Ухвала
від 08.10.2018 по справі 522/15492/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

08.10.2018

Справа № 522/15492/18

Провадження № 1-«кс»/522/18737/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 жовтня 2018 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВПриморського ВПв м.Одесі ГУНПв Одеськійобласті ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Одеської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання СВ Приморського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12016160500002428 від 31.03.2016 р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 358, ч.4 ст. 190 КК України, за зверненням директора M/S « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Республіка Панама ОСОБА_5 про те, що в 2014 році невстановлені особи надали до СПК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (коду ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) підроблені офіційні документи та зловживаючи довірою шахрайським шляхом заволоділи грошовими коштами належних M/S « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у сумі 2 680 000,00 гривень.

Досудовим розслідуванням встановлено, що між M/S « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Республіка Панама та СПК « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в особі ОСОБА_6 , укладено контракт поставки № 28/05 від 28.05.2014, відповідно до якого, СПК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » повинні поставити покупцю продукцію, за що отримати грошові кошти.

У 2014 році, на виконання умов договору поставки № 28/05 від 28.05.2014 « ІНФОРМАЦІЯ_3 » перерахувало на розрахунковий рахунок СВК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » грошові кошти в сумі 2 680 000,00 грн.

У подальшому, не виконавши умов вищевказаного контракту, СПК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у 2015 році розпочали повертати раніше отримані грошові кошти.

У грудні 2015 року СПК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) повідомили M/S « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Республіка Панама про готовність повернення частини заборгованості, однак у зв`язку з неможливістю підприємства придбати валюту на міжбанківській біржі, директору M/S « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Республіка Панама ОСОБА_5 було запропоновано схема закриття боргу шляхом перерахування гривні.

Таким чином, грошові кошти у сумі 2 680 000,00 грн., повинні бути перераховані на Українське підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), директором якого призначено ОСОБА_7 .

У свою чергу, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » повинно перерахувати вже валюту на розрахунковий рахунок M/S « ІНФОРМАЦІЯ_1 », однак до теперішнього часу грошові кошти так і не були перераховані.

28.12.2015 СПК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надано договір про перевід боргу № 1 та підписаного листа від імені ОСОБА_5 (який як вбачається з протоколу допиту потерпілого зазначений лист не підписував) про необхідність оплати боргу вже ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), відповідно до чого СПК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перерахувала останнім 4 600,000 гривень.

Враховуючи вищевикладене, в діях невстановлених посадових осіб СПК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », вбачаються ознаки підроблення документів, з метою уникнення від сплати вищевказаного боргу.

13.02.2018 в рамках кримінального провадження винесено постанову про призначення судово-почеркознавчої експертизи.

Згідно висновку експерта №18-678 від 13.03.2018 підпис від імені ОСОБА_5 у графі «Кредитор « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на останньому аркуші у договорі про перевід борг №1 від 28.12.2015, укладеного між M/S « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Республіка Панама, СПК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », виконаний не ОСОБА_5 , а іншою особою. Підпис від імені ОСОБА_5 у листі « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 28.12.2015 №25/12-15 направленого на керівника СПК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_8 щодо перерахування коштів на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » з додатком договору переводу боргу, виконаний не ОСОБА_5 , а іншою особою.

Окрім того, у кримінальному проваджені призначено судово-почеркознавчу експертизу та згідно клопотання експерта для проведення експертизи необхідно надати додаткові матеріали, а саме вільні зразки підписів ОСОБА_7 в оригіналах різноманітних документів офіційного характеру.

Установлено, що ОСОБА_7 , з метою прикриття здійснення незаконної діяльності створив низку підприємств, які залучені до схеми мінімізації податкового навантаження, мають ознаки «фіктивності», здійснюють діяльність, спрямовану на здійснення операцій, пов`язаних з наданням податкової вигоди третім особам, зокрема ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) чим заподіяли істотної шкоди державі.

Також встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), директором якого є ОСОБА_7 , з метою здійснення фінансово господарської діяльності, використовує розрахункові рахунки №№ НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , відкриті у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_10 ).

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що банківські документи, щодо діяльності та фінансового стану ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), які стали відомі банку у процесі обслуговування клієнта, в тому числі відомості про стан рахунків даного підприємства, операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди та взаємовідносини з третіми особами мають суттєве значення, а також з метою проведення судово-почеркознавчої експертизи виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до оригіналів документів по рахункам №№ НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , відкриті у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_10 ), а саме: заяви про відкриття рахунків, картки зі зразками підписів, інші документи, що подавалися при відкритті та обслуговуванні вказаних рахунків, а також касові та платіжні документи, що подавалися при видачі/переказуванні коштів з зазначених рахунків від імені ОСОБА_7 .

Також слідчий просить розгляд клопотання провести без виклику особи у володінні якої знаходяться вказані документи, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення необхідної інформації.

До суду надійшла заява слідчого в якій зазначено, що клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів він підтримує, та просить провести розгляд за його відсутності.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачений цим Кодексом, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності слідчого.

У відповідності до ч.4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено за відсутності учасників судового провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки всі особи, які беруть участь у судовому провадженні до суду не з`явилися.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити, з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Надані матеріалі свідчать про те, що оригінали документів по рахунку № НОМЕР_8 відкритому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_10 ), а саме: заяви про відкриття рахунку, картка зі зразками підписів, інші документи, що подавалися при відкритті та обслуговуванні вказаного рахунку, а також касові та платіжні документи, що подавалися при видачі/переказуванні коштів з зазначеного рахунку; по рахунку № НОМЕР_9 відкритому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_10 ), а саме: заяви про відкриття рахунку, картка зі зразками підписів, інші документи, що подавалися при відкритті та обслуговуванні вказаного рахунку, а також касові та платіжні документи, що подавалися при видачі/переказуванні коштів з зазначеного рахунку, які знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_10 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути доказами під час судового розгляду та необхідні для проведення судово-почеркознавчої експертизи.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Як вбачається з клопотання та наданих до суду матеріалів, слідчим було обґрунтовано доведено, що вказана інформація має суттєве доказове значення для встановлення істини по справі, а довести вищенаведені обставини іншим способом не надається можливим.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу та вилучення зазначеної в клопотанні інформації.

Керуючись ст.ст.159, 160, 162, 163, 164 КПК України,

УХВАЛИВ :

Клопотання слідчогоСВ ПриморськогоВП вм.Одесі ГУНПв Одеськійобласті ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати слідчомуслідчого відділуПриморського ВПв м.Одесі ГУНПв Одеськійобласті ОСОБА_3 , іншим слідчим з групи слідчих або оперуповноваженому УЗЕ в Одеській області ДЗЕ НП України ОСОБА_9 , чи оперативним співробітникам за дорученням слідчого у порядку ст. 40, 41 КПК України, тимчасовий доступ з можливістю вилучення оригіналів документів по рахунку № НОМЕР_8 відкритому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_10 ), а саме: заяви про відкриття рахунку, картка зі зразками підписів, інші документи, що подавалися при відкритті та обслуговуванні вказаного рахунку, а також касові та платіжні документи, що подавалися при видачі/переказуванні коштів з зазначеного рахунку; по рахунку № НОМЕР_9 відкритому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_10 ), а саме: заяви про відкриття рахунку, картка зі зразками підписів, інші документи, що подавалися при відкритті та обслуговуванні вказаного рахунку, а також касові та платіжні документи, що подавалися при видачі/переказуванні коштів з зазначеного рахунку, які знаходиться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_10 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення08.10.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77124439
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —522/15492/16-к

Ухвала від 08.10.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Самойленко Д. О.

Ухвала від 08.10.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Самойленко Д. О.

Ухвала від 08.10.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Самойленко Д. О.

Ухвала від 08.10.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Самойленко Д. О.

Ухвала від 08.10.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Самойленко Д. О.

Ухвала від 14.04.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Ухвала від 14.04.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Ухвала від 14.04.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Ухвала від 14.04.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Ухвала від 14.04.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні