Ухвала
від 12.10.2018 по справі 808/1493/18
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

12 жовтня 2018 року м. Дніпросправа № 808/1493/18

Третій апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючий суддя Сафронова С.В. (доповідач), суддів: Мельник В.В., Чепурнов Д.В., перевіривши на відповідність нормам КАС України апеляційну скаргу Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 29 травня 2018 року у справі № 808/1493/18 за позовом Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Товариства з обмеженою відповідальністю Інтеренергосервіс про стягнення суми адміністративно-господарських санкцій,-

в с т а н о в и в:

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 29.05.2018 року в задоволенні позовних вимог Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів відмовлено. Позивач, не погодившись з вищезазначеним рішенням суду від 29.05.2018 року, подав 13.07.2018 року до суду апеляційну скаргу.

Апеляційна скарга подана до суду першої інстанції 13.07.2018 року. Повне судове рішення Запорізьким окружним адміністративним судом складено 30.05.2018 року, саме з моменту проголошення або складання повного тексту рішення обчислюється тридцяти денний строк для оскарження рішення.

Згідно ч. 1 ст. 295 КАС України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п'ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Перебіг строку для подання апеляційної скарги починається з моменту складання повного тексту судового рішення або його проголошення, будь-яких винятків нормами КАС України не передбачено.

Для встановлення поважності підстав пропуску позивачем строку апеляційного оскарження рішення суду першої інстанції, залишено апеляційну скаргу без руху та зобов'язано надати до суду апеляційної заяву про поновлення пропущеного строку та докази на підтвердження поважності пропуску строку звернення до суду.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 03.08.2018 року апеляційну скаргу Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів залишено без руху, надано строк для усунення недоліків у строк десять днів з дня отримання ухвали, протягом якого заявник може надати заяву про поновлення строку звернення до суду та докази на підтвердження поважності пропуску строку звернення до суду з апеляційною скаргою. Також ухвалою від 03.08.2018 року заявника апеляційної скарги зобов'язано надати докази сплати судового збору.

Ухвала від 03.08.2018 року отримана заявником апеляційної скарги 17.09.2018 року, що підтверджується поштовим повідомленням.

Відповідно до Указу Президента України Про ліквідацію апеляційних адміністративних судів та утворення апеляційних адміністративних судів в апеляційних округах від 29.12.2017 року №455/2017, зокрема, ліквідовано Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд та утворено Третій апеляційний адміністративний суд в апеляційному окрузі, що включає Дніпропетровську, Запорізьку та Кіровоградську області, з місцезнаходженням у місті Дніпрі.

Згідно з п. 5 ч. 1, ч. 3 ст. 29 КАС України, суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо: ліквідовано або з визначених законом підстав припинено роботу адміністративного суду, який розглядав справу. У разі ліквідації або припинення роботи адміністративного суду справи, що перебували у його провадженні, невідкладно передаються до суду, визначеного відповідним законом або рішенням про припинення роботи адміністративного суду, а якщо такий суд не визначено - до суду, що найбільш територіально наближений до суду, який ліквідовано або роботу якого припинено.

З огляду на зазначене, на підставі Розпорядження голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 27 вересня 2018 року №9-РО Про зупинення реєстрації судових справ та їх передачу та згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями Третього апеляційного адміністративного суду від 11 жовтня 2018 року матеріали вищезазначеної адміністративної справи передано на розгляд колегії суддів: Сафронова С.В. (головуючий суддя), ОСОБА_1, ОСОБА_2

Згідно ч. 3 ст. 298 КАС України апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 295 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

У якості усунення недоліків апеляційної скарги, 26.09.2018 року Запорізьким обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів надано до суду заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження. Обґрунтовуючи причини пропуску строку звернення до суду, вказує, що в штаті Запорізького відділення відсутній юрист, працював лише начальник відділу правової роботи, Запорізьке відділення не володіло інформацією щодо функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Слід зауважити, що інститут строків у адміністративному процесі сприяє досягненню юридичної визначеності у публічно-правових відносинах та стимулює суд і учасників адміністративного процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов'язків. Право на звернення до суду не є абсолютним і може бути обмеженим, у тому числі і встановленням строків на звернення до суду за захистом порушених прав (рішення Європейського суду, справа Стаббігс на інші проти Великобританії , справа Девеер проти Бельгії ).

Суд ухвалою від 03.08.2018 року, зобов'язував надати до суду апеляційної інстанції заяву про поновлення строку звернення разом з доказами на підтвердження поважності пропуску строку звернення до суду з апеляційною скаргою, однак до суду не надано докази, чому заявник звернувся з апеляційною скаргою лише 13.07.2018 року, які обставини завадили звернутись до суду раніше.

Відсутність у державного органу, у тому числі Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів юриста, не позбавляє обов'язку щодо дотримання процесуальних строків. Запорізьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів не є одноособовим органом, передбачає діяльність під керівництвом директора та заступників директора, які можуть та повинні виконувати функції щодо керівництва у тому числі функції юридичного характеру.

Для поновлення строків на апеляційне оскарження повинні існувати об'єктивні, непереборні підстави.

Як зазначив Європейський Суд з прав людини в ухвалі щодо прийнятності заяви від 30.08.2006 (справа Каменівська проти України ), право на звернення до суду, одним з аспектів якого є право доступу до суду не є абсолютним, воно може бути обмеженим. Правила регулювання строків для подання скарги, безумовно, мають на меті забезпечення належного відправлення правосуддя і дотримання принципу юридичної визначеності. Зацікавлені особи повинні розраховувати на те, що ці правила будуть застосовані.

Не виконано інші вимоги ухвали суду від 03.08.2018 року, не усунуто наявні недоліки апеляційної скарги.

26.09.2018 року Запорізьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів за допомогою засобів поштового зв'язку надало до суду клопотання про надання подовженого строку для усунення недоліків апеляційної скарги. Клопотання обґрунтовано відсутністю коштів для сплати судового збору.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ухвалою від 03.08.2018 року Дніпропетровським апеляційним адміністративним судом було надано максимально можливий строк для усунення недоліків апеляційної скарги. Передбачено, що судом надається строк для усунення недоліків апеляційної скарги, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

Відповідно до п. 4 ч. 1, ч. 3 ст. 299 КАС України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними. Питання про відмову у відкритті апеляційного провадження суд апеляційної інстанції вирішує протягом п'яти днів після надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

У зв'язку з пропуском заявником строку на апеляційне оскарження та відсутністю підстав для поновлення такого строку, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне застосувати положення пункту 4 частини 1 статті 299 Кодексу адміністративного судочинства України та відмовити у відкритті апеляційного провадження.

Керуючись ст. 298, ст. 299 КАС України, суд, -

у х в а л и в:

В задоволенні клопотання Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів про надання подовженого строку на усунення недоліків апеляційної скарги - відмовити.

Відмовити Запорізькому обласному відділенню Фонду соціального захисту інвалідів у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 29 травня 2018 року у справі № 808/1493/18.

Ухвала Третього апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Верховного Суду відповідно до ст., ст. 328- 329 КАС України.

Головуючий суддя С.В. Сафронова

суддя В.В. Мельник

суддя Д.В. Чепурнов

Дата ухвалення рішення12.10.2018
Оприлюднено04.11.2018
Номер документу77583238
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення суми адміністративно-господарських санкцій

Судовий реєстр по справі —808/1493/18

Ухвала від 10.12.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гриців М.І.

Ухвала від 12.10.2018

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 03.08.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 05.07.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 06.07.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 29.05.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Рішення від 29.05.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 10.05.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 25.04.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні