Ухвала
від 26.09.2018 по справі 372/1981/17
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1981/17

Провадження 1-кс-1259/18

ухвала

Іменем України

26 вересня 2018 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання слідчого СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 42017111200000233, яке погоджено заступником начальника Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 ..

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 04 травня 2017 року до Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області надійшло звернення голови ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 про те, що на даний час на території Обухівського району Київської області розташована велика кількість газових заправних станцій, які є потенційно небезпечними об`єктами. Крім того, в період з 2014 року по теперішній час ІНФОРМАЦІЯ_2 , який уповноважений на надання містобудівних умов та обмежень на розміщення газових заправних станцій дозвільні документи на розміщення таких об`єктів не видавалися, що свідчить про можливі порушення під час будівництва правил, що стосується безпечної експлуатації такого виду споруд на території Обухівського району Київської області.

08 травня 2017 року відомості про вчинення даного кримінального правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017111200000233, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 травня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України та розпочато розслідування за фактом порушення під час проектування чи будівництва правил, що стосуються безпечної експлуатації будівель і споруд, особою, яка зобов`язана дотримувати таких правил, якщо це створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території Обухівського району Київської області розташовані газові заправні станції, що є потенційно небезпечними об`єктами, однак до ІНФОРМАЦІЯ_2 , який уповноважений на надання містобудівних умов та обмежень на розміщення газових заправних станцій жодна особа не зверталася, що свідчить про незаконність розміщення таких об`єктів.

В ході досудового розслідування встановлено, що переважна більшість заправних пунктів на території Обухівського району Київської області здійснює свою діяльність нелегально, без передбаченої відповідними нормативними актами дозвільної документації. Зокрема, уповноваженими особами підприємств, що реалізовують скраплений газ, не забезпечені такі вимоги чинного законодавства, як організація дорожнього руху на АЗК. До кола зазначених суб`єктів господарювання по реалізації скрапленого газу також відноситься ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Так, в ході досудового розслідування 30.05.2017 інспектором з дорожнього нагляду ІНФОРМАЦІЯ_4 капітаном поліції ОСОБА_6 здійснено виїзд за адресою розміщення автомобільного газозаправного пункту, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 та встановлено відсутність обов`язкових пристосувань для організації схеми дорожнього руху на території вказаного комплексу.

З метою витребування схеми організації дорожнього руху інспектором з дорожнього нагляду Обухівського ВП ГУ НП в Київській області капітаном поліції ОСОБА_6 надано вимогу про надання такої схеми.

На вказану вимогу уповноважена особа ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » - заступник директора ОСОБА_7 30.05.2017 надав інформацію про те, що схема дорожнього руху на АЗК відсутня та зобов`язався її надати після розробки.

Станом на 22.09.2018 така інформація до Обухівського відділу поліції ГУ НП в Київській області не надходила.

Таким чином, існують підстави вважати, що у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » перебувають документи, які мають значення для кримінального провадження, а саме документи, на підставі яких здійснюється організація руху на АЗК.

З метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, а саме порушень вимог чинного законодавства під час функціонування автомобільного газозаправного пункту, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , кола осіб причетних до вчинення указаного злочину, необхідно отримати тимчасовий доступ до інформації та документів, що перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (уповноважених осіб автомобільного газозаправного пункту, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 ).

Так, надання документів, що мають дозвільний характер та свідчать про належну організацію функціонування автомобільного газозаправного пункту, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , мають значення для кримінального провадження, зокрема можуть підтвердити або ж спростувати наявність порушень під час роботи пристроїв для реалізації рідкого палива та мають статус об`єктів підвищеної небезпеки.

В інший спосіб, інакше як отримати тимчасовий доступ до вищевказаних документів, неможливо їх отримати, оскільки на вимогу уповноваженого працівника правоохоронного органу такі документи не надані добровільно.

Крім того, існує реальна загроза втрати, знищення речей та/або офіційних документів, їх підробки, в тому числі і тих, що зберігаються у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (уповноважених осіб автомобільного газозаправного пункту, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 ), що може призвести до неможливості використання їх як доказів.

Відповідно до вимог п. 4 ч. 3 ст. 132 КПК України, без застосування вказаного заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі, які можуть бути використанні під час судового розгляду для встановлення обставин кримінального провадження, не можливо.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

З огляду на викладене, з метою перевірки наданої інформації, підтвердження чи спростування факту наявності порушень під час роботи пристроїв для реалізації рідкого палива та мають статус об`єктів підвищеної небезпеки, які можуть мати суттєве значення для встановлення важливих обставин та бути використанні як докази у кримінальному провадженні, а також з метою надання документам належної правової оцінки, всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів та можливість вилучення їх оригіналів.

Розгляд клопотання відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України проводився за відсутності особи, у володінні якої знаходяться річ і документи, оскільки слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що дана річ має значення для швидкого, повного та неупередженого розслідування, а також наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення інформації.

Слідчий СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, в клопотанні просив розглянути його без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримує в повному обсязі, також просив не здійснювати фіксацію судового засідання за допомогою технічних засобів.

Згідно норми ч. 1ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши матеріли клопотання приходжу до наступного.

Внесене прокурором клопотання відповідає вимогам ст. 160 КПК України, матеріалами клопотання (витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань), а також прокурором в судовому засіданні, доведено достатність даних про здійснення слідчим досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення, а також про те, що документи, про тимчасовий доступ до якої просить прокурор, знаходиться у володінні товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_3 », за адресою: АДРЕСА_2 , вона має суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні, що неможливо встановити а інший спосіб.

Разом з тим вивчивши матеріали клопотання, вважаю клопотання слідчого таким, що підлягає задоволенню частково, оскільки дані, викладені в матеріалах клопотання дають підстави для висновку, що з метою виявлення фіксації відомостей щодо обставин вчинення цього злочину проведення зазначених слідчих дій є необхідним, але відповідних доказів щодо підстав для надання доступу до документів в частині вилучення оригіналів та надання доступу до документів слідчому СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_8 , слідчому СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_9 , слідчому СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_10 , слідчому СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_11 , заступнику начальника СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_12 слідчим не надано. Враховуючи викладене у вказаній частині клопотання є необґрунтованим.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено усі передбачені ст. 132, ч. ч. 5-7 ст. 163 КПК України, підстави до часткового задоволення внесеного слідчим клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 132, 160, 162, 163-166, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Надати прокурору Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_13 , заступнику начальника Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 , слідчому СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , тимчасовий доступ та можливість вилучення копій документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою АДРЕСА_1 , а саме:

-Розробленої схеми організації дорожнього руху на території автомобільного газозаправного пункту, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 ;

Документів щодо встановлення засобів організації дорожнього руху на території автомобільного газозаправного пункту, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії ухвали визначити до 25 жовтня 2018 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення26.09.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу76729533
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —372/1981/17

Ухвала від 26.09.2018

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 06.07.2017

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 06.07.2017

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 06.07.2017

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 06.07.2017

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні