Рішення
від 04.10.2018 по справі 1840/3463/18
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 жовтня 2018 р. Справа №1840/3463/18

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Глазька С.М.,

за участю секретаря судового засідання - Провозіна О.І.,

представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Будкомфорт" до Роменської міської ради Сумської області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Будкомфорт", звернувся до Сумського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Роменської міської ради Сумської області, в якій просить:

- визнати протиправними дії 46 сесії сьомого скликання Роменської міської ради Сумської області щодо неприйняття рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,1 га по вул. Коржівській Обслуговуючому кооперативу "Житлово - будівельний кооператив "Будкомфорт" для колективного житлового будівництва за заявою (клопотанням) №1 від 18.10.2017 року;

- зобов'язати Роменську міську раду Сумської області прийняти рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,1 га по вул. Коржівській для колективного житлового будівництва за заявою (клопотанням) №1 від 18.10.2017.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач звернувся до Роменської міської ради Сумської області із заявою про погодження вибору місця розташування земельної ділянки для колективного житлового будівництва, орієнтовною площею 0,1 га, категорія земель за основним цільовим призначенням: землі житлової та громадської забудови. Однак, відповідач відмовляючи йому в задоволенні його клопотання, на засіданні 46 сесії сьомого скликання Роменської міської ради Сумської області 22.08.2018 року, порушив вимоги ст.19 Конституції України, ст.ст. 12, 41, 118 Земельного кодексу України. Окрім того, відповідач безпідставно не врахував рішення Сумського окружного адміністративного суду від 27.03.2018 року у справі №818/4/18, яке набрало законної сили.

Ухвалою Сумського окружного адміністративного суду від 17.09.2018 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін та встановлено відповідачу 15-денний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

На виконання зазначеної ухвали, до суду подано відзив, у якому представник відповідача заперечує проти задоволення позову та зазначає, що відповідач на засіданні Роменської міської ради Сумської області від 22.08.2018 відмовив позивачу в задоволенні його клопотання, з мотивів невідповідності місця розташування земельної ділянки вимогам закону, окрім того відповідач зазначає, що на спірну земельну ділянку вже наданий дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки - відділу культури виконавчого комітету Роменської міської ради. Враховуючи наведені обставини, відповідач вважає позовні вимоги необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги та просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача позов не визнав, з підстав зазначених у відзиві на позовну заяву.

Суд, заслухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 18.10.2017 Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Будкомфорт" звернувся до Роменської міської ради Сумської області із заявою (клопотанням) за №1 про погодження вибору місця розташування земельної ділянки для колективного житлового будівництва, розташованої по вул. Коржівська в м. Ромни, орієнтовною площею 0,1 га, категорія земель за основним цільовим призначенням: землі житлової та громадської забудови.

Згідно повідомлення Виконавчого комітету Роменської міської ради Сумської області №09-10/355 "Про розгляд звернення щодо відведення земельної ділянки для колективного житлового будівництва по вул. Коржівській" від 09.11.2017 року та доданого до нього Висновку про вибір місця розташування земельної ділянки №140 від 27.10.2017 року, подане Обслуговуючим кооперативом "Житлово-будівельний кооператив "Будкомфорт" клопотання було направлено до відділу містобудування та архітектури виконавчого комітету Роменської міської ради для отримання попереднього висновку щодо можливості відведення казаної земельної ділянки. Згідно наданої відповіді, відділ містобудування та архітектури виконавчого комітету Роменської міської ради повідомив, що згідно зі статтею 24 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" документація із землеустрою розробляється з урахуванням положень плану зонування території та/або детального плану території. У відповідності до проекту детального плану території центральної частини міста Ромни, затвердженого сесією міської ради 27.04.2012, вказана у заяві територія не передбачена для колективного житлового будівництва. Враховуючи вищевикладене, виконавчий комітет Роменської міської ради не може підготувати проект рішення із зазначеного питання, оскільки цільове призначення та місце розташування земельної ділянки не відповідає містобудівній документації.

Не погодившись з вказаною відповіддю, позивач оскаржив її до суду.

Рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 27.03.2018 року у справі №818/4/18, яке набрало законної сили, позовні вимоги Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Будкомфорт" до Виконавчого комітету Роменської міської ради Сумської області, Відділу містобудування та архітектури Виконавчого комітету Роменської міської ради Сумської області, третя особа - Роменська міська рада Сумської області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії задоволено частково.

Визнано протиправним та скасовано висновок відділу містобудування та архітектури Виконавчого комітету Роменської міської ради Сумської області № 140 від 27.10.2017 про вибір місця розташування земельної ділянки. Зобов'язано Відділ містобудування та архітектури Виконавчого комітету Роменської міської ради Сумської області повторно розглянути заяву Обслуговуючого кооперативу "Житлово - будівельний кооператив "Будкомфорт" №1 від 18.10.2017 про вибір місця розташування земельної ділянки.

В подальшому, відповідно до протоколу засідання 46 сесії сьомого скликання Роменської міської ради Сумської області від 22.08.2018, розгляд вищевказаної заяви було включено до пункту 5 Порядку денного "Про надання дозволів на розроблення проектів із землеустрою щодо відведення земельних ділянок та виготовлення технічної документації із землеустрою", однак в ході обговорення вказаного питання було запропоновано відмовити по пункту №7.

Позивач вважає протиправними дії 46 сесії сьомого скликання Роменської міської ради Сумської області щодо неприйняття рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,1 га по вул. Коржівській для колективного житлового будівництва за заявою (клопотанням) №1 від 18.10.2017 року, у зв'язку із невідповідністю містобудівній документації згідно із генпланом міста, в наслідок чого, порушено права та охоронювані законом інтереси ОК "ЖБК "Будкомфорт".

Суд, частково задовольняючи позовні вимоги, свою позицію обґрунтовує наступним.

Відповідно до ч. 6, 7 ст. 118 Земельного кодексу України, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства). У разі якщо земельна ділянка державної власності розташована за межами населених пунктів і не входить до складу певного району, заява подається до ОСОБА_3 міністрів Автономної Республіки Крим. ОСОБА_3 Автономної Республіки Крим, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, органам виконавчої влади або органам місцевого самоврядування, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені цією статтею.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Позивач звернувся із заявою до відповідача 18.10.2017, але в місячний строк з дня отримання такого звернення, рішення по суті заяви прийнято не було, що підтверджується матеріалами справи.

Таким чином, відповідачем на час звернення та розгляду справи по суті вчиняється протиправна бездіяльність щодо розгляду поданої заяви від 18.10.2017.

Посилання представника відповідача на те, що рішення було прийнято, зокрема про зазначення у протоколі засідання 46 сесії сьомого скликання Роменської міської ради Сумської області від 22.08.2018 року про пропозицію відмовити в задоволенні заяви позивача, судом визнається безпідставним та необґрунтованим, оскільки такий вид рішення не є розглядом заяви по суті, у розумінні ст. 118 Земельного кодексу України, оскільки вказаний протокол містить виключно намір та взагалі не містить обґрунтованих підстав для відмови. У даному випадку жодне остаточне рішення відповідачем не прийнято, фактично клопотання позивача залишається без розгляду, оскільки ні позитивного, ні негативного рішення для позивача прийнято не було.

Таким чином, позовні вимоги про визнання протиправною бездіяльності Роменської міської ради Сумської області щодо розгляду заяви (клопотання) №1 від 18.10.2017 Обслуговуючого кооперативу "Житлово - будівельний кооператив "Будкомфорт" про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,1 га по вул. Коржівській для колективного житлового будівництва визнаються судом правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Стосовно позовних вимог щодо зобов'язання Роменської міської ради Сумської області прийняти рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,1 га по вул. Коржівській Обслуговуючому кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Будкомфорт" для колективного житлового будівництва за заявою (клопотанням) №1 від 18.10.2017, суд зазначає наступне.

Враховуючи те, що на час розгляду справи по суті відповідачем не було прийнято жодне рішення, заява залишається без розгляду від незалежних від позивача обставин, у суду відсутні правові підстави для зобов'язання відповідача прийняти рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,1 га по вул. Коржівській.

Однак, суд вважає за необхідне для повного захисту прав позивача, у відповідності до ч. 2 ст. 9 КАС України вийти за межі позовних вимог та зобов'язати Роменську міську раду Сумської області розглянути заяву (клопотання) №1 від 18.10.2017 Обслуговуючого кооперативу "Житлово - будівельний кооператив "Будкомфорт" про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,1 га по вул. Коржівській та прийняти рішення по даній заяві, відповідно до вимог ст. 118 Земельного кодексу України.

З урахуванням встановлених фактів, суд приходить до висновку про наявність підстав для часткового задоволення позовних вимог.

Враховуючи положення ч. 3 ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за необхідне стягнути на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань Роменської міської ради Сумської області судові витрати в розмірі 881,00 грн.

Керуючись ст.ст. 90, 139, 143, 241- 246, 250, 255, 295 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Будкомфорт" (вул. Комарова, 45, м. Ромни, Роменський район, Сумська область, 42000, код ЄДРПОУ 41657033) до Роменської міської ради Сумської області (бульвар Шевченка, 2, м. Ромни, Роменський район, Сумська область, 42000, код ЄДРПОУ 35425618) про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії - задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність Роменської міської ради Сумської області щодо розгляду заяви (клопотання) №1 від 18.10.2017 Обслуговуючого кооперативу "Житлово - будівельний кооператив "Будкомфорт" про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,1 га по вул. Коржівській для колективного житлового будівництва.

Зобов'язати Роменську міську раду Сумської області розглянути заяву (клопотання) №1 від 18.10.2017 Обслуговуючого кооперативу "Житлово - будівельний кооператив "Будкомфорт" про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,1 га по вул. Коржівській та прийняти рішення по даній заяві, відповідно до вимог ст. 118 Земельного кодексу України.

У задоволенні інших вимог - відмовити.

Стягнути на користь Обслуговуючого кооперативу "Житлово - будівельний кооператив "Будкомфорт" (вул. Комарова, 45, м. Ромни, Роменський район, Сумська область, 42000, код ЄДРПОУ 41657033) за рахунок бюджетних асигнувань Роменської міської ради Сумської області (бульвар Шевченка, 2, м. Ромни, Роменський район, Сумська область, 42000, код ЄДРПОУ 35425618) суму судового збору в розмірі 881 грн. 00 коп.

Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складений 08 жовтня 2018 року.

Суддя С.М. Глазько

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.10.2018
Оприлюднено11.10.2018
Номер документу77019871
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1840/3463/18

Постанова від 12.12.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бондар В.О.

Постанова від 12.12.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бондар В.О.

Ухвала від 04.12.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бондар В.О.

Ухвала від 04.12.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бондар В.О.

Ухвала від 26.11.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бондар В.О.

Ухвала від 26.11.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бондар В.О.

Рішення від 04.10.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Глазько

Рішення від 04.10.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Глазько

Ухвала від 17.09.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Глазько

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні