Рішення
від 23.07.2009 по справі 2/131-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.07.2009 Справа № 2/131-09

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Скобєлкіна С.В. при сек ретарі Котенко І.О., розглянув ши у відкритому судовому зас іданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальніс тю фірма Торгівельний дім "Ма ркет-Груп", м.Дніфпропетровсь к

до Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_1, м.Цюрупинсь к Херсонської області

про стягнення 13722,15 грн.

за участю представників с торін:

від позивача - Теплова Я .С., довіреність від 01.07.2009р.

Грабарь Ю .Г., довіреність від 01.07.2009р.

від відповідача - не приб ув

в с т а н о в и в:

Товариство з обмежено ю відповідальністю фірма Тор гівельний дім "Маркет-Груп" зв ернулось до суду з позовом до приватного підприємця ОС ОБА_1 про стягнення 13722,15 грн. за боргованості та інших нарах увань на підставі договірни х зобов'язань сторін за отрим аний відповідачем товар.

У судовому засіданні позив ач в особі свого представник а підтримав заявлені вимоги і просить стягнути з ПП ОСО БА_1 на користь ТзОВ фірма ТД "Маркет-Груп" 12183,90 грн. основног о боргу, 475,18 грн. інфляційних на рахувань, 944,95 грн. пені, 118,12 грн. - 3% р ічних, а також судові витрати по справі.

Відповідач до суду не прибу в, про причини неприбуття в су дове засідання не повідомив , будь-яких заяв або клопотан ь з цього приводу не надав. В т ой же час, матеріали справи св ідчать про отримання ПП ОС ОБА_1 позовної заяви і ухвал и суду про порушення справи з викликом в судове засідання , який ним проігнорований.

Згідно положень ст.ст.4-2, 4-3 Г осподарсько-процесуального кодексу України, правосуддя у господарських судах здійс нюється на засадах рівності всіх учасників судового проц есу перед законом і судом.

Судочинство у господарськ их судах здійснюється на зас адах змагальності. Сторони т а інші особи, які беруть учас ть у справі обґрунтовують св ої вимоги і заперечення пода ними суду доказами.

Господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необх ідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування за конодавства.

Призначаючи розгляд справ и на 23.07.2009 року, суд надавав можл ивість сторонам, в тому числі і відповідачу, підготувати т а подати всі необхідні докум енти для вирішення спору по с уті, безпосередньо прийняти участь в судовому засіданні .

Відповідач не прибув, надан ими йому правами не скориста вся.

З урахуванням викладеного , суд вважає можливим розглян ути справу у відсутності від повідача, на підставі матері алів і доказів, що знаходятьс я у справі і надані позивачем .

Розглянувши матеріали сп рави та надані докази, заслух авши представника позивача, дослідивши правовідносини с торін і умови договору між ни ми, суд вважає, що позов підляг ає задоволенню виходячи з на ступного.

Як встановлено судом та вба чається з матеріалів справи, 18 липня 2008 року між Товариство м з обмеженою відповідальніс тю фірмою Торгівельний дім "Маркет-Груп" (далі - п озивач) та Фізичною особою-пі дприємцем ОСОБА_1 (далі - ві дповідач) був укладений Договір поставки № 215 (далі - До говір поставки).

Відповідно до умов вищез азначеного договору по зивач (постачальник) зобов'яз увався передавати у власніст ь (поставляти) товари - тютюнов і вироби, надалі за текстом - "т овар", а відповідач (покупець) зобов'язувався приймат и такі товари та своєчасно сп лачувати їх вартість.

Згідно до п.2.4. Догово ру, позивач (постачальник) зоб ов'язувався поставляти відпо відачу (покупцю) товар па умо вах DDР або ЕХW (правила Ін котермс в редакції 2000 рок у).

Відповідач (покупець) , згідно п.7.2. Договору зобов'язу вався здійснювати оплату за поставлений товар на ум овах відстрочки платежу стро ком 5 банківських днів з дати п рийняття товару. Тобто відпо відачеві надавалась відстро чка платежу - 5 банківських дні в. Пунктом 1.2. Договору пе редбачено, що право влас ності на товар переходить ві д позивача до відповідача в д ень підписання відповідачем (покупцем) накладної, яка засв ідчує момент прийняття товар ів.

На виконання умов Договору , укладеного між позивачем і в ідповідачем, позивач в періо д з 27.01.2009р. по 16.02.2009р. здійснив поставку товару відповідаче ві на суму 17184,11 грн.., що підтверд жується накладними.

Відповідач частково сплат ив за товар, поставлений в цей період, па загальну суму 5000,21 гр н.

Однак дотеперішнього часу відповідачем так і не здійсн ена оплата за весь поставлен ий товар. На даний час загальн а сума боргу відповідача пер ед позивачем за поставлений останньому товар склад ає 12183,90 грн.

Позивач звертався до відпо відача із претензією від 15.04.2009 р . про сплату вартості поставленого і неоплачен ого товару, але до даного часу відповіді, так і не отримав.

Згідно зі ст. 265 Господарсько го кодексу: "За договором пост авки одна сторона - постачаль ник зобов'язується передати (поставити ) у зумовлені строк и (строк) другій стороні - поку пцеві товар (товари), а покупец ь зобов'язується прийняти в ласний товар (товари) і сплати ти за нього певну грошову сум у".

Таким чином, за договором по ставки у позивача (постачаль ника) та відповідача (покупця ) є наступні зобов'язання:

- у позивача - передати то вар відповідачу;

- у відповідача - прийняти товар та оплатити його.

Відповідно до статті 193 Го сподарського кодексу:

"Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні викопувати господарські зобов'язання н алежним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться".

Відповідно до ст.1087 Цивільно го кодексу:

"Розрахунки між юридичними особами, а також розрахунки з а участю фізичних осіб, пов'яз ані із здійсненням ними підп риємницької діяльності, пров адяться в безготівковій форм і."

Згідно до п.7.4. Договору, опла та здійснюється шляхом перер ахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальн ика або шляхом внесення готі вки в касу Постачальника.

Відповідно до п. 30.1. ст.30 Зако ну України "Про платіжні сист еми та переказ грошей в Украї ні": "...переказ (тобто рух певної суми грошей з метою її зараху вання на рахунок отримувача) вважається завершеним з мом енту зарахування суми перека зу на рахунок отримувача".

Отже, зобов'язання відпові дача вважаються виконаними з моменту зарахування грошови х коштів на поточний рахунок позивача.

На даний момент грошові кош ти в сумі 12183,90 грн. за поставлени й товар на поточний рахунок п озивача не зараховані.

Таким чином, відповідач не о платив за поставлений товар, а отже не викопав зобов'язанн я по Договору.

Відповідно до статті 265 Госп одарського кодексу "До відно син поставки, не врегульован их цим Кодексом, застосовуют ься відповідні положення Цив ільного кодексу України про договір купівлі-продажу".

Так як, Господарським кодек сом не врегульовано питання щодо стягнення заборгованос ті за поставлену продукцію, т о керуючись вищезазначеною с таттею в цьому разі необхідн о керуватись Цивільним кодек сом.

Згідно до частини 2 статті 712 Цивільного кодексу "до догов ору поставки застосовуються загальні положення про купі влю - продаж."

Відповідно до частини 4 стат ті 692 Цивільного кодексу "Якщо покупець відмовився ... оплати ти товар, продавець має право за своїм вибором вимагати оп лати товару або відмовитися від договору купівлі -продаж у".

Отже, у позивача є всі закон ні підстави вимагати сплати відповідачем вищезазначено ї суми боргу.

Крім того, відповідно до п.6.6. Договору поставки, укладено му між позивачем та відповід ачем, у випадку несвоєчасної оплати товару покупець (відп овідач) зобов'язаний сплатит и на користь постачальника (п озивача) суму боргу, а також пе ню у розмірі подвійної облік ової ставки НБУ, від суми борг у, що діяла, за кожний день про строчення платежу до повного погашення заборгованості.

Відповідно до статті 611 Циві льного кодексу "У разі поруше ння зобов'язання настають пр авові наслідки, встановлені договором або законом, зокре ма:

1) припинення зобов'язання внаслідок односторонньої ві дмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором аб о законом, або розірвання дог овору;

2) зміна умов зобов'язання;

3) сплата неустойки;

4) відшкодування збитків та моральної шкоди"

Згідно зі статтею 610 Цивіл ьного кодексу "Порушенням зо бов'язання є його невиконанн я або виконання з порушенням умов, визначених змістом зоб ов'язання (неналежне виконан ня)".

Згідно з розрахунком (Дода ток № 1 до позовної заяви) сума пені, яку відповідач зобов'яз ується сплатити позивачеві, відповідно до умов Договору поставки складає 944,95 гривень.

Пунктом 2 статті 625 Цивільно го кодексу України передбаче но, що "Боржник, який прострочи в виконання грошового зобов' язання, на вимогу кредитора з обов'язаний сплатити суму бо ргу з урахуванням встановлен ого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простро ченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений д оговором або законом."

Враховуючи вищевикладене , суд вважає, що у позивача маю ться всі підстави вимагати с плати відповідачем суми борг у у розмірі 12183,90 грн. (з урахуван ням індексу інфляції 12659,08 грн.), суми пені у розмірі 944,95 грн. та 3% річних - 118,12 грн., всього 13722,15 грн., оскільки позовні вимоги ТзО В фірма ТД "Маркет-Груп" є зако нними і обґрунтованими, а том у такими, що підлягають задов оленню.

Судові витрати по справі су д покладає на відповідача, ос кільки з вини останнього спі р доведено до судового розгл яду.

На підставі викладеного, ви щезазначених правових норм т а керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 ГПК Укра їни, суд -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Фізичної осо би-підприємця ОСОБА_1, АД РЕСА_1, код НОМЕР_1, р/р. не в ідомий на користь Товар иства з обмеженою відповідал ьністю фірма Торгівельний д ім "Маркет-Груп", 49000 м.Дніпропет ровськ, вул.Героїв Сталінгра ду, буд.249, код ЄДРПОУ 33114291, р/р.26002321043401 в ФАБ "Південний" МФО 306458 - 12183,9 0 грн. (дванадцять тисяч сто вісімдесят три грн. 90 коп.) осн овного боргу, 475,18 грн. (чот ириста сімдесят п'ять грн. 18 ко п.) інфляційних нарахувань, 944,95 грн. (дев'ятсот сорок чот ири грн. 95 коп.) пені, 118,12 грн. (сто вісімнадцять грн. 12 коп.) 3% річних, 137,22 грн. (сто тридц ять сім грн. 22 коп.) сплати держ авного мита та 312,50 грн. (тр иста дванадцять грн. 50 коп.) вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

3. Рішення направити стор онам по справі.

Суддя С.В.Скобєлкін

Дата підписання рішення

відповідно до вимог с т. 84 ГПК України 30.07.2 009р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення23.07.2009
Оприлюднено21.04.2010
Номер документу7698974
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/131-09

Рішення від 23.07.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Ухвала від 09.10.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Судовий наказ від 28.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська М.М.

Рішення від 27.07.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Рішення від 09.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська М.М.

Ухвала від 01.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська М.М.

Ухвала від 29.05.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні