Ухвала
від 11.09.2018 по справі 757/37567/18-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/37567/18-ц

У Х В А Л А

про забезпечення позову

11 вересня 2018 року суддя Печерського районного суду міста Києва Писанець В.А., розглянувши заяву представника позивача про забезпечення позову у цивільній справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Реді Люкс до ОСОБА_1, про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні суду перебуває вказана цивільна справа.

Ухвалою суду від 05 вересня 2018 року відкрито провадження та призначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін у вказаній цивільній справі.

Позовні вимоги направлені на стягнення з відповідача матеріальний збиток, завданий внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Разом із позовом до суду надійшла заява позивача про забезпечення позову, шляхом накладення арешту на все рухоме та нерухоме майно, що належить на праві власності відповідачу, в тому числі, на автомобіль НОМЕР_1, номер кузова НОМЕР_2, а також накласти арешт в межах ціни позову на грошові кошти, які знаходяться на рахунках у фінансових установах, вказує на те, що існує реальна загроза невиконання можливого рішення суду у разі його задоволення.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 153 ЦПК України, заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

Із змісту заяви та матеріалів позовної заяви вбачається, що предметом спору у справі є відшкодування матеріальної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, що відбулася 23 травня 2018 року о 10 год. 20 хв. на перетині вулиці Інститутської та провулку Кріпосного у місті Києві за участю автомобіля НОМЕР_3 під керуванням ОСОБА_2, який перебуває у трудових із ТОВ Реді Люкс та автомобіля НОМЕР_1 під керуванням відповідача ОСОБА_1

Автомобіль Toyota RAV-4, д.н.з. НОМЕР_4, номер кузова НОМЕР_2 належить ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Згідно з приписами частини 2 статті 149 ЦПК України, забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Суд може застосувати кілька видів заходів забезпечення позову, перелік яких визначений частиною 2 статті 150 цього Кодексу, а також іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1-9 цієї частини.

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Метою вжиття заходів забезпечення позову є охорона матеріально-правових інтересів позивача, які гарантують за його позовом присудження реальне виконання позитивно прийнятого рішення, у разі прийняття такого. Забезпечення позову має бути спрямовано проти несумлінних дій відповідача, який може сховати майно, продати, знищити або знецінити його. Таким чином усуваються утруднення і неможливості виконання рішення.

Забезпечення позову покликано, не порушуючи принципів змагальності і процесуального рівноправ'я сторін, його метою є хоча і негайні, вжити негайних заходів, направлених на недопущення утруднення чи неможливості виконання судового акта, а також перешкодити спричиненню значної шкоди заявнику.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 року Про практику застосування судами процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , особам, які беруть участь у справі, має бути гарантована реальна можливість захистити свої права при вирішенні заяви про забезпечення позову.

Заходи забезпечення позову застосовуються для того, щоб гарантувати виконання можливого рішення суду і повинні застосовуватися лише у разі необхідності, оскільки, безпідставне звернення до даних дій може спричинити порушення прав та законних інтересів інших осіб чи учасників процесу.

Вивчивши заяву про забезпечення позову, враховуючи принципи здійснення цивільного судочинства, співмірність заходів забезпечення позову із заявленими позовними вимогами, суд приходить до висновку про обґрунтованість наведених у ній доводів, оскільки заявник посилається на те, що транспортний засіб зареєстрований на праві власності за відповідачем та у нього є підстави вважати, що він може відчужити його. Продаж зазначеного майна може утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду у випадку задоволення позову про відшкодування шкоди.

Разом з тим, суду не надано доказів необхідності забезпечення позову шляхом накладення саме арешту на все майно, тому з урахуванням вимог розумності та співмірності, суд вважає за можливе вжити заходів забезпечення позову шляхом заборони відчуження автомобіля, оскільки невжиття заходів забезпечення може утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду у випадку задоволення позову.

З огляду на наведене, заява підлягає задоволенню частково.

Керуючись статтями 149, 150-153, 157 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву представника позивача про забезпечення позову у цивільній справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Реді Люкс до ОСОБА_1, про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди- задовольнити частково.

Заборонити відчуження автомобіля НОМЕР_5, номер кузова НОМЕР_2.

В задоволенні решти вимог заяви відмовити.

Позивач - ТОВ Реді Люкс (03148, м. Київ, вул. Л. Курбаса, 1-А, код ЄДРПОУ 40525763).

Відповідач - ОСОБА_1(02090, АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_6).

Ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Строк пред'явлення для виконання ухвали три роки.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до апеляційного суду міста Києва.

У разі подання апеляційної скарги на ухвали суду щодо забезпечення позову до суду апеляційної або касаційної інстанції передаються копії матеріалів, необхідних для розгляду скарги, їх подання не перешкоджає продовженню розгляду справи цим судом.

Суддя В. А. Писанець

Дата ухвалення рішення11.09.2018
Оприлюднено01.10.2018
Номер документу76811512
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —757/37567/18-ц

Ухвала від 23.11.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 08.02.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 04.10.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 11.08.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Ухвала від 11.08.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Ухвала від 26.11.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Ухвала від 11.09.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Ухвала від 05.09.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні