Рішення
від 12.10.2018 по справі 578/858/18
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Рішення

Іменем України

12 жовтня 2018 року

смт Краснопілля

Справа № 578/858/18

провадження № 2/578/344/18

Краснопільський районний суд Сумської області в складі головуючого судді Косар А.І.

розглянув у підготовчому судовому засіданні цивільну справу позовного провадження

за позовною заявою ОСОБА_1 в особі представника за довіреністю ОСОБА_2

до Бранцівської сільської ради Краснопільського району Сумської області

про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

учасники судового процесу:

секретар судового засідання -Авраменко О.Є.

Суть питання

У вересні 2018 року ОСОБА_1 через представника звернулася до суду з позовом, яким просила визначити їй додатковий строк тривалістю два місяці для подання заяви про прийняття спадщини, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 двоюрідної тітки ОСОБА_4. Вимоги мотивовано тим, що після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина у вигляді земельної частки (паю) у землі, яка перебувала в колективній власності САПТЗТ ім. Паризької комунирозміром 4,36 умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї ділянки в натурі. На поважність пропуску строку для прийняття спадщини указує свою юридичну необізнаність у спадковому законодавстві. Будучи спадкоємцем п'ятої черги за законом, від спадщини у встановленому законом порядку не відмовлялася, але уважала, що спадкування далекими родичами відбувається лише за заповітом. Вона здійснила поховання ОСОБА_4, розпорядилася рухомим майном спадкодавця, а у сільській раді з'ясувала, що на її ім'я заповіт від імені ОСОБА_4 відссутній. У 2018 році їй стало відомо про наявність спадкового майна у вигляді майнового паю і що вона відноситься до кола спадкоємців п'ятої черги. 09.08.2018 звернулася до нотаріуса за отриманням Свідоцтва про право на спадщину, але отримала відмову у зв'язку з пропуском строку на вчинення відповідної дії. Викладені обставини вважала поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини. Інших спадкоємців, які б прийняли спадщину у встановленому законом порядку, немає.

За Ухвалою судді Краснопільського районного суду Сумської області від 13.09.2018 відкрито провадження у справі.

Позиції учасників справи

Сторони справи на судове засідання не прибули, згідно поданих заяв, кожен окремо, просили справу розглянути за їх відсутності. Представник позивача ОСОБА_2 позовні вимоги підтримала в повному обсязі. Відповідач не заперечував проти задоволення позову.

/ас 29-31/

Оскільки всі учасники справи в судове засідання не з'явилися, то згідно з частиною другою статті 247 Цивільного процесуального кодексу України /далі - ЦПК/ фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Враховуючи, що уповноважений представник відповідача визнав позовні вимоги ОСОБА_1 в повному обсязі, суд вважає за можливе ухвалити рішення у підготовчому засіданні відповідно до положень частини третьої статті 200 ЦПК.

Обставини спору учасниками справи визнаються, а тому доказуванню згідно з положеннями статті 82 ЦПК не підлягають.

Встановлені обставини та мотиви Суду

ІНФОРМАЦІЯ_1 у АДРЕСА_2 померла ОСОБА_4, на час відкриття спадщини остання була зареєстрована за проживанням за адресою: АДРЕСА_2 одна.

Наявна спадкова маса складається з земельної частки (паю) у землі, яка перебувала в колективній власності САПТЗТ ім. Паризької комуни, розміром 4,36 умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї ділянки в натурі.

/ас 6-7, 20/

До правовідносин, що виникли, необхідно застосувати норми Цивільного кодексу/далі-ЦК/ у редакції 2004 року, так як спадщина після смерті ОСОБА_4 відкрилась після 01.01.2004.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (стст. 1220, 1222, 1270 ЦК).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов'язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо:1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Згідно з даними Інформаційних довідок зі Спадкового реєстру №№ 53117993 та 53117982 від 29.08.2018 / заповіти/ спадкові договори; спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину/ після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 спадкова справа не заводилася; заповіти не посвідчувалися.

/ас 18-19/

Позивач ОСОБА_1 перебуває у родинних відносинах з померлою ОСОБА_4, згідно зі статтею 1265 ЦК є спадкоємцем п'ятої черги за законом, на час відкриття спадщини не проживала постійно із спадкодавцем , разом з тим, із заявою про прийняття спадщини у визначений статтею 1270 ЦК шестимісячний строк до нотаріуса не звернулася, тим самим пропустила строк для прийняття спадщини.

09 серпня 2018 року приватний нотаріус Краснопільського районного нотаріального округу Сумської області Вангородський В.В. виніс постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, згідно якої позивачу ОСОБА_1 відмовлено у прийнятті заяви про прийняття спадщини та у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4, у зв'язку з пропуском строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

/ас 8-15, 20/

Ураховуючи те, що в законодавстві не міститься визначення поняття поважності причин пропущення строку для прийняття спадщини, їх поважність повинна визначатися судом у кожному випадку, виходячи з конкретних обставин справи.

Таким чином, наведене вище свідчить про те, що позивач є спадкоємцем за законом, і мала намір прийняти спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_4, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1, і від неї як спадкоємець не відмовилася.

У теперішній час спір про спадкове майно відсутній і спадщина не визнана відумерлою.

Згідно з частиною другою статті 89 ЦПК жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Згідно з частиною четвертою статті 206 ЦПК у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Належним відповідачем у даній справі є Бранцівська сільська рада Краснопільського району Сумської області, на території якої відкрилася спадщина та знаходиться наявне спадкове майно.

За викладеного, зважаючи на визнання відповідачем позову, яке приймається Судом, оскільки не суперечить вимогам закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, Суд уважає, що причини, на які посилається позивач, що завадили йому вчасно звернутися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, є поважними, а тому позов ОСОБА_1 в особі представника за довіреністю ОСОБА_2 до Бранцівської сільської ради Краснопільського району Сумської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщиниє обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Достатнім для подання позивачу заяви про прийняття спадщини суд вважає надання їй строку тривалістю два місяці.

Керуючись стст. 200,258, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

Ухвалив:

Позов ОСОБА_1 в особі представника за довіреністю ОСОБА_2 задовольнити .

Визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, додатковий строк для подання нею заяви для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1, тривалістю два місяці з дня набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення через суд першої інстанції.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

ПозивачОСОБА_1, зареєстрована та проживає за адресою: 42455, АДРЕСА_3, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1.

Представник позивача ОСОБА_2/ довіреність від 26.07.2018, зареєстрована в реєстрі за № 107/, зареєстрована за адресою: 42400, АДРЕСА_1.

Відповідач Бранцівська сільська рада Краснопільського району Сумської області, місце знаходження: 42455, с. Бранцівка, вул. Комсомольська, буд. 9 Краснопільського району Сумської області, код ЄДРПОУ-04389302.

Повне рішення суду складено 19 жовтня 2018 року.

Суддя А.І. Косар

СудКраснопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення12.10.2018
Оприлюднено30.10.2018
Номер документу77450948
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —578/858/18

Рішення від 12.10.2018

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Рішення від 12.10.2018

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 13.09.2018

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні