Ухвала
від 02.10.2018 по справі 910/12395/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про порушення провадження у справі про банкрутство

02.10.2018справа № 910/12395/18

За заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Бліскор"

(ідентифікаційний код 35133026)

про банкрутство

Суддя Пасько М.В.

Представники:

від заявника (боржника) Шулик К.В. - предст. за дов.

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Бліскор" (ідентифікаційний код 35133026) в порядку, передбаченому ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду міста Києва від 24.09.18 заяву прийнято до розгляду та призначено її розгляд на 02.10.18.

25.09.18 від товариства з обмеженою відповідальністю "Бліскор" надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи оригіналу квитанції про сплату судового збору за подання заяви про порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Бліскор"

У судовому засіданні, дослідивши матеріали справи та заслухавши представників сторін, суд встановив наступне.

Як вбачається з поданої заяви, 05.07.18 загальними зборами учасників заявника прийнято рішення про припинення діяльності підприємства шляхом ліквідації та створено ліквідаційну комісію у складі голови ліквідаційної комісії Богдана Р.В.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ч. ч. 1, 4 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України. Провадження у справах про банкрутство окремих категорій боржників регулюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом.

Частиною 5 ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про відкриття справи про банкрутство у разі, якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачені особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником та вказано: якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Такий порядок передбачений нормами ст. ст. 105,110,111 ЦК України, ч. ч. 2, 3 ст. 91 ГК України.

Так, комісією з припинення юридичної особи (комісією з реорганізації, ліквідаційною комісією), головою комісії або ліквідатором повинні бути проведені наступні заходи:

-прийняття рішення про припинення юридичної особи та протягом трьох робочих днів письмове повідомлення органу, що здійснюють державну реєстрацію;

-призначення комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії), голови комісії або ліквідатора та встановлення порядку і строку заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється;

-розгляд кожної окремої вимоги кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та прийняття відповідного рішення та надсилання його кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання такої вимоги;

-вжиття всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується та письмове повідомлення кожного з боржників про припинення юридичної особи;

-закриття рахунків, відкритих у фінансових установах, крім рахунка, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи;

-вжиття заходів щодо інвентаризації майна юридичної особи, що припиняється;

-своєчасне надання ліквідаційною комісією (ліквідатором) органам доходів і зборів та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування;

-складення ліквідаційною комісією (ліквідатором) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами проміжного ліквідаційного балансу, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду;

-затвердження ліквідаційного балансу учасниками юридичної особи.

Дотримання визначених вимог та сукупність вказаних дій із доданням доказів їх проведення є підставою для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про відкриття справи про банкрутство в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" про банкрутство та є об'єктом дослідження у справі про банкрутство за особливою процедурою, що порушується в порядку норм цієї статті Закону.

Положеннями ч. ч. 1, 2, 3 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено форму та зміст заяви про відкриття справи про банкрутство та перелік обов'язкових документів, доданих до неї.

У відповідності з нормами ч. 1 ст. 11 вказаного Закону заява про відкриття провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Бліскор" містить всі необхідні реквізити та у ній викладені всі обставини, що є підставою для звернення до суду.

Як передбачено ч. ч. 2, 3 цієї статті Закону, до заяви боржника додано докази сплати судового збору; витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 10.09.18 та копію Протоколу № 05/07/2018 загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю "Бліскор" від 05.07.18.

Таким чином, судом встановлено дотримання головою ліквідаційної комісії боржника порядку проведення досудової процедури ліквідації, передбаченої ЦК України, недостатність вартості майна боржника, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, для задоволення вимог кредиторів, та правомірність подання заяви до суду в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та ч. 3 ст. 110 ЦК України.

Частина 2 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вказує на право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи по банкрутство боржника та кредитора.

Частина 3 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", передбачає, що справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Інша підстава передбачена ч. 5 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", згідно якої боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі, якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Неплатоспроможність згідно абз. 8 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", це неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Згідно ч. 3 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", залежно від категорії боржника, виду його діяльності та наявності у нього майна господарський суд застосовує загальний, спеціальний або спрощений порядок провадження у справі про банкрутство. Спрощений порядок застосовується під час ліквідації банкрута без застосування процедур розпорядження майном та санації.

Приймаючи до уваги те, що головою ліквідаційної комісії боржника встановлено, що вартості майна боржника юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредитора; згідно проміжного ліквідаційного балансу, затвердженого головою ліквідаційної комісії, заборгованість перед кредиторами складає 360.000, 00 грн., а балансова вартість основних засобів товариства становить 0 грн.

Отже, оскільки пасив підприємства перевищує його актив, а майна недостатньо для задоволення заборгованості перед кредиторами, судом встановлено наявність ознак неплатоспроможності боржника.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник, кредитор.

Згідно з ч. 1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Враховуючи викладене вище, суд приходить до висновку про обґрунтованість тверджень заявника про наявність підстав для порушення провадження у справі про його банкрутство.

Керуючись ст. ст. 1, 10, 16, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1.Відкрити провадження у справі № 910/12395/18 про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Бліскор" (ідентифікаційний код 35133026).

2.Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів з 02.10.18.

3.Розгляд справи призначити на 11.10.2018 о 11:20 год. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду міста Києва корп. "Б" в залі судових засідань № 7.

4.Ухвала набрала чинності негайно після її оголошення та підлягає оскарженню в установленому законом порядку.

Суддя М.В. Пасько

Повний текст ухвали складено 04.10.18.

Інформацію по справі можна отримати за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/ .

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.10.2018
Оприлюднено04.10.2018
Номер документу76902717
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/12395/18

Ухвала від 31.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 23.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 08.01.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 30.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Постанова від 11.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 24.09.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні