Рішення
від 25.10.2018 по справі 911/1638/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" жовтня 2018 р. м. Київ Справа № 911/1638/18

За позовом ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ТЕРРА НОВА",

ОСОБА_2,

Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Ірпінського міського управління юстиції у Київській області

про визнання учасника таким, що вийшов із складу учасників товариства та зобов'язання вчинити реєстраційні дії

Суддя С.І.Чонгова

За участю секретаря судового засідання Савчук М.Ф.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_3 (довіреність б/н від 24.10.2018);

від відповідача 1:не з'явився.

від відповідача 2:не з'явився.

від відповідача 3:не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: ОСОБА_1 звернувся до господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ТЕРРА НОВА" ( далі - ТОВ "ТВК "ТЕРРА НОВА", ОСОБА_2, Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Ірпінського міського управління юстиції у Київській області та просить суд:

" 1. Визнати ОСОБА_1, паспорт серії НОМЕР_2, виданий Вовчанським РВ УМВС України в Харківській області 26.07.2004 р., ІПН - НОМЕР_1 таким, що вийшов зі складу учасників ТОВ "Торгово-виробнича компанія "ТЕРРА НОВА", ідентифікаційний код 39918158;

2. Зобов'язати ТОВ " Торгово-виробнича компанія "ТЕРРА НОВА" (код. 39918158) здійснити усі можливі дії передбачені чинним законодавством України з приводу державної реєстрації змін до установчих документів про зміну: складу учасників, зміну органу управління та про зміну місцезнаходження товариства.

3. Зобов'язати Відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Ірпінського міського управління юстиції у Київській області виключити відомості з Єдиного держаного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про:

- Учасника ТОВ "Торгово-виробнича компанія "ТЕРРА НОВА", ідентифікаційний код 39918158, ОСОБА_1 - паспорт серії НОМЕР_2, виданий Вовчанським РВ УМВС України в Харківській області 26.07.2004 р., ІПН - НОМЕР_1, що мешкає за адресою: АДРЕСА_1;

- Директора (керівника) ТОВ "Торгово-виробнича компанія "ТЕРРА НОВА" ідентифікаційний код 39918158, ОСОБА_1, паспорт серії НОМЕР_2, ІПН - НОМЕР_1;

- Місцезнаходження ТОВ "Торгово-виробнича компанія "ТЕРРА НОВА" ідентифікаційний код 39918158, 08200, Київська область, м. Ірпінь, вул. Рильського, буд. 5-Б, кв. 7."

В обґрунтування заявлених вимог, позивач посилається на порушення своїх прав, у зв'язку з бездіяльністю відповідача, оскільки сам не в змозі провести зміни до установчих документів ТОВ "ТВК "ТЕРРА НОВА" та внести їх до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань щодо його виходу зі складу учасників товариства з 17 вересня 2017 року та звільнення з посади директора (керівника) товариства за власним бажанням.

Відповідачі у справі документально обґрунтованих відзивів на позовну заяву не надали.

Ухвалою господарського суду Київської області від 10.08.2018 відкрито провадження у справі; розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження; підготовче судове засідання призначено на 06.09.2018.

Ухвалою господарського суду Київської області від 06.09.2018 підготовче судове засідання відкладено та призначено на 27.09.2018

Ухвалою господарського суду Київської області від 27.09.2018 підготовче провадження закрити та призначено справу до судового розгляду по суті .

Дослідивши матеріали справи та докази, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідач 1 - Товариство з обмеженою відповідальністю Торгівельно-виробнича компанія ТЕРРА НОВА відповідно до Статуту зареєстрованого за №13571020000004025 від 29.07.2015 створено за рішенням засновників (учасників) Товариства (Протокол установчих зборів засновників (учасників) №1 від 27.07.2015.

Згідно з ч. 1 та ч. 2 ст. 79 ГК України (у редакції, що діяла на момент створення Товариства) господарськими товариствами визнаються підприємства або інші суб'єкти господарювання, створені юридичними особами та/або громадянами шляхом об'єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку. У випадках, передбачених цим Кодексом, господарське товариство може діяти у складі одного учасника. Засновниками і учасниками товариства можуть бути суб'єкти господарювання, інші учасники господарських відносин, зазначені у статті 2 цього Кодексу, а також громадяни, які не є суб'єктами господарювання. Обмеження щодо заснування та участі в господарських товариствах суб'єктів господарювання або інших осіб встановлюються цим Кодексом, іншими законами.

В силу ст. 113 ЦК України господарським товариством є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками. Господарські товариства можуть бути створені у формі повного товариства, командитного товариства, товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю, акціонерного товариства.

Відповідно до ст. 114 ЦК України учасником господарського товариства може бути фізична або юридична особа. Обмеження щодо участі у господарських товариствах може бути встановлено законом. Господарське товариство, крім повного і командитного товариств, може бути створене однією особою, яка стає його єдиним учасником.

У відповідності до п. 3.1 Статуту учасниками товариства є: ОСОБА_2 та ОСОБА_1.

Розмір частки кожного учасника у статутному капіталі на момент його формування (заснування) визначається на підставі процентного співвідношення між вартістю вкладу кожного учасника та розміром статутного капіталу Товариства. Частка учасника ОСОБА_2 у статутному капіталі Товариства складає 50 відсотків статутного капіталу Товариства. Частка учасника ОСОБА_1 у статутному капіталі Товариства складає 50 відсотків статутного капіталу Товариства. (п. 7.4 Статуту).

Згідно з п. 11.1 Статуту учасник Товариства має право вийти з Товариства, повідомивши Товариство про свій вихід не пізніше ніж за 3 місяці до виходу.

Як зазначає позивач, ним 16.06.2017 була подана заява про вихід із складу учасників (засновників) (а.с. 46). Позивач посилається на те, що він не має можливості реалізувати своє право про вихід з Товариства, оскільки другий учасник Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельно-виробнича компанія ТЕРРА НОВА , який також має 50 % статутного капіталу, не з'являється на збори, блокує прийняття рішення зборів.

Згідно з п. 16.14 (п.п. 16.14.1 - 16.14.3, 16.14.5 - 16.14.17) Статуту до компетенції Загальних зборів учасників Товариства відносяться наступні питання: визначення основних напрямків діяльності Товариства і затвердження його планів та звітів про їх виконання; внесення змін до Статуту Товариства, у тому числі зміна (збільшення, зменшення) розміру статутного капіталу Товариства; призначення (обрання) та звільнення Директора Товариства, обрання та відкликання інших органів Товариства; створення реорганізація та ліквідація дочірніх підприємств, філій та представництв, затвердження їх статутів та положень; винесення рішень про притягнення до майнової відповідальності посадових осіб органів управління Товариства; затвердження правил, процедур та інших внутрішніх документів Товариства, визначення його організаційної структури; визначення умов оплати праці посадових осіб Товариства, його дочірніх підприємств, філій та представництв; затвердження договорів (угод) на суму, що перевищує 1 000 000,00грн; прийняття рішення про припинення діяльності Товариства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу; прийняття рішення про обрання уповноваженої особи учасників Товариства для представлення інтересів учасників Товариства у випадках, передбачених чинним законодавством України; вирішення про придбання Товариством частки його учасника; виключення учасника з Товариства; встановлення розміру, форми і порядку внесення учасниками Товариства, створення та визначення повноважень відповідних контролюючих органів Товариства; обрання Голови Товариства; прийняття рішення з інших питань, віднесених до компетенції Загальних зборів учасників Товариства.

У відповідності до п.3 ч. 1 ст. 116 ЦК України учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом: вийти у встановленому порядку з товариства.

Тобто, вихід учасника з Товариства є його правом, яке у даному випадку не обмежене законом.

Як передбачено ч. 1 ст. 148 ЦК України (у редакції, що діяла у період подачі заяви про вихід) учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право вийти з товариства, заявивши про це не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлений статутом. Справжність підпису на заяві про вихід з товариства підлягає нотаріальному засвідченню.

Позивач не надав доказів оформлення заяви позивачем, як учасником Товариства, про його вихід у порядку встановленому діючим законом.

Крім того, суд зазначає, що вимоги позивача про визначення його таким, що вийшов зі складу Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельно-виробнича компанія ТЕРРА НОВА є встановленням факту, який має значення для визначення вимог щодо захисту порушених прав та законних інтересів. У даному випадку вимоги позивача не направлені на захист порушених прав чи законних інтересів.

Позовні вимоги щодо зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельно-виробнича компанія ТЕРРА НОВА здійснити усі можливі дії передбачені чинним законодавством України з приводу державної реєстрації змін до установчих документів про зміну: складу учасників, зміну орган управління та про зміну місцезнаходження товариства не конкретизовані, не визначають перелік дій, які саме має здійснити Товариство з обмеженою відповідальністю Торгівельно-виробнича компанія ТЕРРА НОВА .

Крім того, зміна органу управління та місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельно-виробнича компанія ТЕРРА НОВА є правом Товариства і не може вирішуватися судом.

Приймаючи до уваги встановлене, суд не має підстав для задоволення вимог до Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Ірпінського міського управління юстиції у Київській області.

Суд також зазначає, що позивачем не визначені у прохальній частині позовної заяви вимоги до відповідача 2 - ОСОБА_2.

Таким чином, на зазначених у позові підставах, вимоги позивача задоволенню не підлягають.

В силу ст. 129 ГПК України, судові витрати, підлягають покладенню на позивача.

Керуючись ст. ст. 129, 233, 236-238, 240, 242 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. У задоволенні позову відмовити

Повний текст рішення складено 30.10.2018

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя С.І. Чонгова

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення25.10.2018
Оприлюднено31.10.2018
Номер документу77472516
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1638/18

Рішення від 25.10.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Чонгова С.І.

Ухвала від 27.09.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Чонгова С.І.

Ухвала від 10.08.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Чонгова С.І.

Ухвала від 27.07.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Чонгова С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні