Рішення
від 23.10.2018 по справі 263/16141/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 263/16141/17

Провадження № 2-о/263/33/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 жовтня 2018 року м. Маріуполь

Жовтневий районний суд м. Маріуполя Донецької області у складі: головуючого судді Кияна Д.В., присяжних ОСОБА_1, ОСОБА_2, за участю секретаря судового засідання Рябова С.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Маріуполі цивільну справу у порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_3, заінтересована особа - Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради, Комунальна лікувально-профілактична установа Міська психіатрична лікарня №7 , про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки над нею,

В С Т А Н О В И В:

07 грудня 2017 року ОСОБА_3 звернулась до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки над нею. В обґрунтування заяви зазначила, що ОСОБА_3 є матерію ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1. ОСОБА_4 інвалід ІІ групи з дитинства, з направленням на лікування до лікаря-психіатра. Через захворювання ОСОБА_4 проявляє нервозність, агресію, періодично буває буйним, потребує стороннього догляду. ОСОБА_4 мешкає разом з ОСОБА_3 за адресою: вул.Грабовського, буд.66, м.Маріуполь, Донецька область. Це захворювання суттєво впливає на його здібності розуміти значення свої дій і керувати ними, що є підставою для визнання його обмежено дієздатним та встановити над ним піклування і призначити піклувальника. У зв'язку з чим, просить суд визнати ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, недієздатним, призначити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, опікуном ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 08 грудня 2017 року відкрито провадження у вказаній цивільній справі та призначено до розгляду.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 26 січня 2018 року зобов'язано Комунальну лікувально-профілактичну установу Міська психіатрична лікарня №7 надати суду медичну картку ОСОБА_4

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 26 січня 2018 року замінено заінтересовану особу Орган опіки та піклування Центральної районної адміністрації Маріупольської ради на Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради у справі за заявою ОСОБА_3Г, заінтересована особа - Орган опіки та піклування Центральної районної адміністрації Маріупольської ради, Комунальна лікувально-профілактична установа Міська психіатрична лікарня №7 , про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки над нею.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 07 березня 2018 року у справі призначено амбулаторну судово-психіатричну експертизу.

Представник заявника адвокат ОСОБА_5 надала заяву про розгляд справи без її участі, заяву підтримала, наполягала на задоволенні.

ОСОБА_3 надала заяву про розгляд справи без її участі, заяву підтримала, наполягала на задоволенні.

Представник заінтересованої особи Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради надала заяву про розгляд справи без її участі.

Представник заінтересованої особи Комунальної лікувально-профілактичної установи Міська психіатрична лікарня №7 був повідомлений про день та час розгляду справи у встановленому законом порядку, однак у судове засідання не з'явився, про причини неявки не повідомив.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв'язку з розглядом справи за відсутності учасників справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заява та позиція заінтересованої сторони, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи по суті, встановив наступне.

Судом установлено, що відповідно до свідоцтва про народження серії VІІІ-НО №286260, виданого 22 жовтня 1990 року батьками ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, є ОСОБА_6 та ОСОБА_3, актовий запис 1575.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про визнання фізичної особи недієздатною.

Згідно з ч. 3 ст. 296 ЦПК України, заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім'ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Згідно зі ст. 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи КУ Обласна клінічна психіатрична лікарня від 19 квітня 2018 року №188 вбачається, що ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, виявляє ознаки психічного розладу у вигляді помірної розумової відсталості ( в ступені неглибокої імбецильності згідно МКХ-9) з порушенням поведінки, у силу чого не може розуміти значення своїх дій і керувати ними.

Згідно з ч. 1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішення суду про це.

Згідно з ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочин від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

Згідно з ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Суд також вважає за необхідне зазначити, що згідно з ч. ч. 6 -7 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п'ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

На підставі викладеного, суд вважає, що заява ОСОБА_3 підлягає задоволенню, оскільки ОСОБА_4 виявляє ознаки психічного розладу у вигляді помірної розумової відсталості з порушенням поведінки, у силу чого не може розуміти значення своїх дій і керувати ними, потребує встановлення над ним опіки.

Керуючись ст.ст. 39-41, 55, 56, 58, 60 ЦК України, ст.ст. 10-13, 76-82, 89, 263-265, 293, 295-300 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_3, заінтересована особа - Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради, Комунальна лікувально-профілактична установа Міська психіатрична лікарня №7 , про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки над нею, - задовольнити.

Визнати ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3 - недієздатним.

Встановити опіку над ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, призначивши опікуном ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Строк дії рішення суду визначити на 2 роки. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною має право подати опікун , представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за 15 днів до закінчення строку, визначеного ч.1 ст.300 ЦПК України.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Донецької області протягом 30 днів з дня проголошення рішення, шляхом подачі її безпосередньо до суду апеляційної інстанції або через Жовтневий районний суд м. Маріуполя Донецької області.

Із повним текстом рішення суду можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за адресою: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Відомості про сторін у справі:

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, адреса реєстрації: вул.Грабовського, буд.66, м.Маріуполь, Донецька область, паспорт серії ВС №338714.

Комунальна лікувально-профілактична установа Міська психіатрична лікарня №7 ЄДРПОУ 03096992, юридична адреса: вул.Пашковського, буд.4, м.Маріуполь, Донецька область, тел./факт (0629) 22-13-71.

Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради ЄДРПОУ 41336065, юридична адреса: пр. Миру, буд.70, м.Маріуполь, Донецька область, 87500, E-mail: dszn@mariupolrada.gov.ua.

Суддя Д.В. Киян

ОСОБА_7ОСОБА_1

ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення23.10.2018
Оприлюднено26.10.2018
Номер документу77382061
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки над нею

Судовий реєстр по справі —263/16141/17

Рішення від 23.10.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Киян Д. В.

Ухвала від 25.06.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Киян Д. В.

Ухвала від 07.03.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Киян Д. В.

Ухвала від 26.01.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Киян Д. В.

Ухвала від 26.01.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Киян Д. В.

Ухвала від 26.01.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Киян Д. В.

Ухвала від 08.12.2017

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Киян Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні