Рішення
від 01.11.2018 по справі 483/921/18
ОЧАКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ОЧАКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ Справа № 483/921/18

Провадження №2/483/412/2018

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 жовтня 2018 року м. Очаків Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого - судді Чаус Л.В.

при секретарі Шилінскас О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2 до Чорноморської сільської ради об'єднаної територіальної громади Очаківського району Миколаївської області, Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

31 травня 2018 року ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2 звернувся до суду з вказаною позовною заявою до Чорноморської сільської ради об'єднаної територіальної громади Очаківського району Миколаївської області, Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області. В обґрунтування вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла сестра позивачки ОСОБА_5, після смерті якої відкрилася спадщина, яка складається, крім іншого майна, з 1/3 частки земельних ділянок загальною площею 26,2641 га за цільовим призначенням - ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані в межах території Рівненської сільської ради Очаківського району Миколаївської області. Нотаріус відмовив позивачці в видачі свідоцтва про право на спадщину на вказані частки земельних ділянок у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів на ім'я спадкодавиці. Посилаючись на викладені обставини, просив визнати за позивачкою право власності на 1/3 частку зазначених земельних ділянок, в порядку спадкування за законом після смерті сестри.

Позивачка та її представник в судове засідання не з'явилися, останній надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача - Чорноморської сільської ради об'єднаної територіальної громади Очаківського району Миколаївської області в судове засідання не з'явився. До судового засідання надана заява за підписом секретаря сільської ради ОСОБА_6, в якій вона просить розглянути справу за відсутності представника сільської ради та позовні вимоги визнає у повному обсязі.

Представник відповідача - Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області в судове засідання не з'явився. До судового засідання надано відзив на позовну заяву за підписом начальника управління ОСОБА_7, в якому він заперечує проти задоволення позову до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, яке не є належним відповідачем у справі, оскільки спірні земельні ділянки відносяться до земель приватної власності, а управління не здійснює повноважень у сфері розпорядження такими землями.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов наступного.

Відповідно до копій свідоцтв про право на спадщину за законом, виданих 10 квітня 2014 року державним нотаріусом Другої Очаківської державної нотаріальної контори Миколаївської області, зареєстрованих в реєстрі за № 232, №234, №236, №238, ОСОБА_5 отримала у спадщину по 1/3 часток земельних ділянок: площею 8,5993 га, кадастровий номер НОМЕР_10, площею 2,9316 га, кадастровий номер НОМЕР_1, площею 1,1623 га, кадастровий номер НОМЕР_11, площею 0,44 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташованих в межах території Рівненської сільської ради Очаківського району Миколаївської області, за цільовим призначенням - ведення товарного сільськогосподарського призначення, які на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_7 від 18 березня 2002 року належали ОСОБА_8, померлій ІНФОРМАЦІЯ_5 року.

Крім того, відповідно до копій свідоцтв про право на спадщину за законом, виданих 17 липня 2014 року державним нотаріусом Другої Очаківської державної нотаріальної контори Миколаївської області видано, зареєстрованих в реєстрі за № 496, №498, № 500, № 502, ОСОБА_5 отримала у спадщину по 1/3 часток земельних ділянок: площею 8,5993 га, кадастровий номер НОМЕР_8, площею 2,9316 га, кадастровий номер НОМЕР_3 площею 1,16 га, кадастровий номер НОМЕР_9, площею 0,44 га, кадастровий номер НОМЕР_4, які на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_5 від 18 березня 2002 року належали ОСОБА_9, померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 року.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_5 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_6.

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_14 вбачається, що ОСОБА_10 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 року та її батьками є: ОСОБА_9 та ОСОБА_8. 30 травня 1981 року ОСОБА_10 уклала шлюб з ОСОБА_11 та прийняла прізвище - ОСОБА_11, що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_12.

ОСОБА_12 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 року та її батьками є: ОСОБА_9 та ОСОБА_8, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_15. 09 серпня 1988 року ОСОБА_13 уклала шлюб з ОСОБА_14 та прийняла прізвище - ОСОБА_14, що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_13.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що позивачка є рідною сестрою спадкодавиці ОСОБА_5

Позивачка у відповідності з ч. 1 ст. 1269 ЦК України прийняла спадщину після смерті спадкодавиці ОСОБА_5, подавши 12 жовтня 2016 року до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, інших спадкоємців немає, що підтверджується матеріалами оглянутої в судовому засіданні спадкової справи № 241/2016, відкритої після смерті ОСОБА_5 приватним нотаріусом Золотоніського районного нотаріального округу Черкаської області та інформаційною довідкою зі спадкового реєстру від 05 вересня 2018 року № 53192581.

Як вбачається з копії постанови приватного нотаріуса Золотоніського районного нотаріального округу Черкаської області про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 24 травня 2017 року, позивачці відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на 1/3 частки земельних ділянок після смерті ОСОБА_5, оскільки не надані правовстановлюючі документи на вказане майно на ім'я спадкодавиці.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України , до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Аналізуючи викладені обставини, суд дійшов висновку, що спадкодавиця у встановленому законом порядку набула право власності на 1/3 частку спірних земельних ділянок, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Разом з тим, відповідно до ч. 4 ст. 122 ЗК України, до повноважень Центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальних органів відноситься лише передача земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Як вбачається з матеріалів справи, спірні земельні ділянки відносяться до земель приватної власності, Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області не здійснює повноваження у сфері розпорядження землями, які відносяться до приватної власності, а тому в задоволенні позовних вимог до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 259, 263-265 Цивільного процесуального кодексу України, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2 до Чорноморської сільської ради об'єднаної територіальної громади Очаківського району Миколаївської області про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом, - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/3 частку земельної ділянки площею 8,5993 га, кадастровий номер НОМЕР_10, розташованої в межах території Рівненської сільської ради Очаківського району Миколаївської області, за цільовим призначенням - ведення товарного сільськогосподарського призначення, на яку 18 березня 2002 року було видано державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_7 на ім'я ОСОБА_8, та 10 квітня 2014 року державним нотаріусом Другої Очаківської державної нотаріальної контори Миколаївської області видано свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 232 на ім'я ОСОБА_5, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/3 частку земельної ділянки площею 2,9316 га, кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої в межах території Рівненської сільської ради Очаківського району Миколаївської області, за цільовим призначенням - ведення товарного сільськогосподарського призначення, на яку 18 березня 2002 року було видано державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_7 на ім'я ОСОБА_8, та 10 квітня 2014 року державним нотаріусом Другої Очаківської державної нотаріальної контори Миколаївської області видано свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 234 на ім'я ОСОБА_5, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/3 частку земельної ділянки площею 1,1623 га, кадастровий номер НОМЕР_11, розташованої в межах території Рівненської сільської ради Очаківського району Миколаївської області, за цільовим призначенням - ведення товарного сільськогосподарського призначення, на яку 18 березня 2002 року було видано державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_7 на ім'я ОСОБА_8, та 10 квітня 2014 року державним нотаріусом Другої Очаківської державної нотаріальної контори Миколаївської області видано свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 236 на ім'я ОСОБА_5, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/3 частку земельної ділянки площею 0,44 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташованої в межах території Рівненської сільської ради Очаківського району Миколаївської області, за цільовим призначенням - ведення товарного сільськогосподарського призначення, на яку 18 березня 2002 року було видано державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_7 на ім'я ОСОБА_8, та 10 квітня 2014 року державним нотаріусом Другої Очаківської державної нотаріальної контори Миколаївської області видано свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 238 на ім'я ОСОБА_5, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/3 частку земельної ділянки площею 8,5993 га, кадастровий номер НОМЕР_8, розташованої в межах території Рівненської сільської ради Очаківського району Миколаївської області, за цільовим призначенням - ведення товарного сільськогосподарського призначення, на яку 18 березня 2002 року було видано державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_5 на ім'я ОСОБА_9, та 17 липня 2014 року державним нотаріусом Другої Очаківської державної нотаріальної контори Миколаївської області видано свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 496 на ім'я ОСОБА_5, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/3 частку земельної ділянки площею 2,9316 га, кадастровий номер НОМЕР_3 розташованої в межах території Рівненської сільської ради Очаківського району Миколаївської області, за цільовим призначенням - ведення товарного сільськогосподарського призначення, на яку 18 березня 2002 року було видано державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_5 на ім'я ОСОБА_9, та 17 липня 2014 року державним нотаріусом Другої Очаківської державної нотаріальної контори Миколаївської області видано свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 498 на ім'я ОСОБА_5, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/3 частку земельної ділянки площею 1,16 га, кадастровий номер НОМЕР_9, розташованої в межах території Рівненської сільської ради Очаківського району Миколаївської області, за цільовим призначенням - ведення товарного сільськогосподарського призначення, на яку 18 березня 2002 року було видано державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_5 на ім'я ОСОБА_9, та 17 липня 2014 року державним нотаріусом Другої Очаківської державної нотаріальної контори Миколаївської області видано свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 500 на ім'я ОСОБА_5, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/3 частку земельної ділянки площею 0,44 га, кадастровий номер НОМЕР_4, розташованої в межах території Рівненської сільської ради Очаківського району Миколаївської області, за цільовим призначенням - ведення товарного сільськогосподарського призначення, на яку 18 березня 2002 року було видано державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_5 на ім'я ОСОБА_9, та 17 липня 2014 року державним нотаріусом Другої Очаківської державної нотаріальної контори Миколаївської області видано свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 502 на ім'я ОСОБА_5, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2 до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом - відмовити.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду через Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 01 листопада 2018 року.

Головуючий:

СудОчаківський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення01.11.2018
Оприлюднено02.11.2018
Номер документу77547842
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —483/921/18

Рішення від 01.11.2018

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Чаус Л. В.

Рішення від 25.10.2018

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Чаус Л. В.

Ухвала від 21.08.2018

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Чаус Л. В.

Ухвала від 05.06.2018

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Чаус Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні