Ухвала
від 24.09.2018 по справі 916/1284/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

"24" вересня 2018 р.м. Одеса Справа № 916/1284/18

Господарський суд Одеської області у складі:

судді В.С. Петрова

при секретарі судового засідання Г.С. Граматик

за участю представників:

від позивача - ОСОБА_1,

від відповідача - не з'явився,

від третіх осіб:

1) Холдінгу „Молдсіндбальнеотур» Т.О.В. - не з'явився,

2) ТОВ Юг Девелопмент - не з'явився,

розглянувши у підготовчому засіданні справу за позовом Дочірнього підприємства „Південь-Курорт-Сервіс» до Товариства з обмеженою відповідальністю „Орізонт-Патрія» , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Холдінг „Молдсіндбальнеотур» Т.О.В. та Товариство з обмеженою відповідальністю Юг Девелопмент , про визнання недійсними рішення загальних зборів учасників товариства та нової редакції статуту товариства, -

ВСТАНОВИВ:

Дочірнє підприємство „Південь-Курорт-Сервіс» звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Холдінгу „Молдсіндбальнеотур» Т.О.В. та Товариства з обмеженою відповідальністю „Орізонт-Патрія» про визнання недійсними:

- рішення загальних зборів учасників ТОВ „Орізонт-Патрія» від 02.06.2018 р., оформленого протоколом № 1/2018, з моменту його прийняття;

- нової редакції статуту ТОВ „Орізонт-Патрія» , затвердженої протоколом № 1/2018 від 02.06.2018 р. загальних зборів учасників вказаного Товариства.

Разом з позовною заявою Дочірнім підприємством „Південь-Курорт-Сервіс» подано до господарського суду клопотання про витребування доказів.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 02.07.2018 р. вказану позовну заяву Дочірнього підприємства „Південь-Курорт-Сервіс» (вх. № 1379/18) залишено без руху, оскільки заявником не надано достатніх доказів на підтвердження наявності у представника повноважень на підписання позовної заяви від імені Товариства. Крім того, заявником до позовної заяви додано незасвідчені копії документів, на які він посилається в обґрунтування своїх вимог, чим порушено правила надання письмових доказів.

19.07.2018 р. Дочірнім підприємством „Південь-Курорт-Сервіс» подано до господарського суду заяву про усунення недоліків позовної заяви (вх. № 14568/18), до якої заявником додано копію договору про надання правової допомоги № 1106/18/1 від 11.06.2018 р. на підтвердження наявності у представника повноважень на підписання позовної заяви від імені Товариства та копії документів, засвідчені підписом та печаткою адвоката, які були додані до позовної заяви.

Поряд із заявою про усунення недоліків 19.07.2018 р. ДП „Південь-Курорт-Сервіс» подано до господарського суду уточнену позовну заяву, відповідно до якої відповідачем вказано лише ТОВ „Орізонт-Патрія» , а Холдінг „Молдсіндбальнеотур» Т.О.В. виключено з числа відповідачів з даного спору.

Наразі в позовній заяві позивачем вказано Товариство з обмеженою відповідальністю Юг Девелопмент в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, посилаючись на те, що відповідно до витягу № НОМЕР_1 учасниками (засновниками) ТОВ „Орізонт-Патрія» стали ТОВ Юг Девелопмент із внеском до статутного фонду у розмірі 2740825,00 грн. та Холдінг „Молдсіндбальнеотур» Т.О.В. із внеском до статутного фонду у розмірі 2740825,00 грн.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 20.07.2018 р. позовну заяву Дочірнього підприємства „Південь-Курорт-Сервіс» прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 916/1284/18, розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження, при цьому підготовче засідання призначено на 09 серпня 2018 р. Також вказаною ухвалою суду залучено до участі у справі Холдінг „Молдсіндбальнеотур» Т.О.В. та Товариство з обмеженою відповідальністю Юг Девелопмент в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, а також витребувано у Овідіопольської районної державної адміністрації Одеської області та у Київської філії комунального підприємства Березанської сільської ради документи за клопотанням позивача про витребування доказів.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 09.08.2018 р. у справі № 916/1284/18 підготовче засідання відкладено на 06.09.2018 р. з огляду на неявку відповідача та третіх осіб.

Під час підготовчого засідання 06.09.2018 р. представник позивача просив суд оголосити перерву та надати час для здійснення перекладу документів з метою їх направлення Холдінгу „Молдсіндбальнеотур» Т.О.В. та повідомлення останнього про розгляду справи.

У підготовчому засіданні 06.09.2018 р. судом оголошено перерву до 24.09.2018 р. в порядку ч. 5 ст. 183 ГПК України.

24.09.2018 р. до господарського суду надійшла заява від представника відповідача про проведення судового засідання без його участі у зв'язку з неможливістю бути присутнім у судовому засіданні. При цьому в заяві представник відповідача не заперечує проти зупинення провадження у справі з метою повідомлення Холдінгу „Молдсіндбальнеотур» Т.О.В. про розгляду справи.

У підготовче засідання 24.09.2018 р. представники відповідача та третіх осіб не з'явились.

Згідно ч. 1 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України (в редакції Закону України від 03.10.2017 р. № 2147-VIII, чинній з 15.12.2017 р.) завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з'ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 183 ГПК України підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими ст. 196-205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою. Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи викладене та приймаючи до уваги неможливість з'ясування у даному судовому засіданні наявність заперечень у відповідача проти позовних вимог з огляду на відсутність відзиву на позов та пояснень третіх осіб щодо позову або відзиву, а також неподання до суду витребуваних ухвалою господарського суду доказів, суд дійшов висновку про відкладення підготовчого засідання з метою виконання завдань підготовчого провадження, встановлених частиною 1 ст. 177 ГПК України.

При цьому з метою належного повідомлення про час та місце розгляду даної справи Холдінгу „Молдсіндбальнеотур» Т.О.В., який є юридичною особою (суб'єктом господарювання) іноземної держави, господарський суд вважає за необхідне направити компетентному органу Республіки Молдова відповідне судове доручення.

Згідно ст. 365 ГПК України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов'язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 367 ГПК України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

До таких міжнародних договорів відноситься Угода про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності, укладена державами - учасницями СНД 20.03.1992 р. та ратифікована Верховною Радою України 19.12.1992 р. Вказана Угода підписана і ратифікована урядами України та Молдови.

Згідно ст. 1 Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності, господарюючі суб'єкти кожної з держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав мають на території інших держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав право без перешкод звертатися до судів, арбітражних (господарських) судів, третейських судів та інших органів, до компетенції яких належить вирішення справ, зазначених цією статтею (в подальшому - компетентні суди), можуть виступати в них, порушувати клопотання, висувати позови та здійснювати інші процесуальні дії.

Разом з тим за положеннями ст. 5 Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності, укладеної урядами держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав, компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зобов'язуються надавати взаємну правову допомогу. Взаємне надання правової допомоги включає вручення, пересилання документів, виконання процесуальних дій, зокрема проведення експертизи, заслуховування сторін, свідків, експертів та інших осіб. При наданні правової допомоги компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зносяться одна з одною безпосередньо.

Особливості звернення суду України з дорученням за кордон визначені розділом ІI Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України і Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 р. № 1092/5/54 (далі - Інструкція) зі змінами та доповненнями.

Відповідно до п. 2.1 розділу ІІ Інструкції (із змін. та доповнен.) у разі, якщо при розгляді цивільної справи в суду України виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд України складає доручення про надання правової допомоги за кордоном. Доручення складається судом України, який розглядає цивільну справу, і повинно містити інформацію та документи, передбачені міжнародним договором України. Доручення адресується компетентному суду запитуваної держави (п. 2.1.1).

Виходячи з наведеного, повідомлення третьої особи у справі - Холдінгу „Молдсіндбальнеотур» Т.О.В. про розгляд даної справи шляхом направлення відповідного судового доручення з огляду на відсутність представництва компанії в Україні є обов'язковим.

Згідно п. 2.2.2. розділу ІІ Інструкції у разі надіслання судом України доручення для виконання за кордоном цивільна справа, у зв'язку з якою складається доручення, призначається до розгляду з урахуванням розумних строків пересилання документів та виконання направленого доручення за кордоном. У разі можливості судом України призначається дата наступного судового засідання, на яке може прибути особа, що викликається.

Також згідно п. 2.3 вищевказаної Інструкції доручення та документи, що до нього додаються, складаються мовою, передбаченою відповідним міжнародним договором України. Якщо доручення чи документи, що до нього додаються, складено українською мовою, слід додавати завірений переклад на мову запитуваної держави або на іншу мову, передбачену міжнародним договором України. Документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову. У відповідних випадках документи, що підлягають врученню, можуть бути складені або перекладені на ту мову, яку, як є підстави вважати, розуміє особа, якій необхідно вручити документи. Це окремо визначається судом України у дорученні.

Враховуючи надані Вищим господарським судом України рекомендації щодо практики розгляду господарськими судами України справ за участю іноземних підприємств і організацій (від 09.11.2009 р. N 04-06/159), якими визначено, що достатнім для розгляду такої справи є строк, який становить щонайменше шість місяців з дати направлення судового доручення, господарський суд вважає за можливе призначити розгляд справи в межах вказаного строку.

Відповідно до ч. 4 ст. 228 Господарсько процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Так, у зв'язку з направленням господарським судом Одеської області компетентному органу іноземної держави судового доручення з метою належного повідомлення про час та місце розгляду даної справи третьої особи - Холдінгу „Молдсіндбальнеотур» Т.О.В (Молдова), що є суб'єктом господарювання іноземної держави, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі № 916/1284/18 на строк до 15.01.2019 р.

Керуючись ст.ст. 177, 183, п. 4 ч.1 ст.228, 229, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Підготовче засідання відкласти на 15 січня 2019 р. о 10 год. 30 хв. Засідання суду відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області (м. Одеса, пр. Шевченка, 29), зал судових засідань № 404, 4-й поверх, тел.(0482)307-992.

2. Викликати учасників справи у підготовче засідання.

3. Направити компетентному органу Республіки Молдова судове доручення про вручення Холдінгу „Молдсіндбальнеотур» Т.О.В. виклику до господарського суду.

4. Зупинити провадження у справі № 916/1284/18 на строк до 15.01.2019 р.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає законної сили в порядку ст.235 ГПК України та може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її підписання.

Повний текст ухвали підписано 01.10.2018 р.

Суддя В.С. Петров

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.09.2018
Оприлюднено01.10.2018
Номер документу76813231
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1284/18

Рішення від 12.02.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 29.01.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 15.01.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 24.09.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 09.08.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 20.07.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 02.07.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні