Рішення
від 12.09.2018 по справі 182/863/18
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/863/18

Провадження № 2/0182/1617/2018

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

12.09.2018 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді - Рунчевої О.В.

секретаря - Нагаєвої Н.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нікополя в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н , третя особа - Виконавчий комітет Нікопольської міської ради про визнання незаконним звільнення, поновлення на роботі, стягнення невиплаченої заробітної плати,-

В С ТА Н О В И В:

12 лютого 2018 року позивач звернулася до Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області з зазначеним позовом ( том 1, а.с. 1-7), який 27 березня 2018 року уточнила ( том 1, а.с. 117-124), остаточно просила суд:

- визнати не правомочними загальні збори Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н (код ЄДРПОУ 39457549) та незаконним Протокол цих зборів на підставі якого було ухвалено наказ відповідача № 09/02-2018 від 09 лютого 2018 року про її звільнення; визнати незаконним її звільнення з посади Виконавчого директора (керівника) Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н ;

- визнати незаконним наказ Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н № 09/02-2018 від 09 лютого 2018 року про її звільнення з посади Керівника з 12 лютого 2018 року;

- поновити її на посаді Виконавчого директора (керівника) Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н з моменту її звільнення (відсторонення);

- стягнути з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н на її користь невиплачену заробітну плату у розмірі 270,00 грн., середній заробіток за час не проведення повного розрахунку у розмірі 578,40 грн., середній заробіток заробітної плати за час вимушеного прогулу у розмірі 578,40 грн;

- судові витрати покласти на відповідача.

Свої вимоги мотивує тим, що 24 жовтня 2014 року Нікопольська районна державна адміністрація Дніпропетровської області зареєструвала Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н .

Згідно наказу Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н № 03/10/14 від 03 жовтня 2014 року вона прийнята на роботу по сумісництву на посаду Виконавчого директора - керівника Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н .

Згідно п. 3 Протоколу № 1 установчих зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н від 03 жовтня 2014 року вона призначена керівником Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н .

Згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 24 жовтня 2014 року, вона з 24 жовтня 2014 року є керівником Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н .

10 лютого 2018 року вона дізналася про те, що в Єдиному Державному Реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань були змінені відомості про керівника Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н , склад підписантів, додаткова інформація.

Новим керівником Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н зазначено ОСОБА_2.

Вважає, що 08 лютого 2018 року державний реєстратор Виконавчого комітету Нікопольської міської ради Дніпропетровської області не перевіривши дотримання законів заявником протиправно та незаконно здійснила зміну додаткової інформації, зміну керівника юридичної особи, зміну складу підписів.

Також вважає наказ Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н № 09/02-2018 від 09 лютого 2018 року про звільнення її з посади керівника з 12 лютого 2018 року незаконним та таким, що підлягає скасуванню, оскільки загальні збори, на підставі яких винесено цей наказ проведені з порушенням норм діючого законодавства. Всупереч ст. ст. 6,10 Закону України Про Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку було порушено порядок скликання, порядок реєстрації на зборах та їх проведення, порядок голосування та інше.

Крім того, вважає, що було порушено порядок реєстрації змін відомостей про юридичну особу - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н .

26 березня 2018 року на адресу суду від керівника Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н , ОСОБА_2 надійшов відзив на позовну заяву ОСОБА_1 з додатками (том 1, а.с. 35-116), згідно якого вона просить відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі на підставі наступного.

13 січня 2018 року були проведені загальні збори Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н . ОСОБА_1 було повідомлено у телефонному режимі та було направлено рекомендоване повідомлення про проведення загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н , однак позивач проігнорувала усі звернення. Під час проведення загальних зборів відбувся розгляд питань порядку денного зборів, на якому роботу керівника ОСОБА_1 визнано незадовільною, прийнято рішення про її звільнення, обрано новий склад правління, новий склад ревізійної комісії, обрано новим керівником ОСОБА_2, та надано повноваження на подачу документів для проведення державної реєстрації вказаних змін.

Викладене підтверджується протоколом загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н від 13 січня 2018 року. Після проведення загальних зборів було проведене письмове опитування, що підтверджується листками поіменного опитування.

В подальшому ОСОБА_2 подала усі необхідні документи державному реєстратору Відділу реєстрації нерухомого майна та реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців Виконавчого комітету Нікопольської міської ради для проведення державної реєстрації змін відомостей про юридичну особу.

Державним реєстратором було проведено державну реєстрацію змін та зареєстровано внесення змін до відомостей про юридичну особу - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н , що не пов'язані зі змінами в установчих документах, зміна додаткової інформації, зміна керівника юридичної особи, зміна складу підписантів та 08 лютого 2018 року була видана виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

09 лютого 2018 року було видано наказ №09/02-2018 про звільнення ОСОБА_1 з посади керівника Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н з 12 лютого 2018 року , який було направлено позивачу на домашню адресу та за адресом основного місця роботи. Усі зазначені дії були вчинені у повній відповідності до чинного законодавства України.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явилася, надала на адресу суду заяву, згідно якої підтримує свої позовні вимоги в повному обсязі ( том 2, а.с. 119).

Представник відповідача ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилася, надала на адресу суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги не визнає, проти їх задоволення заперечує. ( том 1, а.с. 140).

Від представника Нікопольської міської ради, ОСОБА_3 на адресу суду надійшла заява про слухання справи за її відсутності, заперечує проти позовних вимог у повному обсязі та просить винести рішення відповідно до вимог діючого законодавства України (том 1, а.с. 141).

Суд, вивчивши матеріали справи прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що установчими зборами Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н від 03 жовтня 2014 року постановлено: створити Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н в будинку, розташованому за адресою: м. Нікополь, вул. Каштанова, 61; затвердити статут Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н у запропонованій редакції; обрати правління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н у запропонованому складі та обрати головою правління ОСОБА_4, призначити на посаду керівника об'єднання ОСОБА_1; обрати ревізійну комісію у запропонованому складі; уповноважити ОСОБА_1, підписати два примірники оригіналу Статуту, підготувати і надати відповідні документи для проведення державної реєстрації юридичної особи до державного реєстратора у виконавчому комітеті Нікопольської міської ради; прийняти на баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н будинок за адресою - вул. Каштанова, 61 після проведення обстеження та на підставі акту приймання-передачі, про що свідчить протокол № 1 від 03 жовтня 2014 року (том 1, а.с. 8, том 2, а.с. 9-10).

Згідно наказу № 03/10/14 від 03 жовтня 2014 року ОСОБА_1 призначено та прийнято на роботу виконавчим директором - керівником Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н з 03 жовтня 2014 року з оплатою праці, згідно чинного законодавства (том 1, а.с. 9).

24 жовтня 2014 року Нікопольською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області було зареєстровано Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н , що підтверджується Випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, керівником вказано ОСОБА_1, дата реєстрації юридичної особи - 24 жовтня 2014 року (том 1, а.с. 13-18).

Загальними зборами Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н було затверджено 11 грудня 2016 року нову редакцію Статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н (том 1, а.с. 103-114, том 2, ас. 35-46).

Відповідно до п. 2 розділу ІІІ Статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н , Вищим органом управління об'єднання є загальні збори. Загальні збори вправі приймати рішення з усіх питань діяльності об'єднання.

Відповідно до п. 4 розділу ІІІ Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н , рішення зборів представників оформляється у формі протоколу таких зборів із зазначенням кожним з представників від об'єднання результату свого голосування ( за або проти ), засвідченого власноручним підписом. Рішення зборів представників мають вищу юридичну силу щодо рішень правління об'єднання.

Виходячи з положень п.п. 8, 9 розділу ІІІ Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н , рішення на загальних зборах приймаються шляхом відкритого поіменного голосування. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували співвласники (їхні представники), які разом мають більше половини від загальної кількості голосів співвласників. Якщо в результаті проведення загальних зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів ( за або проти ), ініціатором зборів (правління або ініціативною групою) проводиться письмове опитування серед співвласників, які не голосували на загальних зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення загальних зборів. Якщо протягом цього строку необхідну кількість голосів за не набрано, відповідне рішення вважаються неприйнятими.

Згідно п. 16 розділу ІІІ Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н правління об'єднання може наймати виконавчого директора (керівника) для управління діяльністю об'єднання.

Згідно п.п. 1,2 розділу VІІ Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н , внесення змін до Статуту об'єднання здійснюється виключно за рішенням загальних зборів. Якщо інше не визначено рішенням загальних зборів, ініціатор загальних зборів (правління або ініціативна група) надає кожному співвласнику текст пропонованих змін до Статуту об'єднання не пізніше 14 днів до проведення загальних зборів.

Зміни до Статуту об'єднання підлягають державній реєстрації у порядку, встановленому законодавством для державної реєстрації юридичних осіб.

Судом встановлено, що 13 січня 2018 року відбулися загальні збори Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н , на яких були присутні 42 співвласника багатоквартирного будинку з 93 осіб, у письмовому опитуванні взяли участь 37 співвласників будинку. Загальними зборами були прийняті рішення: визнати незадовільною роботу та звіт керівника Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н ОСОБА_1; зняти з посади керівника Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н ОСОБА_1; затверджено правління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н у запропонованому складі; затверджено ревізійну комісію Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н у запропонованому складі; обрано новим керівником Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н ОСОБА_2 та уповноважено її подати документи для проведення державної реєстрації змін, що відбулися.

Доказом цих обставин є Протокол загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н від 13 січня 2018 року та листок письмового опитування співвласника від 16 січня 2018 року (а.с. 43-93). Під час підрахунку голосів враховувалися і голоси, подані співвласниками під час проведення загальних зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення було оформлене особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти").

ОСОБА_1 була повідомлена про проведення загальних зборів рекомендованим повідомленням від 28.12.2017 року (а.с. 101), однак була відсутня при проведені вищевказаних загальних зборів.

В подальшому уповноважена Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н ОСОБА_2 подала заяву та усі необхідні документи державному реєстратору Відділу реєстрації нерухомого майна та реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців Виконавчого комітету Нікопольської міської ради для проведення державної реєстрації змін відомостей про юридичну особу (том 2, а.с. 48-109).

Державним реєстратором було проведено державну реєстрацію змін та зареєстровано внесення змін до відомостей про юридичну особу - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н , що не пов'язані зі змінами в установчих документах, зміна додаткової інформації, зміна керівника юридичної особи, зміна складу підписантів та 08 лютого 2018 року була видана виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (том 1, а.с. 99-100).

Питання про законність проведення державної реєстрації змін відомостей про юридичну особу - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н позивачем при розгляді даної справи не ставилося та судом не розглядалося.

09 лютого 2018 року було видано наказ №09/02-2018 про звільнення ОСОБА_1 з посади керівника Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н з 12 лютого 2018 року, який було направлено ОСОБА_1 на домашню адресу та за адресом основного місця роботи та отримано нею особисто ( том 1, а.с. 93-95).

За змістом ст. 10 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку , вищим органом управління об'єднання є загальні збори його членів, до виключної компетенції яких належить затвердження статуту об'єднання, внесення змін до нього; обрання членів правління об'єднання.

Також ст. 10 вказаного закону визначено, що загальні збори скликаються і проводяться в порядку, передбаченому цим Законом для установчих зборів, правлінням об'єднання або ініціативною групою з не менш як трьох співвласників. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься : затвердження статуту об'єднання, внесення змін до нього; обрання членів правління об'єднання.

Крім того, ст. 10 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку визначено, що рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, порядок управління та користування спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників.

Якщо в результаті проведення загальних зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів "за" або "проти", встановленої частиною чотирнадцятою цієї статті, проводиться письмове опитування серед співвласників, які не голосували на загальних зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення загальних зборів. Якщо протягом цього строку необхідну кількість голосів "за" не набрано, рішення вважаються неприйнятими.

Рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення загальних зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти").

В судовому засіданні встановлено, що в зв'язку з недостатньою присутністю членів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н на зборах, головою зборів ОСОБА_4 на виконання приписів ч.ч. 15, 16 ст. 10 Закона України Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків , було проведено письмове опитування серед співвласників, які не голосували на загальних зборах, що підтверджується листком письмового опитування співвласників ( том 1, а.с. 38-92, том 2, а.с. 71-104).

В результаті письмового опитування щодо п'яти питань порядку денного загальних зборів від 13 січня 2018 року, за проголосували 37 осіб. Зважаючи на результати опитування та результати поіменного голосування на загальних зборах, як свідчать матеріали справи, за зняття з посади керівника Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н , обрання нового складу правління, обрання нового складу ревізійної комісії, обрання нового керівника проголосувало 79 власників з 93 власників, що по суті складає 85 % від загальної кількості співвласників.

Згідно ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим кодексом випадках.

У відповідності до ч.3 ст.12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч.6 ст.81 ЦПК України, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, позивачем, всупереч вимог ст. ст. 76, 81 ЦПК України не доведено факт неправомірності загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н та факт її незаконного звільнення з посади керівника Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н з боку відповідача, а також не надано суду належних та допустимих доказів в обґрунтування своїх позовних вимог в цій частині, тому у їх задоволенню слід відмовити.

Не підлягають також задоволенню позовні вимоги ОСОБА_1 щодо поновлення її на посаді керівника Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АСТАРТА-Н з моменту звільнення, оскільки вони є похідними вимогами від вищевказаних позовних вимог.

Позовні вимоги щодо стягнення на її користь невиплаченої заробітної плати у сумі 270,00 грн., середнього заробітку за час не проведення повного розрахунку у сумі 578, 40 грн. та середнього заробітку за час вимушеного прогулу у сумі 578,40 грн. є безпідставними, належних та допустимих доказів щодо їх обґрунтування суду не надано.

Виходячи з викладеного, суд приходить до висновку, що у задоволенні позову ОСОБА_1 слід відмовити у повному обсязі.

Враховуючи те, що у позові ОСОБА_1 відмовлено повністю, що позивач відповідно до ч.1 ст. 5 Закону України Про судовий збір звільнений від сплати судового збору, то у відповідності до ст.141 ЦПК України, судовий збір необхідно компенсувати за рахунок держави.

Керуючись статтями 10 , 12 , 13 ,76, 80, 81, 141 , 259 , 263-265 ЦПК України , суд

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Астарта-Н , третя особа - Виконавчий комітет Нікопольської міської ради про визнання незаконним звільнення, поновлення на роботі, стягнення невиплаченої заробітної плати - відмовити.

Судові витрати компенсувати за рахунок держави.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Апеляційного суду Дніпропетровської області до або через Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня отримання рішення суду.

Суддя: ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення12.09.2018
Оприлюднено09.10.2018
Номер документу76940215
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним звільнення, поновлення на роботі, стягнення невиплаченої заробітної плати

Судовий реєстр по справі —182/863/18

Рішення від 12.09.2018

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 27.02.2018

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні