Ухвала
від 10.10.2018 по справі 640/15167/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/15167/18

н/п 1-кп/640/949/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" жовтня 2018 р. Київський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпілого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

обвинуваченої ОСОБА_6 ,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні направлений з Харківської місцевої прокуратури №2 обвинувальний акт за результатами досудового розслідування СВ Київського ВП ГУНП в Харківській області кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018220490000526 від 08 лютого 2018 року за обвинуваченням:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, українки, уродженки ст. Гнилиця, Чугуївського району, Харківської області, з середньою освітою, раніше не судимої, працюючої у ПТ "Ломбард "Без Штрафів" ТОВ "Альфрад Інвест" та ТОВ "Альфрад Сервіс" на посаді експерта-оцінювача, незаміжньої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 191, ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Обвинувальний акт по кримінальному провадженню за обвинуваченням ОСОБА_6 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 191, ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, який надійшов від прокурора Харківської місцевої прокуратури № 2 юриста 1 класу ОСОБА_7 , підсудний Київському районному суду м. Харкова.

Прокурор в підготовчому судовому засіданні заявив, що підстав для закриття, зупинення провадження немає. У справі маються всі необхідні для розгляду в судовому засіданні матеріали. Порушень КПК України при проведені досудового розслідування не встановлено. Клопотань щодо проведення закритого судового засідання ним не заявлено.

Захисником обвинуваченої заявлено клопотання про повернення прокурору обвинувального акту з додатками у кримінальному провадженні № 12018220490000526 від 08 лютого 2018 року по обвинуваченню ОСОБА_6 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого. 2 ст. 191, ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, на доопрацювання. В обґрунтування клопотання посилається на те, що обвинувальний акт не відповідає вимогам п. 5 ч. 2 ст. 291 КПК України, а саме щодо правової кваліфікації кримінальних правопорушень за ч.2, ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, у скоєнні яких обвинувачується ОСОБА_6 . В обвинувальному акті не наведено зміст-нормативно-правових актів, положень, інструкцій, інших документів, що розкривають характер та обсяг повноважень службової особи, на підставі яких можна зробити висновок про те, чи наділена особа організаційно-розпорядчими або адміністративно-господарськими обов`язками, тобто чи є особа службовою чи ні. Крім того, обвинувачена ОСОБА_6 не має вищої освіти, не проходила спеціальне навчання, курси з проведення оцінки майна. Посилається на те, що обвинувачена за відсутності спеціальної освіти та компетенції взагалі не могла займати посаду експерта-оцінювача, робоча функція, виконувана ОСОБА_6 , є суто виробничо-професійного характеру. Таким чином, обвинувачена за характером виконуваної роботи не наділена організаційно-розпорядчими або адміністративно-господарськими обов`язками, а тому не є службовою особою в розумінні ст. 366 КК України. Наданий обвинувальний акт не відповідає вимогам ст. 291 КПК України в часині порушення вимог щодо реквізитів офіційного документу, а саме: не містить печатки, а тому вважати такий обвинувальний акт, який вручений обвинуваченій офіційним документом не вбачається за можливе. Реєстр матеріалів досудового розслідування не відповідає вимогам ч. 2 ст. 109 КПК України.

Обвинувачена підтримала вказане клопотання захисника та просила його задовольнити, обвинувальний акт повернути прокурору на доопрацювання.

Прокурор в задоволенні клопотання захисника та обвинуваченої про повернення обвинувального акту на доопрацювання просив відмовити. Посилався на те, що доводи, викладені захисником в обґрунтування клопотання про повернення обвинувального акту стосуються доказів по справі які на даний час не досліджуються та можуть бути досліджені в ході судового розгляду, під час якого судом їм буде надана відповідна правова оцінка. Вимогами кримінально-процесуального законодавства не встановлено необхідності проставлення печатки на обвинувальному акті, який затверджується процесуальним керівником. В реєстрі матеріалів досудового розслідування відображено всі процесуальні дії.

Представник потерпілого проти задоволення клопотання захисника та обвинуваченої про повернення обвинувального акту прокурору на доопрацювання заперечував, в його задоволенні просив відмовити. Зазначив про те, що обставини, на які посилається захисник в обґрунтування клопотання про повернення обвинувального акту є, по-суті, аналізом зібраних доказів, що не передбачено на стадії підготовчого судового засідання. Обвинувальний акт відповідає вимог кримінально-процесуального закону, підстави для його повернення відсутні.

Суд, вислухавши учасників кримінального провадження, перевіривши матеріали справи, доводи викладені захисником в обґрунтування клопотання, дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання про повернення обвинувального акту, та необхідність призначення справи до судового розгляду, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.3 ст.314КПК України у підготовчому судовому засіданні, суд має право прийняти рішення про повернення обвинувального акту прокурору, якщо він не відповідає вимогам цього Кодексу.

Приписами ч. 4 ст. 110 КПК України встановлено, що обвинувальний акт є процесуальним документом, яким прокурор висуває обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення і яким завершується досудове розслідування. Обвинувальний акт повинен відповідати вимогам, передбаченим ст. 291 КПК України, яка в свою чергу, містить вичерпний перелік відомостей, які повинен містити обвинувальний акт і вони є обов`язковими для їх виконання слідчим і прокурором.

Обвинувальний акт має містити, відповідно до ч. 2 ст. 291 КПК України - найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; анкетні відомостікожного обвинуваченого(прізвище,ім`я,по батькові,дата тамісце народження,місце проживання,громадянство); анкетнівідомості кожногопотерпілого (прізвище,ім`я,по батькові,дата тамісце народження,місце проживання,громадянство); прізвище,ім`я,по батьковіта займанапосада слідчого,прокурора; викладфактичних обставинкримінального правопорушення,які прокурорвважає встановленими,правову кваліфікаціюкримінального правопорушенняз посиланнямна положеннязакону істатті (частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність таформулювання обвинувачення; обставини,які обтяжуютьчи пом`якшуютьпокарання; розміршкоди,завданої кримінальнимправопорушенням; підставизастосування заходівкримінально-правовогохарактеру щодоюридичної особи,які прокурорвважає встановленими; розмірвитрат назалучення експерта(уразі проведенняекспертизи підчас досудовогорозслідування); дату та місце його складення та затвердження.

Частиною 3 ст. 291 КПК України встановлено, що обвинувальний акт підписується слідчим та прокурором, який його затвердив, або лише прокурором, якщо він склав його самостійно.

Приписами ч.4ст.291КПК Українивстановлено,що дообвинувального актадодається: реєстрматеріалів досудовогорозслідування; цивільнийпозов,якщо вінбув пред`явленийпід часдосудового розслідування; розписка підозрюваного про отримання копії обвинувального акта, копії цивільного позову, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування, і реєстру матеріалів досудового розслідування (крім випадку, передбаченого частиною другою статті 297-1цього Кодексу); розпискаабо іншийдокумент,що підтверджуєотримання цивільнимвідповідачем копіїцивільного позову,якщо вінбув пред`явленийпід часдосудового розслідуванняне допідозрюваного; довідкапро юридичнуособу,щодо якоїздійснюється провадження,у якійзазначаються:найменування юридичноїособи,її юридичнаадреса,розрахунковий рахунок,ідентифікаційний код,дата імісце державноїреєстрації. Надання суду інших документів до початку судового розгляду забороняється.

Доводи, які викладені захисником обвинуваченої в обґрунтування необхідності повернення обвинувального акту, з приводу того, що обвинувачена ОСОБА_6 є лише найманим працівником, не є оцінювачем та не проходила спеціального навчання, взагалі не мала права займатись відповідними функціями, не була наділена організаційно-розпорядчими функціями, - стосуються доказів по справі, які на даний час не досліджуються та можуть бути досліджені в ході судового розгляду та їм буде надана відповідна правова оцінка.

Відповідно доч.2ст.109КПК Україниреєстр матеріалівдосудового розслідуванняповинен містити: номерта найменуванняпроцесуальної дії,проведеної підчас досудовогорозслідування,а такожчас їїпроведення; реквізитипроцесуальних рішень,прийнятих підчас досудовогорозслідування; вид заходу забезпечення кримінального провадження, дату і строк його застосування.

Реєстр матеріалів досудового розслідування, який подано до суду разом з обвинувальним актом, вказаним вимогам відповідає.

За таких обставин суд дійшов висновку про те, що обвинувальний акт складений у відповідності до вимог ст.ст. 291, 292 КПК України.

Підстав для прийняття рішень, передбачених п.п. 1-4 ч. 3 ст. 314 КПК України судом не встановлено.

В задоволенні клопотання захисника ОСОБА_5 про повернення обвинувального акту прокурору слід відмовити.

Учасниками підготовчого судового засідання з`ясовано питання про склад осіб, які братимуть участь у судовому розгляді.

Клопотань про здійснення судового виклику певних осіб до суду для допиту, витребування певних речей чи документів сторонами не заявлено.

Заслухавши думку сторін кримінального провадження, суд вважає можливим призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акту за обвинуваченням ОСОБА_6 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 191, ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Керуючись положеннями глави 27 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання захисника ОСОБА_5 про повернення прокурору обвинувального акту з додатками у кримінальному провадженні № 12018220490000526 від 08 лютого 2018 року по обвинуваченню ОСОБА_6 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого. 2 ст. 191, ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, на доопрацювання відмовити.

Призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акту у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 12018220490000526 від 08 лютого 2018 року відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 191, ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України на 08.11.2018 року об 15-00год. в приміщенні Київського районного суду м. Харкова, поверх 2, зал судових засідань №17 (м. Харків, вул. Валентинівська, 7-Б).

Проведення судового розгляду кримінального провадження визначити у відкритому судовому засіданні суддею одноособово.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.10.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77068676
СудочинствоКримінальне
Суть: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, українки, уродженки ст. Гнилиця, Чугуївського району, Харківської області, з середньою освітою, раніше не судимої, працюючої у ПТ "Ломбард "Без Штрафів" ТОВ "Альфрад Інвест" та ТОВ "Альфрад Сервіс" на посаді експерта-оцінювача, незаміжньої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 191, ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —640/15167/18

Постанова від 15.01.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Постанова від 07.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Постанова від 11.09.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 30.10.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Ніколаєнко І. В.

Ухвала від 10.10.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Ніколаєнко І. В.

Ухвала від 23.08.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Ніколаєнко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні