Ухвала
від 26.10.2018 по справі 753/20686/18
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙРАЙОННИЙ СУДМ.КИЄВА

справа № 753/20686/18

провадження № 1-кс/753/5900/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" жовтня 2018 р. слідчий суддяДарницького районногосуду м.Києва ОСОБА_1 ,з секретарем ОСОБА_2 розглянувши клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ другого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017101020000183 від 20.09.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України, суд, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з особливо важливих справ другого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , звернувся до Дарницького районного суду міста Києва з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017101020000183 від 20.09.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України

Слідчий не з"явився, подав до суду заяву, в якій просив проводити розгляд справи за його відсутності, з підтримання клопотання.

Клопотання розглядаєтьсябез викликуособи,у володінніякої знаходятьсяречі тадокументи,оскільки наявнідостатні підставивважати,що існуєзагроза зміничи знищеннявказаних речейта документів.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів клопотання, що

Другим слідчим відділом розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві проводяться слідчі (розшукові) дії у кримінальному проваджені, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017101020000183 від 20.09.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_1 ) ухилилися від оподаткування, а саме податку на прибуток на 831 623 грн. та податку на додану вартість на 1226 892 грн., а всього на загальну суму 2058 515 грн.

Відповідно до Акту перевірки ГУ ДФС у м. Києві від 14.04.2017 № 150/26-15-14-01-01/32824011 на підставі наданих підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » до перевірки документів встановлено, що на формування суми податкового кредиту з податку на додану вартість у 2014 - 2017 мали вплив взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДР НОМЕР_9 ).

За результатами проведеної ІНФОРМАЦІЯ_10 перевіркою не підтверджено факт надання послуг від вищезазначених підприємств.

Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » реалізовували в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » краску флексографічну та лак для друку, а в свою чергу здійснювали придбання товарів широкого асортименту, що свідчить про маніпулювання податковою звітністю шляхом змінення номiнклатури та коду товару.

Так, з метою отримання копій документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по взаємовідносинам з вказаними вище підприємствами, директору ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - ОСОБА_4 , в порядку ст. 93 КПК України, вручено запит №8035/10/26-51-23-01 від 02.10.2017, однак 12.10.2017 року ОСОБА_4 повідомив у листі вих. №50, що документи на запит не надасть.

01 грудня 2017 року отримано ухвалу Дарницького районного суду м. Києва про тимчасовий доступ до речей і документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яку 07 грудня 2017 року оголошено головному бухгалтеру ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - ОСОБА_5 .

27 грудня 2017 року ОСОБА_5 у присутності понятих відмовила у наданні тимчасового доступу до речей і документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по взаємовідносинам із контрагентами та ухвалу Дарницького районного суду не виконала про що складений протокол.

В результаті порушень норм Податкового кодексу України, встановлено заниження об`єкта оподаткування на загальну суму 2058515 грн.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », які знаходяться в банківських установах.

Відповідно до бази даних ГУ ДФС у м. Києві АІС «Податковий Блок» встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » має рахунки за № НОМЕР_10 та № НОМЕР_11 , що знаходяться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (МФО НОМЕР_12 ).

З метою встановлення реального руху грошових коштів виникла необхідність в отримані тимчасового доступу до документів, що містять інформацію по рахункам № НОМЕР_10 та № НОМЕР_11 , а саме: роздруківки руху коштів по рахункам із зазначенням усіх наявних в банківській установі реквізитів контрагентів, призначення платежу, суми, дати та часу платежу за весь період функціонування рахунків; картки із зразками підписів осіб, які є власниками рахунку; заяви на відкриття (закриття) рахунку та інші документи, що подавалися для відкриття (закриття) даного рахунку; договір на здійснення розрахунково-касового обслуговування за рахунком; договір про надання банківською установою інформаційно-розрахункових послуг та послуг електронної пошти в системі «Клієнт-Банк»; платіжні доручення, меморіальні ордери, чеки, інші розрахункові документи, використані для здійснення розрахунково-касових операцій за рахунком; заявки на видачу готівкових коштів; документи, які були підставою для ідентифікації особи (осіб), уповноважених діяти від імені власника рахунку при відкритті (закритті) рахунку і здійсненні розрахункових касових операцій, які мають значення речових доказів у кримінальному провадженні, з можливістю їх вилучення для забезпечення проведення слідчих дій.

Зазначені документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » необхідно вилучити в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » з метою дослідження обставин відкриття та використання рахунків, факт та обставини перерахування коштів за відповідні товарно - матеріальні цінності з банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та зняття грошових коштів, причетності невстановлених осіб до зняття грошових коштів, адже іншим способом ніж вилучення документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » які знаходяться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » неможливо здійснити вищевикладені процесуальні дії, які необхідно здійснити з метою виконання завдань кримінального провадження, передбачених ст. 2 КПК України - швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Оригінали зазначених документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », що знаходяться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » необхідно вилучити, оскільки таке вилучення необхідне для проведення почеркознавчої експертизи (копії не підходять для проведення експертизи на підставі нижчевикладеного).

У відповідності до п.7, п.4 «Рішення координаційної наради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України» від 02 березня 2012 року проведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок, формулюється виключно у вірогідній формі з відповідним обґрунтуванням, зокрема фактом відсутності оригіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій.

Так, відповідно до ст. 160 ч.1 КПК України «Сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст.60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками:

1) на письмовий запит або з письмового дозволу відповідної юридичної чи фізичної особи;

2) за рішенням суду;

Іншим способом,ніж розкритибанківську таємницю,для отриманняінформації тадокументів,що маютьдоказове значенняу кримінальномупровадженні неможливо.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 159-164 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ другого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017101020000183 від 20.09.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України,- задовольнити.

Надати старшому слідчому з особливо важливих справ другого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 та слідчим 2-го СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 або за їх дорученням оперуповноваженим 2-го ОВ ОУ ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 (у відповідності до ст.ст.36, 40, 41, 110, ч.6 ст.218 КПК України) дозвіл на проведення тимчасового доступу до оригіналів, а уразі відсутності до завірених копій документів, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (МФО НОМЕР_12 ) та які стосуються відкриття , обслуговування й закриття рахунків за № НОМЕР_10 та № НОМЕР_11 клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) за весь період функціонування рахунків з можливістю їх вилучення на електронних і паперових носіях, для забезпечення проведення слідчих дій, а саме:

-ІР-адреси;

-Відомостей на паперових та електронних носіях про рух коштів з розшифровкою без скорочень контрагентів, їх статистичних кодів, в тому числі реквізитів їх рахунків (номер рахунку, МФО банківської установи) призначенням платежу, датою та часом здійснення платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, з зазначенням суми податку на додану вартість - окремо, а також із зазначенням вхідного та вихідного залишку коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, відомостей щодо документів, на підставі яких здійснені такі платежі, номерів референсів кожного платіжного документу (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації транзакції) по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » № НОМЕР_10 та № НОМЕР_11 за весь період функціонування;

-Первинних документів, що свідчать про зарахування на банківські рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » за № НОМЕР_10 та № НОМЕР_11 в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » та зняття з них грошових коштів (платіжні доручення, заяви на видачу готівки, чеки та інші документи, якими оформлювалось отримання готівкових коштів) за весь період функціонування;

-Інформації, що міститься в справі з юридичного оформлення рахунків, а саме документів передбачених «Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», затвердженою Постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492, які були надані на відкриття рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » за № НОМЕР_10 та № НОМЕР_11 в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », додавалися до справ під час функціонування вказаних рахунків та інших документів, що знаходяться у вказаній справі з юридичного оформлення рахунку;

-Договорів на отримання кредиту або відкриття кредитних ліній та матеріалів кредитних справ про надання та обслуговування кредитів;

-Документів щодо придбання та реалізації векселів;

-Інші документи, що знаходяться у володінні банківської установи відносно клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 ».

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення26.10.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу77557410
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017101020000183 від 20.09.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України, суд

Судовий реєстр по справі —753/20686/18

Ухвала від 27.02.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Шевченко Тетяна Валентинівна

Ухвала від 21.01.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Паленик Ігор Григорович

Ухвала від 26.10.2018

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Коренюк А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні