Постанова
від 03.07.2007 по справі 11/277-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

11/277-А

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

 

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

03.07.2007р.м.Київ№ 11/277-А

За позовомДержавної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва

до  Приватного підприємства «НВП «Техпроммонтаж»,

третя особаГолосіївська  районна у м. Києві державна адміністрація,

проприпинення  юридичної особи.

Суддя Євсіков О.О.

Секретар судового засідання Пунейко Л.М.

Представники

від позивача:  Яременко О.В.(представник за довіреністю);

від відповідача:не з'явився;

від третьої особи:не з'явився.

В судовому засіданні 03.07.2007 о 09 год. 34 хв. проголошено постанову.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся з позовом про припинення юридичної особи –Приватного підприємства «НВП «Техпроммонтаж».

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в супереч вимогам законодавства не подає протягом більше року до державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності, що відповідно до п. 2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців” є підставою для припинення юридичної особи.

Відповідач та третя особа відзиву на позовну заяву не надали, явку своїх представників в судове засідання не забезпечили.

У зв'язку з нез'явленням представників відповідача та ненаданням витребуваних доказів розгляд справи відкладався, ухвала про відкриття провадження у справі та призначення її до судового розгляду, а також повістки-виклики направлялися відповідачу за всіма наявними у матеріалах справи адресами, в т.ч. зазначеними в його реєстраційних та паспортних документах.

Справа розглядається судом за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, заслухавши  пояснення його представника, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд м. Києва, -

                                  

ВСТАНОВИВ:

Відповідач - Приватне підприємство «НВП «Техпроммонтаж»(код ЄДРПОУ 31056975) зареєстроване Московською районною  державною адміністрацією у м. Києві 29.08.2000 за № 16756, в зв'язку з чим  видано свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності-юридичної особи.

Станом на день розгляду спору відповідач є юридичною особою (довідка з ЄДРПОУ наявна в матеріалах справи) та перебуває на податковому обліку у Державній податковій інспекції у Голосіївському  районі м. Києва.

З наданих позивачем відомостей вбачається, що відповідач з лютого 2002 року, тобто більше року, не подає до державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності.

Згідно з п. 2 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування” № 1251-ХІІ від 25.06.1991 (зі змінами та доповненнями) платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації,  бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна  сторона  повинна  довести  ті  обставини,  на  яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 69 вказаного Кодексу доказами   в   адміністративному  судочинстві  є  будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Відповідно до ч.ч. 1 та 4 ст. 70 КАС України належними  є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування.

Отже, на підтвердження подання до державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності відповідач мав би надати суду або примірники відповідних довідок зі штампом канцелярії податкового органу про їх прийняття, або докази про їх відправлення поштою, або докази про подання декларацій та розрахунків в електронній формі.

Однак таких доказів відповідач суду не надав.

Таким чином, суд вважає встановленим факт неподання відповідачем до державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності більше одного року.

Як встановлено судом, шляхом неподання до державних податкових органів та інших держаних органів відповідно до законів декларацій, бухгалтерської звітності та інших документів і відомостей відповідач порушив правила здійснення господарської діяльності, встановлені п. 2 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування” від 25.06.1991 року № 1251-ХІІ (зі змінами та доповненнями).

Відповідно до ч. 1 ст. 238 Господарського кодексу України за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Згідно зі статтею 247 Господарського кодексу України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду.

У відповідності до ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців” від 15.05.2003 № 755-ІV (зі змінами  та доповненнями) підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідно до ч.ч. 1 та 6 ст. 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його ліквідації за рішенням суду з підстав скасування державної реєстрації такого суб'єкта господарювання.

Відповідно до п. 17 ст. 11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні” від 04.12.1990 року № 509-ХІІ (зі змінами та доповненнями) органи державної податкової служби мають право звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

З урахуванням наведених норм, а також того, що відповідач не подавав до державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності більше одного року; вказані дії порушують встановлені законодавчими актами правила здійснення господарської діяльності та є підставою для припинення такого суб'єкта господарювання шляхом скасування його державної реєстрації; враховуючи право органів державної податкової служби звертатися до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, вважає позовні вимоги обґрунтованим та такими, що підлягають задоволенню.

Заперечень проти позову відповідач суду не надав.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 69-71, 94, 97, 158-163 КАС України, господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу –Приватне підприємство «НВП «Техпроммонтаж»(код ЄДРПОУ 31056975; 03118, м. Київ, вул.. Героїв Оборони, 9/10), зареєстроване Московською районною  державною адміністрацією у м. Києві 29.08.2000 за № 16756, у зв'язку з ліквідацією, не пов'язаною з банкрутством юридичних осіб.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі за правилами, встановленими ст.  ст.  185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом двадцяти днів апеляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанову надіслати державному реєстратору Голосіївського району міста Києва для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення та для здійснення заходів по ліквідації юридичної особи у встановленому законом порядку.

Суддя                                                                                                                          О.О. Євсіков

Дата ухвалення рішення03.07.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу772392
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/277-а

Постанова від 03.07.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Євсіков О.О.

Постанова від 28.07.2006

Господарське

Господарський суд міста Києва

Євсіков О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні