Ухвала
від 24.10.2018 по справі 700/556/18
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 700/556/18

Провадження № 2/700/340/18

24 жовтня 2018 року Лисянський районний суд Черкаської області

в складі: головуючої-судді ОСОБА_1

при секретарі Бондарчук Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Лисянка справу №700/556/18 за позовом ОСОБА_2 до Почапинської сільської ради Лисянського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Почапинської сільської ради Лисянського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно .

В обґрунтування своїх вимог зазначив, що 17 листопада 2013 року помер ОСОБА_3.

Після його смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в с.Почапинці по вул..Нечуя-Левицького,15 Лисянського району Черкаської області.

Він є спадкоємцем першої черги за законом, фактично прийняв спадщину та отримав свідоцтво про право на спадщину за законом на частину спадкового майна.

Однак, під час звернення до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок йому було відмовлено, через відсутність правовстановлюючих документів. Тому він вимушений звернутись до суду та просить визнати за ним право власності на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_3 та стягнути понесені ним судові витрати з відповідача.

Позивач в судове засідання не з'явився, звернувся до суду з заявою в яких позовні вимоги підтримує повністю та просить розглянути справу без його участі.

Відповідач - представник Почапинської сільської ради Лисянського району Черкаської області в судове засідання не з'явився, звернувся до суду з заявою в якій просить справу розглянути без їх участі, проти задоволення позовних вимог не заперечують.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають до часткового задоволення.

17 листопада 2013 року помер ОСОБА_3, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії І-БК №285410.

Після його смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в с.Почапинці по вул..Нечуя-Левицького,15 Лисянського району Черкаської області.

Позивач є спадкоємцем першої черги за законом, фактично прийняв спадщину та отримав свідоцтво про право на спадщину за законом на частину спадкового майна, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом серії НАЕ №119898 виданого14.10.2014 року державним нотаріусом Сьомої київської державної нотаріальної контори.

При зверненні до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок позивачу було відмовлено, через відсутність правовстановлюючих документів на спадковий будинок, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальних дій №1296/02-31 виданої 10.05.2018 року державним нотаріусом Сьомої київської державної нотаріальної контори. Тому позивач вимушений звернутись до суду та просить визнати за ним право власності на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_3

Крім того, згідно копії спадкової справи наданої Сьомою київською державною нотаріальною конторою від 27.09.2018 року інші спадкоємці після смерті ОСОБА_3, який помер 17.11.2013 року відсутні.

Згідно зі с. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання права власності на майно, у разі коли це право оспорюється або не визнається, а також у разі втрати документів на право власності на майно.

Згідно ст.1268 ЦК України, не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи, що позивач фактично прийняв частину спадщини, відповідачем позов визнаний необхідно визнати за позивачем право власності на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_3, який помер 17.11.2013 року.

Що ж стосується позовних вимог щодо стягнення з відповідача судових витрат в сумі 704 грн.80 коп., то суд приходить до висновку що в цій частині позов не підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України , судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно ч.9 ст.141 ЦПК України якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від розгляду справи.

З огляду на те, що у виникненні даного спору вини відповідача немає, оскільки саме спадкодавцем за життя не вчинено будь-яких дій для виготовлення правовстановлюючих документів на житловий будинок, суд не вбачає підстав для задоволення вимоги позивача щодо відшкодування судового збору з відповідача.

Керуючись ст. 392, 1262, 1268,1270 ,1274, 1296 ЦК України, ст.ст. 3, 6, 7, 10, 12, 141, 259-260, 264 -266, 269 ЦПК України, суд-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1, жителя ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер обліку картки платників податків: НОМЕР_1) до Почапинської сільської ради Лисянського району Черкаської області (місце знаходження: с.Почапинці Лисянского району Черкаської області, ЄДРПОУ: 04410462) про визнання права власності на спадкове майн- задоволити частково.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться в с.Почапинці по вул..Нечуя-Левицького,15 Лисянського району Черкаської області, який належав ОСОБА_3, який помер 17.11.2013 року.

В решті позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуюча -

Дата ухвалення рішення24.10.2018
Оприлюднено26.10.2018
Номер документу77390507
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —700/556/18

Ухвала від 24.10.2018

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Добриднюк Н. О.

Ухвала від 08.08.2018

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Добриднюк Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні