Рішення
від 09.10.2018 по справі 920/435/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

09.10.2018 Справа № 920/435/18

Господарський суд Сумської області у складі судді Соп'яненко О. Ю.

при секретарі судового засідання Чепульській Ю.В.,

за участю:

від позивача - Мукорез О.Л.,

від відповідача - Якименко О.І.,

від 1 третьої особи - Якименко О.І.,

від 2 третьої особи - не з'явився,

від 3 третьої особи - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Сумської області матеріали справи № 920/435/18

за позовом ТОВ "Торговий дім "Бізнес Консалтинг", м. Суми

до відповідача Сумської міської ради, м. Суми

треті особи, які не заявляються самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

1.Департамент забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради, м. Суми

2.Постійна комісія з питань архітектури, містобудування, регулювання земельних відносин, природокористування та екології Сумської міської ради, м.Суми

3.Релігійна громада євангельських християн "Церква Різдва" м.Суми Собору незалежних церков України, м.Суми

про визнання укладеним договору оренди земельної ділянки,

встановив:

Відповідно до вимог позовної заяви ТОВ "Торговий дім "Бізнес Консалтінг" просить суд визнати укладеним договір оренди земельної ділянки між позивачем та відповідачем за адресою м. Суми, вул. Данила Галицького, 68-а, площею 0,2692 га, кадастровий номер 5910136600:21:003:0029 в редакції зазначеній в позовній заяві.

Ухвалою господарського суду від 14.06.2018 відкрито провадження у даній справі за правилами загального позовного провадження.

Відповідач подав суду відзив на позов від 12.07.2018, відповідно до якого проти позову заперечує та подав письмові пояснення від 31.07.2018.

Ухвалою господарського суду від 13.08.2018 закрито підготовче провадження у даній справі та призначено розгляд справи по суті.

Ухвалою господарського суду від 04.10.2018 розгляд справи призначено на 09.10.2018.

В судовому засіданні представник позивача підтримав поданий позов.

Представник відповідача та 1-ї третьої особи проти позову заперечував.

Представники 2 та 3 третіх осіб в судове засідання не прибули. Зокрема, Постійна комісія з питань архітектури, містобудування, регулювання земельних відносин, природокористування та екології Сумської міської ради отримує ухвали господарського суду у даній справі, що підтверджено поштовими повідомленнями, які повертається на адресу суду.

Поштові відправлення, які направлялися судом на адресу Релігійної громади євангельських християн "Церква Різдва" м.Суми Собору незалежних церков України повертаються на адресу суду з відміткою на поштових конвертах "За закінченням терміну зберігання".

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши надані докази, заслухавши пояснення учасників справи, суд встановив:

23.02.2018 року ТОВ "ТД Бізнес Консалтінг" звернулось до Управління "ЦНАП м. Суми" Сумської міської ради із заявою про надання в оренду земельної ділянки та укладення договору оренди, щодо земельної ділянки, розташованої за адресою м. Суми вул. Данила Галицького, 68-А, площею 0,2692 га, кадастровий номер 5910136600:21:003:0029.

ТОВ "ТД "Бізнес Консалтінг" є власником нежитлових приміщень, що розташовані на вищезазначеній земельній ділянці відповідно до Свідоцтва про придбання нерухомого майна на аукціоні від 09.01.2018 р. виданого приватним нотаріусом Сумського МНО Нагорною Н.В. зареєстрованого в реєстрі за №65, витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та технічного паспорта.

Позивач є добросовісним набувачем стосовно нерухомого майна. Після набуття у власність комплексу будівель та споруд за адресою м. Суми вул. Данила Галицького, 68-а.

Згідно зі схематичним планом земельної ділянки виготовленим КП "Сумське міське БТІ" вся земельна ділянка знаходиться під нерухомим майном, периметр земельної ділянки обмежений огорожею, навісами та стінами будівель та споруд, земельна ділянка вкрита твердим замощенням. Відповідні обмеження також нанесено на кадастровий план земельної ділянки згідно витягу з ДЗК.

Відповідно до ч. 2 ст. 120 Земельного кодексу якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Згідно ч. 1 ст. 377 Цивільного кодексу України, до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Відповідно до частини другої статті 116, статей 125, 126 Земельного кодексу України набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Відповідно до ст.93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою.

Згідно ст. 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний сірок, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Стаття 641 Цивільного кодексу України встановлює, що пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов'язаною у разі її прийняття. Відповідь особи, відповідно до статті 642 ЦКУ, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною.

Відразу після набуття права власності на нерухоме майно ТОВ "ТД "Бізнес Консалтінг" підготувало необхідні документи та звернулось до ЦНАП м. Суми із заявою про оформлення договору оренди на вказану земельну ділянку.

Відповідно до інформації з веб-сайту ЦНАП м. Суми (http://cnap.gov.ua/node/189 розділ земельні питання), інформаційних та технологічних карток затверджених директором департаменту забезпечення ресурсних платежів СМР Клименко Ю.М., строк надання адміністративної послуги становить 2 місяці, з них на розгляд питання та опрацювання документів профільною депутатською комісією відведено 1-2 тижні.

Разом з тим вже протягом 3-х місяців питання перебуває на розгляді Постійної комісії з питань архітектури, містобудування, регулювання земельних відносин, природокористування та екології Сумської міської ради.

Позивачем надано вичерпний перелік документів необхідних для заключення договору оренди земельної ділянки, земельна ділянка сформована, її межі визначені на місцевості, наявний відповідний запис в Державному земельному кадастрі, кадастровий номер 5910136600:21:003:0029.

Разом з тим посадовими особами Сумської міської ради безпідставно затягується погодження питання про передання земельної ділянки в оренду.

Згідно інформації з веб-сайту Сумської міської ради smr.gov.ua на земельну ділянку під нерухомим майном позивача претендує третя особа - Релігійна громада євангельських християн "Церква Різдва".

На веб-сайті зареєстровано проект рішення Сумської міської ради, щодо надання дозволу Релігійній громаді "Церква Різдва" на розроблення технічної документації щодо поділу Земельної ділянки площею 0,2692 га кадастровий номер 5910136600:21:003:0029 за адресою м. Суми вул. Данила Галицького, 68а.

Проектом рішення Сумської міської ради №29-МР від 21.05.2018 р. пропонується фактично виділити частину вже сформованої земельної ділянки для "Церкви Різдва", позбавивши права користування земельною ділянкою Позивача.

Проте, релігійна організація "Церква Різдва" не має нерухомого майна на спірній земельній ділянці, щодо "Церкви Різдва" не встановлено сервітутів або інших прав на користування земельною ділянкою.

Згідно з генеральним планом забудови м. Суми у відведеному місці неможливе зведення релігійних та культових споруд, "Церква Різдва" не має жодних прав на земельну ділянку, якою користується ТОВ "ТД Бізнес Консалтінг".

Так згідно плану зонування території міста Суми земельна ділянка знаходиться в зоні загальноміського центру Г-1 та діловій зоні Г-2.

Цільове призначення земельної ділянки для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, категорія земель землі громадської та житлової забудови.

Позивач 17.05.2018 звертався до Управління "ЦНАП" Сумської міської ради із заявою в якій уточнив прохання надати земельну ділянку для комерційного використання у зв'язку зі знаходженням в діловій зоні та зоні центру Г-1, Г-2.

Однак, Постійною комісією з питань архітектури, містобудування, регулювання земельних відносин, природокористування та екології Сумської міської ради так і не надано погодження на передачу земельної ділянки в оренду позивачеві.

Відповідно до ч.1 ст. 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Питання вирішення спорів пов'язаних із земельними відносинами досліджено Вищим господарським судом України, так згідно п.п. 2.15., 2.16.Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17 травня 2011 року № 6 "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" визначено, що з 20.06.2007 набрав чинності Закон України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Цивільного кодексу України" від 27.04.2007 N 997-V, яким було змінено редакцію частин першої та другої статті 120 ЗК України. Зокрема, стаття 120 ЗК України (в редакції від 27.04.2007) не містила положення про договір оренди як про єдину підставу права користування земельною ділянкою, на якій знаходиться житловий будинок, будівля, споруда. Отже, з дати набрання чинності названим Законом передбачене статтею 120 ЗК України право власника нерухомого майна користуватися земельною ділянкою, на якій знаходиться це майно, може ґрунтуватися й на інших підставах, ніж договір оренди земельної ділянки.

Власник житлового будинку (крім багатоквартирного), будівлі, споруди на підставі статей 120, 102 1 ЗК України та статей 377, 413 ЦК України вправі вимагати від власника земельної ділянки (в тому числі й шляхом подання відповідного позову) оформлення права користування земельною ділянкою, на якій розташоване відповідне нерухоме майно, та ділянкою, необхідною для його обслуговування.

п. 2.16 Постанови пленуму, визначено, що необхідною умовою укладення договору оренди земельної ділянки, яка перебуває у державній або в комунальній власності, є наявність рішення відповідного органу про надання земельної ділянки. Водночас зобов'язання цього органу в судовому порядку укласти такий договір за відсутності зазначеного рішення є неможливим (крім випадку, передбаченого статтею 120 ЗК України та статтею 377 ЦК України), оскільки це порушувало б його передбачену Конституцією України виключну компетенцію.

Відповідно до п. "а", "е" ст.141 ЗК України підставами припинення права користування земельною ділянкою є добровільна відмова від права користування земельною ділянкою та набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці.

Таким чином ТОВ "ТД Бізнес Консалтінг" не відмовлялось від права користування земельною ділянкою на користь третіх осіб, а надання дозволу третім особам на розробку технічної документації щодо поділу земельної ділянки під нерухомим майном позивача порушує його права на користування земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 162 Господарського-процесуального кодексу України повідомляю, що можливості досудового врегулювання спору вичерпані, позивач вжив всіх можливих заходів спрямованих на заключення договору оренди земельної ділянки; вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви не здійснювалось; не подано іншого позову (позовів) до Сумської міської ради або інших осіб з предмету та підстав викладених у цій позовній заяві.

Відповідно до ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов'язків щодо доказів.

З урахуванням всіх обставин справи, позивач подав суду належні докази, які об'єктивно і у визначеному законом порядку підтвердили його позицію, тому вимоги позивача визнаються судом правомірними, обґрунтованими і підлягають задоволенню шляхом укладення договору оренди земельної ділянки між позивачем - ТОВ "Торговий дім "Бізнес Консалтинг" та відповідачем - Сумською міською радою, яка розташована за адресою м. Суми, вул. Данила Галицького, 68-а, площею 0,2692 га, кадастровий номер 5910136600:21:003:0029 в редакції зазначеній в позовній заяві.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України позивачу за рахунок відповідача відшкодовуються витрати по сплаті судового збору в сумі 1 762,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 126, 129, 232, 237, 238, 240, 241, 247- 252 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

вирішив:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати укладеним договір оренди земельної ділянки між Сумською міською радою (40000, м. Суми площа Незалежності, 2, код ЄДРПОУ 23823253) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Бізнес Консалтінг" (40022, м. Суми вул. Привокзальна, 4/5, код ЄДРПОУ 39194009), яка розташована за адресою: місто Суми вулиця Данила Галицького, 68-а, площею 0,2692 га, кадастровий номер 5910136600:21:003:0029 в наступній редакції:

" ДОГОВІР ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

місто Суми

Сумська міська рада, від імені територіальної громади міста Суми, що іменується в подальшому-Орендодавець, в особі міського голови м. Суми Лисенка Олександра Миколайовича, що проживає в м. Суми. АДРЕСА_1 який діє відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та Постанови Сумської міської виборчої комісії Сумської області від 16 листопада 2015 року № 89 "Про підсумки голосування та результати виборів, обраного Сумського міського голову в єдиному одномандатному виборчому окрузі", з однієї сторони, та

Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Бізнес Консалтінг" (код ЄДРПОУ 39194009), що іменується в подальшому - Орендар, що знаходиться за адресою: м. Суми вул. Привокзальна, 4/5, в особі директора Брязкун Лариси Михайлівни, паспорт серія НОМЕР_1 виданий Зарічним РВ СМУ УМВС України в Сумській області 18 жовтня 1996, що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 та діє на підставі Статуту, та наказу №9-К від 16.01.2018, з іншої сторони, уклали цей договір про наступне:

1. ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

1.1. Орендодавець надає, а Орендар приймає в оренду земельну ділянку (об'єкт оренди), яка знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Данила Галицького, 68-А.

Земельна ділянка виділена в натурі (на місцевості) у встановленому законом порядку.

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 0,2692 га, кадастровий номер - 5910136600:21:003:0029.

На земельній ділянці знаходяться нежитлові будівлі.

Земельна ділянка має тверде покриття.

Орендодавець гарантує, що зазначена земельна ділянка на момент укладення договору іншій особі не продана, не подарована, не відчужена іншим способом, не знаходиться в іпотеці, у спорі та під забороною (арештом) не перебуває, не обмежена правами третіх осіб та не обтяжена недоліками щодо її використання.

Орендар зобов'язаний забезпечувати умови вільного доступу спеціальним службам для прокладки нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж, що знаходяться в межах зазначеної земельної ділянки.

1.2. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на момент укладання договору становить 1201305,00 грн. (один мільйон двісті одна тисяча триста п'ять гривень 00 коп.). Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки додається і є невід'ємною частиною договору.

1.3. Категорія - землі громадської та житлової забудови.

2. УМОВИ НАДАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

2.1. Земельна ділянка за функціональним призначенням надається в оренду для комерційного використання, згідно з Класифікацією видів цільового призначення земель - П.03.15. для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови.

2.2. Договір укладається строком на 5 років.

2.3. По закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі Орендар який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Орендар який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це Орендодавця до спливу строку договору оренди землі, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право Орендаря на укладення договору оренди землі припиняється

2.4. Земельна ділянка передається в оренду за актом приймання-передачі об'єкта оренди який підписується разом із договором та є його невід'ємною частиною.

2.5. У разі припинення (розірвання) цього договору Орендар зобов'язаний повернути Орендодавцеві земельну ділянку у стані не гіршому, у порівнянні з тим, в якому він одержав її в оренду, та придатному для подальшого використання за цільовим призначенням. Передача земельної ділянки здійснюється за актом приймання передачі в десятиденний строк з моменту припинення (розірвання) договору.

Витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, проведені Орендарем без згоди Орендодавця, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій земельній ділянці, відшкодування не підлягають.

Витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, проведені Орендарем за письмовою згодою з Орендодавцем, підлягають відшкодуванню. Умови, строки та розмір відшкодування визначаються окремою угодою сторін.

У разі погіршення Орендарем корисних властивостей орендованої земельної ділянки пов'язаних із зміною її стану, Орендодавець має право на відшкодування збитків. Збитки завдані третім особам у зв'язку з використанням Орендарем земельної ділянки відшкодуються Орендарем на загальних підставах. Розміри збитків визначаються сторонами договору оренди. У разі недосягнення сторонами згоди про розмір відшкодування збитків спір вирішується в судовому порядку.

2.6. Ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини несе Орендар протягом всього строку договору оренди. У разі прострочення Орендарем або Орендодавцем установлених договором оренди землі строків передачі об'єкта оренди ризик його випадкового знищення або пошкодження в цей період несе сторона, яка допустила прострочення його передачі.

2.7. Право на оренду земельної ділянки не може бути відчужено Орендарем іншим особам внесено до статутного капіталу, передано в заставу.

3. ОРЕНДНА ПЛАТА

Орендна плата на рік становить 3 % від нормативної грошової оцінки землі.

Складовими частинами розрахунку орендної плати є:

- розмір відсотку від нормативної грошової оцінки земельної ділянки-постійна величина, що застосовується для проведення розрахунку орендної плати;

- нормативна грошова оцінка землі, станом на момент укладання договору.

Розмір річної орендної плати на 2018 рік становить 36039,15 грн. (тридцять шість тисяч тридцять дев'ять гривень 15 коп.), що складає 3003,26 грн. (три тисячі три гривні 26 коп.) за місяць.

За наступні роки, починаючи з 2019 року, орендна плата справляється з урахуванням щорічної індексації нормативно-грошової оцінки земель відповідно до Податкового кодексу України.

Зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки (відповідно до ст. 18 Закону України "Про оцінку земель") та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього договору в порядку та у випадках, передбачених законодавством України.

Орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця на рахунок міського бюджету м. Суми.

Орендна плата справляється також і у випадках, якщо орендар з поважних причин тимчасово не використовує земельну ділянку за умовами договору.

У разі визнання в судовому порядку договору оренди недійсним, отримана Орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди земельної ділянки не повертається.

За згодою сторін розмір орендної плати може бути переглянутий у випадках:

- зміни умов господарювання або цілей використання орендованої земельної ділянки, визначених цим договором;

- підвищення цін, тарифів, тощо, у тому числі внаслідок інфляційних процесів;

- погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документально;

- у разі невиконання Орендодавцем обов'язку повідомити Орендарю про права третіх осіб на орендовану земельну ділянку;

- збільшення розмірів ставки земельного податку;

- в інших випадках, передбачених законодавством України.

За несвоєчасну сплату Орендарем орендної плати, встановленої цим договором, з Орендаря стягується пеня із розрахунку подвійної річної облікової ставки Національного банку України яка діє на день прострочки, від суми заборгованості за кожен календарний день прострочки.

Орендна плата нараховується з дня державної реєстрації права оренди на земельну ділянку.

У разі припинення або розірвання договору, орендна плата нараховується включно до дня внесення запису до державного реєстру про його припинення або розірвання у спосіб та на підставі документів, передбачених розділом 5.

4. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ СТОРІН

4.1. Права та обов'язки Орендодавця. Орендодавець має право:

- вимагати від Орендаря: використання земельної ділянки за цільовим призначенням визначеним у пункті 2.1. цього договору; дотримання екологічної безпеки землекористування та додержання вимог земельного і природоохоронного законодавства України, державних та місцевих стандартів, норм і правил щодо використання землі- своєчасного внесення орендної плати;

- вимагати перегляду розміру орендної плати у випадках зміни умов господарювання або цілей використання орендованої земельної ділянки, визначених цим договором підвищенням цін, тарифів тощо, у тому числі внаслідок інфляційних процесів, збільшення відповідно до законодавства України розмірів земельного податку;

- вільного доступу до переданої в оренду земельної ділянки для контролю за додержанням Орендарем умов договору;

- достроково, в порядку встановленому чинним законодавством, припиняти договір оренди шляхом його розірвання в разі порушень умов використання земельної ділянки або інших умов договору.

Орендодавець зобов'язаний:

- при передачі земельної ділянки в оренду забезпечувати відповідно до закону реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки;

- передати Орендарю по акту приймання-передачі об'єкта оренди у визначених межах земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору та придатну для використання за цільовим призначенням;

- не втручатись у господарську діяльність Орендаря і не створювати йому будь-яких перешкод при виконанні умов цього договору;

- відшкодувати Орендарю капітальні витрати, пов'язані з поліпшенням стану об'єкта оренди, яке проводилось Орендарем за письмовою згодою Орендодавця;

- попередити Орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або привести до погіршення стану самого об'єкта оренди;

- повідомити в письмовій формі Орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається.

4.2. Права та обов'язки Орендаря.

Орендар гарантує, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, а також санітарні, протипожежні та інші контролюючі органи і служби не будуть обмежуватися стосовно доступу до орендованої ділянки для виконання обов'язків у межах повноважень.

Орендар має право:

- користуватися правами, передбаченими ст. 95 Земельного кодексу України;

- самостійно господарювати на орендованій земельній ділянці з дотриманням умов цього договору;

- одержувати продукцію і доходи;

- на поновлення договору після закінчення строку, на який його було укладено;

- переважного придбання у власність об'єкта оренди в разі продажу цієї земельної ділянки, за умови, що він сплачує ціну, за якою вона продається, а в разі продажу на аукціоні - якщо його пропозиція є рівною з пропозицією, яка є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону;

- за згодою Орендодавця, визначеною в окремій угоді сторін, проводити поліпшення земельної ділянки;

- за письмовою згодою Орендодавця зводити в установленому законодавством порядку жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі і споруди та закладати багаторічні насадження;

- за письмовою згодою Орендодавця передавати в суборенду орендовану земельну ділянку або її частину іншій особі у випадках та на умовах, передбачених законодавством України;

- користуватися на умовах платності та відповідно до чинного порядку існуючими інженерними комунікаціями, що прокладені на земельній ділянці, з метою забезпечення належної господарської діяльності на орендованій земельній ділянці;

- вимагати від Орендодавця зменшення орендної плати, якщо стан орендованої земельної ділянки погіршився не внаслідок дій чи бездіяльності Орендаря;

- утримувати із орендної плати понесені ним витрати на усунення недоліків орендованої земельної ділянки, які не були обумовлені Орендодавцем у договорі оренди і суттєво перешкоджають передбаченому договором використанню земельної ділянки, попередньо письмово повідомивши про це Орендодавця, та вимагати дострокового розірвання договору.

Орендар зобов'язаний:

- приступити до використання орендованої земельної ділянки в строки, встановлені договором;

- виконувати обов'язки землекористувача відповідно до вимог ст.96 Земельного кодексу України;

- використовувати орендовану земельну ділянку відповідно до мети, визначеної в п. 2.1. цього договору, дотримуючись при цьому вимог чинного законодавства, державних і місцевих стандартів, норм і правил щодо раціонального використання та охорони землі, вимог екологічної безпеки при використанні землі;

- відповідно до ст. 164 Земельного кодексу України здійснювати заходи щодо поліпшення корисних властивостей землі, захисту земельної ділянки від водної та вітрової ерозії, підтоплення, забруднення відходами виробництва, хімічними та радіоактивними речовинами, від інших процесів руйнування;

- завершити забудову земельної ділянки в строки, встановлені проектною документацією на будівництво, затвердженою в установленому порядку, але не пізніше, ніж через три роки з моменту державної реєстрації договору;

- письмово повідомити Орендодавця про відчуження об'єктів (їх частин), що розташовані на земельній ділянці і належать Орендарю, протягом десяти днів з моменту вчинення оповідного правочину, а також повідомити про наміри подальшого використання земельної ділянки. У випадку, якщо Орендар має намір припинити право користування земельною ділянкою (її частиною), цей договір розривається за згодою сторін.

- забезпечити вільний доступ до земельної ділянки представникам контролюючих органів а також спеціальних служб для експлуатації та ремонту інженерних мереж;

- забезпечувати знімання, використання і збереження родючого шару грунту при проведенні робіт, пов'язаних із порушенням земель;

- виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження), у тому числі пов'язані з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон, в обсязі передбаченому чинним законодавством України та договором;

- відповідно до розділу 3 цього договору своєчасно вносити орендну плату;

- повернути Орендодавцю земельну ділянку після закінчення строку оренди у стані не гіршому, у порівнянні з тим, в якому вона була одержана в оренду та придатному для використання за цільовим призначенням;

- не утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до Орендодавця;

- відшкодувати Орендодавцеві в повному обсязі шкоду, заподіяну стану земельної ділянки неналежним н використанням;

5. ЗМІНА УМОВ ДОГОВОРУ І ЙОГО ПРИПИНЕННЯ

5.1. Зміна умов договору можлива за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір вирішується в судовому порядку.

5.2. Витрати пов'язані з внесенням змін та/або доповнень до цього договору, сплачує Орендар.

5.3. Договір припиняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

- викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

- ліквідації юридичної особи - Орендаря.

Припинення договору оформляється актом приймання-передачі з подальшою його реєстрацією суб'єктом реєстрації речових прав на нерухоме майно.

5.4. Договір може бути розірваний за взаємною згодою сторін.

На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами їх обов'язків, передбачених Законом України "Про оренду землі" та цим договором; випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке суттєво перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки; використання земельної ділянки Орендарем способами, які суперечать екологічним вимогам чи не за цільовим призначенням; систематичної (протягом півроку) не сплати орендної плати; порушення строків завершення забудови земельної ділянки, встановлених п.4.2. цього договору; здійснення без згоди Орендодавця передачі або відчуження права користування земельною ділянкою третім особам; а також на підставах визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

5.5. Розірвання договору оформлюється додатковою угодою. Договір вважається розірваним з моменту внесення до державного реєстру інформації про розірвання цього договору на підставі підписаного акту прийому-передачі та додаткової угоди.

5.6. Договір оренди може бути достроково розірваний за взаємною згодою сторін за умозй письмового попередження про це іншої сторони зацікавленою стороною не пізніше, ніж за два місяці до дати розірвання. Договір не може бути розірвано до закінчення виробничого циклу.

5.7. У випадку, коли будь-яке із положень цього договору втратило юридичну силу, сторони невідкладно повинні розпочати переговори для того, аби змінити це положення таким чином, щоб у зміненому вигляді воно стало чинним та законним і в максимально можливому обсязі відбивало початкові наміри сторін щодо суті зазначеного положення.

5.8. У разі припинення (розірвання) цього договору Орендар має забезпечити виконання умов повернення земельної ділянки, визначених у п. 2.4. цього договору.

5.9. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору.

5.10. Укладення договору, який передбачає набуття права власності на будівлю або споруду (або їх частини), що пов'язане з переходом права на частину земельної ділянки, здійснюється після виділення цієї частини в окрему земельну ділянку та присвоєння їй окремого кадастрового номера.

6. ФОРС-МАЖОРНІ ОБСТАВИНИ

Сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання обов'язків по договору, якщо це невиконання відбулося за обставин, які виникли після укладення договору внаслідок невідворотних дій надзвичайного характеру, які сторона не могла ні передбачити, ні відвернути (або могла передбачити, та не могла відвернути) прийнятими заходами (повінь, пожежа, землетрус, осідання грунту та інші явища природи, війна або військові дії, страйки, революції, заборона імпорту, експорту, валютні обмеження та ін.), які призвели до неможливості виконання цього договору.

7. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН ТА ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

7.1. Кожна із сторін за невиконання або неналежне виконання цього договору несе відповідальність, передбачену законодавством України та цим договором.

7.2. Орендодавець несе відповідальність за недоліки переданої в оренду земельної ділянки, що не були обумовлені ним у договорі оренди, але які суттєво перешкоджають передбаченому договором використанню земельної ділянки.

7.3. Орендодавець не несе відповідальності за наслідки, які виникли в результаті недоліків переданої в оренду земельної ділянки, якщо про такі недоліки земельної ділянки зазначено в договорі оренди.

Вищезазначене не звільняє сторони від виконання покладених на них зобов'язань та усунення виявлених порушень.

Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

7.4. Сторони несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність за порушення земельного законодавства згідно із законами України.

7.5. Сторони погоджуються, що спірні питання, які виникають при виконанні умов цього договору, мають вирішуватися шляхом переговорів, а при недосягненні згоди сторін - у судовому порядку згідно з чинним законодавством України.

8. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

8.1. Договір підлягає державній реєстрації відповідно до ст. 6 Закону України "Про оренду землі".

8.2. Цей договір набирає чинності з моменту набрання законної сили судовим рішенням, яким він визнаний укладеним.

8.3. З усіх інших питань, що не врегульовані цим договором, сторони керуються чинним законодавством України.

8.4. Цей договір укладено у трьох примірниках, які мають однакову юридичну силу, один з яких призначається для зберігання в у суб'єкта реєстрації речових прав на нерухоме майно, другий - в департаменті забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради, третій - в Орендаря.

9. ЮРИДИЧНІ АДРЕСИ, РЕКВІЗИТИ ТА ПІДПИСИ СТОРІН

ОРЕНДОДАВЕЦЬ Сумська міська рада (40000, м. Суми площа Незалежності, 2, код ЄДРПОУ 23823253)


О.М.Лисенко

ОРЕНДАР Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Бізнес Консалтінг" (40022, м. Суми вул. Привокзальна, 4/5, код ЄДРПОУ 39194009)


Л.М.Брязкун "

3. Стягнути з Сумської міської ради (40000, м. Суми, площа Незалежності, 2, код ЄДРПОУ 23823253) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Бізнес Консалтинг" (40022, м. Суми, вул. Привокзальна, 4/5, код ЄДРПОУ 39194009) 1 762,00 грн. - витрат по сплаті судового збору.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Згідно зі ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення в порядку, встановленому статтями 256-258 ГПК України.

Повний текст рішення складено 16.10.2018.

Суддя О.Ю. Соп'яненко

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення09.10.2018
Оприлюднено18.10.2018
Номер документу77184134
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/435/18

Ухвала від 08.01.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 28.12.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Судовий наказ від 06.11.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Рішення від 09.10.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 04.10.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 06.09.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 13.08.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Судовий наказ від 09.08.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Постанова від 24.07.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Ухвала від 11.07.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні