Ухвала
від 12.10.2018 по справі 907/601/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

88000, м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а , тел.: (0312) 617451

e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://zk.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"12" жовтня 2018 р. м. Ужгород Справа № 907/601/18

Суддя Господарського суду Закарпатської області Ремецькі О.Ф.,

розглянувши позовну заяву Тячівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Топчинської сільської ради, с. Топчино Тячівського району до споживчого товариства Апша , с. Нижня Апша Тячівського району про витребування майна з чужого незаконного володіння та визнання права власності

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до Господарського суду Закарпатської області з позовом до відповідача про витребування в комунальну власність з чужого незаконного володіння СТ Апша перший та третій поверхи будівлі в с. Топчино по вул. Центральна, 241 загальною площею 400кв.м. вартістю 1.590.546,90грн., визнання права власності на перший та третій поверхи будівлі в с. Топчино по вул. Центральна, 241 загальною площею 400кв.м. вартістю 1.590.546,90грн. за територіальною громадою с. Топчино в особі Топчинської сільської ради, посилаючись на порушення відповідачем вимог ст.ст. 6, 14, 19, 131-1 Конституції України, ст.ст. 16, 203, 317, 319, 321, 327, 328, 386, 387, 391 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. Господарського процесуального кодексу України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п'яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

В абз. 2 ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що загальними справами є справи, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно приписів статті 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд дійшов висновку, що вказану справу слід розглядати за правилами загального позовного провадження, оскільки справа є складною з огляду на наявні в ній матеріали.

Згідно зі ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права та обов'язки щодо однієї із сторін.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Оскільки частина спірного майна перебуває у власності фізичної особи на підставі відповідних правовстановлюючих документів, рішення господарського суду в даній справі може вплинути на права та обов'язки відповідної особи, відповідно така особа підлягає залученню до участі у справі як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Разом з тим, оскільки прокурором у позовній заяві не подано доказів в обґрунтування підстав для залучення у справі філії Закарпатського обласного управління Акціонерного товариства Ощадбанк та не зазначено на стороні кого із сторін її залучити, суд відмовляє у задоволенні такого клопотання.

На виконання наведених приписів Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі, залучити до участі у справі третю особу та встановити сторонам та третій особі строки для подання ними документів на підтвердження своєї правової позиції в даному спорі.

Керуючись ст. ст. 12, 50, 121, 176, 177, 178, 181, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Закарпатської області -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи № 907/601/18 здійснювати у порядку загального позовного провадження.

3. Залучити до часті у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача:

- ОСОБА_1 (90573, Закарпатська область, Тячівський район, с. Топчино, вул. Центральна, 281).

4. Підготовче засідання у справі № 907/601/18 призначити на 06 листопада 2018 р. на 11:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Закарпатської області за адресою: м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а, зал судових засідань №4.

5. Викликати в підготовче засідання представників сторін. Повідомити сторін, що явка їх представників в судове засідання є обов'язковою. Повідомити позивача та відповідача про наявність у них обов'язку повідомити суд про причини неявки. Роз'яснити позивачу, що у разі неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез'явлення не перешкоджає вирішенню спору. Роз'яснити відповідачу, що якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки; повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

6. Повідомити третю особу про дату та час підготовчого засідання та що її участь у підготовчому засіданні не є обов'язковою.

7. Встановити відповідачу строк у п'ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позов із урахуванням вимог ст. 165 ГПК України. Докази направлення позивачу та третім особам відзиву надати суду.

8. Запропонувати позивачу у строк до п'ятнадцяти днів з дня отримання відзиву надати суду відповідь на відзив.

9. Встановити третій особі строк до 02.11.2018 надати свої пояснення суду щодо позову та відзиву.

10. Повідомити учасників справи, що подання ними додаткових письмових доказів, висновків експертів, клопотань, заяв, пояснень, можуть бути подані до суду у строк до 06.11.2018.

Попередити сторін про те, що відповідно до вимог ст.ст. 161. 165 ГПК України визначено порядок складення та подання суду заяв, у тому числі відзиву на позов. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Відповідно до вимог ст. 169 ГПК України встановити учасникам справи обов'язок подавати суду заяви, клопотання і заперечення щодо процесуальних питань тільки у письмовій формі.

Направити копію ухвали сторонам у справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб адресою: http://zk.arbitr.gov.ua/sud5008/gromadyanam/csz/.

Згідно ч.2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Ухвала підписана 12.10.2018 та оскарженню не підлягає.

Суддя Ремецькі О.Ф.

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення12.10.2018
Оприлюднено12.10.2018
Номер документу77073117
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/601/18

Судовий наказ від 08.02.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Судовий наказ від 08.02.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 04.02.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 14.01.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 19.12.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 29.11.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 06.11.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 12.10.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні