Ухвала
від 18.10.2018 по справі 454/3072/18
СОКАЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 454/3072/18

У Х В А Л А

18.10.2018 року суддя Сокальського районного суду Львівської області Адамович М.Я. , розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до фізичної особи підприємця ОСОБА_2, третьої особи Сокальського районного центру зайнятості про розірвання безстрокового трудового договору, а також клопотання позивача про звільнення сплати судового збору,

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася до суду з вищевказаним позовом.

Одночасно позивач подав клопотання про звільнення від сплати судового на підставі п.3 ст.8 ЗУ "Про судовий збір". В обґрунтування клопотання позивач вказує на складне матеріальне становище, зокрема на те, що з 2016 року не працює у відповідача та у зв'язку з нерозірваним трудовим договором не зареєструватись у Сокальському районному центрі зайнятості, як безробітна та отримувати вихідну допомогу. До клопотання не надала жодних доказів про те, що в неї відсутні будь-які доходи.

Згідно приписів ч.3 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, у порядку, передбаченому законом може своєю ухвалою звільнити від сплати судового збору.

У відповідності до п.3 ч.1 ст.8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов, зокрема, предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров'ю.

Відповідно до ст.7 Закону України "Про Державний бюджет на 2018 рік" прожитковий мінімум на осіб, які втратили працездатність в розрахунку на місяць з 1 січня 2018 року становить 1373 гривні.

Згідно ЗУ "Про судовий збір" від 08.07.2011 року у справах не майнового характеру розмір судового збору, становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої законом на 1 січня календарного року.

Разом з цим, як роз'яснено в п. 29 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ №10 від 17.10.2014р. "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах" відповідно до статті 8 Закону № 3674-VI та статті 82 ЦПК єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім'ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім'ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від йогосплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 10 ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Відповідно до ч.1 ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

У відповідності до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 5 статті 81 ЦПК України встановлено, що докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Позивачем не надано доказів на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджає сплаті судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Таким чином, дослідивши матеріали позовної заяви, клопотання про звільнення від сплати судового збору, дійшов висновку, що клопотання не підлягає до задоволення.

Отже, позивачу слід сплатити 704,80грн. судового збору.

Керуючись ст. 136 ЦПК України,

у х в а л и в:

У задоволенні клопотання позивача ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до фізичної особи підприємця ОСОБА_2, третьої особи Сокальського районного центру зайнятості про розірвання безстрокового трудового договору, а також клопотання позивача про звільнення сплати судового збору - відмовити.

Зобов'язати позивача ОСОБА_1 сплатити судовий збір в розмірі 704,80грн.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: М. Я. Адамович

СудСокальський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення18.10.2018
Оприлюднено23.10.2018
Номер документу77270203
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —454/3072/18

Рішення від 20.12.2018

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 29.10.2018

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 18.10.2018

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 18.10.2018

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні