Ухвала
від 10.10.2018 по справі 0240/3102/18-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

10 жовтня 2018 р. м. Вінниця Справа № 0240/3102/18-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Воробйової Інни Анатоліївни,

за участю:

секретаря судового засідання: Литвина Д.С.

представників позивача : ОСОБА_1, ОСОБА_2

представника 3-ої особи (ПАТ "Зернопродукт МХП") ОСОБА_3

у відсутність інших третіх осіб (фізичних осіб)

розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання про витребування доказів у справі за позовом: Селянського (фермерського) господарства ОСОБА_1 до: державного реєстратора Ковалівської сільського ради Немирівського району Вінницької області ОСОБА_4, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ПАТ "Зернопродукт МХП", ОСОБА_5, ОСОБА_6

про: визнання протиправними та скасування рішень

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом Селянського (фермерського) господарства ОСОБА_1 до державного реєстратора Ковалівської сільського ради Немирівського району Вінницької області ОСОБА_4, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ПАТ "Зернопродукт МХП", ОСОБА_5, ОСОБА_6 про визнання протиправними та скасування рішень.

Судом поставлено на розгляд клопотання представника ПАТ "Зернопродукт МХП" про витребування додаткових доказів, проти чого не заперечили учасники справи.

Розглянувши клопотання про витребування додаткових доказів, суд встановив наступне.

Так, предметом розгляду справи є вимоги про визнання протиправними та скасування рішень про державну реєстрацію прав оренди на земельні ділянки із кадастровими номерами 0523787000:01:000:0398; 0523787000:01:000:0383, які знаходяться на території Степанівської сільської ради Теплицького району Вінницької області.

В обгрунтування позовних вимог позивач зазначає, що оскаржувані рішення є протиправними, оскільки право оренди на спірні земельні ділянки вже було зареєстроване і на час прийняття оскаржуваних рішень, договора оренди укладені між власниками таких (ділянок) і позивачем, були чинними.

В свою чергу, представник третьої особи, обгрунтовуючи подане клопотання вказує про відсутність доказів того, що відомості про реєстрацію договорів оренди землі внесені до Поземельної книги. Відтак на його думку відсутні докази, що підтверджують факт належної державної реєстрації договорів оренди укладених між позивачем та власниками спірних земельних ділянок.

Вирішуючи питання про витребування письмових доказів, суд виходить з наступного.

Реєстрація прав оренди земельних ділянок у 2008-2010 роках здійснювалася структурними підрозділами Центру ДЗК згідно з Тимчасовим порядком ведення державного реєстру земель, затвердженого наказом Державного комітету України по земельних ресурсах №174 від 02.07.2003 року (далі - Тимчасовий порядок №174), яким, встановлена процедура державної реєстрації прав оренди на земельну ділянку.

Відповідно до пункту 4.2 Тимчасового порядку №174, державна реєстрація державного акта на право власності на земельну ділянку, державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, договору оренди землі здійснюється шляхом внесення записів реєстрації до книги реєстрації.

Крім того, відомості про земельну ділянку, зокрема про договір оренди землі та власника, користувача, орендаря (суборендаря) земельної ділянки вносяться до поземельної книги, яка є складовою частиною державного реєстру земель, про що зазначено в пункту пункту 1.2. Тимчасового порядку №174.

В свою чергу, процедура ведення Поземельної книши та Книги записів про державну реєстрацію, визначається Порядками ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянки, договорів оренди землі, затвередженими постановою КМУ від 9 вересня 2009 р. N 1021 .

Відповідно до пункту 11 Порядку ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, дата внесення запису до розділу Книги записів є датою державної реєстрації документа, що посвідчує право на земельну

ділянку.

Пунктом 8 Порядку ведення Поземельної книги визначено, що одночасно з внесенням відомостей до Поземельної книги робляться записи у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі (далі - Книга записів).

Згідно пункту 4 Порядку ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі , Книга записів у паперовому вигляді зберігається у територіальному органі Держкомзему за місцем розташування земельної ділянки.

Територіальний орган Держкомзему забезпечує зберігання поземельних книг з метою запобігання їх викраденню, втраті, знищенню або пошкодженню. Відповідальність за організацію зберігання поземельних книг несе керівник територіального органу Держкомзему згідно із законодавством. Поземельні книги зберігаються довічно (п. 3 Порядку ведення Поземельної книги ).

За таких обставин, суд доходить висновку про необхідність витребування у Теплицькому районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області витягів з Поземельної книги за 2010 рік та Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та права постійного користування землею, договорів оренди землі за 208р. щодо реєстрації договорів оренди за позивачем на спірні земельні ділянки.

Визначаючись щодо процесуальних підстав для витребування доказів, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини першої статті 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно частини четвертої статті 9 КАС України, суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справи, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно частини третьої статті 80 КАС України, про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Окремо суд вважає за необхідне звернути увагу учасників справи на наступне.

Згідно пунктів 6 -7 частини п'ятої статті 44 КАС України, учасники справи зобов'язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов'язки, визначені законом або судом.

Відповідно до частини шостої статті 80 КАС України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Частинами восьмою та дев'ятою статті 80 КАС України, у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

У разі неподання суб'єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Суд зобов'язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання учасником судового процесу його процесуальними правами, суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом (ч.4 ст.45 КАС України ).

Зокрема, такі заходи процесуального примусу, визначені частиною першою статті 149 КАС України, а саме, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках:

- невиконання процесуальних обов'язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу;

- зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству;

- неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб'єктом владних повноважень.

За таких обставин, суд доходить висновку про необхідність витребування додаткових письмових документів у Теплицькому районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, а саме, належним чином завірених копій витягів з Поземельної книги за 2010 рік та Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та права постійного користування землею, договорів оренди землі за 2010 р. щодо реєстрації договорів оренди землі від 10.03.2008 р., укладених між СФГ ОСОБА_1 та громадянами ОСОБА_5 і ОСОБА_6 на земельні ділянки, які знаходяться на території Степанівської сільської ради Теплицького району Вінницької області із наступними кадастровими номерами: 0523787000:01:000:0398; 0523787000:01:000:0383.

Керуючись ст.ст. 80, 162, 256 КАС України суд, -

УХВАЛИВ:

клопотання представника третьої особи задовольнити.

Витребувати з відділу у Теплицькому районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області та зобов'язати надати суду до 8.11.2018 р. належним чином завірені копії витягів з Поземельної книги за 2010 рік та Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та права постійного користування землею, договорів оренди землі за 2010 р. щодо реєстрації договорів оренди землі від 10.03.2008 р., укладених між СФГ ОСОБА_1 та громадянами ОСОБА_5 і ОСОБА_6 на земельні ділянки, які знаходяться на території Степанівської сільської ради Теплицького району Вінницької області із наступними кадастровими номерами: 0523787000:01:000:0398; 0523787000:01:000:0383.

У випадку невиконання вимог ухвали суду повідомити про причини такого невиконання.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Відповідно до ч. 3 ст. 293 КАС України, заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Воробйова Інна Анатоліївна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.10.2018
Оприлюднено17.10.2018
Номер документу77117480
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0240/3102/18-а

Ухвала від 29.01.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

Ухвала від 20.12.2018

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

Ухвала від 23.11.2018

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

Ухвала від 10.10.2018

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

Ухвала від 11.09.2018

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні