Ухвала
від 16.10.2018 по справі 915/556/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

16 жовтня 2018 року Справа № 915/556/17

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Смородінової О.Г.,

розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "СИЛЕНА" (54020, м. Миколаїв, вул. Морехідна, 14, оф. 109) про заміну сторони у виконавчому провадженні з примусового виконання рішення суду в справі

позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю "ОБРІЙ-НК" (01001, м. Київ, вул. Експланадна, 20)

відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю "КОМЕЛІЯ" (юридична адреса: 02125, м. Київ, проспект Визволителів, буд. 7; поштова адреса: 04070, м. Київ, а/с 17)

про: стягнення 3823639,90 грн.,

В С Т А Н О В И В:

09 червня 2017 року Товариство з обмеженою відповідальністю "ОБРІЙ-НК" звернулося до Господарського суду Миколаївської області з позовною заявою № 09/06 від 09.06.2017 (з урахуванням заяви № 27/06 від 27.06.2017 про уточнення підстав позову ) про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "КОМЕЛІЯ" та Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОМ-ЛАЙВ" у солідарному порядку заборгованості за поставлений товар у сумі 3823639,90 грн.

23 серпня 2017 року Господарським судом Миколаївської області винесено рішення, яким вирішено:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Комелія" (02125, м. Київ, пр. Визволителів, 7, поштова адреса: 04070, м. Київ, а/с 17, відомості про розрахункові рахунки відсутні, код ЄДРПОУ 30552984) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ОБРІЙ-НК" (54030, м. Миколаїв, вул. Артилерійська, 18/5, офіс 3.7, відомості про розрахункові рахунки відсутні, код ЄДРПОУ 39930259) 3823639,9 грн. боргу та 57354,6 грн. судового збору.

3. В іншій частині позову відмовити.

08 вересня 2017 року на виконання вищевказаного рішення Господарським судом Миколаївської області було видано відповідний наказ.

Відповідно до ст. 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов'язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Виконання судового рішення є невід'ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, законодавчо визначений комплекс дій, спрямованих на захист і відновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави (пункт 2 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 13.12.2012 № 18-рп/2012).

Провадження у суді та виконавче провадження є відповідно першою і другою стадією загального провадження. Таким чином, виконавче провадження не має бути відокремлене від судового, і ці обидва провадження мають розглядатись як цілісний процес (див. рішення Європейського суду з прав людини у справі Янголенко проти України, no. 14077/05, від 10.12.2009).

За змістом частин 1-3статті 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

10 жовтня 2018 року до Господарського суду Миколаївської області від Товариства з обмеженою відповідальністю "СИЛЕНА" надійшла заява № 10/10-1 від 10.10.2018 про заміну сторони у виконавчому провадженні щодо виконання рішення Господарського суду Миколаївської області від 23.08.2017 по справі № 915/556/17.

Дослідивши матеріали вищевказаної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що остання підлягає поверненню заявнику без розгляду за наступними підставами.

Так, загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення закріплені в частинах 1 та 2 статті 170 Господарського процесуального кодексу України:

Будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити:

1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України;

2) найменування суду, до якого вона подається;

3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі;

4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника;

5) підстави заяви (клопотання, заперечення);

6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення);

7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом .

Вимога вказати в заяві по суті справи, скарзі, заяві, клопотанні або запереченні ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України стосується лише юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України. Іноземна юридична особа подає документ, що є доказом її правосуб'єктності за відповідним іноземним законом (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

Письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Як вбачається із заяви № 10/10-1 від 10.10.2018, заявником не дотримано вимог п. п. 3, 6, 7 ч. 1 ст. 170 ГПК України, оскільки в ній не вказано номеру справи, прізвища та ініціалів судді, а також не вказано відомостей і до матеріалів заяви не додано документів та інших доказів, наявність яких вимагається Господарським процесуальним кодексом України.

Так, виходячи із системного аналізу норм Господарського процесуального кодексу України та Закону України "Про виконавче провадження", враховуючи можливість застосування судом аналогії закону (ч. 10 ст. 11 ГПК), заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні слід розглядати за правилами ГПК у межах розглянутої господарським судом справи. При цьому, заява має також відповідати загальним вимогам щодо змісту та форми позовної заяви, передбаченим частиною 2, пунктами 1, 2, 4, 5, 8 частини 3 статті 162 ГПК, з доданням до неї документів, зазначених у пункті 1 частини першої статті 164 ГПК і за необхідності - у частині п'ятій названої статті.

Частиною 2, пунктами 1, 2, 4, 5, 8 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України встановлено такі вимоги до позовної заяви: позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, та повинна містити: найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи підприємця (для фізичних осіб-підприємців); відомі номери засобів зв'язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви ; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Згідно з п. 1 ч. 1 та ч. 5 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів . До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Товариством з обмеженою відповідальністю "СИЛЕНА" в заяві № 10/10-1 від 10.10.2018 вказано невірну адресу місцезнаходження первісного кредитора (позивача в даній справі) - Товариства з обмеженою відповідальністю "ОБРІЙ-НК", оскільки з отриманого на запит судді витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 11.10.2018 за № 1004523614 вбачається, що вказана юридична особа має адресу місцезнаходження: 01001, М.КИЇВ, ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОН, ВУЛИЦЯ ЕКСПЛАНАДНА, БУДИНОК 20 .

Виходячи з викладеного цього, до заяви № 10/10-1 від 10.10.2018 не додано документів, які підтверджують відправлення первісному кредитору (позивачу в даній справі) копії заяви і доданих до неї документів.

Водночас, виходячи зі змісту ч. 3 ст. 334 ГПК України, якою передбачено, що заява про заміну сторони її правонаступником розглядається судом у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб , зазначена норма передбачає обізнаність учасників справи стосовно заявлених вимог.

Враховуючи принцип універсальності волі законодавця, у разі відсутності спеціальної норми щодо вирішення певних питань, які виникають при розгляді справи, до відповідних процесуальних заяв, клопотань тощо мають застосовуватися положення ГПК України, якими врегульовано аналогічні питання інших розділів ГПК України, суд вважає за необхідне при вирішенні питання стосовно подальшого руху заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі № 915/556/17, застосувати приписи п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України та ст. 174 ГПК України.

У відповідності до ч. 4 ст. 170 ГПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду .

Враховуючи сукупність наведених норм та обставин, суд дійшов висновку про повернення заявнику вищевказаної заяви без розгляду.

Крім того, суд вважає за необхідне звернути увагу заявника встановлені процесуальним законом вимоги щодо оформлення письмових доказів, які подаються до суду.

Так, у відповідності до приписів ч. ч. 2, 5 ст. 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення .

Копії письмових доказів, які подаються до суду, оформлюються відповідно до вимог п. 5.27 "Національного стандарту України. Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів. ДСТУ4163-2003", затвердженого наказом Держспоживстандарту України № 55 від 07.04.2003. Відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії .

Однак, усі додані до заяви документи засвідчені неналежним чином.

За загальним правилом, повернення заявнику поданої заяви без розгляду не є перешкодою для повторного звернення до суду з такою самою заявою в порядку, встановленому ГПК України, після усунення її недоліків.

Таким чином, керуючись ст. ст. 170, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "СИЛЕНА" № 10/10-1 від 10.10.2018 про заміну сторони у виконавчому провадженні та додані до неї документи повернути заявнику без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у порядку, визначеному статтею 256 і підпунктом 17.5 пункту 17 Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

Додатки (лише на адресу заявника): заява № 10/10-1 від 10.10.2018 з доданими до неї документами всього на 18-ох арк.

Суддя О.Г. Смородінова

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення16.10.2018
Оприлюднено16.10.2018
Номер документу77111996
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/556/17

Ухвала від 15.11.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 09.11.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 16.10.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Судовий наказ від 08.09.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Рішення від 23.08.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 04.07.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 12.06.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні