Ухвала
від 25.09.2018 по справі 642/4018/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

25.09.2018

Справа № 642/4018/18

Провадження № 1кс/642/2457/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 вересня 2018 року Ленінський районний суд м. Харкова (діє на підставі п.3 розділу ХІІ прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 30.09.2016р.) у складі:

Слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

прокурор: ОСОБА_3

представника особи,

у володінні якої знаходяться документи ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні м. Харків клопотання слідчого СВ Холодногірського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 , погоджене прокурором Холодногірського відділу Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Холодногірського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області старший лейтенант поліції ОСОБА_5 , звернувся до суду з клопотанням, погодженим із прокуроромХолодногірського відділу Харківської місцевої прокуратури №1 юристом 1 класу ОСОБА_3 ,про надання тимчасового доступу до речей і документів.

В клопотанні проситьнадати тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, відносно фінансово-господарських відносин між ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ФОП ОСОБА_6 , які перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » стосовно самоправства, які знаходяться в Товаристві з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 за період з 01.01.2017 по 03.08.2018.

Як вбачається з наданих матеріалів, Фізичними особами підприємцями та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " на території Центрального ринку, самовільно, всупереч установленому законом порядку, а саме Закону України «Про автомобільні дороги», яким передбачено безоплатний проїзд по всім дорогам України, крім тих які будуються та експлуатуються на умовах концесії, стягують плату за проїзд по автомобільній дорозі яка проходить через територію ринку, що в свою чергу призвело до заподіяння шкоди громадянам.

Вказане кримінальне правопорушення, відповідно до вимог ч.ч.1, 4 ст.214 КПК України, 27.07.2018 внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018221090000218, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.356 КК України, тобто самоправство.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, 27.02.2018 року СВ Холодногірсього ВП ГУНП в Харківській області на адресу товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » спрямовано запит (вих. №11148/119-64/И/2018) щодо надання належним чином завірених копій документів. Отриманою від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від 31.07.2018 року за №338 у наданні запитуваної інформації у повному обсязі без ухвали слідчого судді, суду відмовлено.

Також 30.07.2018 до Холодногірського відділу Харківської місцевої прокуратури №1 Прокуратури Харківської області надійшло звернення голови ГО « ІНФОРМАЦІЯ_3 », у якому також зазначено, що на території ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " Харківського центрального ринку , самовільно, в супереч установленому законом порядку, а саме Закону України «Про автомобільні дороги», яким передбачено безоплатний проїзд по всім дорогам України, крім таких що будуються та експлуатуються на умовах концесії, стягують плату за проїзд по автомобільній дорозі, яка проходить через територію ринку, що в свою чергу призвело до заподіяння шкоди інтересам громади. Запит підписано колективно.

23.08.2018 року СВ Холодногірсього ВП ГУНП в Харківській області на адресу товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_1 » спрямовано запит (вих. № 12995/119-64/16-2018) щодо надання належним чином завірених копій документів. Отриманою відповіддю за підписом директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_7 у наданні запитуваної інформації відмовлено.

В судовому засіданні прокурор підтримав подане клопотання.

В судовому засіданні представник особи, у володінні якої знаходяться документи - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надав письмові заперечення. Представник вказаного підприємства - ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечувала проти задоволення клопотання, посилаючись на те, що в клопотанні слідчого відсутнє обґрунтування необхідності отримання вказаних відомостей, клопотання слідчим обґрунтовано лише формально. Слідчим при поданні клопотання до Суду не виконано вимоги ст.160 КПК України в повному обсязі, в клопотанні слідчого відсутні правова кваліфікація кримінального правопорушення, чіткий перелік документів, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ з обґрунтуванням підстав по кожному конкретному документу щодо необхідності отримання доступу до даного документу, значення конкретних документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, можливість використання, як доказів відомостей, що містяться в документах та неможливість іншим способом довести обставини у кримінальному провадженні. Крім того, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зазначає, що в своєму клопотанні слідчий посилається на факт направлення на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » запиту про надання інформації, однак ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код НОМЕР_2 не являється ані структурним підрозділом, ані філією ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » являється окремою юридичною особою і будь-яких запитів від органів слідства або прокуратури з посиланням на кримінальне провадження №42018221090000218 не отримувало. Крім того, з клопотання слідчого не вбачається, в чому саме полягають самовільні, всупереч установленому законом порядку дії ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », протиправність яких змусила слідчого звернутись до суду для вимагання від приватної юридичної особи усієї фінансово-господарської, кадрової та статутної документації товариства.

На думку представника, метою даного клопотання є незаконне втручання в господарську діяльність підприємств.

Суд, вислухавши прокурора, представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 , дослідивши матеріали, додані до клопотання, приходить до висновку, що клопотання є необґрунтованим та не підлягає задоволенню на підставі наступного.

27.07.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018221090000218 внесено відомості про кримінальне правопорушення за правовою кваліфікацією ч.1 ст. 356 КК України, на підставі повідомлення в засобах масової інформації про те, що фізичними особами-підприємцями та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на території Центрального ринку, самовільно, всупереч установленому законом порядку, а саме Закону України «Про автомобільні дороги», яким передбачено безоплатний проїзд по всім дорогам України, крім тих, які будуються та експлуатуються на умовах концесії, стягують плату за проїзд по автомобільній дорозі, яка проходить через територію ринку, що в свою чергу призвело до заподіяння шкоди інтересам громадян.

23.08.2018 року СВ Холодногірсього ВП ГУНП в Харківській області на адресу товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_1 » спрямовано запит (вих. № 12995/119-64/16-2018) щодо надання належним звірених копій документів, про тимчасовий доступ до яких заявлено дане клопотання, та листом ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від 29.08.2018 року за №6694 у наданні запитуваної інформації без ухвали слідчого судді відмовлено з посиланням на необґрунтованість вимоги та відсутність підстав без ухвали слідчого судді надавати вказані документи.

Доказів направлення такого запиту слідчим на адресу ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " суду не надано.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Виходячи з вимог п. 5 ч.2 ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є одним з видів забезпечення кримінального провадження.

Відповіднодо ст.160КПК Україниу клопотанніпро тимчасовийдоступ доречей ідокументів зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно дотп.4ч.1ст.162КПКУкраїни до охоронюваноїзакономтаємниці,якаміститьсяв речахідокументах,належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Частинами 5,6ст.163КПК Українипередбачено,що с лідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до частини 4 зазначеної статті для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Згідно з частиною 5 зазначеної статті під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

В порушення наведених положень слідчий у клопотанні жодним чином не обґрунтував, яке значення мають документи, про тимчасовий доступ до яких заявлено клопотання, для встановлення обставин в рамках кримінального провадження, передбаченого ст. 356 КК Украйни, яким чином можливо використати як докази відомості, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, не наведено обґрунтування необхідності вилучення вказаних документів.

Кримінальне правопорушення, передбачене ст. 356 КК України, відноситься до злочинів проти авторитету органів державно влади, органів місцевого самоврядування, об`єднань громадян та прорити журналістів.

З об`єктивної сторони кримінальне правопорушення, передбачене ст. 356 КК України, характеризується сукупністю таких ознак: 1) самовільним, всупереч встановленому законом порядку, вчиненням будь-яких дій; 2) оспорюваністю правомірності цих дій з боку інших громадян або юридичних осіб; 3) заподіянням такими діями значної шкоди правоохоронюваним інтересам; 4) причинним зв`язком між діями винної особи та значною шкодою.

Самоправство, яке не заподіяло значної шкоди право охоронюваним інтересам, розглядається як адміністративний проступок (ст. 186 КАП).

Матеріальну шкоду слід визнавати значною, якщо вона у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. До нематеріальної значної шкоди при самоправстві потрібно відносити, зокрема, заподіяння шкоди здоров`ю людини, порушення політичних, трудових, житлових та інших конституційних прав і свобод людини і громадянина.

Суб`єкт вказаного злочину загальний, а не спеціальний.

Самоправні дії службової особи, які явно виходять за межі наданих їй повноважень, відносяться до злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов`язаної з наданням публічних послуг, та до підслідності слідчих органів Національної поліції не відносяться.

До матеріалів клопотання слідчим долучена роздруківка карти Google місцевості в районі розташування вказаної земельної ділянки. Вказана роздруківка не є о офіційним документом, не може бути використана в якості доказу підтвердження статусу земельної ділянки, розташування доріг, оскільки є недопустимим доказом, тому не може бути прийнята судом до уваги.

В той же час, матеріли клопотання містять інформаційну довідку № 132355418 від 27.07.2018 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, з якої вбачається, що земельна ділянка площею 2, 4702 га по АДРЕСА_1 на праві приватної власності на підставі договору купівлі-продажу від 07.03.2017 належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », а згідно з листом в.о. директора ІНФОРМАЦІЯ_5 плану № 7856/0/22-17 від 12.07.2017 відповідно до Генерального плану м. Харкова, затвердженого рішенням сесії ІНФОРМАЦІЯ_6 від 27.02.2013, ділянка в районі вул. Різдвяна від вул. Піскунівській до пров. Піскунівського не відноситься до магістральних вулиць загальноміського або районного значення та є територією ринків та тогргівельних майданчиків.

Однак ці офіційні документи, які відповідають критеріям належності та допустимості доказів згідно з вимогами ст.ст. 86,87 КК України, слідчим проігноровані, а надано посилання лише на роздруківку карти Google, яка таким критеріям не відповідає.

Таким чином, всупереч наведеним положенням ч.ч.5 , 6 ст. 163 КПК України слідчим не доведено, що витребувані документи перебувають або можуть перебувати у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають документів, які містять охоронювану законом комерційну таємницю, та відомості, що містяться в цих і документах, можуть бути використані як докази, та неможливо іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Крім того, всупереч наведеним положенням ч.3 ст. 132 КПК України слідчим не доведено, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням.

За таких обставин, клопотання слідчого є необґрунтованим та задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 132, 159-164 КПК України, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Холодногірського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 про надання тимчасового доступу до оригіналів документів, які перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , по фінансово- господарським взаємовідносинам з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ФЛП ОСОБА_6 - відмовити в повному обсязі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.09.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76742969
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —642/4018/18

Ухвала від 14.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 14.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 25.09.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Ольховський Є. Б.

Ухвала від 25.09.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Ольховський Є. Б.

Ухвала від 25.09.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Ольховський Є. Б.

Ухвала від 24.09.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Ольховський Є. Б.

Ухвала від 24.09.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Ольховський Є. Б.

Ухвала від 24.09.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Ольховський Є. Б.

Ухвала від 05.09.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

Ухвала від 04.09.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні