Рішення
від 19.01.2010 по справі 2/9-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.01.2010 Справа № 2/9-10

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Скобєлкіна С.В. при сек ретарі Котенко І.О., розглянув ши у відкритому судовому зас іданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Фінансова компанія "Наді я України" в особі Таврійсь кої філії ТзОВ "Фінансова ком панія "Надія України", м.Но ва Каховка Херсонської облас ті

до відповідача-1: Фі зичної особи-підприємця О СОБА_2, м.Каховка Херсонсько ї області

до відповідача-2: Фізично ї особи-підприємця ОСОБА_3 , м.Каховка Херсонської облас ті

до відповідача-3: Фізично ї особи-підприємця ОСОБА_1 , м.Каховка Херсонської облас ті

про стягнення 7561,90 грн.

за участю представників ст орін:

від позивача - Ковальов Р .А., довіреність від 31.12.2009р.

від відповідача-1: ОСОБА_2 , НОМЕР_1

від відповідача-2: не прибув

від відповідача-3: не прибув

в с т а н о в и в:

Товариство з обмежено ю відповідальністю "Фінансов а компанія "Надія України " в особі Таврійської філії з вернулось до суду з позовом д о приватних підприємців О СОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_1 про солідарне стягнення з в ідповідачів 7561,90 грн. заборгова ності і інших нарахувань за договорами кредиту та порук и. Позовні вимоги ґрунтуютьс я на ствердженні про те, що ПП ОСОБА_2 прострочив погаш ення кредиту, що дає підстави для стягнення боргу по тілу к редиту, процентів і пені з поз ичальника і поручителів.

У судовому засіданні позив ач в особі свого представник а підтримав заявлені вимоги про стягнення з відповідачі в 1, 2, 3 заборгованості по тілу к редиту у розмірі 4250,00 грн., 1784,56 грн . процентів, 1527,34 грн. пені та суд ових витрат по справі.

Відповідач-1 ПП ОСОБА_2 по зов визнав, підтверджуючи фа кт отримання кредитних кошті в для доньки - відповідача-2 О СОБА_3 на розвиток підприєм ницької діяльності, але на да ний час не спроможний здійсн ювати сплачувати обов'язкові платежі.

Відповідачі-2, 3 до суду не при були, про причини неприбуття в судове засідання не повідо мили, будь-яких заяв або клопо тань з цього приводу не надал и. В той же час, матеріали спра ви свідчать про те, що ПП ОСО БА_3 і ПП ОСОБА_1 отримали копії позовної заяви, ухвали про порушення справи з викли ком в судове засідання, але в имоги суду щодо надання відз иву, доказів сплати боргу не н адали, своїми процесуальними правами скористуватись не п обажали.

З цих підстав суд вважає мож ливим розглянути справу у ві дсутності відповідачів 2, 3 на підставі наявних і наданих доказів.

Як встановлено судом та вба чається з матеріалів справи, між фінансовою компанію "Н адія України" (далі - Фінансо ва компанія) та приватним під приємцем ОСОБА_2 (далі - Під приємець) був укладений дого вір кредиту на підставі яког о Фінансова компанія надала Підприємцю кредит у сумі: 12000,00 г ривень за договором № ДК 633-136 ві д 17.12.2008 року (далі - Договір креди ту). Підприємець зобов'язався повернути вказану суму та пр оценти в сумі 4452,56 грн. у строк до 24.11.2009р. (пункти 1.1, 2.1, 3.2. Договору кре диту).

Факт одержання Підприємце м кредитів підтверджується в идатковими касовими ордерам и: № 660 від 17.12.2008 року на суму 12000,00 гри вень.

Підприємець здійснив час ткову виплату по тілу догово ру кредиту в суму 7750,00 грн. та пр оцентів на суму 2668,00 грн.

Заборгованість Підприємця на 30 листопада 2009р. складає за д оговором кредиту по тілу кре диту 4250,00 грн., проценти 1784,56 грн. та пені 1527,34 грн. Всього за Договор ами кредиту заборгованість П ідприємця складає 7561,90 грн.

Підприємцю було надіслано листа № 57 від 21.09.2009р. № 214 від 07.12.2009р. п ро невиконання її зобов'язан ь за Договором кредиту.

Згідно з умовами Договору к редиту Підприємець повинний був повернути в касу Фінансо вої компанії суму кредиту по частинам, згідно до графіків (Додатки № 1 до Договорів кред иту). Кінцеве виконання обов'я зків по поверненню кредиту Д К 633-136 повинно було бути 24.11.2009р. ал е Підприємець не виконав сво їх зобов'язань і не повернув к ошти кредитору.

Відповідно до п.7.1. Договору к редиту, у випадку порушення п озичальником термінів погаш ення заборгованості за креди том, кредитор, починаючи з тре тього робочого дня простроче ння зобов'язання по сплаті кр едиту за користування кредит ом, має право нарахувати, а поз ичальник зобов'язаний оплати ти кредитору пеню (включаючи перші два дні прострочення п латежу) у розмірі 0,5 % від суми н епогашеного в строк платежу за кожний робочий день прост рочення платежу до дня повно го погашення поточної заборг ованості.

На забезпечення виконання зобов'язань Підприємця пере д Фінансовою компанією за До говорами кредиту, між приват ними підприємцями ОСОБА_3 , приватним підприємцем ОС ОБА_1 (далі - Поручителі) і Фін ансовою компанією були уклад ені договори поруки: № 296 від 17.12. 2008р. (далі - Договори поруки). Умо вами Договорів поруки передб ачено, що Поручителі зобов'яз уються відповідати перед Фін ансовою компанією за виконан ня Підприємцем зобов'язань у повному обсязі за Договорам и кредиту (пункт 1.1 Договору по руки). Згідно з пунктом 2.3 Догов ору поруки, у разі порушення П ідприємцем зобов'язань за До говором кредиту, кредитор ма є право надіслати поручителя м вимогу щодо виконання зобо в'язань боржника за вказаним договором.

Поручителям були надіслан і листи № 215, 216 від 09.06.2009р. про невик онання Підприємцем зобов'яза нь за Договорами кредиту.

Відповідно до пункту 2.3 Дого вору поруки, поручителі прий няли на себе зобов'язання, у ви падку невиконання Підприємц ем зобов'язань за Договором к редиту, здійснити виконання його зобов'язань в обсязі, зая вленому кредитором в письмов ій вимозі, протягом трьох роб очих днів з дати отримання та кої вимоги. Поручителі не вик онали свої зобов'язання і не с платили борг Підприємця.

Згідно з частиною 1 статті 193 Господарського кодексу Укра їни суб'єкти господарювання та інші учасники господарськ их відносин повинні виконува ти господарські зобов'язання належним чином відповідно д о закону, інших правових акті в, договору, а за відсутності к онкретних вимог щодо виконан ня зобов'язання відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться.

Частиною 1 статі 199 Господарс ького кодексу України встано влено, що виконання господар ських зобов'язань забезпечує ться заходами захисту прав т а відповідальності учасникі в господарських відносин, пе редбачених цим кодексом та і ншими законами. До відносин щ одо забезпечення виконання з обов'язань учасників господа рських відносин застосовуют ься відповідні положення Цив ільного кодексу України.

Статтею 1049 Цивільного кодек су України передбачений обов 'язок позичальника повернути позикодавцеві позику (грошо ві кошти у такій самій сумі аб о речі, визначені родовими оз наками, у такій самій кількос ті, такого самого роду та тако ї самої якості, що були переда ні йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені д оговором.

До теперішнього часу, не при ймаючи до уваги неодноразові нагадування кредитора про н еобхідність повернення всіє ї суми боргу Підприємець і По ручителі не прийняли жодних дій по поверненню залишеної суми кредиту, добровільно по вернути гроші відмовилися.

Згідно з частиною 1 статті 554 Цивільного кодексу України у разі порушення боржником зо бов'язання, забезпеченого по рукою, боржник і поручитель в ідповідають перед кредиторо м як солідарні боржники, якщо договором поруки не встанов лено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручител я. Пунктом 3.1 Договору поруки п ередбачена солідарна відпов ідальність Позичальника і По ручителів перед кредитором.

У частині 2 статті 196 Господар ського кодексу України перед бачено: "у разі, якщо це передб ачено законодавством або дог овором, зобов'язання повинно виконуватися солідарно. При солідарному виконанні госпо дарських зобов'язань застосо вуються відповідні положенн я Цивільного кодексу України , якщо інше не передбачене зак оном".

Відповідно до вимог ст.230 Гос подарського Кодексу України учасник господарських відно син зобов'язаний сплатити шт рафні санкції (пеню) у разі пор ушення ним правил здійснення господарської діяльності, н евиконання або неналежного в иконання господарського зоб ов'язання.

Частиною 1 статті 543 Цивільно го кодексу України встановле но, що у разі солідарного обов 'язку боржників (солідарних б оржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язк у частково або в повному обся зі як від усіх боржників разо м, так і від будь-кого з них окр емо.

Відповідно до частини 7 стат ті 193 Господарського кодексу У країни не допускається однос тороння відмова від виконанн я зобов'язання, крім випадків , передбачених законом.

В той же час, в судовому засі данні встановлено, що 02.12.2009 року , 14.12.2009р., 11.01.2010р. ПП ОСОБА_2 сплат ив позивачу відповідно 100,00 грн ., 100,00 грн. та 1000,00 грн., що зумовлює з меншення суми основного борг у на 1200,00 грн., тобто з 4250,00 грн. до 3050,0 0 грн. Провадження у справі в ц ій частині позову підлягає п рипиненню з підстав відсутно сті предмету спору, відпові дно до п.1-1 ч.1 ст.80 ГПК України.

За вказаних обставин суд в важає позовні вимоги ТзОВ Ф К "Надія України" законним и і обґрунтованими, а тому так ими, що підлягають задоволен ню. Судові витрати по справі с уд покладає у рівних частина х з усіх трьох відповідачів , з вини яких спір доведено до судового розгляду.

На підставі викладеного, ви щезазначених правових норм та керуючись ст.ст.44, 49, 82-85, ст.80 ч.1 Г ПК України, суд -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити час тково.

2. Стягнути солідарно з:

- приватного підприємця ОСОБА_2, АДРЕСА_2, іденти фікаційний номер НОМЕР_2, р/р. не відомий,

- приватного підприємця О СОБА_3, АДРЕСА_1, ідент ифікаційний номер НОМЕР_3 , р/р. не відомий,

- приватного підприємця О СОБА_1, АДРЕСА_3, ідентифі каційний номер НОМЕР_4, р/р не відомий на користь Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Фінансова компан ія "надія України" в особі Тавр ійської філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Надія України", 74900 Херсонська обла сть м.Нова Каховка, пл.Ентузіа стів, 1 оф.316, код 34067398, р/р.26508301821228 в філ ії "від.Промінвестбанку в м.Но ва Каховка Херсонської облас ті" МФО 352264 - 3050,00 грн. (три тися чі п'ятдесят грн. 00 коп.) основн ого боргу по тілу кредиту, 1 784,56 грн. (одна тисяча сімсот вісімдесят чотири грн. 56 коп.) п роцентів по кредиту, 1527,34 грн . (одна тисяча п'ятсот двадц ять сім грн. 34 коп.) пені.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

3. Стягнути з приватного підприємця ОСОБА_2, АДРЕ СА_2, ідентифікаційний номе р НОМЕР_2, р/р. не відомий на користь Товариства з о бмеженою відповідальністю "Ф інансова компанія "надія Укр аїни" в особі Таврійської філ ії Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Фінансова к омпанія "Надія України", 7490 0 Херсонська область м.Нова Ка ховка, пл.Ентузіастів, 1 оф.316, ко д 34067398, р/р.26508301821228 в філії "від.Промі нвестбанку в м.Нова Каховка Х ерсонської області" МФО 352264 - 34,00 грн. (тридцять чотири грн . 00 коп.) сплати державного мита та 78,66 грн. (сімдесят вісі м грн. 66 коп.) витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

4. Стягнути з приватного підприємця ОСОБА_3, А ДРЕСА_1, ідентифікаційний н омер НОМЕР_3, р/р. не відомий на користь Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Фінансова компанія "надія У країни" в особі Таврійської ф ілії Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Надія України", 74900 Херсонська область м.Нова К аховка, пл.Ентузіастів, 1 оф.316, к од 34067398, р/р.26508301821228 в філії "від.Пром інвестбанку в м.Нова Каховка Херсонської області" МФО 352264 - 34,00 грн. (тридцять чотири гр н. 00 коп.) сплати державного мит а та 78,66 грн. (сімдесят віс ім грн. 66 коп.) витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

5. Стягнути з приватного підприємця ОСОБА_1, АДРЕ СА_3, ідентифікаційний номе р НОМЕР_4, р/р не відомий на користь Товариства з о бмеженою відповідальністю "Ф інансова компанія "надія Укр аїни" в особі Таврійської філ ії Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Фінансова к омпанія "Надія України", 7490 0 Херсонська область м.Нова Ка ховка,пл.Ентузіастів, 1 оф.316, ко д 34067398, р/р.26508301821228 в філії "від.Промі нвестбанку в м.Нова Каховка Х ерсонської області" МФО 352264 - 34,00 грн. (тридцять чотири грн . 00 коп.) сплати державного мита та 78,66 грн. (сімдесят вісі м грн. 66 коп.) витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

6. Провадження по справі в частині стягнення 1200,00 грн. ос новного боргу припинити.

7. Рішення по справі напр авити сторонам по справі.

Суддя С.В.Скобєлкін

Дата підписання р ішення

відповідно до вимог с т. 84 ГПК України 25.01.2 010р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення19.01.2010
Оприлюднено04.10.2010
Номер документу7698397
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/9-10

Судовий наказ від 19.03.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Судовий наказ від 19.03.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Судовий наказ від 19.03.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Судовий наказ від 19.03.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Рішення від 19.01.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Рішення від 20.01.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні