Ухвала
від 24.10.2018 по справі 922/2891/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

24.10.2018 м ХарківСправа № 922/2891/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Чистякової І.О.

розглянувши матеріали

позовної заяви Фізичної особи - підприємця Земляннікова Євгенія Олександровича (02055, АДРЕСА_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1) до Товариства з обмеженою відповідальністю "КУР'ЄРСЬКА СЛУЖБА КУРСОР ЕКСПРЕС" (61047, м. Харків, вул. Електровозна, 78, ідентифікаційний код 39907099) про стягнення 431403,45 грн.

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа - підприємець Землянніков Євгеній Олександрович (позивач) звернувся з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "КУР'ЄРСЬКА СЛУЖБА КУРСОР ЕКСПРЕС" (відповідач) про стягнення заборгованості за договором - доручення про надання транспортно-експедиційних послуг та доставки експрес- відправлень № 48с/15 від 01.09.2015 в розмірі 431403,45 грн., яка складається з суми основного боргу - 380282,35 грн. та пені в сумі 51121,10 грн.

Позовні вимоги вмотивовано неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за договором - доручення про надання транспортно-експедиційних послуг та доставки експрес- відправлень № 48с/15 від 01.09.2015 в частині повного та своєчасного розрахунку, внаслідок чого виникла прострочена сума заборгованості за надані послуги в сумі 380282,35 грн. та нараховано пеню у розмірі передбаченому п.5.6. Договору станом на 01.06.2018.

Дослідивши позовну заяву та додані до неї документи, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Підпунктами 1, 2 пункту 2 частини 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору складає 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно абзацу 4 статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" з 1 січня 2018 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 1762 гривень.

Враховуючи вищевикладене, за подання даної позовної заяви до господарського суду Харківської області позивачем мало бути сплачено судовий збір в сумі 6471,05 грн., як за позовну заяву майнового характеру.

Однак, у якості доказу сплати судового збору позивачем надано копію платіжного доручення № 115 від 25.09.2018 про сплату судового збору в сумі 4314,03 грн., яка судом не приймається в якості належного доказу сплати судового збору, оскільки платіжні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі.

В п. 2.21. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" від 21 лютого 2013 року № 7 надано роз'яснення, що платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором.

Відповідні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені із застосуванням технічних засобів (фотокопії тощо), цих документів не можуть бути належним доказом сплати судового збору.

Отже, позивачем не надано доказів сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Відповідно до пункту 8 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Однак, у позовній заяві не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви, що не відповідає вимогам пункту 8 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, відповідно до пункту 9 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи.

Як вбачається з позовної заяви та доданих до неї документів, позовна заява не містить попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи, що не відповідає вимогам пункту 9 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з ч.2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

У ч.2 та ч.4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об'єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

У позовній заяві позивач посилається на ту обставину, що відповідач у період з 19.06.2018 по 27.07.2018 частково розрахувався за надані послуги в сумі 26000,00 грн., проте не надає докази, що підтверджують ці обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, не повідомляє також і про причини неможливості подання цих доказів.

Також, відповідно до п.3 ч.3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Як вбачається з матеріалів справи, позовна заява не містить докладного і обґрунтованого розрахунку основного боргу.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Враховуючи вищевикладене суд приходить до переконання, що позовну заяву у відповідності до положень статті 174 Господарського процесуального кодексу України слід залишити без руху, надати позивачу строк для усунення вище перелічених недоліків, шляхом подання господарському суду Харківської області у 10-денний строк з дня вручення даної ухвали, відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви, попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи, доказів доплати судового збору у розмірі 2157,02 грн. та оригіналу платіжного доручення №115 від 25.09.2018 про сплату судового збору в сумі 4314,03 грн., доказів, що підтверджують часткову оплату за надані послуги в сумі 26000,00 грн. або повідомити про причини неможливості подання цих доказів, а також надати докладний і обґрунтований розрахунок основного боргу. Розрахунок основного боргу має містити інформацію про вартість кожної наданої послуги, докази, що підтверджують її надання, строк її оплати, фактично одержані суми оплати, сальдо по кожній послузі, підсумкове сальдо.

Суд звертає увагу позивача, що за умовами частини 3, частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись статтями 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Залишити позовну заяву Фізичної особи-підприємця Земляннікова Євгенія Олександровича без руху.

Встановити позивачу для усунення недоліків позовної заяви 10-денний строк з дня вручення даної ухвали.

Позивачу у 10-денний строк з дня вручення даної ухвали подати до господарського суду Харківської області:

- докази доплати судового збору у розмірі 2157,02 грн. у встановленому порядку та оригінал платіжного доручення №115 від 25.09.2018 про сплату судового збору в сумі 4314,03 грн.;

- відомості щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи;

- докази, що підтверджують часткову оплату за надані послуги в сумі 26000,00 грн. або повідомити про причини неможливості подання цих доказів;

- докладний і обґрунтований розрахунок основного боргу. Розрахунок основного боргу має містити інформацію про вартість кожної наданої послуги, докази, що підтверджують її надання, строк її оплати, фактично одержані суми оплати, сальдо по кожній послузі, підсумкове сальдо.

Роз'яснити, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили 24.10.2018.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя І.О. Чистякова

Дата ухвалення рішення24.10.2018
Оприлюднено25.10.2018
Номер документу77364384
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2891/18

Рішення від 03.01.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 26.12.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 03.12.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 13.11.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 24.10.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні