Ухвала
від 16.10.2018 по справі 484/3199/18
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/3199/18

Провадження №1-кс/484/1273/18

У Х В А Л А

про задоволенняклопотання

16.10.18р. м.Первомайськ

Слідчий суддя Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , розглянув клопотання слідчого СВ Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , винесене у кримінальному провадженні № 42018151300000052 про проведення оціночно земельної експертизи

ВСТАНОВИЛА:

Слідчий СВ Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , звернулась до слідчого судді з клопотанням про проведення оціночно земельної експертизи.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначила, що СВ Первомайського ВП ГУ НП в Миколаївській області проводиться досудове розслідування у кримінальномупровадженні,внесені доЄРДР за№42018151300000052 від 09 липня 2018 року за фактом підроблення державним реєстратором ОСОБА_4 офіційного документа, який видається чи посвідчується державним реєстратором, який надає права, з метою використання його іншою особою.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , відповідно до пункту 1 розпорядження Первомайського міського голови, призначена з 02 березня 2016 року на посаду головного спеціаліста, державного реєстратора відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, їх обтяжень, юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців апарату виконавчого комітету міської ради в порядку переведення.

ОСОБА_4 , будучи державним реєстратором, умисно, внесла до офіційного електронного документу, який надає право користування - оренди земельної ділянки, завідомо неправдиві відомості з метою використання його іншою особою при таких обставинах.

Як передбачено ст.ст. 4, 5 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державній реєстрації прав, крім інших, підлягають право власності та право оренди (суборенди) земельної ділянки. У Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об`єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: підприємства як єдині майнові комплекси, житлові будинки, будівлі, споруди, а також їх окремі частини, квартири, житлові та нежитлові приміщення.

Відповідно до ч.2 ст. З Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

На підставі вказаних норм закону, 08.06.2017 року, голова фермерського господарства «Лозінське поле» ОСОБА_5 звернувся до Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Первомайської міської ради із заявою про одночасну реєстрацію права власності на земельну ділянку з кадастровим номером 4825486300:06:000:0011 за Первомайською районною державною адміністрацією та права оренди на вказану земельну ділянку за фермерським господарством «Лозінське поле». До заяви були додані копія договору оренди водного об`єкту загальнодержавного значення від 28.12.2012 року, зареєстрованого 23.05.2013 року у журналі реєстрації договорів оренди водних об`єктів Первомайської районної державної адміністрації за №004230513, витяг з Державного земельного кадастру НВ- 4803495472017 від 08.06.2017, копія розпорядження Первомайської районної державної адміністрації №350-р від 07.11.2005 «Про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду громадянину ОСОБА_5 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (товарне риборозведення)», копія розпорядження Первомайської районної державної адміністрації №577-р від 24.12.2012 «Про передачу водних об`єктів в оренду фермерському господарству «Лозінське поле» в межах території Синюхино - брідської сільської ради» та квитанція про сплату адміністративного збору за державну реєстрацію прав.

Після виготовлення електронних копій документів, поданих для державної реєстрації права власності та права оренди на земельну ділянку з кадастровим номером 4825486300:06:000:0011, шляхом сканування та їх розміщення у базі даних заяв Державного реєстру прав у порядку, передбаченому ч.І ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», вони були передані на розгляд державному реєстратору ОСОБА_4 для перевірки документів на наявність підстав для зупинення розгляду заяви, зупинення державної реєстрації прав, відмови у проведенні державної реєстрації прав та прийняття відповідних рішень; прийняття рішення про державну реєстрацію прав (у разі відсутності підстав для зупинення розгляду заяви, зупинення державної реєстрації прав, відмови у проведенні державної реєстрації прав); відкриття розділу в Державному реєстрі прав та/або внесення до відкритого розділу або спеціального розділу Державного реєстру прав відповідних відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об`єкти та суб`єктів цих прав; формування витягу з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав для подальшого використання заявником.

Державний реєстратор ОСОБА_4 за результатами розгляду заяви ОСОБА_5 в порушення вимог ч.І ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» за відсутності укладеного в установленому законом порядку договору оренди, предметом якого є земельна ділянка з кадастровим номером 4825486300:06:000:0011, або інших документів, що відповідно до законодавства підтверджують набуття, зміну або припинення прав на зазначену земельну ділянку 03.07.2017 року підробила офіційний електронний документ, шляхом внесення недостовірних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Вона відкрила розділ у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та внесла до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис №21187030 про надання Первомайською районною державною адміністрацією в оренду фермерському господарству «Лозінське поле» земельної ділянки площею 5,003 га з кадастровим номером 4825486300:06:000:0011 строком на 49 років.

В результаті внесення державним реєстратором ОСОБА_4 недостовірних даних про право оренди на земельну ділянку площею 5,003 га з кадастровим номером 4825486300:06:000:0011 за фермерським господарством «Лозінське поле» до Державного реєстру прав на нерухоме майно вказане господарство на підставі ч.2 ст. З Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» набуло право оренди на вказану земельну ділянку. Після чого ОСОБА_4 сформувала витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав, який відповідно до ч.4 ст.5 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» є візуальною формою подання електронного документа, та видала його голові фермерського господарства «Лозінське поле» ОСОБА_5 для подальшого використання ним.

28.09.2018 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч.1 ст. 358 КПК України за вказаних вище обставин.

З метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин справи та з метою встановлення розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, необхідно призначити оціночну-земельну експертизу.

Слідчий в судове засідання не з`явилась, надала суду заяву, в якій просила клопотання задовольнити та справу розглядати без її участі. Отже, в силу ч.3 ст. 244 КПК України вважаю за можливе розгляди страву у її відсутність.

Таким чином, на підставі ч.4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів судового засідання не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання та кримінального провадження слідчий суддя дійшов наступного.

СВ ПервомайськогоВП ГУНП вМиколаївській областіпроводиться досудоверозслідування укримінальному провадженні,внесені доЄРДР за№42018151300000052 від 09 липня 2018 року за фактом підроблення державним реєстратором ОСОБА_4 офіційного документа, який видається чи посвідчується державним реєстратором, який надає права, з метою використання його іншою особою.

28.09.2018 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч.1 ст. 358 КПК України за вказаних вище обставин.

Відповідно до ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Згідно п. 3 ч.1 ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню: вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК Україниекспертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Відповідно до ч. 1, п. 6 ч. 2ст. 242 КПК Україниекспертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права. Слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Згідно ст. 243 КПК Україниексперт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 244 КПК Україниу разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

На підставі вищевикладеного, враховуючи, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта для проведення оціночно земельної експертизи, приходжу до висновку, що клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.242-244, 369-372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИЛА:

Клопотання слідчого задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні № 42018151300000052 від 09.07.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, оціночно земельну експертизу, виконання якої доручити Кіровоградському науково дослідному експертно криміналістичному центру МВС України.

На вирішення експертизи поставити таке питання:

- яка вартість права користування - оренди земельної ділянки з кадастровим номером 4825486300:06:000:0011 площею 5,003 га, цільове призначення якої - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, товарне риборозведення, що розташована в межах території Синюхинобрідської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, строком на 49 років без урахування вартості водного об`єкту, що розташований на ній, станом на час державної реєстрації права оренди на землю - 08.06.2017 року?

Для дослідження експертам надати: пакет №1, в якому знаходяться, завірені належним чином, копії документів: інформаційна довідка №129952336; договір оренди водного об`єкту загальнодержавного значення від 28.12.2012 року; акт приймання-передачі водного об`єкта (ставка) від 28.12.2012 року; акт про передачу на прийом гідротехнічної споруди ставка №31 (верхній); акт про передачу на прийом гідротехнічної споруди ставка №34; акт про передачу на прийом гідротехнічної споруди ставка №35; акт про передачу на прийом гідротехнічної споруди ставка №36; розпорядження №577-р від 24.12.2012 року; розпорядження №350-р від 07.11.2005 року; витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку;

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ: ОСОБА_1

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення16.10.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу77121694
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —484/3199/18

Ухвала від 13.11.2018

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Літвіненко Т. Я.

Ухвала від 16.10.2018

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Літвіненко Т. Я.

Ухвала від 27.07.2018

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Закревський В. І.

Ухвала від 18.07.2018

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Закревський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні