Ухвала
від 29.10.2018 по справі 709/1764/18
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1764/18

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

29 жовтня 2018 року смт. Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі судді Чубая В.В., вивчивши позовну заяву ОСОБА_1 до Великоканівецької сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, ОСОБА_2, Чорнобаївського РВ Черкаської філії ДП "Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" про визнання недійсним рішення сільської ради, протоколу узгоджувальної комісії, визнання права на земельну ділянку, скасування державної реєстрації земельної ділянки ,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі - позивач) звернулася до Чорнобаївського районного суду Черкаської області з позовною заявою до Великоканівецької сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, що знаходиться за адресою: с. Великі Канівці, Чорнобаївський район, Черкаська область, ОСОБА_2, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, Чорнобаївського РВ Черкаської регіональної філії ДП "Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", що знаходиться за адресою: вул. Центральна, 115,

смт. Чорнобай, Чорнобаївський район,ь Черкаська обл.(далі - відповідачі) про визнання недійсним рішення сільської ради, протоколу узгоджувальної комісії, визнання права на земельну ділянку, скасування державної реєстрації земельної ділянки .

Разом з позовною заявою надійшло клопотанням позивача про звільнення від сплати судового збору.

В обгрунтування вказаного клопотання зазначалося, що позивач є пенсіонером. За таких обставин судовий збір у розмірі 2100,00 гривень, який необхідно сплатити позивачу, є для неї великою сумою, що позбавляє права на доступ до правосуддя. У зв'язку з цим, посилаючись на норми цивільного процесуального законодавства, позивач просила звільнити його від сплати судового збору.

Водночас з доданої до позовної заяви довідки ЦОУ Пенсійного фонду України в м. Києві від 1 лютого 2018 року № 343/Г-177 вбачається, що позивач перебуває на обліку як пенсіонер і отримує пенсію. При цьому згідно з доданими до позовної заяви відомостями Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утримання податків від 14 серпня

2018 року інформація про доходи позивача з 1 кварталу 2017 року по 1 квартал 2018 року відсутня.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору та додані до нього документи, суд встановив таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. Частиною 3 цієї статті Кодексу встановлено, що з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.

Аналогічні положення закріплено у ст. 8 Закону України "Про судовий збір".

Згідно з рішенням Європейського суду з прав людини у справі Креуз проти Польщі сплата судових витрат не повинна перешкоджати доступу до суду, ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди самій суті цього права, та має переслідувати законну мету.

З огляду на викладене, враховуючи особу позивача та його майновий стан, суд вважає за можливе задовольнити клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд дійшов висновку, що позовна заява відповідає вимогам статей 175-177 ЦПК України.

З огляду на положення ч. 2 і 4 ст. 19 ЦПК України, враховуючи приписи ч. 3 і 4 ст. 274 ЦПК України, суд дійшов висновку, що дана справа повинна бути розглянута за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 19, 175, 177, 187, 189-193, 259, 260, 274 ЦПК України, суддя -

у х в а л и в:

Клопотання про звільнення від сплати судового збору - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору.

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Великоканівецької сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, ОСОБА_2, Чорнобаївського РВ Черкаської філії ДП "Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" про визнання недійсним рішення сільської ради, протоколу узгоджувальної комісії, визнання права на земельну ділянку, скасування державної реєстрації земельної ділянки .

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання у справі на 8 листопада 2018 року о 10:00 у залі судових засідань № 3 Чорнобаївського районного суду Черкаської області.

У підготовче засідання викликати учасників справи.

Визначити відповідачам п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України. Відповідно до вимог

ч. 4 ст. 178 ЦПК України одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов'язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред'явити зустрічний позов.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою сторінки: https://court.gov.ua/sud2322/.

Копію ухвали надіслати позивачу, а відповідачам - разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена лише в частині порушення правил підсудності (п. 8 ч. 1 ст. 353 ЦПК України) в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Апеляційного суду Черкаської області протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Суддя В.В. Чубай

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення29.10.2018
Оприлюднено01.11.2018
Номер документу77521788
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —709/1764/18

Рішення від 15.04.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 23.04.2019

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 29.10.2018

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні