Рішення
від 11.10.2018 по справі 605/495/18
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/495/18

РІШЕННЯ

Іменем України

"11" жовтня 2018 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Чебан Т.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сільцівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Сільцівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями, що в АДРЕСА_1 та земельної ділянки площею 2,77 га., яка розташована на території Сільцівської сільської ради Підгаєцького району, що належало її чоловіку - ОСОБА_2.

У підготовче судове засідання позивач не з'явилась, хоча належним чином була повідомлена про дату, час та місце його проведення. Крім того, підтримання нею позовних вимог, прохання про їх задоволення та про розгляд справи у її відсутності, викладено у поданій позовній заяві, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Представник відповідача - Сільцівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області у підготовче судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце його проведення. Крім цього, визнання ним позову та прохання про розгляд справи у його відсутності, викладено у адресованій суду письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Положенням ч.1 ст.1225 ЦК України визначено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ч.1 ст.1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Відповідно до ст.1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У відповідності із ч.ч.1, 3 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 належала ? частка житлового будинку з відповідною часткою надвірних будівель, що в АДРЕСА_1, що підтверджується нотаріально посвідченим свідоцтвом про право на спадщину за законом від 11 березня 1997 року, яку він успадкував після смерті свого батька ОСОБА_3, а також реєстраційним посвідченням виданим Бережанським міжрайонним бюро технічної інвентаризації від 13 березня 1997 року.

Крім того, чоловіку позивачки - ОСОБА_2 на підставі нотаріально посвідченого договору дарування від 14 грудня 2001 року та реєстраційного посвідчення виданого Бережанським обласним комунальним міжрайонним бюро технічної інвентаризації від 02 грудня 2002 року належала інша ? частка житлового будинку з відповідною часткою надвірних будівель, що в АДРЕСА_1.

Батьки спадкодавця ОСОБА_3 та ОСОБА_12 одружились 07 квітня 1979 року, що вбачається із свідоцтва про одруження серії НОМЕР_1 виданого Сільцівською сільською радою Бережанського (на даний час Підгаєцького) району Тернопільської області.

Позивач народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Сільце Бережанського (на даний час Підгаєцького) району Тернопільської області, в сім'ї: батька - ОСОБА_5 та матері - ОСОБА_6, що видно із свідоцтва про її народження серії НОМЕР_2 від 31 серпня 1967 року.

Позивач 13 березня 1986 року одружилась із ОСОБА_2, у зв'язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_1 на прізвище чоловіка ОСОБА_1, що стверджується відміткою у паспорті громадянина України виданого на ім'я позивачки 28 березня 1997 року Підгаєцьким РВ УМВС України в Тернопільській області.

Матері спадкодавця - ОСОБА_7 належало три земельні ділянки, а саме: земельна ділянка площею 0,08 га. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (сад) кадастровий номер НОМЕР_3, земельна ділянка площею 2,62 га. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (рілля) кадастровий номер НОМЕР_4 та земельна ділянка площею 0,07 га. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (пасовище) кадастровий номр НОМЕР_5, які розташовані на території Сільцівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що підтверджується інформаціями про їх нормативну грошову оцінку від 22 лютого 2018 року виданими відділом у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, витягами з Державного земельного кадастру про земельну ділянку сформованими 22 лютого 2018 року та державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6 від 18 жовтня 2004 року.

Мати спадкодавця ОСОБА_8 04 березня 2011 року у Сільцівській сільській раді Підгаєцького району Тернопільської області склала заповіт, розпорядженням якого заповіла спадкодавцю ОСОБА_2, належні їй на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6 від 18 жовтня 2004 року, земельні ділянки загальною площею 2,77 га., які розташовані на території вказаної сільської ради.

Мати спадкодавця - ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_3 померла, що видно із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_7 від 21 березня 2012 року виданого Сільцівською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Після смерті ОСОБА_8, спадкодавець ОСОБА_2 прийняв спадщину у вигляді вищезазначених земельних ділянок, що виразилось у постійному проживанні разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини і стверджується довідкою виданою Сільцівською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№198 від 30 травня 2018 року, з якої вбачається, що ОСОБА_8 проживала в АДРЕСА_2 і разом з нею проживав із своєю сім'єю її син ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 і за життя не встиг оформити своїх спадкових прав на дане майно, а також це підтверджується письмовою відмовою в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№353/01-16 від 24 травня 2018 року.

Спадкодавець ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_4, що видно із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_8 від 26 квітня 2017 року, виданого виконавчим комітетом Сільцівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Позивач прийняла спадщину після смерті свого чоловіка ОСОБА_2, що виразилось у постійному проживанні разом з ним аж до дня його смерті, а також у своєчасному зверненні до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, що підтверджується довідкою виданою Сільцівською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№197 від 30 травня 2018 року та витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 08 червня 2017 року.

Діти спадкодавця ОСОБА_2 до шести місяців з дня відкриття спадщини відмовились від її прийняття, що стверджується нотаріально посвідченими заявами ОСОБА_9 та ОСОБА_10 від 02 червня 2017 року.

Той факт, що ОСОБА_8 була матір'ю спадкодавця ОСОБА_2, підтверджується вищезазначеним.

Із публікації в районній газеті "Земля Підгаєцька" №16 від 18 травня 2018 року, вбачається, що правовстановлюючі документи на спадкове майно, втрачено.

Позивач зверталась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті чоловіка, однак в цьому їй було відмовлено у зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що вбачається із письмової відмови в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№353/01-16 від 24 травня 2018 року.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1, 4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1225, 1258 ч.1, 1261, 1268 - 1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Сільцівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями, що в АДРЕСА_1 та трьох земельних ділянок, а саме: земельної ділянки площею 0,08 га. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (сад) кадастровий номер НОМЕР_3, земельної ділянки площею 2,62 га. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (рілля) кадастровий номер НОМЕР_4 і земельної ділянки площею 0,07 га. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (пасовище) кадастровий номр НОМЕР_5, які розташовані на території Сільцівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що належало ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4.

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Тернопільської області або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1, жителька АДРЕСА_1, паспорт сері НОМЕР_9.

Відповідач: Сільцівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Сільце Підгаєцького району Тернопільської області, ЄДРПОУ 04395159.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення11.10.2018
Оприлюднено12.10.2018
Номер документу77062550
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/495/18

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Рішення від 11.10.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 20.09.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні