Рішення
від 26.09.2018 по справі 602/614/18
ЛАНОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 602/614/18

Провадження № 2/602/193/2018

ЛАНОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Тернопільської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"26" вересня 2018 р. м.Ланівці

Лановецький районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді - Костів Л.І.,

з участю:

секретаря - Домчук В.І.,

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ланівці цивільну справу за позовом представника позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про збільшення розміру аліментів ,-

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_3 про збільшення розміру аліментів на утримання неповнолітньої дочки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1.

В обґрунтування заявлених вимог представник позивача посилається на те, що позивачка з відповідачем перебували в зареєстрованому шлюбі, який розірвано рішенням Лановецького районного суду Тернопільської області від 16 вересня 2011 року. Від даного шлюбу у них народилася дочка: ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Рішенням Лановецького районного суду Тернопільської області від 06 червня 2016 року з ОСОБА_3 було стягнуто в її користь аліменти на утримання неповнолітньої дочки: ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 500 гривень щомісячно до досягнення дитиною повноліття. На даний час розмір аліментів, які сплачує відповідач на її користь на утримання дитини є занадто низьким та значно меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і не може забезпечити рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.

У зв'язку з цим, зважаючи на збільшення прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, те, що на даний час вона не працює, є інвалідом третьої групи, має на утриманні ще трьох малолітніх дітей, позивачка просить суд збільшити розмір аліментів та стягнути з відповідача аліменти в її користь на утримання спільної дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі ? частки з усіх видів його заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків мінімального прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням законної сили до досягнення дитиною повноліття.

В судове засідання позивачка ОСОБА_2 не з'явилась, хоча про день, час і місце розгляду справи була повідомлена належним чином.

Представник позивачки ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила їх задоволити з підстав, викладених в позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився, хоча про день, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Суд, вислухавши пояснення представника позивачки, дослідивши докази по справі, вважає, що позов підлягає до задоволення.

При цьому суд виходив із наступного.

Згідно копії свідоцтва про народження серії 1-ИД № 110641, виданого 08 грудня 2009 року Борсуківською сільською радою Лановецького району Тернопільській області, батьками ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_3 та ОСОБА_5.

Рішенням Лановецького районного суду Тернопільської області від 16 вересня 2011 року шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_3 розірвано. Після розірвання шлюбу прізвище ОСОБА_5 змінено на дошлюбне прізвище Баран .

Рішенням Лановецького районного суду Тернопільської області від 06 червня 2016 року, вирішено стягнути з ОСОБА_3 в користь ОСОБА_2, аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, у твердій грошовій сумі в розмірі 500,00 грн щомісяця, починаючи з 25 березня 2016 року до досягнення дитиною повноліття.

На утриманні в позивачки крім малолітньої ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, перебувають ще троє неповнолітніх дітей, а саме: ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, свідоцтво про народження серія І-ИД №034390, видане 15 серпня 2006 року Борсуківською сільською радою Лановецького району Тернопільської області, ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_3, свідоцтво про народження серія І-ИД №161743, видане 07 серпня 2012 року Борсуківською сільською радою Лановецького району Тернопільської області, ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_3, свідоцтво про народження серія І-ИД №161744, видане 07 серпня 2012 року Борсуківською сільською радою Лановецького району Тернопільської області.

Згідно довідки №616, від 07 червня 2018 року та Акту обстеження житлово-побутових умов проживання №244 від 08 червня 2018 року, виданих Борсуківською сільською радою Лановецького району Тернопільської області, ОСОБА_2, зареєстрована за адресою ІНФОРМАЦІЯ_4 та має такий склад сім'ї: ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_5 - мама; ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_6 - дочка; ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7 - дочка; ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_8 - син; ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_8 - син. Діти проживають разом з матір'ю і знаходяться на її утриманні.

Як вбачається з Довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серія АВ №1058895, виданої 09 січня 2018 року Комунальною установою Тернопільської обласної ради обласний центр медико-соціальної експертизи Кременецька міжрай МСЕК, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_9, є інвалідом третьої групи захворювання та їй протипоказана важка фізична праця, інвалідність встановлена до 01 лютого 2019 року.

Відповідно до статті 13 ЦПК України суд розглядає справи за зверненням особи та в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий розгляд його справи незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Згідно ст. 8 Закону України Про охорону дитинства батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України. Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Відповідно до ч.2 ст.27 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року, батько (батьки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини. Батьки несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

В силу вимог положень ст.141 СК України мати і батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини.

Відповідно до ст. 5 Протоколу №7 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (зі змінами, внесеними Протоколом № 11) кожен з подружжя у відносинах між собою і в їхніх відносинах зі своїми дітьми користується рівними правами та обов'язками цивільного характеру, що виникають зі вступу в шлюб, перебуванні в шлюбі та у випадку його розірвання.

Виходячи з вищенаведеного, сторони мають рівні права та обов'язки по утриманні та матеріальному забезпеченні дитини, а отже не тільки позивач, але й відповідач зобов'язаний утримувати своїх дітей.

Згідно ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття.

Відповідно до ч.1 ст.192 Сімейного кодексу України, розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст.ст.181, 183 СК України способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Мінімальний розмір на одну дитину у відповідності до ст.182 СК України не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. При визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3- 1 ) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; 3- 2 ) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до Закону України Про державний бюджет України на 2018 рік прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років з січня 2018 року складає 1492 грн., з липня 2018 року складає 1559 грн. і з грудня 2018 року - 1626 грн та для дітей віком від 6 до 18 років з січня 2018 року складає 1860 грн., з липня 2018 року складає 1944 грн. і з грудня 2018 року - 2027 грн., що в порівнянні з прожитковим мінімумом, встановленим на 2016 рік, є значно більшим.

Враховуючи положення ч.1 ст.3 Конвенції про права дитини, ратифікованої Постановою Верховної Ради Української РСР від 27 лютого 1991 року №789-XII, частин 7, 8 ст.7 СК України, під час вирішення будь-яких питань щодо дітей суд повинен виходити з якнайкращого забезпечення інтересів дітей.

Таким чином, враховуючи майнове становище відповідача, беручи до уваги норму законодавства про рівні обов'язки батьків щодо утримання дітей, виходячи з забезпечення інтересів дитини, а також враховуючи розмір стягуваних з відповідача аліментів, який є явно заниженим і не може забезпечити інтереси дитини, суд вважає, що позов представника позивачки підлягає до задоволення шляхом збільшення розміру аліментів, що стягуються з ОСОБА_3 в користь ОСОБА_2 аліменти на утримання ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 500 грн. 00 коп. щомісячно до ? частки з усіх видів його заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків мінімального прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням законної сили до досягнення дитиною повноліття.

Відповідно до вимог п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України слід допустити негайне виконання рішення в межах суми платежу за один місяць.

Згідно ст.141 ЦПК України суд також вважає за необхідне стягнути з ОСОБА_3 в користь держави 704 гривні 80 копійок судового збору.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 211, 247, 263-265, 352 ЦПК України, ст. ст. 180, 181, 182, 184, 192 СК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов представника позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_1 задовільнити.

Збільшити розмір аліментів та щомісячно стягувати з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_10, жителя ІНФОРМАЦІЯ_11 в користь ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_9, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , жительки с.Борсуки, вул.Павла Томчука,16, Лановецького району, Тернопільської області аліменти на утримання дочки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі ? частки з усіх видів його заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків мінімального прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно починаючи з дня набрання рішенням законної сили та до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_10, жителя ІНФОРМАЦІЯ_11, в користь держави судовий збір у розмірі 704 грн. 80 коп., перерахувавши його у Головне управління казначейства у м. Києві (22030106); код за ЄДРПОУ 37993783; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача: 899998; рахунок отримувача: 31211256026001; код класифікації доходів бюджету: 22030106, призначення платежу: «Судовий збір за позовом представника позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про збільшення розміру аліментів, Лановецький районний суд Тернопільської області, код ЄДРПОУ 02886628» .

Допустити негайне виконання рішення в межах суми платежу за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до апеляційного суду Тернопільської області через Лановецький районний суд Тернопільської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 05 жовтня 2018 року.

Суддя: ОСОБА_10

СудЛановецький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення26.09.2018
Оприлюднено18.10.2018
Номер документу77175111
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —602/614/18

Рішення від 26.09.2018

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Костів Л. І.

Ухвала від 05.10.2018

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Костів Л. І.

Рішення від 26.09.2018

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Костів Л. І.

Ухвала від 06.08.2018

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Костів Л. І.

Ухвала від 11.07.2018

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Костів Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні