Ухвала
від 31.10.2018 по справі 199/3130/18
АМУР-НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 199/3130/18

(1-кс/199/2255/18)

УХВАЛА

іменем України

31.10.2018 м. Дніпро

Слідчий суддя Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритомусудовому засіданніклопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , розглянувши матеріали кримінального провадження №12015040630001308 від 25.06.2015, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 358, ч. 2 ст. 366 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до суду із даним клопотанням, в його обґрунтування посилаючись на те, що до Амур-Нижньодніпровського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області надійшла заява від ОСОБА_4 про те, що невстановлені особи звернулись до відділення поліції з заявою про втрату установчих документів суб`єктів господарювання, після чого виключили його з числа співзасновників ряду підприємств. У ході досудового розслідування встановлено, що 04.06.2015 державному реєстратору для проведення реєстраційних дій щодо юридичної особи ТОВ Фірма «Біофайл» особою, яка представилась на ім`я ОСОБА_5 було надано прокотол №48 учасників ТОВ «Фірма Біофайл» у якому прийнято рішення про вихід з учасників ТОВ Фірма «Біофайл» - ОСОБА_6 та серед іншого нотаріально завірену заяву про вихід ОСОБА_6 з числа засновників ТОВ Фірма «Біофайл», яка нібито посвідчена 21.05.2015 приватним нотаріусом ОСОБА_7 . Однак, перевіркою спеціального нотаріального бланку встановлено, що бланк вищевказаної нотаріально завіреної заяви про вихід, використаний 02.03.2015, як довіреність, що також підтверджує факт неможливості посвідчення виходу ОСОБА_6 зі складу засновників (учасників) ТОВ «Фірма Біофайл».

В той же час, встановлено, що приватного нотаріуса ОСОБА_7 не існує.

На підставі наданих документів особою, яка представилась на ім`я ОСОБА_5 , інший співзасновник ТОВ Фірма «Біофайл» - ОСОБА_8 став 100 % учасником даного товариства.

Разом з тим згідно з клопотанням прокурора встановлено, що 24.04.2015 державному реєстратору для проведення реєстраційних дій щодо юридичної особи ТОВ «Будапешт-2007» особою, яка представилась на ім`я ОСОБА_9 було серед іншого подано нотаріально завірену заяву про вихід ОСОБА_4 з числа засновників ТОВ «Будапешт-2007», яка нібито посвідчена 11.03.2015 тим же неіснуючим приватним нотаріусом ОСОБА_7 .

Однак, перевіркою спеціального нотаріального бланку встановлено, що нотаріальний бланк заяви про вихід ОСОБА_6 з числа засновників ТОВ «Будапешт-2007», використаний 24.01.2015, як свідоцтво про право на спадщину, що також підтверджує факт неможливості посвідчення виходу ОСОБА_6 зі складу засновників (учасників) ТОВ «Будапешт-2007».

На підставі наданих документів особою, яка представилась на ім`я ОСОБА_5 , інший співзасновник ТОВ «Будапешт-2007» ОСОБА_8 став 100 % учасником даного товариства; допитаний, як свідок, ОСОБА_4 повністю підтвердив вищевказані факти, крім того, вищевказані факти підтверджені висновком експерта №1634-16 від 23.06.17.

В той же час, згідно з клопотанням прокурора встановлено, що ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_1 ) обраний депутатом Дніпровської міської ради VII скликання та є заступником голови комісії міської ради з питань екології, у зв`язку з чим для проведення почеркознавчої експертизи на підставі ухвали слідчого судді Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська (від 11.07.2018) 24.07.2018 відібрано 15 документів, на яких міститься підпис ОСОБА_8 та складено протокол тимчасового доступу до документів.

Крім того, 08.08.2018 вилучені документи разом з постановою про призначення почеркознавчої експертизи та документами, які підлягають дослідженню направлені до Дніпропетровського НДЕКЦ.

Однак, 28.08.18 на адресу Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 надійшло клопотання експерта про надання порівняльного матеріалу вільних зразків почерку ОСОБА_8 за 2014-2016 роки в оригіналах різних документів (за місцем роботи, проживання тощо на 10-15 документах із рукописними записами), тому з метою повного, всебічного і об`єктивного розслідування обставин справи, виявлення та викриття винних а також проведення судової почеркознавчої експертизи необхідні вільні зразки почерку ОСОБА_8 за 2014-2016 р.р. в оригіналах різних документів (за місцем роботи, проживання тощо) на 10-15 документах із рукописними записами, у зв`язку з чим у поданому слідчому судді клопотанні й заявлено прохання про надання тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні Комунального підприємства «Агентство розвитку Дніпра «Дніпровської міської ради» (код ЄДРПОУ 40886122, місцезнаходження: м. Дніпро, просп. Дмитра Яворницького, 75, а саме до оригіналів документів, датованих 2-14 - 2016 р.р., на яких містяться вільні зразки почерку ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за 2014-2016 р.р. в оригіналах різних документів (автобіографії, наказах, записних книжках, протоколах тощо), не менше ніж на 10-15 документах із рукописними записами ОСОБА_8 , з можливістю вилучення оригіналів вказаних документів.

Прокурор ОСОБА_3 просив повністю задовольнити подане клопотання.

Розглянув клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, виходячи з наступного.

За ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Відповідно до ст. 98 КПК речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені вчастині першій цієї статті.

Тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку) (ч. 1 ст. 159 КПК).

Слідчий суддяпогоджується ізслушністю доводівпрокурора щодотого,що уданомукримінальному провадженніна данийчас неможе бутипроведена почеркознавчаекспертиза,оскільки експертунеобхідно надатиокрім вжевилучених іінші вільнізразки ОСОБА_8 ,як особи,яка підлягаєідентифікації,що такожпередбачено Наказом Міністерства юстиціїУкраїни від08.10.1998 №53/5, якимзатверджені Науково-методичні рекомендації з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, згідно з абз. 2 п.1.1. якого передбачено, що для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

П. 1.3. вказаного наказу передбачено, що для проведення досліджень орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), повинен(на) надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації.

Вільними зразками є рукописні тексти, рукописні записи (буквені та цифрові), підписи, достовірно виконані певною особою до відкриття кримінального провадження, провадження в справах про адміністративні правопорушення, цивільних, адміністративних чи господарських справах і не пов`язані з їх обставинами; умовно-вільними є зразки почерку, виконані певною особою до відкриття провадження у справі, але пов`язані з обставинами цієї справи, або виконані після відкриття провадження у справі, але не в зв`язку з її обставинами; експериментальні зразки почерку - це такі, що виконані за завданням органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), у зв`язку з призначенням даної експертизи.

Таким чином, розглянув клопотання, слідчий суддя погоджується із слушністю доводів прокурора щодо того, що документи, на які вказує прокурор,мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо, а вилучення зазначених документів необхідне для досягнення мети отримання тимчасового доступу до речей і документів.

Керуючись п. 5 ч. 2 ст. 131, ст. 132, ст. 159, п. 7 ч. 1 ст. 162, ст. 163, КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12015040630001308 від 25.06.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.358, ч.2 ст.366 КК України, задовольнити.

Надати прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 або слідчому СВ Амур-Нижньодніпровського відділення поліції Дніпровського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_10 тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні Комунального підприємства «Агентство розвитку Дніпра «Дніпровської міської ради» (код ЄДРПОУ 40886122, місцезнаходження: м. Дніпро, просп. Дмитра Яворницького, 75, а саме до оригіналів документів, датованих 2-14 - 2016 р.р., на яких містяться вільні зразки почерку ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за 2014-2016 р.р. в оригіналах різних документів (автобіографії, наказах, записних книжках, протоколах тощо), не менше ніж на 10-15 документах із рукописними записами ОСОБА_8 , з можливістю вилучення оригіналів вказаних документів.

Згідно ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Відповідно до ч. 3 ст. 309 КПК України ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.10.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77498449
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —199/3130/18

Ухвала від 15.09.2020

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Скрипник О. Г.

Ухвала від 15.09.2020

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Скрипник О. Г.

Ухвала від 20.03.2019

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Спаї В. В.

Ухвала від 17.01.2019

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Спаї В. В.

Ухвала від 31.10.2018

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Спаї В. В.

Ухвала від 31.10.2018

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Спаї В. В.

Ухвала від 30.07.2018

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Спаї В. В.

Ухвала від 11.07.2018

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Спаї В. В.

Ухвала від 05.06.2018

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Подорець О. Б.

Ухвала від 14.05.2018

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Подорець О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні