Постанова
від 20.09.2018 по справі 604/948/15-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 604/948/15-цГоловуючий у 1-й інстанції Сташків Н.Б. Провадження № 22-ц/789/732/18 Доповідач - Ткач З.Є. Категорія - 47

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 вересня 2018 року м. Тернопіль

Колегія суддів апеляційного суду Тернопільської області в складі:

головуючого - Ткача З.Є.

суддів: Міщій О. Я., Шевчук Г. М.,

за участю секретаря Дудіна Т.В.

з участю ОСОБА_1 та його представника - адвоката ОСОБА_2, ОСОБА_3 та її представника - адвоката ОСОБА_4,

розглянула у відкритому судовому засіданні цивільну справу №604/948/15-ц за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Підволочиського районного суду Тернопільської області від 22 травня 2018 року, ухваленого суддею Сташків Н.Б., повний текст рішення складено 01 червня 2018 року, у справі за позовом ОСОБА_1 до Підволочиської селищної ради, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_3, приватного підприємства Горизонт , фізичної особи підприємця ОСОБА_7, відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації, Головного управління держгеокадастру у Тернопільській області, про визнання протиправними та скасування рішень сесії Підволочиської селищної ради №1065 від 24 липня 2013 року та №1212 від 27 грудня 2013 року; визнання протиправними та незаконними дій працівника Підволочиської селищної ради ОСОБА_5 по встановленню меж земельної ділянки по вул. Шухевичів, 26 в смт. Підволочиськ; визнання протиправним та скасування висновку відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації № 24/11 від 01 серпня 2013 року Про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у спільну сумісну власність громадянам ОСОБА_3 та ОСОБА_6 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд по вул. Шухевичів, 26 в смт. Підволочиськ Підволочиського району Тернопільської області ; визнання протиправним та скасування висновку відділу Держземагентства у Підволочиському районі Тернопільської області № 28 від 07.08.2013 року Про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у спільну сумісну власність громадянам ОСОБА_3 та ОСОБА_6 для обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд по вул. Шухевичів, 26 в смт. Підволочиськ Підволочиського району Тернопільської області ; визнання незаконною реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 0,0149га, по вул. Шухевичів, 26 в сел. Підволочиськ з кадастровим номером 6124655100:02:003:1481, за реєстраційним номером нерухомого майна 304292761246; визнання протиправним та незаконним виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у спільну сумісну власність громадянам ОСОБА_3 та ОСОБА_6 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд по вул. Шухевичів, 26 в сел. Підволочиськ Підволочиського району Тернопільської області; проведення державної реєстрації права власності на успадковану ОСОБА_1 земельну ділянку по вул. Шухевичів, 28 в смт. Підволочиську, площею 999 кв.м на підставі свідоцтва на право на спадщину за заповітом від 28.01.2010 року, -

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_1 звернувся до суду з вищевказаним позовом, мотивуючи тим, що рішеннями сесії Підволочиської селищної ради № 1065 від 24 липня 2013 року та № 1212 від 27 грудня 2013 року відповідачам ОСОБА_6, ОСОБА_3 надано дозвіл на виготовлення проекту документації на частину земельної ділянки, по вул. Шухевичів, 26 в смт. Підволочиськ Підволочиського району Тернопільської області площею 0,0149 га, право користування на яку належить йому в порядку спадкування житлового будинку, за яким закріплена ця земельна ділянка.

Ці незаконні рішення були прийняті внаслідок того, що Підволочиська селищна рада вийшла за межі повноважень встановлених Конституцією України і Земельним кодексом України. Посадова особа Підволочиської селищної ради - ОСОБА_5, грубо порушив вимоги Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі на місцевості та їх закріплення межовими знаками та діяв не в спосіб, визначений законом, а всупереч йому, чим порушив вимоги Конституції України.

Відділом Держземагентства у Підволочиському районі підроблено висновок про належність земельної ділянки площею 0,0149 га до земель комунальної власності, надаючи перед тим висновок про належність даної земельної ділянки ОСОБА_1 та зазначенням, що дана земельна ділянка знаходиться в межах населеного пункту по вул. Шухевичів, 26 в сел. Підволочиськ і що вона не надана у власність та користування, хоча в рішеннях Підволочиської селищної ради №1065 та №716 у висновку зазначено, що земельна ділянка знаходиться по вул. Шухевичів, 28 в сел. Підволочиськ.

Відділ містобудування та архітектури Підволочиської районної державної адміністрації незаконно надав позитивні висновки всупереч генеральному плану забудови, відповідно до якого земельна ділянка площею 0,0149 га по вул. Шухевичів, 26 в сел. Підволочиськ належить до будинковолодіння Шухевичів, 28 в сел. Підволочиськ.

Також в уточнених позовних вимогах зазначає про те, що його мати, прийнявши спадщину після смерті ОСОБА_8 не перереєструвала відповідно до нових вимог, маючи на праві особистої приватної власності на успадковану позивачем земельну ділянку по вул. Шухевичів, 28 в смт. Підволочиськ площею 999 кв. м., а тому просить провести державну реєстрацію права власності на цю земельну ділянку на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 28.01.2010 року.

Рішенням Підволочиського районного суду Тернопільської області від 22 травня 2018 року вирішено:

«У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Підволочиської селищної ради, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_3, приватного підприємства Горизонт , фізичної особи підприємця ОСОБА_7, відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації, Головного управління держгеокадастру у Тернопільській області, про визнання протиправними та скасування рішень сесії Підволочиської селищної ради №1065 від 24 липня 2013 року та №1212 від 27 грудня 2013 року; визнання протиправними та незаконними дій працівника Підволочиської селищної ради ОСОБА_5 по встановленню меж земельної ділянки по вул. Шухевичів, 26 в смт. Підволочиськ; визнання протиправним та скасування висновку відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації №24/11 від 01 серпня 2013 року Про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у спільну сумісну власність громадянам ОСОБА_3 та ОСОБА_6 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд по вул. Шухевичів, 26 в смт. Підволочиськ Підволочиського району Тернопільської області ; визнання протиправним та скасування висновку відділу Держземагентства у Підволочиському районі Тернопільської області №28 від 07 серпня 2013 року Про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у спільну сумісну власність громадянам ОСОБА_3 та ОСОБА_6 для обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд по вул. Шухевичів, 26 в смт. Підволочиськ Підволочиського району Тернопільської області ; визнання незаконною реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 0,0149 га, по вул. Шухевичів, 26 в сел. Підволочиськ з кадастровим номером 6124655100:02:003:1481, за реєстраційним номером нерухомого майна 304292761246; визнання протиправним та незаконним виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у спільну сумісну власність громадянам ОСОБА_3 та ОСОБА_6 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд по вул. Шухевичів, 26 в сел. Підволочиськ Підволочиського району Тернопільської області; проведення державної реєстрації права власності на успадковану ОСОБА_1 земельну ділянку по вул. Шухевичів, 28 в смт. Підволочиську, площею 999 кв.м. на підставі свідоцтва на право на спадщину за заповітом від 28 січня 2010 року відмовити.»

Не погодившись із даним рішенням ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, в якій посилаючись на неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи та недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими, просить скасувати рішення суду першої інстанції та постановити нове, яким задовольнити його позовні вимоги.

Вказав, що суд неналежно не з'ясував обставини обліковування земельних ділянок суміжних будинковолодінь і не дав належної оцінки наданим доказам, які вказували на те, що спірна земельна ділянка знаходилась за адресою по вул. Шухевича, 28.

Надання дозволу відповідачам ОСОБА_3 та ОСОБА_6 на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,0149 га для подальшого об'єднання до земельної ділянки площею 0,0551 га, яка знаходиться у власності відповідачів, є надуманими і такими, що суперечать фактичним обставинам справи.

Висновки суду про те, що спірна земельна ділянка площею 0,0149 га перебувала у комунальній власності є безпідставними, оскільки обставини переходу земельної ділянки до Підволочиської ради не підтверджено жодним нормативним документом чи даними земельно-кадастрової документації.

Представники Підволочиської селищної ради, ПП Горизонт , відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації, Головного управління держгеокадастру у Тернопільській області, а також ОСОБА_5 і ОСОБА_7 в судове засідання не з'явилися, хоча про час та місце розгляду справи повідомленні належним чином.

У відповідності до вимог статей 130, 372 ЦПК України неявка сторін або інших осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про час і місце розгляду справи, не перешкоджає розглядові справи, а тому колегія суддів вважає можливим слухати справу у їх відсутності.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 доводи апеляційної скарги підтримали та просили рішення суду скасувати і постановити нове рішення, яким задовольнити заявлені позовні вимоги.

Відповідач ОСОБА_3 та її представник ОСОБА_4 доводи апеляційної скарги заперечили, рішення суду вважають законним і обґрунтованим.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, сторін, які з'явились в судове засідання, вивчивши матеріали справи та перевіривши законність і обґрунтованість рішення судді першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга до задоволення не підлягає з наступних мотивів.

Частиною другою статті 152 ЗК України визначено, що власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Як на порушення права позивач вказав, що рішеннями сесії Підволочиської селищної ради №1065 від 24 липня 2013 року №1212 від 27 грудня 2013 року ради відповідачам ОСОБА_6 та ОСОБА_3 надано дозвіл на передачу земельної ділянки площею 0,0149 га, по вул. Шухевичів, 26 в сел. Підволочиськ 149, яка перебувала у правомірному користуванні його батьків: батька ОСОБА_9 та матері ОСОБА_10, а після їх смерті право користування на яку перейшло до нього в порядку спадкування житлового будинку.

Відмовляючи у задоволенні позову суд першої інстанції виходив з того, що оскаржувані рішення Підволочиської селищної ради №1065 від 24 липня 2013 року та №1212 від 27 грудня 2013 року прийняті у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, Законом України "Про місцеве самоврядування", Земельним кодексом України, обґрунтовано, безсторонньо, з дотриманням принципу рівності перед законом, пропорційно і не порушують прав та інтересів позивача ОСОБА_1 на спірну земельну ділянку площею 0.149 га, оскільки останнім не доведено правомірність користування даною земельною ділянкою.

З цими висновками суду першої інстанції погоджується колегія суддів з наступних мотивів.

Судом першої інстанції встановлено наступні факти.

Позивач ОСОБА_11 є власником житлового будинку з надвірними будівлями по вул. Шухевичів, 28 у сел. Підволочиськ Тернопільської області, який успадкував після смерті матері - ОСОБА_10, померлої 30 червня 2009 року, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину від 28 січня 2010 року, зареєстрованим державним нотаріусом Підволочиської державної нотаріальної контори за реєстровим № 79.

Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_6 14 червня 2011 року після смерті батька ОСОБА_12, що помер 11 серпня 2010 року, успадкували житловий будинок по вул. Шухевичів, 26 у смт. Підволочиськ Тернопільської області та оформили належні їм частки у спадковому майні. (т.2 а.с. 125)

ОСОБА_3 та ОСОБА_6 14 червня 2011 року також успадкували земельну ділянку площею 0,551 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, кадастровий номер 6124655100:02:003:0829, розташовану по вул. Шухевичів, 26 у смт. Підволочиську Тернопільської області, яка належала померлому ОСОБА_12 Вказане стверджується свідоцтвами про право на спадщину за законом № 003002 серії ВРП та № 003005 серії ВРП, що видані 14 червня 2011 року Підволочиською державною нотаріальною конторою. (т.2 а.с.126)

Рішенням Підволочиської селищної ради №716 від 29 серпня 2012 року надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення ОСОБА_3 та ОСОБА_6 у спільну сумісну власність земельну ділянку орієнтовною площею 0,0150 га по вул. Шухевичів, 28 в смт. Підволочиськ.

Рішенням 25 сесії 6 скликання Підволочиської селищної ради №1065 від 24 липня 2013 року на підставі звернення гр. ОСОБА_3 вирішено внести зміни в пункт 1 рішення сесії Підволочиської селищної ради від 29 серпня 2012 року №716, надано дозвіл гр. ОСОБА_3 та ОСОБА_6 на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у спільну сумісну власність орієнтовною площею 0,0150 га для подальшого об'єднання до земельної ділянки площею 0,0551 га, яка знаходиться у власності ОСОБА_3 та ОСОБА_6 з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд по вул. Шухевичів, 26, в смт. Підволочиськ.

Рішенням 28 сесії 6 скликання Підволочиської селищної ради №1212 від 27 грудня 2013 року на підставі звернення гр. ОСОБА_3 вирішено затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у спільну сумісну власність громадянам ОСОБА_3 та ОСОБА_6 площею 0,0149 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за кадастровим номером 6124655100:02:003:1481 в смт. Підволочиськ по вул. Шухевичів, 26; передано гр. ОСОБА_3 та ОСОБА_6 безоплатно у спільну сумісну власність земельну ділянку площею 0,0149 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в смт. Підволочиськ по вул. Шухевичів, 26; зареєструвати речове право на земельну ділянку.

Висновком відділу містобудування та архітектури Підволочиської райдержадміністрації №24/11 від 01 серпня 2013 року погоджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,0149 га у спільну сумісну власність громадянам ОСОБА_3 та ОСОБА_6 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд по вул. Шухевичів, 26 в смт. Підволочиськ Підволочиського району Тернопільської області. (т.1 а.с.16)

Висновком відділу Держземагентства у Підволочиському районі Тернопільської області №28 від 07 серпня 2013 року погоджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,0149 га у спільну сумісну власність громадянам ОСОБА_3 та ОСОБА_6 для обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд по вул. Шухевичів, 26 в смт. Підволочиськ Підволочиського району Тернопільської області. (т.1 а.с.15)

Отже, по-суті заявленого позову, предметом спору є земельна ділянка площею 0,0149 га, яка розташована по вул. Шухевичів у смт. Підволочиськ і межує між будинковолодіннями №26 і №28.

Позивач ОСОБА_1 стверджував, що за будинковолодінням, яке він успадкував після смерті матері, закріплена земельна ділянка площею 0,999 га і ПП «Горизонт» та суб'єкт підприємницької діяльності - фізична особа при ОСОБА_7 виготовили технічну документацію на спірну частину земельної ділянки площею 0,0149 га по вулиці Шухевича 26 за рахунок частини земельної ділянки по вулиці Шухевича, 28.

На підтвердження цих доводів позивач посилався на те, що право користування земельною ділянкою по вулиці Шухевича 28 в сел. Підволочиськ, яка була у безстроковому постійному користуванні його батьків, підтверджується свідоцтвом про право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами по вулиці Шухевича 28 в сел. Підволочиськ, виданого 15 листопада 1988 року на ОСОБА_10, в якому зазначено розмір земельної ділянки 0, 0999 га.

Також посилався на план забудови по вул. Леонова 24 м. Підволочиськ на ОСОБА_8, в якому розмір земельної ділянки з урахуванням змін, внесених у 1976 році, зазначено 999 кв. м. (т.2 а.с.25) та генеральний план (схема) будинковолодіння по вул. Леонова 24 м. Підволочиськ на ОСОБА_8, в якому розмір земельної ділянки вказано 999 кв. м. (т.2 а.с. 26).

Тому, 30 березня 2010 року рішенням №2454 27 сесії 5 скликання Підволочиська селищна рада надала йому дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою, щодо складання документів, що посвідчує право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (приватизацію) в сел. Підволочиськ по вулиці Шухевича 28 орієнтовною площею 0,996 га. Дане рішення не оспорено і є чинним до сьогоднішнього дня.

Суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про те, що ці доводи ОСОБА_1 не підтверджують його право на спірну земельну площею 0,0149 га.

Матеріалами справи встановлено, що рішенням виконавчого комітету Підволочиської селищної ради №216 від 29 червня 1957 року вирішено закріпити за ОСОБА_8 - батьком позивача, присадибну ділянку по вул. Парковій, (тепер Шухевичів, 28) в смт. Підволочиську, площею 0,12 га і дозволити йому побудувати житловий будинок. (т.2 а.с.125)

16 липня 1957 року між Підволочиською селищною радою та ОСОБА_8 укладено договір про передачу у безстрокове користування земельної ділянки площею 1200 квадратних метрів для будівництва індивідуального житлового будинку по вул. Парковій, 24 (тепер Шухевичів, 28) в смт. Підволочиську.

10 вересня 1959 року виконавчий комітет затвердив акт прийому в експлуатацію індивідуального домоволодіння. Відповідно до даного акту будинковолодіння по вул. Парковій, 24 (Шухевича, 28) узгоджено із Держсанінспекцією, Держпожежнаглядом та членами райвиконкому.

Відповідно до Земельного кодексу УРСР, введеного в дію з 1 січня 1971 року, та п.7 Указу президії Верховної ОСОБА_4 УРСР від 25 грудня 1970 року "Про порядок введення в дію Земельного кодексу Української РСР» , присадибної земельної ділянки, які були надані громадянам до 1 січня 1971 року, зберігаються в розмірах, передбачених раніше діючим законодавством.

Частинами першою, другою статті 16 Земельного кодексу Української РСР від 08 липня 1970 року, передбачено, що надання земельних ділянок у користування здійснюється в порядку відведення. Відведення земельних ділянок провадиться на підставі постанови ОСОБА_4 Міністрів УРСР або рішення виконавчих комітетів обласної, районної, міської, селищної і сільської ОСОБА_4 народних депутатів в порядку, встановлюваному законодавством Союзу РСР і Української РСР.

Згідно зі статтею 22 ЗК Української РСР 1970 року приступати до користування наданою земельною ділянкою до встановлення відповідними землевпорядними органами меж цієї ділянки в натурі (на місцевості) і видачі документа, який засвідчує право користування землею, забороняється.

Відповідно до вимог вищевказаного законодавства, рішенням виконкому Підволочиської селищної ради №241 від 12 листопада 1970 року дозволено ОСОБА_12, сину ОСОБА_8 будівництво житлового будинку на садибі свого батька ОСОБА_8 Пунктом 2 вказаного рішення дозволено виділити і закріпити за ОСОБА_12 земельну ділянку площею 678 кв.м. із лишків земель, що знаходились у користуванні його батька, зменшивши цим самим земельну ділянку гр. ОСОБА_8 на 678 кв.м.

Згідно генерального плану земельної ділянки, відведеної в натурі індивідуального будівництва ОСОБА_12 у вулиці Леонова 24-а відведено земельну ділянку площею 678 квадратних метрів. (т. 2 а.с. 58)

Відведення земельної ділянки в натурі підтверджується актами від 12 січня 1971 року та актом розбивки в натурі червоних ліній, що будується індивідуального житлового будинку номер 24-а Леонова. (т. 2 а.с.58,59)

Рішенням виконкому Підволочиської селищної ради №123 від 26 серпня 1982 року затверджений акт приймання державною комісією від забудовника ОСОБА_12 в експлуатацію індивідуального домоволодіння по вул. Леонова (Шухевичів, 26). Згідно п.6 вказаного акту суттєвих відступлень від технічної документації при забудові домоволодіння немає. Даний акт підписаний Держсанстанцією, інспекцією Держпожежнагляду та членами райвиконкому. (т. 2 а.с.60,61, 128)

Отже, вищевказаними доказами підтверджується, що батько відповідачів - ОСОБА_12, відповідно до чинного на той час земельного законодавства, правомірно користувався земельною ділянкою площею 678 кв.м., наданої для будівництва і обслуговування житлового будинку по вул. Леонова 24-а.

Приватизація частини земельної ділянки площею 0,0551 га не припинило його право користування на іншу частину земельної ділянки, оскільки відповідні рішення про вилучення у нього частини земельної ділянки не приймались.

Відповідно не приймалися рішення про долучення частини земельної ділянки до будинковолодіння батьків позивача ОСОБА_1 та ОСОБА_10

Тому доводи позивача про те, що після смерті матері ОСОБА_10 він успадкував будинок, який розташований на земельній ділянці розміром 0,999 га в складі якої була спірна земля розміром 0,0149 га, належними доказами не підтверджуються.

Не можуть бути належними доказами документи, на які посилався позивач в обґрунтування заявлених вимог, а саме:

- план забудови по вул. Леонова 24 м. Підволочиск на ОСОБА_8, в якому розмір земельної ділянки з урахуванням змін, внесених у 1976 році, зазначено 999 кв. м.; (т.2 а.с.25)

- генеральний план (схема) будинковолодіння по вул. Леонова 24 м. Підволочиськ на ОСОБА_8, в якому розмір земельної ділянки вказано 999 кв. м.; (т.2 а.с. 26).

- свідоцтво про право на спадщину по закону, виданого Підволочиською державної нотаріальної конторою 15 листопада 1988 року, згідно якого ОСОБА_10 успадкувала житловий будинок після смерті ОСОБА_9, який розташований на земельній ділянці 999 кв.м. (т.2 а.с.23)

Встановлено, що позивач ОСОБА_1 на підставі рішення сесії Підволочиської селищної ради №2603 від 08 червня 2010 року приватизував земельну ділянку площею 0,1054 га, що на 0,0055 га більше ніж передбачено генеральним планом садиби вулиці Шухевича, 28 розміром 0,0999 га.

Вказане рішення визнано протиправним та скасоване постановою Солом'янського районного суду м. Києва від 2 листопада 2011 року, яке апеляційною і касаційною інстанціями залишено без змін.

Рішенням Солом'янського районного суду м. Києва було встановлено, що межа земельної ділянки площею 0,1054 га проходила по сходах будинку відповідачів.

Ця обставина також підтверджується Актом обстеження земельних ділянок комісії Підволочиської селищної ради від 6 вересня 2011 року, з якого вбачається, що сходи житлового будинку гр. ОСОБА_6 та гр. ОСОБА_3 виступають на земельну ділянку гр. ОСОБА_1 на відстань орієнтовно 0,53 м та 0,56 м, що відображено на схемі, хоча згідно генерального плану даної садиби територія на якій розміщені сходи мала б відноситись до їх присадибної ділянки. (т.1 а.с. 131)

Відповідних рішень про закріплення земельної ділянки за будинковолодінням по вулиці Шухевича, 28 до 0,0999 га та акту про відведення цієї земельної ділянки в натурі, суду не надано.

Окрім того, відсутні докази, що формування земельної ділянки площею 0,0999 га відбулось за рахунок земельної ділянки площею 0,0149 га, переданої відповідачам у власність.

Згідно Свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого 28 січня 2010 року державним нотаріусом Підволочиської державної нотаріальної контори, ОСОБА_1 успадкував після смерті матері ОСОБА_10, померлої 30 червня 2009 року, житловий будинок з надвірними будівлями за № 28 по вул. Шухевичів в смт. Підволочиськ, Підволочиського району Тернопільської області, який розташований на земельній ділянці без зазначення її розміру.

Таким чином, єдиним доказом щодо розмежування земельних ділянок є акт відведення земельної ділянки в натурі від 12 січня 1971 року та акт розбивки в натурі червоних ліній що будується індивідуального житлового будинку номер 24-а Леонова.

З урахуванням вищевикладеного позивач не довів, що спірні 0,0149 га землі або частина цієї земельної ділянки перебуває в його правомірному користуванні.

Отже, суд першої інстанції обґрунтовано відмовив у задоволенні позову про скасування рішень сесії Підволочиської селищної ради № 1065 від 24 липня 2013 року та № 1212 від 27 грудня 2013 року відповідачам ОСОБА_6, ОСОБА_3

Інші позовні вимоги про визнання протиправним та скасування висновку відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації № 24/11 від 01 серпня 2013 року, визнання протиправним та скасування висновку відділу Держземагенства у Підволочиському районі Тернопільської області № 28 від 07 серпня 2013 року, визнання незаконною реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 0,0149 га, по вул. Шухевичів, 26 в сел. Підволочиськ з кадастровим номером 6124655100:02:003:1481, за реєстраційним номером нерухомого майна 304292761246, перебувають у тісному взаємозв'язку з вимогою про визнання незаконними рішень Підволочиської селищної ради № 1065 від 24 липня 2013 року та № 1212 від 27 грудня 2013 року, скасування яких є основною вимогою про відновлення порушеного права, тому колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції про їх безпідставність з вищевикладених мотивів.

Відповідно, суд першої інстанції дійшов вірного висновку про те, що дії працівника Підволочиської селищної ради - ОСОБА_5 по встановленню меж земельної ділянки по вул. Шухевичів, 26 в смт. Підволочиськ відповідали актам селищної ради, а тому не були протиправними та незаконними.

Також суд правомірно відмовив у задоволенні позову ОСОБА_1 про проведення державної реєстрації права власності на успадковану земельну ділянку по вул. Шухевичів, 28 в смт. Підволочиську, площею 999 кв.м на підставі свідоцтва на право на спадщину за заповітом від 28 січня 2010 року, оскільки позивач з моменту скасування рішення Підволочиською селищною радою від 08 червня 2010 року №2603 (про затвердження технічної документації та передачі у власність ОСОБА_1 земельної ділянки 0,1054 га по вул. Шухевичів, 28 у смт. Підволочиськ ) не звертався до Підволочиської селищної ради з питання надання земельної ділянки для обслуговування успадкованого будинку.

Інші доводи викладені в апеляційній скарзі не дають підстав для висновку про неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи, невідповідність висновків суду обставинам справи та порушення судом норм матеріального права і процесуального права, а зводяться до переоцінки доказів, яким судом дана належна правова оцінка.

Таким чином, рішення суду першої інстанції ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права, висновки суду є обґрунтованими, передбачених законом підстав для його скасування при апеляційному розгляді не встановлено.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.374 ЦПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право залишити судове рішення без змін, а скаргу без задоволення.

Згідно із ст. 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Ураховуючи наведене та положення ст.375 ЦПК України, колегія суддів вважає за необхідне залишити апеляційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін.

Керуючись ст.ст. 374, 375, 382, 389 ЦПК України, колегія суддів,-

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення Підволочиського районного суду Тернопільської області від 22 травня 2018 року залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту постанови.

Повний текст постанови складено 25 вересня 2018 року.

Головуючий: Ткач З.Є.

Судді: Міщій О.Я.

ОСОБА_13

СудАпеляційний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення20.09.2018
Оприлюднено12.10.2018
Номер документу77072130
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —604/948/15-ц

Постанова від 09.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 07.12.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Ухвала від 12.11.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Постанова від 20.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Ткач З. Є.

Постанова від 20.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Ткач З. Є.

Ухвала від 13.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Ткач З. Є.

Ухвала від 02.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Ткач З. Є.

Рішення від 22.05.2018

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 02.08.2017

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 25.07.2017

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сидорак Г. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні