Рішення
від 08.10.2018 по справі 910/9039/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"08" жовтня 2018 р.

м. Одеса Справа № 910/9039/18

Господарський суд Одеської області у складі судді Волков Р.В.,

секретар судового засідання - Кришталь Д.І.

розглянувши справу № 910/9039/18

за позовом: Публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України"

в особі філії: Головного управління по м. Києву та Київській області АТ "Ощадбанк" (01001, м. Київ, вул. Володимирська, 27)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрекспотрейд" (65104, м.Одеса, проспект Маршала Жукова, 103)

про стягнення 199,97 грн.

Представники сторін:

від позивача: не з'явився;

від відповідача: не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" в особі філії Головного управління по м. Києву та Київській області АТ "Ощадбанк" звернулось з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрекспотрейд" про стягнення 199,97 грн., з яких 122,54 грн. комісії, 44,36 грн. пені, 27,26 грн. інфляційних втрат, 5,81 грн. - 3% річних. В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання умов договору банківського рахунку № 2230469-160329-184813 від 12.04.2016 р.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 12.07.2018 р. позовну заяву передано за підсудністю на розгляд до господарського суду Одеської області у зв'язку з тим, що місцезнаходження відповідача зареєстроване за адресою: 65104, м. Одеса, проспект Маршала Жукова, 103. Ухвалою господарського суду Одеської області від 06.08.2018 р. позовну заяву було залишено без руху, надано строк для усунення недоліків позовної заяви. 04.09.2018 р. відкрито провадження у справі, справу ухвалено розглядати в порядку спрощеного провадження, судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 01.10.2018 р.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

Між позивачем та відповідачем було укладено договір банківського рахунку від 12.04.2018 р. № 2230469-160329-184813 (далі - Договір). Відповідно до п.1.1. Договору, Публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" в особі філії Головного управління по м. Києву та Київській області АТ "Ощадбанк" (далі - позивач, банк) зобов'язався надати Товариству з обмеженою відповідальністю "Укрекспотрейд" (далі - клієнту, відповідачу) послуги з розрахунково-касового обслуговування, які пов'язані з переказом грошей з рахунка (на рахунок) цього клієнта, видачі йому грошей у безготівковій формі, а також здійснення інших операцій, передбачених цим Договором, а клієнт зобов'язався оплатити вартість таких послуг та надав банку право користуватись тимчасово вільними коштами клієнта на власний розсуд. На виконання умов Договору позивачем було відкрито відповідний рахунок, що підтверджується випискою по банківському рахунку. Згідно з п.2.3. Договору, оплата за послуги здійснюється згідно з Тарифами за послуги ТВБВ №10026/0185 філії - Головного управління по м. Києву та Київській області АТ "Ощадбанк" (Додаток №1 до Договору). Вартість послуг визначена в Тарифах у вигляді тарифу-вартості послуги (п.3.1. Договору). При настанні термінів оплати вартості послуг здійснюється договірне списання коштів з рахунків клієнта, при цьому клієнт зобов'язується сплачувати вартість послуг банку та своєчасно поповнювати рахунок (рахунки) для забезпечення можливості договірного списання коштів відповідно до п.п.3.1., 4.3.10, 4.3.11. Договору. Згідно з п. 2.1.2.1. Тарифів за щомісячне обслуговування тарифного пакету сплачується комісія у розмірі 149 грн, яка утримується банком не пізніше 5-го числа наступного місяця згідно з умовами підписаного тарифного пакету.

Судом встановлено, що позивачем виконано зобов'язання за Договором, що підтверджується випискою по банківському рахунку.Відповідач, у свою чергу, не здійснив у повному обсязі розрахунки за Договором.

Відповідно до ст. 1066 ЦК України, за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові, грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

За положеннями ч.ч.1, 2 ст.11 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини. Відповідно до ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання. Згідно ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Стаття 525 ЦК України забороняє односторонню відмову від зобов'язання або зміну його умов, якщо інше не встановлено договором або законом. Відповідно до ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Ст. 526 ЦК України встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Аналогічна норма міститься і в ст.193 ГК України, яка регламентує, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст.626 ЦК України, договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Згідно зі ст.629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Аналогічні положення містяться в ч.ч.1,7 ст.193 ГК України, в яких визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання – відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться; до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом; не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Відповідно до ч.1 ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив, що між позивачем та відповідачем укладено договір банківського рахунку № 2230469-160329-184813 від 12.04.2016 р., невід'ємною частиною якого є Додаток 1 (Тарифи за послуги ТВБВ №10026/0185 філії - Головного управління по м. Києву та Київській області АТ "Ощадбанк". Вказані документи підписані представниками сторін та скріплені печатками.

Несвоєчасне виконання зобов'язань щодо сплати комісії за обслуговування протягом строку дії договору призвело до виникнення заборгованості. Розрахунок заборгованості судом перевірено, сума основного боргу нарахована вірно.

Враховуючи зазначене вище, суд вважає за необхідне задовольнити позов у повному обсязі.

Що стосується пені, інфляційних втрат та 3% річних, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

В ч.1 ст.548 ЦК України закріплено, що виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом. В силу ч.1 ст.546 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема, неустойкою (штраф, пеня).

Згідно зі ст.549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Статтею 230 ГК України встановлено, що пеня є одним із різновидів штрафних санкцій, які учасник господарських зобов'язань повинен сплатити за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов'язань.

Відповідно до п. 6.4. Договору, за несвоєчасне поповнення рахунку (рахунків) відповідно до умов пп. 4.3.11., що призвело до неможливості здійснити договірне списання за надані послуги, клієнт сплачує банку пеню у розмірі 0,2 відсотка від належної до сплати суми за кожний день прострочки, але не більше подвійної облікової ставки НБУ.

Відповідно до ч.2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Суд, перевіривши розрахунок нарахованої комісії, пені, інфляційних втрат, 3% річних, встановив, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 129, 232, 233, 236-238, 240-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву Публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" (01001, м. Київ, вул. Госпітальна, буд. 12-Г, ідентифікаційний код 00032129) в особі філії - Головного управління по м. Києву та Київській області АТ "Ощадбанк" (01001, м. Київ, вул. Володимирська, 27, ідентифікаційний код 09322277) про стягнення 199 /ста дев'яноста дев'яти/ грн. 97 коп. задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрекспотрейд" (65104, м.Одеса, проспект Маршала Жукова, 103, ідентифікаційний код 40351779) на користь Публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" (01001, м. Київ, вул. Госпітальна, буд. 12-Г, ідентифікаційний код 00032129) в особі філії - Головного управління по м. Києву та Київській області АТ "Ощадбанк" (01001, м. Київ, вул. Володимирська, 27, ідентифікаційний код 09322277) 199 /сто дев'яносто дев'ять/ грн. 97 коп., з яких 122 /сто двадцять дві/ грн. 54 коп. - основного боргу, 44 /сорок чотири/ грн. 36 коп. пені, 27 /двадцять сім/ грн. 26 коп. - інфляційних витрат, 5 /п'ять/ грн. 81 коп. - 3% річних, 1762 /одна тисяча сімсот шістдесят дві/ грн. 00 коп. - витрат, пов'язаних зі сплатою судового збору.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом двадцяти днів з моменту складення повного тексту.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складений та підписаний 08 жовтня 2018 р.

Суддя Р.В. Волков

Дата ухвалення рішення08.10.2018
Оприлюднено11.10.2018
Номер документу76967237
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 199,97 грн

Судовий реєстр по справі —910/9039/18

Рішення від 08.10.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 04.09.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 06.08.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 24.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 12.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні