 та передачі вказаних земельних ділянок в постійне користування Звенигородській районній раді, Звенигородська міська рада порушила вимоги ст.141 ЗК України, ст. 80 Закону України Про освіту , ст. 44 Закону України Про загальну середню освіту та незаконно вивела з постійного користування вказаних навчальних закладів земельні ділянки.

Суд не приймає до уваги заперечення відповідача, оскільки останнім не було надано суду достатньо доказів які б довели ті обставини, на які він посилається як на підставу своїх заперечень.

Згідно із ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. За приписом статті 86 цього кодексу Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності та за внутрішнім переконанням, враховуючи пояснення прокурора та представників сторін, суд вважає позовні вимоги такими, що ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, а отже підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 129, 232, 233, 236-241 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Визнати незаконними та скасувати пункти 1, 3 рішення Звенигородської міської ради Черкаської області №25-14/VІІ від 02.02.2018 в частині припинення права постійного користування:

- земельною ділянкою Звенигородської загальноосвітньої школи І - II ступенів №5 площею 0,6788 га з кадастровим номером 7121210100:01:004:0634 та передачі її в постійне користування Звенигородській районній раді;

- земельною ділянкою Звенигородської спеціалізованої школи І - III ступенів №1 площею 0,0854 га з кадастровим номером 7121210100:01:002:0494 та передачі її в постійне користування Звенигородській районній раді;

- земельною ділянкою Звенигородської загальноосвітньої школи І - III ступенів №2 площею 0,4624 га з кадастровим номером 7121210100:01:001:1024 та передачі її в постійне користування Звенигородській районній раді;

- земельною ділянкою Звенигородської спеціалізованої школи І - III ступенів імені ОСОБА_4 площею 3,1937 га з кадастровим номером 7121210100:01:002:0518 та передачі її в постійне користування Звенигородській районній раді;

- земельною ділянкою Звенигородської дитячої школи мистецтв площею 0,5297 га з кадастровим номером 7121210100:01:002:0438 та передачі її в постійне користування Звенигородській районній раді.

3. Стягнути з Звенигородської міської ради Черкаської області (проспект Шевченка, 63, м. Звенигородка, Черкаська область, 20202, код ЄДОПОУ 26490674) на користь прокуратури Черкаської області (бульвар Шевченка, 286, м. Черкаси, 18015, код ЄДРПОУ 02911119, р/р 35212034003751 в Державній казначейській службі України у м. Київ, МФО 820172) 1762 грн витрат зі сплати судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складене 26.09.2018.

Суддя О.В. Чевгуз

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення17.09.2018
Оприлюднено26.09.2018
Номер документу76689805
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/666/18

Постанова від 11.12.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 12.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Рішення від 17.09.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 05.09.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 23.08.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 10.07.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 25.06.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні