Рішення
від 24.09.2018 по справі 710/741/18
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/741/18

Провадження № 2/710/491/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24.09.2018 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Побережної Н.П.,

за участі секретаря судового засідання - Цяпкало А.П.,

розглянувши в підготовчому засіданні у залі суду цивільну справу в порядку спрощеного позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зміну розміру та способу стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

08.06.2018 року до Шполянського районного суду Черкаської області надійшла дана позовна заява, в якій позивач просить змінити спосіб стягнення аліментів, що визначений судовим наказом Шполянського районного суду Черкаської області від 19.02.2018 року у справі № 710/140/18 про стягнення з ОСОБА_2 аліментів в фіксованій (твердій) грошовій сумі на користь ОСОБА_1 на утримання дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, та стягнути з ОСОБА_2, на користь позивача аліменти на утримання дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у розмірі 1/2 частки від всіх видів його заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно до досягнення ОСОБА_3 повноліття ІНФОРМАЦІЯ_11 року.

Позов позивач мотивував тим, що на підставі судового наказу Шполянського районного суду Черкаської області від 19.02.2018 року у справі № 710/140/18 з відповідача стягнено аліменти в фіксованій (твердій) грошовій сумі в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на кожну дитину, щомісячно на користь позивача на утримання дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, до повноліття старшої дитини ОСОБА_3. Наразі судовий наказ перебуває на примусовому виконанні в Шполянському районному відділі ДВС ГТУЮ у Черкаській області. Оскільки розмір заробітної плати, яку отримує Відповідач є мінімальний, а тому максимальне забезпечення дітей з його боку, що гарантоване державною, могло бути задоволено аліментами у форматі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Втім нещодавно позивач дізнався про те, що у власності відповідача знаходяться земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які перебувають в користуванні у СТОВ Першотравневе , с. Лозуватка, Шполянського району, Черкаської області. Відповідач відповідно отримує дохід від здачі в оренду вказаного нерухомого майна, який використовує лише на власні потреби, та не бажає в добровільному порядку надавати частину отриманої орендної плати на утримання власних дітей. Крім цього зважаючи, що у Відповідача наразі відсутні інші утриманці та він має добрий стан здоров'я, а тому позивач вважає, що наявні всі обставини для стягнення з відповідача аліментів у розмірі ? частини його заробітку доходу. У зв'язку з цим та з метою забезпечення дітям максимально належного утримання з боку їх батька, позивачка вимушена звернутися до суду з вимогою змінити спосіб стягнення аліментів.

Ухвалою Шполянського районного суду Черкаської області від 04.07.2018 року, було відкрито провадження у цивільній справі.

Ухвалою Шполянського районного суду Черкаської області від 04.07.2018 року, було витребувано від СТОВ Першотравневе інформацію про те чи перебувають у СТОВ Першотравневе земельні ділянки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, та розмір орендної плати, визначений договором оренди відповідних земельних ділянок. Зобов'язано посадових осіб СТОВ Першотравневе в строк до 01.08.2018 року надати суду зазначені докази.

Ухвалою Шполянського районного суду Черкаської області від 15.08.2018 року, було застосовано відносно СТОВ Першотравневе заходи процесуального примусу у вигляді штрафу.

У судове засідання позивач не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, надав до суду заяву, в якій просив розглядати справу без його участі, вказавши що позовні вимоги підтримує.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, надав до суду заяву, в якій просив розглядати справу без його участі, вказавши що позовні вимоги визнає.

Заслухавши пояснення та доводи представників сторін, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, суд встановив наступне.

Свідоцтвом про народження НОМЕР_5 від 23.09.2003, виданого Лозуватською сільською радою Шполянського району Черкаської області, підтверджується факт народження ОСОБА_3, яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_13 року, актовий запис №5. Батьками дитини записані ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с. 7).

Згідно до свідоцтва про народження серія НОМЕР_6 від 04.11.2008, виданого виконкомом Лозуватської сільської ради, Шполянського району Черкаської області, зафіксовано факт народження ОСОБА_4, яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_12, про що 04.11.2004 зроблений відповідний запис за №13. Батьками дитини записані ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с.8).

Згідно судового наказу виданого Шполянським районним судом Черкаської області 19.02.2018, стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1, аліменти на утримання малолітніх дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на кожну дитину, щомісячно, до повноліття старшої дитини ОСОБА_3, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_11. (а.с. 5-6).

У відповідності до листа №220 від 29.08.2018 СТОВ Першотравневе с. Лозуватка, ОСОБА_3, має земельні ділянки в розмірі 4,2702 га, які знаходяться в оренді СТОВ Першотравневе . Сума нарахованої орендної плати за 2018 рік становить 19 126,92 грн.

Відповідно до частини другої статті 51 Конституції України батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття.

Згідно з ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно із положеннями ч.1, 2 ст.179 СК України, аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім'я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; 3-2)доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Частина перша статті 192 СК України передбачає, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Аналогічна вимога визначена положеннями ст.273 СК України, якщо матеріальний або сімейний стан особи, яка сплачує аліменти, чи особи, яка їх одержує, змінився, суд може за позовом будь-кого з них змінити встановлений розмір аліментів або звільнити від їх сплати. Суд може звільнити від сплати аліментів осіб, зазначених у статтях 267 - 271 цього Кодексу, за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

Згідно з ч. 2, 3 ст. 70 Закону України Про виконавче провадження із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю особи, у зв'язку із втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, - 50 відсотків. Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70 відсотків.

Відповідно до ч. 4 ст. 273 ЦПК України якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред'явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів , відповідно до ст. 192 СК розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв'язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров'я когось із них. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

З огляду на відсутність імперативної заборони змінювати розмір аліментів шляхом зміни способу їх присудження, за положеннями ст. 192 СК України зміна розміру аліментів може мати під собою зміну способу їх присудження (зміна розміру аліментів, стягнутих за рішенням суду у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини на розмір аліментів, визначений у певній твердій грошовій сумі та навпаки).

Така ж правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 05.02.2014 при розгляді справи № 143цс13.

Відповідно до частин 1, 2 статті 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно ч.1. ст.141 СК України, мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

У відповідності до ч.2 ст.182 СК України, мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Законом України Про Державний бюджет України на 2018 рік , прожитковий мінімум для дітей віком від 6 років до 18 років на кінець 2018 року становитиме 2027,00 грн.

У відповідності до ч.ч. 2,3 ст.183 СК України, якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття. Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

Таким чином, суд виходячи із рівності обов'язків батька та матері утримувати дитину до повноліття та враховуючи, що утримання дітей здійснюється позивачем, а також те, що відповідач має у власності земельні ділянки (паї) та отримує дохід від здачі їх в оренду СТОВ Першотравневе , а також є чоловіком працездатного віку, добровільно не бере участі в утриманні дітей, інформації про свій стан здоров'я, зокрема який впливає на працездатність не надав, так само не надав інформації про наявність у нього інших дітей, непрацездатної дружини, батьків, дочки, сина, приходить до висновку про можливість зміни розміру та способу стягнення аліментів, які стягуються з відповідача на користь позивача на утримання неповнолітніх дітей.

Зазначені обставини не можуть свідчити про наявність об'єктивних обставин, які унеможливлюють надання батьком матеріальної допомоги дітям.

Суд вважає можливим задовольнити позов повністю та змінити спосіб стягнення аліментів визначений судовим наказом Шполянського районного суду Черкаської області, стягнувши з відповідача аліментів на утримання дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, на користь, ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4, аліменти у розмірі ? частки від всіх видів його заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для кожної дитини відповідного віку, щомісячно до досягнення ОСОБА_3 повноліття ІНФОРМАЦІЯ_10 року.

Суд вважає, що саме такий розмір аліментів є справедливим, а також визначений судом розмір аліментів сприятиме фізичному, духовному і моральному розвитку дітей. Заходи забезпечення позову не застосовувались.

Позиває є звільненим від сплати судового збору на підставі п.3 ч.1 ст. 5 Закону України про судовий збір, а тому судовий збір необхідно стягнути з відповідача в дохід держави .

Оскільки позов задовольняється, у відповідності до ч.6 ст. 141 ЦПК України, суд стягує з відповідача судовий збір в розмірі 704,80 - гривень, на користь держави.

На підставі вкладено та керуючись ст.ст. 141, 180, 181, 182, 183, 192 СК України, ст.70 Закону України Про виконавче провадження , керуючись ст.ст.12, 13, 76-81, 89, 141, 211, 263-265, 273-275, 279 ч.1 ст.354, 430ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Змінити розмір та спосіб стягнення аліментів, визначений судовим наказом виданим Шполянським районним судом Черкаської області від 19.02.2018 року по справі № 710/140/18.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, проживає за адресою: АДРЕСА_2, паспорт серії НОМЕР_3, виданий Володарським РВ ГУМВС України в Київській області 07.03.2000 року, реєстраційний номер облікової картки платників податків -НОМЕР_1, інша інформація про особу суду не відома, аліменти на користь ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженки с. Лозуватка, Шполянського району Черкаської області, проживає за адресою : АДРЕСА_3, паспорт серії НОМЕР_4 виданий Шполянським РВ УМВС України в Черкаській області 02.11.2001, реєстраційний номер облікової картки платників податків - НОМЕР_2, інші дані про особу не відомі, на утримання дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі ? частки з усіх видів його заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з дня вступу рішення в законну силу до досягнення ОСОБА_3 повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_10 року.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_9, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, проживає за адресою: АДРЕСА_2, паспорт серії НОМЕР_3, виданий Володарським РВ ГУМВС України в Київській області 07.03.2000 року, реєстраційний номер облікової картки платників податків -НОМЕР_1, інша інформація про особу суду не відома, на користь держави (отримувач ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106, код за ЄДРПОУ 37993783, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача 31211256026001, код класифікації доходів бюджету 22030106) 704,80 (сімсот чотири гривні 80 коп.) судового збору.

Рішення в частині стягнення аліментів за один місяць допустити до негайного виконання, в іншій частині рішення підлягає виконанню після набрання ним законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Рішення може бути оскаржене сторонами в апеляційному порядку до Апеляційного суду Черкаської області через Шполянський районний суд Черкаської області шляхом подання, в 30-денний строк з дня проголошення рішення, апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Роз'яснити сторонам, що відповідно до ст. 196 СК України при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожний день прострочення, але не більше 100 відсотків заборгованості.

Суддя Н.П. Побережна

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення24.09.2018
Оприлюднено27.09.2018
Номер документу76705782
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —710/741/18

Рішення від 24.09.2018

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 15.08.2018

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 04.07.2018

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 04.07.2018

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні