Ухвала
від 18.10.2018 по справі 473/2849/18
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/2849/18

Номер провадження 1-кс/473/1106/2018

УХВАЛА

"18" жовтня 2018 р. слідчий суддя Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого Вознесенського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , захисників підозрюваного ОСОБА_4 ОСОБА_5 , ОСОБА_6

розглянувши клопотання слідчого СВ Вознесенського ВП ГУНП України в Миколаївській області ОСОБА_3 , про арешт майна за кримінальним провадженням №12017150190001718 від 23.08.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.206-2 КК України,

ВСТАНОВИВ :

До Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області надійшло клопотання слідчого Вознесенського ВП ГУНП України в Миколаївській області ОСОБА_7 , погоджене з прокурором Вознесенської місцевої прокуратури ОСОБА_8 про арешт належної на праві приватної власності ОСОБА_4 квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Так, cлідчим відділом Вознесенського відділу поліції ГУ НП в Миколаївської області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12017150190001718 від 23.08.2017 року за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 206-2 КК України

В клопотанні зазначено, що проведеним досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні встановлено, що у невстановлений досудовим розслідуванням час, у ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб, виник злочинний, корисний, намір на заволодіння майном СФГ «Забава» (Ідентифікаційний код 23045382) та ПП «Безвезюк» (Ідентифікаційний код 37126623), а саме земельними ділянками сільськогосподарського призначення площею біля 1000 га., які перебувають у володінні суб`єктів господарювання на законних підставах, розташовані в межах с. Петропавлівська Братського району Миколаївської області та ростучими на них сільськогосподарськими рослинами для подальшого збору їх врожаю.

Обговорив між собою намір незаконного збагачення, шляхом протиправного заволодіння майном юридичних осіб, ОСОБА_10 , ОСОБА_9 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, вступили у попередню змову на вчинення кримінального правопорушення.

З метою приховування злочинних дій по заволодінню чужим майном, шляхом імітації ведення підприємницької діяльності, а також для зручного використання та розпорядження ним, ОСОБА_10 , ОСОБА_9 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, визначили набувачем такого майна ТОВ «Петропавлівка» (Ідентифікаційний код 41366519), основним видом економічної діяльності якого є (КВЕД 01.11) вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур, засновником та директором якого являється ОСОБА_11 , дружина ОСОБА_10

ОСОБА_10 , ОСОБА_9 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, достовірно знали, що СФГ «Забава» та ПП «Безвезюк» на законних підставах володіють і здійснюють господарську діяльність на земельних ділянках сільськогосподарського призначення в межах с. Петропавлівська Братського району Миколаївської області, використовують на підставі договорів оренди землі, зареєстрованих у відповідних реєстрах органів Держгеокадастру, у зв`язку із чим для забезпечення реалізації злочинного наміру вирішили виготовити дублюючі договори оренди землі з підробленими підписами орендодавців, власників землі, та в подальшому зареєструвати їх у встановленому законом порядку, чим фактично заволодіти землею і ростучими на ній сільськогосподарськими рослинами.

Після виготовлення фіктивних договорів оренди земельних ділянок, ОСОБА_4 , ОСОБА_9 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, через ТОВ «Петропавлівка», стали фактичними користувачами землі та власниками ростучих на ній сільськогосподарських рослин, чим спричинили матеріальний збиток СФГ «Забава» та ПП «Безвезюк» у вигляді - вилучення з користування земельних ділянок та матеріальних затрат на обробіток землі та посіву рослин на її обробіток і сівбу

В результаті злочинних дій, ОСОБА_4 , ОСОБА_9 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб, у СФГ «Забава» вилучено з користування земельні ділянки загальною площею 341,89 га., загальною вартістю 7 644 016,81 грн. на обробіток та посів яких затрачено 2 975 125,95 грн., чим спричинено матеріальний збиток на загальну суму 10619142,76 грн., у ПП «Безвезюк» вилучено з користування земельні ділянки загальною площею 55,82 га., загальною вартістю 1 420 142,11 грн. на обробіток яких затрачено 494124,33 грн., чим спричинено матеріальний збиток на загальну суму 1914266,44 грн.

З метою забезпечення завдань кримінального провадження, уникнення можливості відчуження майна, яке підлягає можливій конфіскації, слідчий Вознесенського ВП ГУНП ОСОБА_7 просив суд клопотання задовольнити та накласти арешт на належну на праві приватної власності ОСОБА_4 квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні слідчийВознесенського ВПГУНП ОСОБА_7 клопотання підтримав,просив судклопотання задовольнити,так якце необхідно для забезпеченняконфіскації майнаяк виду покарання, оскільки санкція ч.3 ст.206-2 КК України передбачає обов`язкову конфіскацію майна.

Власник майна ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином, його захисники ОСОБА_5 , ОСОБА_6 в судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання, обґрунтовуючи відсутністю збитків, які завдані кримінальним правопорушенням.

Заслухавши слідчого Вознесенського ВП ГУНП Миколаївської області ОСОБА_7 , захисників ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Згідно з ч. 1, п. 7 ч. 2 ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходом забезпечення кримінального провадження є, зокрема, арешт майна.

При вирішенні питання про арешт майна, суд виходить з вимог п.п.1,2 ч.3 ст.132 КПК України, відповідно до якого в судовому засіданні слідчим доведено, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; а також, що застосування заходу забезпечення кримінального провадження в виді арешту майна, необхідне з потребами досудового розслідування, і дані потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи особи при задоволенні даного клопотання.

Відповідно до ч. 1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно п.3 ч. 2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи.

Відповідно до ч.5 ст.170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 3 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Та в судовому засіданні встановлено, cлідчим відділом Вознесенського відділу поліції ГУ НП в Миколаївської області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12017150190001718 від 23.08.2017 року за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 206-2 КК України.

06.09.2018 року ОСОБА_4 оголошено підозру за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.206-2 КК України, тобто протиправне заволодіння майном підприємства, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів, печаток підприємства, вчинене за попередньою змовою групою осіб, службовою особою з використання службового становища, що заподіяло велику шкоду, санкція якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу).

Виходячи знаведених процесуальнихвимог закону,слідчий суддяпереконаний,що арештможе бутинакладений намайно,яке належитьособі,якій повідомленопро підозру,а такожщо,арешт доцільнонакласти з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання.

Згідно інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта №141823506 від 18.10.2018 року ОСОБА_4 являється власником трикімнатної квартири розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 170, 173, 372 КПК України

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання слідчого СВ Вознесенського ВП ГУНП України в Миколаївській області ОСОБА_3 про арешт майна за кримінальним провадженням №12017150190001718від 23.08.2017рокуза ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.206-2КК України, задовольнити.

Застосувати видзаходу забезпеченнякримінального провадженняв видіарешту наналежну направі приватноївласності ОСОБА_4 (реєстраційнийномер обліковоїкарти платникаподатків НОМЕР_1 )квартиру,розташовану заадресою: АДРЕСА_1 , заборонивши власнику ОСОБА_4 розпоряджатися нею на час проведення досудового розслідування.

Ухвала про арешт майна підлягає негайному виконанню слідчим та/або прокурором відповідно до вимг ст.175 КПК України.

Ухвала слідчогосудді проарешт майнаможе бути оскаржена в апеляційному порядку, відповідно до ст.310 КПК України.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудВознесенський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення18.10.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77203204
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —473/2849/18

Ухвала від 05.11.2021

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 27.12.2018

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 28.12.2018

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 10.12.2018

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 09.11.2018

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 09.11.2018

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 18.10.2018

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 18.10.2018

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні