Вирок
від 12.11.2008 по справі 1-525/08/2008
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа №1-525/08

2008р.

ВИРОК

іменем України

12 листопада 2008 року

Подільський районний суд м. Києва в складі: головуючого - судді Зубця Ю.Г., при секрета рі Старков І.О., за участю прок урора Телешецької О.Д., розгл янувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу пр о обвинувачення

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Василівка, Зап орізької області, українц я, гр-на України, освіта неп овна вища, не одружений, не працює, проживає АДРЕСА_1 , раніше не судимий, у скоєнн і злочину, передбаченого ст . 205 ч.2 КК України,

ВСТАНОВИВ:

На початку літа 2007 року, О СОБА_1 , біля станції метро "П оштова площа" в м. Києві, всту пив в попередню змову з невст ановленими слідством особам и про реєстрацію на його ім'я в органах державної влади за г рошову винагороду суб'єкту п ідприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ "Дефіанд -Трейдінг" (код ЄДРПОУ 35235250), з ме тою прикриття незаконної дія льності невстановлених осіб . Невстановлені особи та ОС ОБА_1 домовилися про підпис ання останнім у нотаріуса ст атутних та інших документів по створенню зазначеного тов ариства, пообіцявши виплати ти ОСОБА_1 за вчинення цих дій грошову винагороду та по відомивши при цьому ОСОБА_1 , що безпосередньою реєстр ацією товариства в органах д ержавної влади буде займатис ь інша особа на яку буде оформ лено довіреність, а ОСОБА_1 буде рахуватись тільки за сновником та директором ство реного товариства та до фіна нсово-господарської діяльно сті цього товариства не буде мати ніякого відношення.

Усвідомлюючи противоправн ий характер дій, запропонова них йому невстановленими слі дством особами, як майбутньо го засновника та власника ст ворюваного товариства, усві домлюючи, що товариство ство рюється з метою прикриття не законної діяльності невстан овлених осіб, ОСОБА_1 , з ко рисливих спонукань, погодив ся на таку пропозицію, переда вши невстановленим особам, д ля підготування необхідних р еєстраційних документів ств орюваного товариства, ксеро копії сторінок свого паспорт у громадянина України серії КО 550507, виданого Лубенським МР В УМВС України в Полтавській області 24.02.2004 року, копію довід ки ДПІ Лубенської ОДПІ Полта вської області про присвоєнн я ОСОБА_1 ідентифікаційн ого номеру НОМЕР_1 та пові домивши, що в разі необхіднос ті підписання у нотаріуса ос таннім реєстраційних докуме нтів товариства, невстановл ені слідством особи мали пов ідомити про це по телефону.

03.07.2003 року, відповідно попере дньої домовленості, зателеф онували невстановлені слідс твом особи, повідомивши ОС ОБА_1 про необхідність зуст річі з ними на станції метро "П оштова площа" в м. Києві з прив оду створення ТОВ "Дефіанд-Тр ейдінг" та підписання необхі дних документів у нотаріуса з приводу створення товарист ва.

ОСОБА_1 , усвідомлюючи про тивоправний характер своїх д ій, діючи відповідно до попер едньої домовленості, взявши для підписання реєстраційни х документів ТОВ "Дефіанд-Тре йдінг" свій паспорт громадян ина України серії КО 550507, видан ого Тетіївським РВ ГУМВС Укр аїни в Київській області 24.02.2004 р оку та копію довідки ДПІ Лубе нської ОДПІ Полтавської обла сті про присвоєння ОСОБА_1 ідентифікаційного номеру НОМЕР_1, приїхав на станцію метро "Поштова площа" в м. Києв і де зустрівся з невстановле ними слідством особами та пі дтвердив свою згоду за матер іальну винагороду створити с уб'єкт господарської діяльно сті ТОВ "Дефіанд-Трейдінг" та п ідписати у нотаріуса докумен ти по створенню цього товари ства, після чого вони разом п рийшли до офісного приміщенн я приватного нотаріуса Київс ького міського нотаріальног о округу Назаренко К.В.

Того ж дня, в офісному примі щенні приватного нотаріуса К иївського міського нотаріал ьного округу Назаренко К.В. , розташованого в м. Києві, ОСОБА_1 , заздалегідь усві домлюючи, що ТОВ "Дефіанд-Тре йдінг" створюється для прикр иття незаконної діяльності т а він, в цілому, набуває право власності на товариство, в п рисутності приватного нотар іуса Київського міського нот аріального округу Назарен ко К.В. підписав наданий йом у невстановленою слідством о собою Статут ТОВ "Дефіанд-Тре йдінг" (код ЄДРПОУ 35235250).

Про вчинені для ОСОБА_1 нотаріальні дії по засвідчен ню справжності його підпису в Статуті ТОВ "Дефіанд-Трейді нг" (код ЄДРПОУ 35235250), приватним н отаріусом Київського місько го нотаріального округу На заренко К.В. зроблені відпо відні записи в реєстрі для ре єстрації нотаріальної дій за 2007 рік за номером: 6019 в якому так ож підписався ОСОБА_1

Після підписання ОСОБА_1 Статуту ТОВ "Дефіанд-Трейді нг" і код ЄДРПОУ 35235250), цей докуме нт, в приміщенні приватного н отаріуса Київського міськог о нотаріального округу Наз аренко В.М. , були передані ОСОБА_1 останнім невстанов леним слідством особам.

Згідно висновку спеціаліс та від 09.06.2008 року складеного за результатами проведення ана лізу діяльності ТОВ "Дефіанд -Трейдінг" і код ЄДРПОУ 35235250) з пи тань правильності нарахуван ня та сплати податку на додан у вартість за листопад-груде нь 2007 року встановлені поруше ння п.п. 7.4.5 п.7.4 ст. 7 Закону Украї ни «Про податок на додану вар тість» №168/97-ВР від 03.04.1997р. (із змін ами та доповненнями), за насл ідками яких занижено податок на додану вартість за листоп ад-грудень 2007 р. на суму 245 563, 03 грн .

Участь ОСОБА_1 у створен ні фіктивного суб'єкту підпр иємницької діяльності - ТОВ "Д ефіанд-Трейдінг" (код ЄДРПОУ 35 235250) заподіяло державі велику м атеріальну шкоду у вигляді н енадходження до Державного б юджету України податку на до дану вартість в сумі 245 563, 03 грн., що більше ніж в 1000 разів перев ищує неоподаткований мініму м доходів громадян.

Діяльність невстановлених слідством осіб, що створили за участю ОСОБА_1 юридичн у особу - ТОВ "Дефіанд-Трейдінг " здійснювалася в порушення з аконодавчих актів України, щ о регулюють діяльність суб'є ктів підприємництва, а саме:

• - статті 1 Закону Укр аїни «Про підприємництво» № 698-ХІІ від 02.07.1991 року, із змінами т а доповненнями, яка визначає , що «підприємництво - це само стійна, ініціативна, систем атична, на власний ризик діял ьність з метою виробництва п родукції, виконання робіт, ч и надання послуг та заняття т оргівлею з метою отримання п рибутку»;

• - статті 14 Закону Украї ни «Про підприємництво» № 698-Х ІІ від 02.07.1991 року, із змінами та доповненнями, яка визначає, що «управління підприємство м здійснюється відповідно до статуту на основі поєднання прав власника щодо господар ського використання свого ма йна. Власник здійснює свої пр ава по управлінню підприємст вом безпосередньо, або через уповноважені ним органи»;

• - пункту 3 статті 8 Закон у України «Про бухгалтерськи й облік та фінансову звітніс ть в Україні» № 996-XIV від 16.07.1999 року , згідно якого власник або уп овноважена ним службова особ а підприємства повинні орган ізувати бухгалтерський облі к на підприємстві та забезпе чити фінансування здійсненн я всіх господарських операці й у первинних документах;

• - пункту 1 статті 9 Закон у України «Про систему опода ткування» № 1251-XII від 25.06.1991 року, із змінами та доповненнями, згі дно якого підприємство повин но сплачувати до бюджету нал ежні суми податків і зборів (о бов'язкових платежів) в устан овлені законом терміни.

В судовому засіданні під судний ОСОБА_1 підтверди в викладене, розкаявся у скоє ному, а тому йому було роз' я снено вимоги ч.3 ст. 299 КПК Украї ни, на підставі якої він заяв ив клопотання про недоціль ність досліджувати докази с тосовно фактичних обставин справи, оскільки він їх не ос порює, просить суд обмежитис ь допитом його та дослідженн ям характеризуючи матеріалі в.

Прокурор проти заявленого клопотання не заперечував, а тому воно було задоволене.

З урахуванням викладеного суд вважає, що вина підсудно го ОСОБА_1 доведена повні стю, його дії за ст. 205 ч.2 КК Укра їни, які виразилися у фіктивн ому підприємництві, тобто ст воренні суб'єкту підприємниц ької діяльності (юридичної о соби) з метою прикриття незак онної діяльності, що заподія ло державі велику матеріальн у шкоду, кваліфіковано прави льно.

Обираючи міру покарання, с уд враховує характер і ступі нь скоєного злочину, який від носиться до категорії злочин ів середньої тяжкості.

Суд також враховує особу пі дсудного, який раніше не суди мий, про що свідчить довідка УОІ ГУМВС України в м. Києві ві д 19.08.2008р. (а.с. 224), на обліку у лікар ів психіатра, нарколога не пе ребуває, про що свідчать меди чні довідки 15.09.2008р. (а.с. 221, 223), по мі сцю проживання характеризує ться позитивно (а.с. 219), щиро кає ться у скоєному.

З урахуванням викладеного , особи підсудного, та керуюч ись ст. 75 КК України, суд вваж ає за можливе звільнити ОСО БА_1 від відбування покаран ня з випробуванням, оскільки рахує, що його виправлення м ожливе без відбування покара ння.

Крім того, суд вважає за нео бхідне стягнути з ОСОБА_1 розходи, понесені в ході дос удового слідства за проведен ня судово-почеркознавчої екс пертизи в сумі 1095 грн. 25 коп., про що свідчить розрахунок варт ості за її проведення (Т.1 а.с. 185 ).

Обтяжуючих відповідальні сть обставин суд не вбачає.

Пом' якшуючими відповідал ьність обставинами суд врахо вує щире каяття.

На підставі викладеного, о соби підсудного, керуючись ст. ст. 323, 324 КПК України, суд

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у скоєнні злочину, передбаче ного ст. 205 ч.1 КК України та приз начити йому покарання у виді 3 (трьох) року позбавлення вол і.

На підставі ст. 75 КК України , звільнити засудженого від в ідбування покарання з випроб уванням, встановивши іспито вий строк на 1 (один) рік.

На підставі ст. 76 КК України , на час іспитового строку, по класти на засудженого такі о бов»язки:

- не виїжджати за межі Украї ни на постійне місце прожива ння без дозволу органу кримі нально-виконавчої системи;

- повідомляти органи крим інально-виконавчої системи про зміну місця проживання, роботи або навчання; - період ично з' являтися для реєстра ції в органи кримінально-вик онавчої системи.

До вступу вироку в законну силу, запобіжний захід залиш ити попередній-підписку про невиїзд з постійного місця п роживання.

Речові докази по справі які приєднанні до матеріалів сп рави, залишити при матеріала х кримінальної справи (Т.1 а.с. 20, 26-35).

Стягнути з ОСОБА_1 в дох од держави 1095 (одну тисячу дев» яносто п»ять) грн. 25 коп., за про ведення судово-почеркознавч ої експертизи.

Вирок може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апе ляційного суду м. Києва через Подільський районний суд м. К иєва протягом 15-ти діб з момен ту його оголошення.

Дата ухвалення рішення12.11.2008
Оприлюднено02.12.2010
Номер документу7684137
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-525/08/2008

Вирок від 12.11.2008

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Зубець Ю.Г.

Вирок від 12.11.2008

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Зубець Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні