Рішення
від 29.10.2018 по справі 807/699/18
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

29 жовтня 2018 року м. Ужгород№ 807/699/18 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Плеханова З.Б.

при секретарі : Копосович Е.О.

за участю:

позивача: Головне управління Державної фіскальної служби у Закарпатській області , представниик - Майор А.Є.

відповідача: Приватне підприємство "Флора Вест" ,представниик - не зявився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Головного управління Державної фіскальної служби у Закарпатській області до Приватного підприємства "Флора Вест" стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Головне управління ДФС у Закарпатській області звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду із позовом до ПП Флора Вест про стягнення податкового боргу, яким просить:

1. Прийняти позовну заяву до провадження суду.

2. Розглянути справу без участі представника позивача.

3. Винести судове рішення, яким стягнути податковий борг з ПП Флора Вест код ЄДРПОУ 40506321 із місцезнаходженням: 90630, Закарпатська область, Рахівський р-н, смт. Ясіня, вул. Борканюка, буд. 39 у розмірі 10875,98 грн. по платежу 50 18050300 Єдиний податок з юридичних осіб за рахунок коштів, що належать платнику податків на праві власності, в тому числі тих, які знаходяться на рахунках у банках.

Свої позовні вимоги позивач мотивує тим, що станом на 22.05.2018 року за Відповідачем рахується податковий борг по платежу 50 18050300 Єдиний податок з юридичних осіб у розмірі 10875,98грн. Вказаний боргу відповідачем не сплачений.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив суд їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, відзиву на позов не надав, хоча був належним чином повідомлений про судовий розгляд за адресою , внесеною у ЄДР юросіб та ФОП. Позовну заяву з додатками відповідач отримав 09.08.2018 року.

На адресу суду повернувся конверт з вкладенням, направлений відповідачу рекомендованим листом за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, який не було вручено відповідачу працівниками органу поштового зв'язку із зазначенням причин не вручення: "за не запитом".

Згідно з нормами ч. 8 с. 126 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Відповідно до положень абз. 5 ч. 6 ст. 251 КАС України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Враховуючи вказане, суд вважає, що вжив всіх заходів для належного повідомлення відповідача про дату, час та місце судового розгляду справи.

Відповідно до ч. 6 ст. 162 КАС України: у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Заслухавши представника позивача, встановивши обставини справи на підставі досліджених в судовому засіданні доказів, проаналізувавши норми права, які підлягають або не підлягають застосуванню до даних правовідносин, надавши оцінку кожному аргументу сторін та мотиви суду, з яких суд дійшов до висновків у справі, суд констатує наступне.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до статті 36 Податкового Кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом. Податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

Відповідно до статті 16 пункту 16.1 підпункту 16.1.4 ПК України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до Витягу Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Приватне підприємство Флора Вест знаходиться за адресою: 90630, Закарпатська обл., Рахівський р-н, смт. Ясіня, вул.Борканюка, буд.39, код ЄДРПОУ 40506321( а.с.9-12).

Судом встановлено, що станом на 22.05.2018 року за Відповідачем рахується податковий борг по платежу 50 18050300 Єдиний податок з юридичних осіб у розмірі 10875,98грн. що підтверджується розрахунком податкового боргу ( а.с.8).

Вищевказаний борг виник у зв'язку з наступним.

Відповідачем до податкового органу самостійно подано:

- податкову декларацію платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) від 27.04.2017 року №9076314709 із самостійно задекларованою сумою податку, що підлягає сплаті до бюджету у розмірі 10980,38грн. Проте, самостійно задекларована сума грошового зобов'язання сплачена Відповідачем частково у розмірі 104,40грн. Залишок несплаченого боргу по вказаній податковій декларації становить 10875,98грн. (а.с.16).

Проте, вказана самостійно задекларована сума податкового зобов'язання залишається несплаченою відповідачем у повному обсязі.

Відповідно до статті 56 пункту 56.11 ПК України , не підлягає оскарженню податкове зобовязання, самостійно визначене платником податків.

Відповідно до статті 46 пункту 46.1 Податкового кодексу України (далі по тексту ПК України), податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Відповідно до статті 49 пункту 49.1 ПК України, податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Відповідно до статті 54 ПК України, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Відповідно до статті 57 пункту 57.1 ПК України , платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 14 пунктом 14.1 підпунктом 14.1.175 ПК України встановлено, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобовязання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобовязання.

Згідно п 59.1. ст. 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

У зв'язку з несплатою узгоджених сум Відповідачу на підставі п.59.1. ст.59 ПКУ виставлено податкову вимогу від 28.12.2017 року №14408-17-39 про наявність податкового боргу за узгодженими податковими зобов'язаннями, яка направлена на адресу Відповідача засобами поштового зв'язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення, вручено 15.01.2018 року (а.с.15).

Відповідно до п. 95.3 ст. 95 ПКУ стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Згідно із п. 95.4 ст. 95 ПКУ контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пп. 20.1.34.п., п. 20.1 ст. 20 ПКУ , контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до статті 77 частини 1 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Податковий борг відповідача у розмірі 10875,98 грн. підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, зокрема: розрахунком заборгованості (а.с.8), обліковою карткою платника податків (а.с.13-14), податковою декларацією платника єдиного податку - юридичної особи (а.с.16) та податковою вимогою (а.с.15).

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними і допустимими доказами, такі відповідачем не спростовані (відзиву на позов відповідач суду не надав) та підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по справі згідно ч.2 ст.139 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 242-246 КАСУ, суд,-

В И Р І Ш И В:

1.Адміністративний позов Головного управління ДФС у Закарпатській області до ПП Флора Вест про стягнення податкового боргу - задовольнити.

2. Стягнути з ПП Флора Вест (код ЄДРПОУ 40506321, 90630, Закарпатська область, Рахівський р-н, смт. Ясіня, вул. Борканюка, буд. 39) податковий борг у розмірі 10875,98 ( десять тисяч вісімсот сімдесят пять грн. 98 коп.) грн. по платежу 50 18050300 Єдиний податок з юридичних осіб за рахунок коштів, що належать платнику податків на праві власності, в тому числі тих, які знаходяться на рахунках у банках.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення через Закарпатський окружний адмінсуд до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

СуддяЗ.Б. Плеханова

Повний текст рішення складений 31 жовтня 2018 року.

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.10.2018
Оприлюднено01.11.2018
Номер документу77498923
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/699/18

Ухвала від 10.09.2018

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Рішення від 29.10.2018

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 12.07.2018

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні