Ухвала
від 22.10.2018 по справі 522/9212/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/9212/18

УХВАЛА

22 жовтня 2018 року Приморський районний суд м. Одеси

під головуванням судді Єршової Л.С.,

за участю секретаря судового засідання Радзімовської Р.О.,

представника позивача - ОСОБА_1, представника відповідача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання представника позивача про призначення будівельно-технічної експертизи у цивільній справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Торговий центр Середньофонтанський до ОСОБА_3 про припинення дій, що порушують право (припинення будівельних робіт),

ВСТАНОВИВ:

Приморським районним судом м. Одеси під головуванням судді Єршової Л.С. слухається цивільна справа за позовом ТОВ Торговий центр Середньофонтанський , (місцезнаходження: м.Одеса, пров. Семафорний, 4, код ЄДРПОУ 00231596) до ОСОБА_3 (місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1) про зобов'язання ОСОБА_3 припинити дії, які порушують права ТОВ Торговий центр Середньофонтанський , а саме: припинити виконання будівельних робіт за адресою: м.Одеса, вул. Семінарська, 15/В, які виконуються на підставі декларації про початок будівельних робіт ОД 083171599753.

06.07.2018 року через канцелярію Приморського районного суду міста ОСОБА_1 надійшло клопотання позивача про призначення будівельно-технічної експертизи у справі. Вказане клопотання позивач обґрунтовує тим, що для з'ясування обставин, які мають значення для вирішення справи, вимагаються спеціальні знання, без яких встановити відповідні обставини неможливо, а саме: застосування спеціальних знань в будівельній галузі, аналіз спеціальних будівельних норм, встановлення відповідності фактичних будівельних робіт вказаним нормам, нормативної можливості виконання будівельних робіт на об'єкті тощо, що знаходиться в сфері спеціальних знань фахівців в будівельній галузі.

Згідно з ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Наданий позивачем до матеріалів справи висновок Науково-виробничого центру Екострой нормативно-технічна оцінка можливості реконструкції існуючої нежитлової будівлі розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Семінарська № 15/В та розташованої в безпосередній близькості від будівель торговельного центру Fontan Sky Center (м. Одеса, пров. Семафорний № 4в, №4-е, № 4-ж, № 4) не є висновком експертів.

Відтак, наявні обидві умови ст. 103 ЦПК України щодо призначення судової експертизи: для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання та сторонами не надані висновки експертів з відповідних питань.

Згідно з п. 1.2.2 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.98 № 53/5, будівельно-технічна експертиза є одним з основних видів судових експертиз.

Відповідно до п. 5 Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.98 № 53/5, до основних завдань судової будівельно-технічної експертизи, відноситься визначення відповідності будівельних робіт та побудованих об'єктів нерухомого майна (будівель, споруд тощо) вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва.

Частиною 4 ст. 103 ЦПК України встановлено, що питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Відповідно до ч. 5 ст. 103 ЦПК України, учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз'яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов'язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Пунктом 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України визначається, що у випадку, встановленому п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи викладене, оскільки для повного та всебічного вирішення спору суду необхідно встановити фактичні дані, що входять до предмета доказування в даній справі, а також враховуючи, що відповідні обставини потребують спеціальних знань, вивчивши матеріали цивільної справи суд дійшов висновку про обґрунтованість клопотання позивача та призначення у справі №522/9212/18 судової будівельно-технічної експертизи.

Приписами ст. 7 Закону України Про судову експертизу передбачено, що судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, а також у випадках і на умовах, визначених цим Законом, судові експерти, які не є працівниками зазначених установ.

Пунктом 1.6 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень передбачає, що експертизи та дослідження проводяться експертними установами за зонами регіонального обслуговування згідно з Переліком регіональних зон обслуговування науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції України, наведеним у додатку 1 до цієї Інструкції.

Зазначений Перелік визначає, що регіональна зона Миколаївської, Одеської та Херсонської областей України обслуговується Одеським науково-дослідним інститутом судових експертиз.

З огляду на зазначене, суд вважає за доцільне доручити проведення експертизи у справі Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз.

Враховуючи задоволення клопотання позивача про призначення судової експертизи, суд дійшов висновку, що витрати, пов'язані з проведенням судової експертизи, під час судового розгляду має нести заінтересована сторона, з огляду зазначеного, витрати, пов'язані з проведенням судової будівельно-технічної експертизи у справі № 522/9212/18 суд покладає на позивача ТОВ ТЦ Середньофонтанський .

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 103, 252, 253, 259-261 ЦПК України, ст. 7 Закону України Про судову експертизу , суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про призначення будівельно-технічної експертизи у цивільній справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Торговий центр Середньофонтанський до ОСОБА_3 про припинення дій, що порушують право (припинення будівельних робіт), - задовольнити.

Призначити у справі № 522/9212/18 судову будівельно-технічну експертизу.

Винести на вирішення судової будівельно-технічної експертизи у справі №522/9212/18 наступні питання:

- Чи допускається відповідно до вимог нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП, стандарти, технічні умови тощо), розміщення на території за адресою: м. Одеса, вул. Семінарська, 15/В об'єкту нерухомого майна (будівлі або споруди) заввишки більше 1-го поверху, з урахуванням наявності та експлуатації суміжних будівель та споруд з відповідними інженерними мережами, спорудами та об'єктами, належних на праві власності ТОВ ТЦ Середньофонтанський та розташованих за адресами: м. Одеса, пров. Семафорний, 4-ж, м. Одеса, пров. Семафорний, 4-е, м. Одеса, пров. Семафорний, 4в, м. Одеса, пров. Семафорний, 4)?

- Чи будуть дотримані вимоги нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП, стандарти, технічні умови тощо) у разі здійснення будівельних робіт (нового будівництва або реконструкції або капітального ремонту або технічного переоснащення) за адресою: м. Одеса, вул. Семінарська, 15/В, результатом яких буде введення в експлуатацію об'єкта нерухомого майна (будівлі або споруди) заввишки більше 1-го поверху, з урахуванням наявності та експлуатації суміжних будівель та споруд з відповідними інженерними мережами, спорудами та об'єктами, належних на праві власності ТОВ ТЦ Середньофонтанський та розташованих за адресами: м.Одеса, пров. Семафорний, 4-ж, м. Одеса, пров. Семафорний, 4-е, м. Одеса, пров. Семафорний, 4в, м. Одеса, пров. Семафорний, 4)? Якщо не будуть, то які саме вимоги нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП, стандарти, технічні умови тощо) будуть порушені?

- Якою є максимально допустима кількість поверхів об'єкту нерухомого майна (будівлі або споруди), що може бути розміщена на території за адресою: м. Одеса, вул. Семінарська, 15/В у відповідності до вимог нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП, стандарти, технічні умови тощо), з урахуванням наявності та експлуатації суміжних будівель та споруд з відповідними інженерними мережами, спорудами та об'єктами, належних на праві власності ТОВ ТЦ Середньофонтанський та розташованих за адресами: м. Одеса, пров. Семафорний, 4-ж, м. Одеса, пров. Семафорний, 4-е, м. Одеса, пров. Семафорний, 4в, м. Одеса, пров. Семафорний, 4)?

Проведення судової будівельно-технічної експертизи у справі доручити Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз (м. Одеса, вул. Ланжеронівська, 21) .

Для здійснення судової експертизи надати Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз (м. Одеса, вул. Ланжеронівська, 21) матеріали справи №522/9212/18.

Витрати по проведенню експертизи покласти на позивача товариство з обмеженою відповідальністю Торговий центр Середньофонтанський .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, згідно з ст.ст. 384 , 385 КК України .

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили з дня її проголошення суддею, проте може бути оскаржена протягом п'ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

Згідно з ст. 354 та відповідно до п. 8 та п.п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України апеляційна скарга подається шляхом подання апеляційної скарги через Приморський районний суд м. Одеси до апеляційного суду Одеської області.

Повний текст ухвали складено та підписано 22 жовтня 2018 року.

Суддя Л.С. Єршова

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення22.10.2018
Оприлюднено23.10.2018
Номер документу77260516
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —522/9212/18

Ухвала від 19.03.2020

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Постанова від 30.08.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Ухвала від 25.01.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Ухвала від 28.11.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Комлева О. С.

Ухвала від 28.11.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Комлева О. С.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 07.06.2018

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні