Вирок
від 12.11.2008 по справі 1-525/08/2008
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа №1-525/08

2008р.

ВИРОК

іменем України

12 листопада 2008 року

Подільський районний суд м. Києва в складі: головуючого - судді Зубця Ю.Г., при секретарі Старков І.О., за участю прокурора Телешецької О.Д., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу про обвинувачення

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Василівка, Запорізької області, українця, гр-на України, освіта неповна вища, не одружений, не працює, проживає АДРЕСА_1, раніше не судимий, у скоєнні злочину, передбаченого ст. 205 ч.2 КК України,

ВСТАНОВИВ:

На початку літа 2007 року, ОСОБА_1 , біля станції метро "Поштова площа" в м. Києві, вступив в попередню змову з невстановленими слідством особами про реєстрацію на його ім'я в органах державної влади за грошову винагороду суб'єкту підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ "Дефіанд-Трейдінг" (код ЄДРПОУ 35235250), з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб. Невстановлені особи та ОСОБА_1 домовилися про підписання останнім у нотаріуса статутних та інших документів по створенню зазначеного товариства, пообіцявши виплатити ОСОБА_1 за вчинення цих дій грошову винагороду та повідомивши при цьому ОСОБА_1 , що безпосередньою реєстрацією товариства в органах державної влади буде займатись інша особа на яку буде оформлено довіреність, а ОСОБА_1 буде рахуватись тільки засновником та директором створеного товариства та до фінансово-господарської діяльності цього товариства не буде мати ніякого відношення.

Усвідомлюючи противоправний характер дій, запропонованих йому невстановленими слідством особами, як майбутнього засновника та власника створюваного товариства, усвідомлюючи, що товариство створюється з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, ОСОБА_1 , з корисливих спонукань, погодився на таку пропозицію, передавши невстановленим особам, для підготування необхідних реєстраційних документів створюваного товариства, ксерокопії сторінок свого паспорту громадянина України серії КО 550507, виданого Лубенським МРВ УМВС України в Полтавській області 24.02.2004 року, копію довідки ДПІ Лубенської ОДПІ Полтавської області про присвоєння ОСОБА_1 ідентифікаційного номеру НОМЕР_1 та повідомивши, що в разі необхідності підписання у нотаріуса останнім реєстраційних документів товариства, невстановлені слідством особи мали повідомити про це по телефону.

03.07.2003 року, відповідно попередньої домовленості, зателефонували невстановлені слідством особи, повідомивши ОСОБА_1 про необхідність зустрічі з ними на станції метро "Поштова площа" в м. Києві з приводу створення ТОВ "Дефіанд-Трейдінг" та підписання необхідних документів у нотаріуса з приводу створення товариства.

ОСОБА_1 , усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, діючи відповідно до попередньої домовленості, взявши для підписання реєстраційних документів ТОВ "Дефіанд-Трейдінг" свій паспорт громадянина України серії КО 550507, виданого Тетіївським РВ ГУМВС України в Київській області 24.02.2004 року та копію довідки ДПІ Лубенської ОДПІ Полтавської області про присвоєння ОСОБА_1 ідентифікаційного номеру НОМЕР_1, приїхав на станцію метро "Поштова площа" в м. Києві де зустрівся з невстановленими слідством особами та підтвердив свою згоду за матеріальну винагороду створити суб'єкт господарської діяльності ТОВ "Дефіанд-Трейдінг" та підписати у нотаріуса документи по створенню цього товариства, після чого вони разом прийшли до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Назаренко К.В.

Того ж дня, в офісному приміщенні приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Назаренко К.В., розташованого в м. Києві, ОСОБА_1 , заздалегідь усвідомлюючи, що ТОВ "Дефіанд-Трейдінг" створюється для прикриття незаконної діяльності та він, в цілому, набуває право власності на товариство, в присутності приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Назаренко К.В. підписав наданий йому невстановленою слідством особою Статут ТОВ "Дефіанд-Трейдінг" (код ЄДРПОУ 35235250).

Про вчинені для ОСОБА_1 нотаріальні дії по засвідченню справжності його підпису в Статуті ТОВ "Дефіанд-Трейдінг" (код ЄДРПОУ 35235250), приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Назаренко К.В. зроблені відповідні записи в реєстрі для реєстрації нотаріальної дій за 2007 рік за номером: 6019 в якому також підписався ОСОБА_1

Після підписання ОСОБА_1 Статуту ТОВ "Дефіанд-Трейдінг" і код ЄДРПОУ 35235250), цей документ, в приміщенні приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Назаренко В.М. , були передані ОСОБА_1 останнім невстановленим слідством особам.

Згідно висновку спеціаліста від 09.06.2008 року складеного за результатами проведення аналізу діяльності ТОВ "Дефіанд-Трейдінг" і код ЄДРПОУ 35235250) з питань правильності нарахування та сплати податку на додану вартість за листопад-грудень 2007 року встановлені порушення п.п. 7.4.5 п.7.4 ст. 7 Закону України «Про податок на додану вартість» №168/97-ВР від 03.04.1997р. (із змінами та доповненнями), за наслідками яких занижено податок на додану вартість за листопад-грудень 2007 р. на суму 245 563, 03 грн.

Участь ОСОБА_1 у створенні фіктивного суб'єкту підприємницької діяльності - ТОВ "Дефіанд-Трейдінг" (код ЄДРПОУ 35235250) заподіяло державі велику матеріальну шкоду у вигляді ненадходження до Державного бюджету України податку на додану вартість в сумі 245 563, 03 грн., що більше ніж в 1000 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Діяльність невстановлених слідством осіб, що створили за участю ОСОБА_1 юридичну особу - ТОВ "Дефіанд-Трейдінг" здійснювалася в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб'єктів підприємництва, а саме:

- статті 1 Закону України «Про підприємництво» № 698-ХІІ від 02.07.1991 року, із змінами та доповненнями, яка визначає, що «підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик діяльність з метою виробництва продукції, виконання робіт, чи надання послуг та заняття торгівлею з метою отримання прибутку»;

- статті 14 Закону України «Про підприємництво» № 698-ХІІ від 02.07.1991 року, із змінами та доповненнями, яка визначає, що «управління підприємством здійснюється відповідно до статуту на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна. Власник здійснює свої права по управлінню підприємством безпосередньо, або через уповноважені ним органи»;

- пункту 3 статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» № 996-XIV від 16.07.1999 року, згідно якого власник або уповноважена ним службова особа підприємства повинні організувати бухгалтерський облік на підприємстві та забезпечити фінансування здійснення всіх господарських операцій у первинних документах;

- пункту 1 статті 9 Закону України «Про систему оподаткування» № 1251-XII від 25.06.1991 року, із змінами та доповненнями, згідно якого підприємство повинно сплачувати до бюджету належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) в установлені законом терміни.

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_1 підтвердив викладене, розкаявся у скоєному, а тому йому було розяснено вимоги ч.3 ст. 299 КПК України, на підставі якої він заявив клопотання про недоцільність досліджувати докази стосовно фактичних обставин справи, оскільки він їх не оспорює, просить суд обмежитись допитом його та дослідженням характеризуючи матеріалів.

Прокурор проти заявленого клопотання не заперечував, а тому воно було задоволене.

З урахуванням викладеного суд вважає, що вина підсудного ОСОБА_1 доведена повністю, його дії за ст. 205 ч.2 КК України, які виразилися у фіктивному підприємництві, тобто створенні суб'єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло державі велику матеріальну шкоду, кваліфіковано правильно.

Обираючи міру покарання, суд враховує характер і ступінь скоєного злочину, який відноситься до категорії злочинів середньої тяжкості.

Суд також враховує особу підсудного, який раніше не судимий, про що свідчить довідка УОІ ГУМВС України в м. Києві від 19.08.2008р. (а.с. 224), на обліку у лікарів психіатра, нарколога не перебуває, про що свідчать медичні довідки 15.09.2008р. (а.с. 221, 223), по місцю проживання характеризується позитивно (а.с. 219), щиро кається у скоєному.

З урахуванням викладеного, особи підсудного, та керуючись ст. 75 КК України, суд вважає за можливе звільнити ОСОБА_1 від відбування покарання з випробуванням, оскільки рахує, що його виправлення можливе без відбування покарання.

Крім того, суд вважає за необхідне стягнути з ОСОБА_1 розходи, понесені в ході досудового слідства за проведення судово-почеркознавчої експертизи в сумі 1095 грн. 25 коп., про що свідчить розрахунок вартості за її проведення (Т.1 а.с. 185).

Обтяжуючих відповідальність обставин суд не вбачає.

Помякшуючими відповідальність обставинами суд враховує щире каяття.

На підставі викладеного, особи підсудного, керуючись ст. ст. 323, 324 КПК України, суд

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у скоєнні злочину, передбаченого ст. 205 ч.1 КК України та призначити йому покарання у виді 3 (трьох) року позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України, звільнити засудженого від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк на 1 (один) рік.

На підставі ст. 76 КК України, на час іспитового строку, покласти на засудженого такі обов»язки:

- не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи;

- повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання, роботи або навчання; - періодично зявлятися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи.

До вступу вироку в законну силу, запобіжний захід залишити попередній-підписку про невиїзд з постійного місця проживання.

Речові докази по справі які приєднанні до матеріалів справи, залишити при матеріалах кримінальної справи (Т.1 а.с. 20, 26-35).

Стягнути з ОСОБА_1 в доход держави 1095 (одну тисячу дев»яносто п»ять) грн. 25 коп., за проведення судово-почеркознавчої експертизи.

Вирок може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду м. Києва через Подільський районний суд м. Києва протягом 15-ти діб з моменту його оголошення.

Дата ухвалення рішення12.11.2008
Оприлюднено13.12.2022
Номер документу7684626
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-525/08/2008

Вирок від 12.11.2008

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Зубець Ю.Г.

Вирок від 12.11.2008

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Зубець Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні